martadela 08.02.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam Wszystkich, widziałam we Włoszech i w Niemczech całe aleje z formowanych platanów. Miały po 5 - 6 gałęzi rozchodzących się promieniście i co najważniejsze w poziomie. Zimą wyglądają jak posągi, a latem tworzą niesamowitą osłonę przed słońcem. Takie znalazłam w google - żeby pokazać mniej-więcej o co mi chodzi: http://ateistek.files.wordpress.com/2007/04/obrezanih-platan.jpg Bardzo chciałabym mieć coś takiego u siebie przy parkingu koło garażu i wzdłuż ścieżki do domu. Szukałam tak uformowanych drzewek we Wrocławiu ale bezskutecznie. Wiecie może gdzie tak wyprowadzone sadzonki mogę kupić, albo receptę jak je na takie wyprowadzić. Ta 2 opcja podoba mi się nawet bardziej - miała bym dużą satysfakcję gdyby mi się faktycznie udało Z tego co zaobserwowałam między młodymi(2,5-3m) drzewami rozciągnięte były liny a do nich podwiązane gałęzie - po to by utrzymać je w poziomie i wyprowadzić z nich swoistego rodzaju "zadaszenie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_siama 08.02.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 podobnie formowane drzewka widziałam na rynku w Pszczynie - bajer, sadzonki widziałam wyprowadzane do 3 m (tzn pień ok 2,5 m a reszta to korona) dalsze formowanie będzie należało chyba do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 08.02.2009 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Ja wiem że takie drzewa to później stały obowiązek ich przycinania. Znalazłam ciekawe informacje na temat formowania drzew: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=132 Pytanie skąd wziąć sadzonki - czy tylko z Holandii lub Niemiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 08.02.2009 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Wyszukałam oferty w Holandii 2,5m drzewko 85 Euro Trzeba plantację otworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_siama 09.02.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 bez szaleństw, ja widziałam takie drzewka za 100, 150 zł jeśli poszukasz w szkółkach bliższych Twojego miejsca zamieszkania to nawet nie trzeba będzie angażować firmy kurierskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 09.02.2009 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A gdzie? Bo we Wrocławiu nie mogę takich namierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_siama 09.02.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 zaraz poszukam jakiegoś adresu w moich przepastnych zbiorach... i znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 10.02.2009 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 zaraz poszukam jakiegoś adresu w moich przepastnych zbiorach... i znalazłam Dziękuję bardzo za namiary. Niestety z oferty internetowej nie wynika że mają wyprowadzone już sadzonki. Zadzwonię i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 26.02.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witam,ja zakupiłem nasiona wraz z instrukcją siewu.Zamierzam zrobić tak jak napisano, czyli najpierw namoczyć (24godz. w wodzie), później do ziemi (miaszanka piasku z torfem) i słoika, a ten słoik do lodówki na około 3 miesiące, tzn. aż pierwsze nasiona odbiją, a następnie w doniczki i na parapet od południowej strony i okrywając folią. Macie może jakieś uwagi do moich zamiarów?Z góry dzięki za wszelkie komentarze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 podstawowa uwaga to taka - drzewo obejrzysz sobie na starośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 26.02.2009 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Ja natomiast nie znalazłam w Polsce tak uformowanych drzew. Kupię więc takie ok 80cm sadzonki i spróbuję formować sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 26.02.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Jeśli to jedyna twoja uwaga, to znaczy, że plan jest dobry, a co to starości, to "ty sie nie bój" ... jeszcze troche przede mną.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_siama 04.03.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 pełen szacun wg literatury masz szanse na uzyskanie bardzo ładnego drzewka (Denis Retournard: Rozmnażanie 250 roślin przez sadzonki, Delta W-Z, Warszawa 1992, s.277) pozdrawiam i pilnie śledzić będę postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 22.09.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Odświeżam temat bo pilnie poitrzebuję zidentyfikować odmianę Platanów rosnacych na Pszczyńskim rynku.http://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/3280/279042.jpg&type=image/jpeghttp://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/3280/279041.jpg&type=image/jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 23.09.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Malkul zadzwoń sobie do Zieleni Miejskiej w Pszczynie. Na pewno Ci odpowiedzą. A takie platany można kupić i zobaczyć u Kapiasa w Goczałkowicach. Są jako parasole przy kawiarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 23.09.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 mirawoj dobry pomysł zadzwonię i już. U kapiasa przy restauracji znam znam, ostatnio pilam tam piwko z moim M. Smokowało a jakże:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 26.09.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Zadzwoniłam do zieleni miejskiej. Pan Prezes był bardzo uprzejmy i poinformował mnie, że te platany na pszczyńskim rynku to platan klonolistny. Pomyslałam , że wstawię ta informacje dla potmonych, którzy by kiedyś szukali takiej informacji. Ps. ja jestem na niego zdecydowana , bo wczoraj byłam na spacerze i lodzikach i podziwiałam te piękne pszczyński platany.Nie mogłam się napatrzeć na ich korę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigof36456 21.09.2024 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września W dniu 8.02.2009 o 23:05, martadela napisał: Ja wiem że takie drzewa to później stały obowiązek ich przycinania. Znalazłam ciekawe informacje na temat formowania drzew: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=132 time calculator Pytanie skąd wziąć sadzonki - czy tylko z Holandii lub Niemiec while Holland and Germany are known for their quality, there are also local nurseries and suppliers that may offer a variety of options Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts