hardy50 08.02.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Nigdzie nie znalazłem, a mam wątplwiości. Czy rodzielnia (x4) może być zamontowana wyżej względem turbiny. U mnie jest tak : turbina dospel 600, bajpas, który posiada łączy się z doprowadzeniem powietrza w jedną rurę i idzie na wysokość 40 cm nad turbinę (z boku oczywiście), a tam na powietrze już czeka rodzielnia, która rozprowadz je do czterech pomieszczeń. Zastanawia mnie czy przypadkiem nie byłoby bardziej wydajnie, gdyby rozdzielnia leżała na równi z turbiną. Mój "fachowiec" mówi że nie, bo wtedy nie będzie równomiernego rozprowadzenia. Proszę więc o potwierdzeni bądź zaprzeczenie postawionej przez niego tezy. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 08.02.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Mam to samo rozwiązanie i leży na poziomie turbiny - rozdzielacz nie rozdziela wtedy równomiernie - co u mnie wykorzystałem pozytywnie, jak dasz wylotami do góry to będzie rozdzielał równo i działało OK - tak też próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hardy50 08.02.2009 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 rozumiem, że przy leżącej rozdzielni podmuch będzie silniejszy (z uwagi na brak konieczności pokonania dorgi ku górze)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 08.02.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 rozumiem, że przy leżącej rozdzielni podmuch będzie silniejszy (z uwagi na brak konieczności pokonania dorgi ku górze)? Nie, przecież ruch powietrze jest wymuszony, a rozmawiamy o róż nicy poziomu rzędy 0,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hardy50 09.02.2009 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 czyli nie ma sensu kombinować i ją spuszać na dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hardy50 09.02.2009 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 podciągam i pytanie kieruje do forest-natura. Czy taki sposób montażu nie tłumi siły powiewu? Czy nie lepiej byłoby gdyby rozdzielacz leżał na podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts