Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FLON - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj:) Zagladam do Twojego dziennika juz od kilku miesiecy, oczarowana Waszymi widokami przyciagnelam meza do monitora pokazujac Wasz pejzaż:) Pieknie macie, a Wasz przyklad dodaje mi otuchy, bo my tez na wsi zaczynamy lada dzien budowe naszego siedliska:) pozwolenie dostalismy 07.09 - 2mce po Was:). Przed nami tez utwardzenie drogi na naszym polu, rozmawialam juz z roznymi fachowcami, jedni mowi ze teraz utwardzac to ciezki sprzet ubije a inni ze po ciezkim sprzecie? Widze ze Wy teraz robicie - i tu moje pytanie, czym utwardzacie? U nas jest glina, tak chyba jak i u Was na dzialce. Widzialam jakis kamien, ale nie wiem co to? Mi fachowcy mowili, wykorytowac,na to 20cm zwiru i na to 2-25cm drobnego gruzu. Pozdrawiam i dopinguje Waszej budowie!:)

no to ja też się "ujawnię" :D - też czytam dziennik prawie od poczatku, podziwiam odwagę, bo budowa w takim miejscu raczej do latwych nie należy, a i mieszkanie w pewnym oddaleniu od tego co nazywamy cywilizacją, pewnie też łatwe nie będzie. Ja bym się chyba na to nie zdobyła, dlatego tym bardziej podziwiam i troszkę zazdroszczę tej odwagi :wink:

pozdrawiam

Witaj:) Zagladam do Twojego dziennika juz od kilku miesiecy, oczarowana Waszymi widokami przyciagnelam meza do monitora pokazujac Wasz pejzaż:) Pieknie macie, a Wasz przyklad dodaje mi otuchy, bo my tez na wsi zaczynamy lada dzien budowe naszego siedliska:) pozwolenie dostalismy 07.09 - 2mce po Was:). Przed nami tez utwardzenie drogi na naszym polu, rozmawialam juz z roznymi fachowcami, jedni mowi ze teraz utwardzac to ciezki sprzet ubije a inni ze po ciezkim sprzecie? Widze ze Wy teraz robicie - i tu moje pytanie, czym utwardzacie? U nas jest glina, tak chyba jak i u Was na dzialce. Widzialam jakis kamien, ale nie wiem co to? Mi fachowcy mowili, wykorytowac,na to 20cm zwiru i na to 2-25cm drobnego gruzu. Pozdrawiam i dopinguje Waszej budowie!:)

Pat&Pio-miło mi bardzo i dzięki za dobre słowo :) Co do drogi - najpierw zdjęliśmy humus. Na to poszedł tzw. łamaniec, a na koniec sypiemy niesort. Podłoże nie jest gliniaste.Ziemia jest dość twarda z domieszką kamieni. Nie było specjalnego utwardzania. Koparka przejechała parę razy i wystarczyło :) Do końca budowy pewnie nie będziemy nic już robić na tej drodze, szkoda pieniędzy :)

Hiv - witaj :) Z przyłączem to cała historia, ale tak w skrócie, to podpisałam umowę z wodociągami na następujących warunkach : wodociągi robią dokumentację, zapewniają sprzęt i ludzi, robią odbiór i pomiar powykonawczy. Ja płacę za materiał, montuję hydrofor u nich w stacji uzdatniania wody i na końcu - po odbiorze i podłączeniu wody - notarialnie przenoszę na nich własność przyłącza i ustanawiam nieodpłatną służebność przesyłu. Robota jeszcze nie skończona i nie dostałam od nich faktury, ale wstępnie licząc powinna zapłacić około 3 tys. zł. Jak dostanę fakturę za materiały to zapiszę to w wydatkach, w dzienniku :)

Małgosiu - :oops: dziękuję bardzo :)

Iwonko - WOW! wszystko rośnie, dziury kopiecie, droga się robi.... w przyszłym roku, to chyba na święta będziemy u Was się kurortować ;)

Powodzenia:)

Justynko - już teraz zapraszam :) A my do Was na jakieś ryby się wybierzemy :lol:

Małgosiu też tak pomyślałam z tym betonem. Poszło by jeszcze więcej, ale nasz kierownik budowy przeprojektował ławy na węższe, bo w oryginale były 85 :o :lol: Dogonić to Was zapewne nie zdążymy, ale staramy się, staramy... :D

Dziękuję Wam kobitki za wsparcie i dobre słowo - wiele to dla mnie znaczy :D :D

Lada chwila zaczną się następne problemy - wybieranie dostawcy Silki na ściany parteru. Mam kilka ofert... Potem więźba - rozważamy zamówienie więźby gotowej, takiej na zamówienie, którą montują w ciągu jednego dnia. Zobaczymy jaką ostatecznie nam zaproponują cenę.

Czasu na wszystko brakuje, głowa kwadratowa.... Wy też tak macie ? :lol:

No i rzecz najistotniejsza - pogoda! Jeśli następne miesiące będą mokre, to nici z naszych planów na ten rok.

No i rzecz najistotniejsza - pogoda! Jeśli następne miesiące będą mokre, to nici z naszych planów na ten rok.

Iwonko, przecież wiecznie padać nie będzie, a ludzie którzy pracują na budowach muszą coś jeść, więc kochana proszę nie dramatyzować i cieszyć się chwilą, bo za moment będą inne sprawy do załatwiania :lol: :lol: :lol: