Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FLON - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Saskja - chciałoby się więcej zdjęć robić, ale czasu nie ma... Może teraz, gdy budowa na chwilę stanęła... Zobaczymy :)

Iwonko - dzięki w imieniu Puszka :) Zapewniam, że jest równie uroczy, co niedobry :lol:

Małgosiu - gdyby nie śnieg, to pewnie mielibyśmy już więźbę ułożoną. No ale trudno :) Hmm...kuchnia mnie urzekła, ale sama też takiej mieć nie będę - nie moje klimaty :D

• 2 weeks później...
kochana Iwonko,czytamy z mężem wasz dziennik, jak coś przeoczę to zaraz mnie woła, nie piszę o sobie bo chyba już mówiłam, że wielce szanowne MR odmówiło zgody na zmianę rolnego w budowlankę, więc przepychanka trwa od nowa z obejściem i wykorzystaniem pewnych luk prawnych, problem jest taki, że nie chcemy innego miejsca na ziemi, ostatnio mam dodatkową lekturę blog IWONKI I MARIUSZA, roślinki masz fajne, mój sad już rodził owoce, w żywopłocie mam popularną śnieguliczkę, ligustr, dziką różę, można rozmnażać samemu szybko rośnie, polecam berberys miniatura ADMIRAŁ, bordowe cudo z lamówką na brzegach liści. niestety nie umiem wklejać zdjęć ale jeśli chcesz prześle je na priwa, przez 8 lat zakładania ogrodu na 0,5 ha uzbierało się tego trochę, może coś was zainspiruje :wink: pozdrawiam, życzę zdrowia, byle do wiosny :D

Iwona i Mariusz - mnie również takie rozwiązanie łazienki bardzo pasuje. Dlatego wzięłam się już za jej projektowanie i mam wstępną wizję :)

gwiazdeczka66 - miło mi bardzo, że czytacie mój dziennik :) Wysłałam Ci prywatną wiadomość z namiarami na maila. Czekam na fotki i pozdrawiam :)

Iwonko, ale u Was już dużo zbudowane :)

Podziwiam ekipę, że w takie mrozy robią. Powinni sprzedawać albo wypożyczać specjalne namioty, pod którymi budowałoby się domy.

Co do egzaminów, to następnym razem pójdzie Ci lepiej :)

Iwonko, czy bierzesz jakieś dodatkowe jazdy?

PS

Puszek jest piękny :)

Witaj Iwonko!

Wspaniale, że budowa idzie dalej. Nam zabrakło mniej więcej dwóch tygodni, żeby zadaszyć i móc robić w środku.

A złośliwa zima nie odpuszcza.

Powiem Ci, że widoki wokół domu masz - jak już kiedyś pisałam - jedyne w swoim rodzaju, wspaniałe.

A o kolektorach napiszę u siebie post - jest spore zainteresowanie tym tematem.

Pozdrawiam Cię cieplutko.

Kochani !

Nasza DarioAS jest w FINALE !!!

Druga tura głosowania na najpiękniejszy, forumowy różnany blog wystartowała.

Głosujemy od nowa a stać nas przeciez na 1,22 + Vat nie ?

Tu podziwiamy :

http://aniads-rosegarden.blogspot.com/

A tak głosujemy :

SMSy o tresci F00041 na numer 7144 (koszt 1,22 z VAT).

A tu mądrości typu - jeden telefon ...jeden głos ... ( a szkoda :cry: )

Regulamin tutaj: http://www.blogroku.pl/aniads-rosegarden,gw5m6,blog.html

Przejęłam pałeczkę bo An-budowa właśnie usiłuje nie zamarznąć na nartach :lol: :lol: :lol:

Nie zostawiła mi miotły ...

Bardzo chciałabym, żeby przynajmniej co trzeci dzień w tygodniu był niedzielą :lol: Wy pewnie też, prawda? :) Zaniedbuję dziennik... Dzisiaj nawet próbowałam przypomnieć sobie hasło do logowania... to się wstydź

No dobra - czas zdać krótką relację z placu boju.

Wbrew naszym obawom, panowie budowlańcy ciągle są na budowie. Dojeżdżanie wychodzi im raz gorzej, raz lepiej, ale codziennie są :D - podziw

Krokwie się heblują, szlifują i układają powolutku. Dzisiaj kupiliśmy 75 metrów kwadratowych boazerii świerkowej na nadbitkę. Niestety, plany majstra związane z jej pomalowaniem jeszcze przed montażem, wzięły w łeb. Za niska temperatura. - Za niska !? U nas -20 !!!

Zatem najpierw będzie montaż, potem malowanie.- Uwaga na pióra od boazerii - lubią pękać - jak są malowane po zmontowaniu !

