Badija 18.02.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Iwona, doczytałam dziennik. Mnie się zdaje, że to ogrodzenie j troche drogo. Grodziliśmy 1500 metrów w zeszłym roku... No chyba, że macie ochotę mieć ogrodzone wszystko, wtedy cena jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 18.02.2009 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Badija - też tak sądzę. Tym bardziej, że chcemy ogrodzić tylko część działki i to na czas budowy (cała działka ma 0,87 ha). Zresztą doszliśmy do wniosku,że nie ma się co spieszyć - śniegu tyle tam leży, że pewnie dopiero w kwietniu będzie można wejść na działkę kamlotek - też sądzę, że kwota tej usługi nie jest wysoka. Trochę popytałam i wiele osób tak uważa, więc tym bardziej się cieszę, że oprócz czasu zaoszczędzę trochę pieniędzy BungoI - bardzo dziękuję, ale żeby robić takie zdjęcia, trzeba być już profesjonalistą. A cóż ja - marny amator.... Nie ukrywam,że od jakiegoś czasu ściany naszego mieszkania zdobią odpowiednio oprawione zdjęcia. W naszym domku pewnie też tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytka121 19.02.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 http://img.interia.pl/kobieta/nimg/c/q/Paczki_lwowskie_Paczki_3128363.jpg smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 19.02.2009 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Łoooooo...dziękuję bardzo Przyda się - trzeba teraz kalorie zbierać, żeby na budowie było co spalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.02.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Iwonka, pozdrawiam serdecznie:D Trzymam kciuki za Wasze budowanie ! Jestem od zawsze Wrocławianką, w zasadzie to prawie równe 40 lat.. czekaj czekaj - 38 będzie. Od trzech lat dopiero mnie zaczęło nosić (zapewne ma to związek z dorośniętą już córą..).. ale Wrocław zawsze dla mnie zostanie miastem rodzinnym i tak naprawdę poczułam to jak trochę poza nim pomieszkałam. To nie to że chciałam wracać, ja tylko muszę go c jakiś czas odwiedzać i wiem, że żadne miasto nie będzie dla mnie tym co Wrocław (nic dziwnego ) No ale od rzeczy - sporo moich znajomych powyjeżdżało w Wasze tereny na stałe. Pierwsi prawie 20 lat temu a potem to się posypało.. Dla Wrocławian Wasze górki są blisko.. A ja (wiele razy!) tez o tym myślałam, strasznie mnie tam ciągnie.. Pięknie jest, miejscami dziko i jakoś chciałoby się tam żyć na zawsze i co dzień się budzić w takim krajobrazie... Rozumiem nawiasem mówiąc Twoja pasję fotograficzną sama fotografuję od 15 roku życia, w międzyczasie skończyłam szkołę fotograficzną, teraz niestety od czasu remontów , trochę to moje fotografowanie leży odłogiem.. ale na wszystko przyjdzie pora No ale - znów - wracajmy do baranów Ponieważ miotam się już trochę po wsiach, ale nizinnych, mam trochę doświadczenia jz mieszkaniem w przyrodzie (najbliższe zabudowania 600 m, obok las). I nieraz nachodzi mnie mysl o górach... i zawsze sobie wtedy tłumaczę (a raczej dopuszczam do głosu mój rozsądek ), że: 1. w górach krótkie lato. a ja tak nie lubię jak jest zimno.. 2. w górach mieszkać jest trudniej (pod górkę zawsze przynajmniej w jedną stronę ); nawet mieszkając na wsi naszej nizinnej miewamy problemy z dotarciem do domu (nie żebyśmy nie dotarli, ale bywają PROBLEMY ) Ale wciąż jest ta tęsknota....! A już wprost kocham Góry Stołowe (tak nawiasem mówiąc) I dlatego ZAZDROSZCZĘ CI! Pozytywnie Jesteś mieszkanką tamtych terenów więc dla Ciebie w zasadzie te "utrudnienia " o który pisałam nie są niczym zaskakującym. A ze mnie to trochę taki laluś..... Będę więc obserwować Waszą budowę i MOCNO TRZYMAĆ KCIUKI! I może się na coś przydam. A gdybyście kiedyś zrobili pokoje gościnne(agroturystyka...?)i - będę przyjeżdżać, gwarantuję (ale nie widzę żeby było w planach.. ) No i - przepiękne robisz zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 21.02.2009 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Gagata - niezmiernie mi miło z powodu słów, które napisałaś Z zapartym tchem przeczytałam Twój dziennik i powiem szczerze, że jestem pełna podziwu dla Waszych zmagań i determinacji w dążeniu do celu. Wykonaliście kawał dobrej i pięknej roboty. Efekt jest niesamowity! Ja przez 6 lat z rzędu dojeżdżałam do Wrocławia - w okresie studiów i podyplomówki. Kocham to miasto - oprócz jego dróg Od czasu do czasu zatęsknię, ale podobnie jak Ty - do końca życia pozostanę "góralką". Tutaj jest moje miejsce na ziemi - i nic tego nie zmieni. Zresztą - już chyba za późno na rewolucje w życiu Liczymy się z tym, że mieszkać w górach, to zmagać się z różnymi trudnościami, których brakuje w blokach. Ale jesteśmy pozytywnie zakręceni i nasz optymizm bierze górę nad wszystkim - mam nadzieję, że tak pozostanie do końca Co do agroturystyki - takich planów nie mamy, ale zawsze chętnie przyjmiemy gości z wizytą, więc już teraz zapraszam Dziękuję za dobre słowo i wsparcie, życzę powodzenia i gratuluję pięknej pasji - fotografii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.02.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Dziękuję za miłe słowa Co do Wrocławia i dróg jego ... Umówmy się, że idzie ku lepszemu..... Co do rewolucji w życiu to, obawiam się, nigdy nie jest za późno.... Trudności, które będziecie mieć w górach brakuje nie tylko w blokach.. brakuje także na nizinach Ale to, w jakiś dziwny sposób, jest właśnie pociągające... Myślę, że wtedy człowiek czuje, że naprawdę żyje. A kiedy na dworze jest zimno i kompletnie biało chociaż kompletnie ciemno a Ty wchodzisz do domu, wrzucasz drewno do kominka i "własnymi ręcami" robisz sobie ciepło.................. Życzę Wam tego optymizmu i myślę, że w miarę "przybywania" domu będzie to Wam dawać coraz więcej radości, chociaż zmęczenie zrobi swoje, ale co tam - kto powiedział że człowiek szczęśliwy to człowiek niezmęczony A'propos pasji - pytanie zawodowe - czy możesz mi zdradzić jakim obiektywem/obiektywami fotografujesz? Bo wypatrzyłam, że Nikonem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 21.02.2009 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Gagata - co do dróg , masz rację - idzie ku lepszemu. A jak wybydują stadion na EURO to będzie jeszcze lepiej Co do wyposażenia fotograficznego : Nikon D80 + Nikkor AF-S 18-70mm + Nikkor AF-S VR 70-300mm + Nikkor AF 50mm/1.8 + niemiecka manualna Cosina 28-210mm z mocowaniem do Nikona Planowałam jeszcze w grudniu zeszłego roku zakup innego obiektywu, ale plany budowlane są ważniejsze w tym momencie dla nas. No cóż - coś za coś Tylko czasu brakuje na fotograficzne sesje w teren... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.02.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Dzięki ! Powiedz, czy jesteś zadowolona - szczególnie z tego 18-70 mm? COSINA - co to jest?? Moim najukochańszym aparatem był Penacon-six 6x6 - uwielbiałam go! Jeszcze się nam wtedy nie śniło o cyfrówkach.. A teraz, kurka, jak sobie pomyślę, że miałabym go taszczyć a potem wywoływać z negatywu....i jeszcze te 12 klatek....kiedyś to była normalka a teraz mi się wydaje to okropnie uciążliwe. I to jest właśnie bez sensu. Bo wiem, że wrócę do manualu - satysfakcja nieporównywalna a prace w ciemni uwielbiałam, nawet walcząc w łazience rodziców w bloku z walizkowym powiększalnikiem.... Mam taka wizję wielkiej, wygodnej ciemni u mnie w domu na wsi... Może w stodole? Ha! Może.. Tak jest - najpierw dom a potem reszta. Priorytety i hierarchia a wszystko pójdzie dobrze! Zamieszczaj dużo zdjęć z budowy - bardzo Cię proszę)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 21.02.2009 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Oj....zdjęć na pewno będzie sporo - obiecuję Prawdę mówiąc, już nie mogę się doczekać rozpoczęcia budowy, między innymi ze względu na zdjęcia (pewnie znasz ten ból ). Obiektyw, który posiadam to dokładnie ten : http://www.optyczne.pl/184-Cosina_28-210_mm_asf._f_4.2-6.5-specyfikacja_obiektywu.html Ale wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło "cosina" i znajdziesz naprawdę wiele informacji na temat firmy i obiektywów Obiektyw jest całkowicie maunualny i trochę ciężko jest się na niego przestawić w dobie pełnej automatyki. Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 23.02.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Wow,ale Was zasypało Z niecierpliwoscia czekam jak sie wiosna,budowa ruszy bo uwielbiam ogladać zdiecia. A Twój domek wyglada interresująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 23.02.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Czesc Iwonko! Okolica w jakiej zaczynasz budowac domek jest przepiekna. Projekt podoba mi sie, bo jest prosty bez wygibasow. Czekam na kolejne wpisy w dzienniku. Co do ogrodzenia to podana cena jest na siatke z podmurowka czy bez? Jesli chcesz robic bez podmurowki to jasli zamierzacie miec psa w przyszlosci to bedzie sie podkopywac. No chyba, ze psa nie bedzie to podmurowka jest niepotrzebna. Ogrodzenie zrob porzadne, bo mimo, ze myslisz o nim jak o tymczasowym na jakis czas to pewnie dlugo ono postoi. Po wprowadzeniu bedziesz wykanczac, splacac ratki i ogrodzenie jakie zamierzasz zrobic dlugo postoi . My swoje robilismy ponad rok temu. Ogrodzenia bez bram mamy 255 mb i jak wtedy wycenialismy to siatka z podmurowka i montazem wychodzila drozej niz betonowe z montazem. Zdecydowalismy sie na betonowe ze wzgledu na cene i duzego psa jakiego mamy. Gdyby nasz 90 kg pies skoczyl na siatke to szybko by ja powiginal, a na naszym plocie betonowym czesto wisi i obserwuje. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 23.02.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Mąż przed chwilką wysłał mi linka do Waszego dziennika - z opisem - "zobacz jakie widoki" !!! Weszłam, zobaczyłam i zaniemówiłam Pięknie macie i z przyjemnościa będziemy śledzić Waszą budowę ew. dzieląc się doświadczeniami - a tych troszkę już za nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 23.02.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Iwonko wlasnie obejrzalam sobie zdjecia Twojego autorstwa w podanym przez Ciebie linku - sa przepiekne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 23.02.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Wow Iwono!! Ale snieg!! Ty przy tej budowie zaraz jakis sprzet odsniezajacy zakup jako pierwszy Kosiarka do trawy nie wazna, spychacz do sniegu - to jest to!! A co do zdjec....maz od Gwiazdora dostal Nikon D90 z kitowym obiektywem...wlasnie sie uczy, ale piekne zdjecia takie ze hej! wychodza... Na urodziny jakis inny obiektyw dostanie prezenty mam teraz dla Niego rozpracowane na co najmniej nastepne 2 lata Twoje widoki sa niesamowite!! Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 23.02.2009 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Małgosiu0023 - dziękuję za zainteresowanie i oczywiście zapraszam do lektury Mag - z tym ogrodzeniem pewnie masz rację, chociaż dzisiaj dostałam dokładną specyfikację i wyszło jednak trochę drożej. Małżonek jeszcze robi rozeznanie, zatem zobaczymy czy uda się zbić gdzieś na cenie. Cena dotyczy samych materiałów (bez podmurówki i kosztów robocizny). Osobiście też uważam, że ogrodzenie postoi znacznie dłużej niż się na początku zakłada glowac - bardzo dziękuję Maju - małżonek mój rodzony stwierdził to samo : jakiś mały ciągnik do odśnieżania by się przydał Ja mam tylko nadzieję, że ta zima jest wyjątkowo obfita w śnieg i więcej takich zim nie będzie. A co do prezentów dla męża masz całkowitą rację - nie trzeba będzie wymyślać i zastanawiać się co kupić. Taka pasja rozwiązuje tego rodzaju problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 25.02.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Obiektyw, który posiadam to dokładnie ten : http://www.optyczne.pl/184-Cosina_28-210_mm_asf._f_4.2-6.5-specyfikacja_obiektywu.html Ale wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło "cosina" i znajdziesz naprawdę wiele informacji na temat firmy i obiektywów Obiektyw jest całkowicie maunualny i trochę ciężko jest się na niego przestawić w dobie pełnej automatyki. Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić Dzięki! , podejrzę sobie zaraz. No ja się nie muszę przestawiać.. ja się właśnie nie mogę przestawić (psychicznie) na tą pełną automatykę, elektronikę i cyfrę.. Z największą ochota powróciłabym do w pełni mechanicznych aparatów (choćby wspomniany pentacon-six) ale - lenistwo - absolutny plus cyfry - brak negatywów, tzn brak ograniczeń typu ilość zdjęć no i tej ciągłej niepewności - wyszło mi to zdjęcie czy nie...?? Choć to tez miało swój urok! A pomysł ze sprzedażą działki aby miec kaskę na budowę - bardzo dobry. Oczywiście to zależy ILE tej kaski mozna by uzyskać (jak duża działka) bo dla malej kwoty nie warto. Lepiej trzymac ziemię. Ale zdaje sie mowa o bardzo duzych działkach więc i sąsiad nie byłby za blisko (bardzo ważne!) ale jednak byłby a to ma swoje plusy Jesli dobrze to sobie wyobrażam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 25.02.2009 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Gagatko - ja też pamiętam czasy, gdy wspólnie z koleżanką urządziłyśmy miniciemnię... Wywoływanie zdjęć potrafiło zająć nam całe dnie, a czasami i noce Bardzo miło wspominam ten okres....ale to było naprawdę baaardzo dawno temu i pewnie już nie wróci... Czy działki będą duże ? Powiedziałabym - takie sobie Liczę, że po podziale powstaną 3 działki - dwie po około 23 ary i jedna droga. Te dwie zamierzam wtedy sprzedać....No, może na początek jedną Ale nie stanie się to wcześniej jak w maju - przy pomyślnych wiatrach. Sąsiad faktycznie byłby znacznie oddalony, co niezmiernie mnie cieszy, gdyż mogłabym wtedy swobodnie w samych majtach po ogrodzie biegać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.03.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A i nawet bez O to chodzi w tym mieszkaniu w NATURZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMW 04.03.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Iwonko, dużo działka, ale widoki takie, że ho, ho... jest co podziwiać; aż zaczęłam się zastanawiać czy ten nasz plaskaty teren, to to gdzie chcemy zostać Projekt domu też świetny; a jak będzie dużo śniegu, to saniami będziecie jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts