Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FLON - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Badija - też tak sądzę. Tym bardziej, że chcemy ogrodzić tylko część działki i to na czas budowy (cała działka ma 0,87 ha). Zresztą doszliśmy do wniosku,że nie ma się co spieszyć - śniegu tyle tam leży, że pewnie dopiero w kwietniu będzie można wejść na działkę :lol:

kamlotek - też sądzę, że kwota tej usługi nie jest wysoka. Trochę popytałam i wiele osób tak uważa, więc tym bardziej się cieszę, że oprócz czasu zaoszczędzę trochę pieniędzy :)

BungoI - bardzo dziękuję, ale żeby robić takie zdjęcia, trzeba być już profesjonalistą. A cóż ja - marny amator.... Nie ukrywam,że od jakiegoś czasu ściany naszego mieszkania zdobią odpowiednio oprawione zdjęcia. W naszym domku pewnie też tak będzie :D

Iwonka, pozdrawiam serdecznie:D

Trzymam kciuki za Wasze budowanie !

Jestem od zawsze Wrocławianką, w zasadzie to prawie równe 40 lat.. czekaj czekaj - 38 będzie.

Od trzech lat dopiero mnie zaczęło nosić (zapewne ma to związek z dorośniętą już córą..).. ale Wrocław zawsze dla mnie zostanie miastem rodzinnym i tak naprawdę poczułam to jak trochę poza nim pomieszkałam. To nie to że chciałam wracać, ja tylko muszę go c jakiś czas odwiedzać i wiem, że żadne miasto nie będzie dla mnie tym co Wrocław (nic dziwnego :wink: )

No ale od rzeczy :roll: - sporo moich znajomych powyjeżdżało w Wasze tereny na stałe. Pierwsi prawie 20 lat temu a potem to się posypało.. Dla Wrocławian Wasze górki są blisko..

A ja (wiele razy!) tez o tym myślałam, strasznie mnie tam ciągnie.. Pięknie jest, miejscami dziko i jakoś chciałoby się tam żyć na zawsze i co dzień się budzić w takim krajobrazie...

Rozumiem nawiasem mówiąc Twoja pasję fotograficzną sama fotografuję od 15 roku życia, w międzyczasie skończyłam szkołę fotograficzną, teraz niestety od czasu remontów , trochę to moje fotografowanie leży odłogiem.. ale na wszystko przyjdzie pora 8) :D

No ale - znów - wracajmy do baranów ;-) Ponieważ miotam się już trochę po wsiach, ale nizinnych, mam trochę doświadczenia jz mieszkaniem w przyrodzie (najbliższe zabudowania 600 m, obok las). I nieraz nachodzi mnie mysl o górach... i zawsze sobie wtedy tłumaczę (a raczej dopuszczam do głosu mój rozsądek :-? ), że:

1. w górach krótkie lato. a ja tak nie lubię jak jest zimno..

2. w górach mieszkać jest trudniej (pod górkę zawsze przynajmniej w jedną stronę ;-) ); nawet mieszkając na wsi naszej nizinnej miewamy problemy z dotarciem do domu (nie żebyśmy nie dotarli, ale bywają PROBLEMY :wink: )

Ale wciąż jest ta tęsknota....!

A już wprost kocham Góry Stołowe (tak nawiasem mówiąc)

I dlatego ZAZDROSZCZĘ CI!

Pozytywnie :-)

Jesteś mieszkanką tamtych terenów więc dla Ciebie w zasadzie te "utrudnienia " o który pisałam nie są niczym zaskakującym.

A ze mnie to trochę taki laluś.....

Będę więc obserwować Waszą budowę i MOCNO TRZYMAĆ KCIUKI!

I może się na coś przydam.

A gdybyście kiedyś zrobili pokoje gościnne(agroturystyka...?)i - będę przyjeżdżać, gwarantuję (ale nie widzę żeby było w planach.. :-? )

No i - przepiękne robisz zdjęcia!

Gagata - niezmiernie mi miło z powodu słów, które napisałaś :)

Z zapartym tchem przeczytałam Twój dziennik i powiem szczerze, że jestem pełna podziwu dla Waszych zmagań i determinacji w dążeniu do celu. Wykonaliście kawał dobrej i pięknej roboty. Efekt jest niesamowity!

Ja przez 6 lat z rzędu dojeżdżałam do Wrocławia - w okresie studiów i podyplomówki. Kocham to miasto - oprócz jego dróg :lol: Od czasu do czasu zatęsknię, ale podobnie jak Ty - do końca życia pozostanę "góralką". Tutaj jest moje miejsce na ziemi - i nic tego nie zmieni. Zresztą - już chyba za późno na rewolucje w życiu :D

Liczymy się z tym, że mieszkać w górach, to zmagać się z różnymi trudnościami, których brakuje w blokach. Ale jesteśmy pozytywnie zakręceni i nasz optymizm bierze górę nad wszystkim - mam nadzieję, że tak pozostanie do końca :)

Co do agroturystyki - takich planów nie mamy, ale zawsze chętnie przyjmiemy gości z wizytą, więc już teraz zapraszam :D

Dziękuję za dobre słowo i wsparcie, życzę powodzenia i gratuluję pięknej pasji - fotografii :D

Dziękuję za miłe słowa :-)

Co do Wrocławia i dróg jego :evil: ... Umówmy się, że idzie ku lepszemu.....

Co do rewolucji w życiu to, obawiam się, nigdy nie jest za późno.... :D

Trudności, które będziecie mieć w górach brakuje nie tylko w blokach.. brakuje także na nizinach :wink: Ale to, w jakiś dziwny sposób, jest właśnie pociągające...

Myślę, że wtedy człowiek czuje, że naprawdę żyje.

A kiedy na dworze jest zimno i kompletnie biało chociaż kompletnie ciemno a Ty wchodzisz do domu, wrzucasz drewno do kominka i "własnymi ręcami" robisz sobie ciepło..................

Życzę Wam tego optymizmu i myślę, że w miarę "przybywania" domu będzie to Wam dawać coraz więcej radości, chociaż zmęczenie zrobi swoje, ale co tam - kto powiedział że człowiek szczęśliwy to człowiek niezmęczony 8) :D

A'propos pasji - pytanie zawodowe - czy możesz mi zdradzić jakim obiektywem/obiektywami fotografujesz? Bo wypatrzyłam, że Nikonem..

Gagata - co do dróg , masz rację - idzie ku lepszemu. A jak wybydują stadion na EURO to będzie jeszcze lepiej :D

Co do wyposażenia fotograficznego : Nikon D80 + Nikkor AF-S 18-70mm + Nikkor AF-S VR 70-300mm + Nikkor AF 50mm/1.8 + niemiecka manualna Cosina 28-210mm z mocowaniem do Nikona :) Planowałam jeszcze w grudniu zeszłego roku zakup innego obiektywu, ale plany budowlane są ważniejsze w tym momencie dla nas. No cóż - coś za coś :) Tylko czasu brakuje na fotograficzne sesje w teren...

Dzięki !

Powiedz, czy jesteś zadowolona - szczególnie z tego 18-70 mm?

COSINA - co to jest??

Moim najukochańszym aparatem był Penacon-six 6x6 - uwielbiałam go!

Jeszcze się nam wtedy nie śniło o cyfrówkach..

A teraz, kurka, jak sobie pomyślę, że miałabym go taszczyć a potem wywoływać z negatywu....i jeszcze te 12 klatek....kiedyś to była normalka a teraz mi się wydaje to okropnie uciążliwe.

I to jest właśnie bez sensu.

Bo wiem, że wrócę do manualu - satysfakcja nieporównywalna a prace w ciemni uwielbiałam, nawet walcząc w łazience rodziców w bloku z walizkowym powiększalnikiem....

Mam taka wizję wielkiej, wygodnej ciemni u mnie w domu na wsi...

Może w stodole?

Ha! Może..

Tak jest - najpierw dom a potem reszta.

Priorytety i hierarchia a wszystko pójdzie dobrze! :D

Zamieszczaj dużo zdjęć z budowy - bardzo Cię proszę:-)))

Oj....zdjęć na pewno będzie sporo - obiecuję :D

Prawdę mówiąc, już nie mogę się doczekać rozpoczęcia budowy, między innymi ze względu na zdjęcia (pewnie znasz ten ból :lol: ).

Obiektyw, który posiadam to dokładnie ten :

http://www.optyczne.pl/184-Cosina_28-210_mm_asf._f_4.2-6.5-specyfikacja_obiektywu.html

Ale wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło "cosina" i znajdziesz naprawdę wiele informacji na temat firmy i obiektywów :) Obiektyw jest całkowicie maunualny i trochę ciężko jest się na niego przestawić w dobie pełnej automatyki. Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić :)

Czesc Iwonko!

Okolica w jakiej zaczynasz budowac domek jest przepiekna. Projekt podoba mi sie, bo jest prosty bez wygibasow. Czekam na kolejne wpisy w dzienniku.

Co do ogrodzenia to podana cena jest na siatke z podmurowka czy bez? Jesli chcesz robic bez podmurowki to jasli zamierzacie miec psa w przyszlosci to bedzie sie podkopywac. No chyba, ze psa nie bedzie to podmurowka jest niepotrzebna. Ogrodzenie zrob porzadne, bo mimo, ze myslisz o nim jak o tymczasowym na jakis czas to pewnie dlugo ono postoi. Po wprowadzeniu bedziesz wykanczac, splacac ratki i ogrodzenie jakie zamierzasz zrobic dlugo postoi :p . My swoje robilismy ponad rok temu. Ogrodzenia bez bram mamy 255 mb i jak wtedy wycenialismy to siatka z podmurowka i montazem wychodzila drozej niz betonowe z montazem. Zdecydowalismy sie na betonowe ze wzgledu na cene i duzego psa jakiego mamy. Gdyby nasz 90 kg pies skoczyl na siatke to szybko by ja powiginal, a na naszym plocie betonowym czesto wisi i obserwuje. Pozdrawiam!

Wow Iwono!!

Ale snieg!! :lol: :lol: :lol:

Ty przy tej budowie zaraz jakis sprzet odsniezajacy zakup jako pierwszy :wink: :wink:

Kosiarka do trawy nie wazna, spychacz do sniegu - to jest to!! :lol: :lol:

A co do zdjec....maz od Gwiazdora dostal Nikon D90 z kitowym obiektywem...wlasnie sie uczy, ale piekne zdjecia takie ze hej! wychodza...

Na urodziny jakis inny obiektyw dostanie :wink: prezenty mam teraz dla Niego rozpracowane na co najmniej nastepne 2 lata :lol: :lol:

Twoje widoki sa niesamowite!!

Maja

Małgosiu0023 - dziękuję za zainteresowanie i oczywiście zapraszam do lektury :)

Mag - z tym ogrodzeniem pewnie masz rację, chociaż dzisiaj dostałam dokładną specyfikację i wyszło jednak trochę drożej. Małżonek jeszcze robi rozeznanie, zatem zobaczymy czy uda się zbić gdzieś na cenie. Cena dotyczy samych materiałów (bez podmurówki i kosztów robocizny). Osobiście też uważam, że ogrodzenie postoi znacznie dłużej niż się na początku zakłada :)

glowac - bardzo dziękuję :oops:

Maju - małżonek mój rodzony stwierdził to samo : jakiś mały ciągnik do odśnieżania by się przydał :lol: Ja mam tylko nadzieję, że ta zima jest wyjątkowo obfita w śnieg i więcej takich zim nie będzie. A co do prezentów dla męża masz całkowitą rację - nie trzeba będzie wymyślać i zastanawiać się co kupić. Taka pasja rozwiązuje tego rodzaju problemy :)

Obiektyw, który posiadam to dokładnie ten :

http://www.optyczne.pl/184-Cosina_28-210_mm_asf._f_4.2-6.5-specyfikacja_obiektywu.html

Ale wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło "cosina" i znajdziesz naprawdę wiele informacji na temat firmy i obiektywów :) Obiektyw jest całkowicie maunualny i trochę ciężko jest się na niego przestawić w dobie pełnej automatyki. Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić :)

Dzięki! , podejrzę sobie zaraz.

No ja się nie muszę przestawiać.. :D ja się właśnie nie mogę przestawić (psychicznie) na tą pełną automatykę, elektronikę i cyfrę.. :-?

Z największą ochota powróciłabym do w pełni mechanicznych aparatów (choćby wspomniany pentacon-six) ale - lenistwo :evil: - absolutny plus cyfry - brak negatywów, tzn brak ograniczeń typu ilość zdjęć no i tej ciągłej niepewności - wyszło mi to zdjęcie czy nie...??

Choć to tez miało swój urok!

A pomysł ze sprzedażą działki aby miec kaskę na budowę - bardzo dobry.

Oczywiście to zależy ILE tej kaski mozna by uzyskać (jak duża działka) bo dla malej kwoty nie warto. Lepiej trzymac ziemię.

Ale zdaje sie mowa o bardzo duzych działkach więc i sąsiad nie byłby za blisko (bardzo ważne!) ale jednak byłby a to ma swoje plusy :-)

Jesli dobrze to sobie wyobrażam..

Gagatko - ja też pamiętam czasy, gdy wspólnie z koleżanką urządziłyśmy miniciemnię... Wywoływanie zdjęć potrafiło zająć nam całe dnie, a czasami i noce :) Bardzo miło wspominam ten okres....ale to było naprawdę baaardzo dawno temu i pewnie już nie wróci...

Czy działki będą duże ? Powiedziałabym - takie sobie :D Liczę, że po podziale powstaną 3 działki - dwie po około 23 ary i jedna droga. Te dwie zamierzam wtedy sprzedać....No, może na początek jedną :D Ale nie stanie się to wcześniej jak w maju - przy pomyślnych wiatrach. Sąsiad faktycznie byłby znacznie oddalony, co niezmiernie mnie cieszy, gdyż mogłabym wtedy swobodnie w samych majtach po ogrodzie biegać :lol: