Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Platan

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

widziałam we Włoszech i w Niemczech całe aleje z formowanych platanów. Miały po 5 - 6 gałęzi rozchodzących się promieniście i co najważniejsze w poziomie. Zimą wyglądają jak posągi, a latem tworzą niesamowitą osłonę przed słońcem. Takie znalazłam w google - żeby pokazać mniej-więcej o co mi chodzi:

http://ateistek.files.wordpress.com/2007/04/obrezanih-platan.jpg

Bardzo chciałabym mieć coś takiego u siebie przy parkingu koło garażu i wzdłuż ścieżki do domu.

Szukałam tak uformowanych drzewek we Wrocławiu ale bezskutecznie. Wiecie może gdzie tak wyprowadzone sadzonki mogę kupić, albo receptę jak je na takie wyprowadzić. Ta 2 opcja podoba mi się nawet bardziej - miała bym dużą satysfakcję gdyby mi się faktycznie udało :)

Z tego co zaobserwowałam między młodymi(2,5-3m) drzewami rozciągnięte były liny a do nich podwiązane gałęzie - po to by utrzymać je w poziomie i wyprowadzić z nich swoistego rodzaju "zadaszenie".

• 3 weeks później...

Witam,

ja zakupiłem nasiona wraz z instrukcją siewu.

Zamierzam zrobić tak jak napisano, czyli najpierw namoczyć (24godz. w wodzie), później do ziemi (miaszanka piasku z torfem) i słoika, a ten słoik do lodówki na około 3 miesiące, tzn. aż pierwsze nasiona odbiją, a następnie w doniczki i na parapet od południowej strony i okrywając folią.

Macie może jakieś uwagi do moich zamiarów?

Z góry dzięki za wszelkie komentarze.

Pozdrawiam.

• 2 years później...
Zadzwoniłam do zieleni miejskiej. Pan Prezes był bardzo uprzejmy i poinformował mnie, że te platany na pszczyńskim rynku to platan klonolistny. Pomyslałam , że wstawię ta informacje dla potmonych, którzy by kiedyś szukali takiej informacji. :bye: Ps. ja jestem na niego zdecydowana , bo wczoraj byłam na spacerze i lodzikach i podziwiałam te piękne pszczyński platany.Nie mogłam się napatrzeć na ich korę.

• 12 years później...
W dniu 8.02.2009 o 23:05, martadela napisał:

:)

Ja wiem że takie drzewa to później stały obowiązek ich przycinania.

Znalazłam ciekawe informacje na temat formowania drzew:

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=132 time calculator

Pytanie skąd wziąć sadzonki - czy tylko z Holandii lub Niemiec :roll:

while Holland and Germany are known for their quality, there are also local nurseries and suppliers that may offer a variety of options