Teraz boazeria zostanie tylko zaimpregnowana :) Wybraliśmy też kolor nadbitki - będzie palisander. - "Będzie" ładny ! :wink: Przeglądałam próbniki pół dnia i doszłam do wniosku, że ten najbardziej pasuje. Poza tym, majster radził aby wybrać kolor trochę ciemniejszy, bo potem i tak wypłowieje. Jeśli pogoda dopisze to bardzo prawdopodobne, że w najbliższy weekend będzie wiecha :D Ale - pożyjemy, zobaczymy...

Zimę mamy piękną tego roku :D :lol: Zawsze lubiłam tę porę roku, chociaż przyznam, że tym razem wolałabym, aby szybko sobie poszła... Tylko jak się tu nie zachwycać jej urokami... Zobaczcie sami :

No i oczywiście nasz żbik ( mój zięć ! ):

http://gfx.efotek.pl/images/rl0t9ci22phdvr6qdhi.jpg

Prawda, że przystojny ?

Poza tym wszystkim, co widać na załączonych obrazkach, chciałam się Wam "pochwalić", że oblałam pierwszą poprawkę z prawa jazdy :lol:

Też oblałam - nic takieeego. Znam takich co zdawali po kilkanaście razy i nie odpuścili. Zdasz - nie ma siły !

Tym razem udało mi się wyjechać na miasto, gdzie po 20 minutach jeżdżenia z wielką gracją i uśmiechem na ustach nie ustąpiłam pierwszeństwa innemu pojazdowi :lol: No cóż - zdarza się :D Druga poprawka 8 lutego - jestem dobrej myśli :)

Podsumowanie wydatków :

dotychczasowe : 153.830,15 zł

+ plastyfikator : 39,53 zł

+ zaprawa murarska ATLAS : 19,60 zł

+ tarcza diamentowa,złącze ocynk,nakrętka,podkładki,wkręty do gipsu,rękawice,tarcza do betonu,kołki,gwoździe budowlane,zszywki,elektroda,nóż : 480,05 zł

+ 3 palety bloczków Silka E18 : 707,73 zł

+ transport mieszanki pod chudziak w piwnicy : 280,00 zł

+ piasek (12 ton) : 209,46 zł

+ transport piasku : 175,00 zł

+ stal (440 kg - fi12, 90kg - fi6, ceowniki) : 1.733,27 zł

+ beton B-25 na wieniec (4 kubiki) : 1.245,22 zł

+ praca pompy (1h) : 291,20 zł

+ rury pcv, trójniki, kolano : 257,54 zł

+ styropian 100EPS (24 m.kw.) : 237,62 zł

+ cement (15 worków) : 163,80 zł

+ boazeria świerkowa na nadbitkę (75 m.kw.) : 2.154,14 zł

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Razem : 161.824,31 zł Duuużo ...

Małgosiu - jasne, że biorę jazdy :D Bez tego się nie da - niestety. Co do kociątka...hmmm....

Jeśli Puszek zdąży cuś "zapylić" przed kastracją, to nie ma sprawy :lol:

Aguś - 1. Wstydzę się :oops: 2. Przekażę wyrazy uznania budowlańcom :D 3. U mnie też minus 20 :p 4. Dziękuję za radę w kwestii boazerii :) 5.Fajnie, że kolor Tobie też pasi :D 6.Jak zięć, to zięć! Jasne, że przystojny :D 7.poprawkami się nie przejmuję - średnia w naszym WORDzie to 5 razy :lol: 8.Nooo...dużo - też mi przykro :(

TomKa - dzięki za uznanie dla zdjęć :) Zaczynam powolutku oddawać się też pasji fotografowania - brakuje mi tego :)

AGP - nie nie.... Po dach to szadź mamy :lol:

Saskja - ja też bardzo się cieszę z tego zdjęcia :) Do założenia ogrodu pomoc mi będzie potrzebna - zapraszam (w zimie na narty!).

Elena76 - ja też zastanawiam się, kiedy ten czas tak zleciał... Lada chwila będziemy się zastanawiać nad instalacjami :)

jessi - do dachu jeszcze trochę, ale dachówka już czeka jakby co :p Dzięki za trzymanie kciuków :)

Iwona i Mariusz - z wielką chęcią poczytam o kolektorach :)

A ja ...i w imieniu mojego rozochoconego tym związkiem małża, zapytuję :

Czy aby nie chodzi wam po głowie szatański pomysł pozbawienia Puszka khm khm ...jajek !?

Bo my z tym małżeństwem to też SERIO :oops: ...

Aguś - no niestety, taki pomysł chodzi nam po główkach, ale dopóki nie będzie to konieczne, to z pewnością jajek go nie pozbawimy :D Miejmy tylko nadzieję, że nie zacznie w mieszkaniu terenu znaczyć :wink: