niktspecjalny 24.09.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ciepło na rurkach wychodzących z rozdzielacza na podłoge, podłoge poczujesz za 3-5 godzin że nie jest zimna a letnia ( ok. 30 -34 st C ) Wybacz moją ciekawość.Jak masz wyizolowaną podłogę ,że aż musisz tyle czekać by zrobiła się ciepła? tu nie chodzi bezpośrednio o izolację pod wylewką (jeśli to masz na myśli pisząc o podłodze) tylko o jej akumulacyjność-zależną od wysokości wylewki Pytanie pociąga za sobą następne pytanie itd.Dalej nie ma odpowiedzi na moje postawione prosto pytanie.Skąd te 3-5 h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 24.09.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Skąd te 3-5 h? z bezwładności masy akumulacyjnej podłogówki w warunkach stosunkowo niskiej temp. czynnika grzewczego (25-40 st.C) cyt. ze strony Muratora Co to jest akumulacyjność cieplna? Duża akumulacyjność cieplna to cecha większości ścian murowanych. Zjawisko to polega na tym, że ściany gromadzą (akumulują) ciepło, a gdy nagle się ochłodzi, powoli je oddają. Im większa akumulacyjność, tym wolniej dom się nagrzewa na początku sezonu grzewczego, ale i wolniej traci ciepło po wyłączeniu ogrzewania. W domach, których ściany mają dużą akumulacyjność cieplną, jest zimą ciepło, a latem chłodno. Na akumulacyjność cieplną materiału mają wpływ jego masa i gęstość – im są większe, tym jest ona wyższa. W przypadku domów całorocznych – im większą akumulacyjność będą miały mury, tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 24.09.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ciepło na rurkach wychodzących z rozdzielacza na podłoge, podłoge poczujesz za 3-5 godzin że nie jest zimna a letnia ( ok. 30 -34 st C ) Wybacz moją ciekawość.Jak masz wyizolowaną podłogę ,że aż musisz tyle czekać by zrobiła się ciepła? Jakoś logicznie (bez opisu i zdjeć ) chciałem podpowiedzieć Igrekowi, a czepiacie sie przedziału 3 - 5 godzin , a co miałem mu powiedziec że podłoga będzie ciepła po 10 - 20 minutach, to nie kuchenka elektryczna czy kaloryfer , że za chwile jest nagrzane. Wszystko zależy od temperatury poczatkowej podłogi, temp. zasilania i wielkości przepływu w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.09.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Tu macie wyjasnione ( dla niktspecjalny) o bezwładnosci podłogówki: http://www.systemyogrzewania.pl/technologie/technologie.asp?id_artykulu=716 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.09.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Tu macie wyjasnione ( dla niktspecjalny) o bezwładnosci podłogówki: http://www.systemyogrzewania.pl/technologie/technologie.asp?id_artykulu=716 Czas ustalania się temperatury na powierzchni podłogi od chwili wystąpienia wymuszenia cieplnego do chwili ustabilizowania się temperatury wyniósł również około 6 godzin. To bardzo wiele tłumaczy. Czas wychładzania się grzejnika podłogowego wyniósł powyżej 17 godzin. Poezja tak mam a nawet i dłużej. Można jednak wyciągnąć praktyczne wnioski dotyczące czasu nagrzewania i stygnięcia grzejnika w przypadku planowanej dłuższej przerwy lub planowania włączenia grzejnika po dłuższej przerwie w ogrzewaniu. Ma to znaczenie w przypadku okresowego ogrzewania pomieszczeń. Bardzo pouczające i właściwe do tej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.09.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Czas ustalania się temperatury na powierzchni podłogi od chwili wystąpienia wymuszenia cieplnego do chwili ustabilizowania się temperatury wyniósł również około 6 godzin. To bardzo wiele tłumaczy. ......... Poezja tak mam a nawet i dłużej. .... Bardzo pouczające i właściwe do tej dyskusji. Za przeproszeniem Chyba to nie to forum żeby się chwalic : kto ma dłuzszego lub kto dłużej może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.09.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Czas ustalania się temperatury na powierzchni podłogi od chwili wystąpienia wymuszenia cieplnego do chwili ustabilizowania się temperatury wyniósł również około 6 godzin. To bardzo wiele tłumaczy. ......... Poezja tak mam a nawet i dłużej. .... Bardzo pouczające i właściwe do tej dyskusji. Za przeproszeniem Chyba to nie to forum żeby się chwalic : kto ma dłuzszego lub kto dłużej może Znakomita i celna interpretacja. szkoda ,że nie na temat.Źle ci się kojarzą zamieszczone komentarze do przecież twojego linku.To zły znak i niedobrze rokuje na akumulacyjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 25.09.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Czas ustalania się temperatury na powierzchni podłogi od chwili wystąpienia wymuszenia cieplnego do chwili ustabilizowania się temperatury wyniósł również około 6 godzin. To bardzo wiele tłumaczy. ......... Poezja tak mam a nawet i dłużej. .... Bardzo pouczające i właściwe do tej dyskusji. Za przeproszeniem Chyba to nie to forum żeby się chwalic : kto ma dłuzszego lub kto dłużej może Znakomita i celna interpretacja. szkoda ,że nie na temat.Źle ci się kojarzą zamieszczone komentarze do przecież twojego linku.To zły znak i niedobrze rokuje na akumulacyjność. złośliwiec jesteś i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.09.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Czas ustalania się temperatury na powierzchni podłogi od chwili wystąpienia wymuszenia cieplnego do chwili ustabilizowania się temperatury wyniósł również około 6 godzin. To bardzo wiele tłumaczy. ......... Poezja tak mam a nawet i dłużej. .... Bardzo pouczające i właściwe do tej dyskusji. Za przeproszeniem Chyba to nie to forum żeby się chwalic : kto ma dłuzszego lub kto dłużej może Znakomita i celna interpretacja. szkoda ,że nie na temat.Źle ci się kojarzą zamieszczone komentarze do przecież twojego linku.To zły znak i niedobrze rokuje na akumulacyjność. złośliwiec jesteś i tyle Chcesz się też pochwalić swoją ukrytą złośliwością???A czy ty wiesz kto to taki? czy ktoś z sznownych forumowiczów-fachowców może się wypowiedzieć sie wypowiadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 26.09.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Chcesz się też pochwalić swoją ukrytą złośliwością???A czy ty wiesz kto to taki? czy ktoś z sznownych forumowiczów-fachowców może się wypowiedzieć sie wypowiadamy gdybyś nie był(a) złośliwcem to nie było by odp na moje stwierdzenie - zasada prosta nie poczuwasz się nie wypowiadasz ale widzę że rączki swędzą do klawiaturki...ja w każdym razie już więcej nie będę CI odp, a jak jesteś fachura to napisz coś mądrego a nie takie tam ...za przeproszeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.09.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Chcesz się też pochwalić swoją ukrytą złośliwością???A czy ty wiesz kto to taki? czy ktoś z sznownych forumowiczów-fachowców może się wypowiedzieć sie wypowiadamy gdybyś nie był(a) złośliwcem to nie było by odp na moje stwierdzenie - zasada prosta nie poczuwasz się nie wypowiadasz ale widzę że rączki swędzą do klawiaturki...ja w każdym razie już więcej nie będę CI odp, a jak jesteś fachura to napisz coś mądrego a nie takie tam ...za przeproszeniem zasada prosta nie poczuwasz się nie wypowiadasz ciekawa zasada będę o niej pamiętał. Igrek to ty pisałeś? Ponieważ nieco mnie ten temat dotyczy wtrącę swoje 3grosze... podłoga ciepła lekko ciepła (wyczuwalnie )była po około 2-3godzinach od pierwszego uruchomienia, teraz myślę że będzie szybciej Chciałem wytłumaczyć,że czas 3-5 h u mnie jest dużo mniejszy i ,że gościu ma może cosik inną izolację.Po tym fakcie udzielił mi wykłady (zasadnego) na temat bezwładności podłogówki.Znalazłem w tym artykule niespójne według mnie informacje z poruszanym tematem i je wytłuściłem po czym zostałem obrażony.finito. a ty mi tu że ja złośliwy. Postaraj się czasami zanim coś powiesz by zwrócić uwagę na kontekst wypowiedzi.Jeżeli czymś cie uraziłem to przepraszam i za tą niesłusznie przypisaną złośliwość tyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 26.09.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Tu macie wyjasnione ( dla niktspecjalny) o bezwładnosci podłogówki: http://www.systemyogrzewania.pl/technologie/technologie.asp?id_artykulu=716 Czas ustalania się temperatury na powierzchni podłogi od chwili wystąpienia wymuszenia cieplnego do chwili ustabilizowania się temperatury wyniósł również około 6 godzin. To bardzo wiele tłumaczy. Czas wychładzania się grzejnika podłogowego wyniósł powyżej 17 godzin. Poezja tak mam a nawet i dłużej. Można jednak wyciągnąć praktyczne wnioski dotyczące czasu nagrzewania i stygnięcia grzejnika w przypadku planowanej dłuższej przerwy lub planowania włączenia grzejnika po dłuższej przerwie w ogrzewaniu. Ma to znaczenie w przypadku okresowego ogrzewania pomieszczeń. Znalazłem w tym artykule niespójne według mnie informacje z poruszanym tematem i je wytłuściłem Bardzo pouczające i właściwe do tej dyskusji. Co w tym artykule jest w/g ciebie niespójne, że wytłuściłes druk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.09.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 W artykule teoria nie idzie w parze z praktyka a tak jest u mnie i z tym się nie zgadzam.np: do chwili ustabilizowania się temperatury urządzenie pracuje czy nie?....u mnie nie i czas ten to np. 40 min. Ma to znaczenie w przypadku okresowego ogrzewania pomieszczeń. mnie to nie dotyczy bo o temperament w domciu walczę przez cały rok To i tak jak dla ciebie za wiele powiedziane. zasada prosta nie poczuwasz się nie wypowiadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 26.09.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 W artykule teoria nie idzie w parze z praktyka a tak jest u mnie i z tym się nie zgadzam.np: do chwili ustabilizowania się temperatury urządzenie pracuje czy nie?....u mnie nie i czas ten to np. 40 min. Ma to znaczenie w przypadku okresowego ogrzewania pomieszczeń. mnie to nie dotyczy bo o temperament w domciu walczę przez cały rok To i tak jak dla ciebie za wiele powiedziane. zasada prosta nie poczuwasz się nie wypowiadasz No to gratuluje ta "szybkiej " podłogówki, twoja podłogówka widocznie nie ma tej wady co moja Moja ma dużą bezwładność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.09.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 W artykule teoria nie idzie w parze z praktyka a tak jest u mnie i z tym się nie zgadzam.np: do chwili ustabilizowania się temperatury urządzenie pracuje czy nie?....u mnie nie i czas ten to np. 40 min. Ma to znaczenie w przypadku okresowego ogrzewania pomieszczeń. mnie to nie dotyczy bo o temperament w domciu walczę przez cały rok To i tak jak dla ciebie za wiele powiedziane. zasada prosta nie poczuwasz się nie wypowiadasz No to gratuluje ta "szybkiej " podłogówki, twoja podłogówka widocznie nie ma tej wady co moja Moja ma dużą bezwładność Wbrew zasadzie 1. Najpierw mnie obrażasz by potem i to jeszcze z ironią pogratulować.Dziwny z ciebie fachowiec.Bardzo rozjechany w praktyce.Dużo mówisz ale czasami dla udowodnienia podpierasz się czymś czego nie stosujesz.Ktoś już dobitnie ci to wytłumaczył w innym wątku.Wbrew zasadzie 2.Bezwładność podłogówki............ Posiadacze np pieców,kominków,solarów, które zasilają ogrzewanie podłogowe, mogą pozwolić sobie na zapomnienie o napaleniu w którymś z tych urządzeń(oprócz solarów).I tu jest ta twoja ulubiona bezwładność podłogówki. Fakt tego zapominalstwa właśnie wynika z dużej bezwładności podłogówki. Podłogówka po nagrzaniu podłogi i pomieszczenia do wymaganej temperatury wyłączy się na jakiś czas. U mnie trwa to nawet 24h(okres przejściowy)Potem jakiś tam np. termostacik się wzbudzi bo temp. spadnie i tak w koło Macieju.Moje 40 min grzania wybranym nośnikiem i nawet 24 h podtrzymywania temp. pomieszczenia i samej podłogi, nijak się ma do twoich tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 26.09.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 niktspecjalny napisał: W artykule teoria nie idzie w parze z praktyka a tak jest u mnie i z tym się nie zgadzam. Jak się nauczysz czytac treść i rysunki ( ze zrozumieniem ) w tym w/w artykule to może poważnie i merytorycznie podyskutujemy na temat podłogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.09.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 niktspecjalny napisał: W artykule teoria nie idzie w parze z praktyka a tak jest u mnie i z tym się nie zgadzam. Jak się nauczysz czytac treść i rysunki ( ze zrozumieniem ) w tym w/w artykule to może poważnie i merytorycznie podyskutujemy na temat podłogowki. Zaczyna się tak zwana pyskówka,której stroną obrażającą jesteś ty a stroną obrażaną jestem ja.Śmiało mogę z tego miejsca pokusić się o stwierdzenie ,że wiedza na temat podłogówki i jej bezwładności jest u ciebie raczkująca.Posługujesz się artykułem ,który trochę cie już przerasta.Czepiam się chłopie dwóch rzeczy i je wskazuje jak praktycznie wygląda u mnie a ty mądrala z wieloletnim praktycznym stażem usiłujesz mi wcisnąć kit ,że muszę uczyć czytać się rysunki.W zamieszczonym artykule dużo spraw rozstrzygają otrzymane przez instytucję badania.Zrozum to ,że nawet gdybym chciał się pokusić o prostą polemikę z tobą na tematy w artykule to i tak nic to nie da bo na nią nie zasługujesz.Facet ja już to mam w domu i dobrze mi to pracuje....rozumiesz czy nie? p.s jak budowałeś dom to wszystko masz zgodnie z rysunkiem czy poszedłeś na pewne ustępstwa?Jak to zrozumiesz wtedy podyskutujemy i powalczymy na miecze praktycznie a nie teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 26.09.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 A po co było sie trzepiać tych : 3 do 5 godzin ? Tak , tak twoja "lokomotywa" ( podłogówka) to się rozpędza w 10 sekund do setki , a hamuje 2 godziny Dobre , naprawde dobre, a twój Polonez to pali 5 l/ 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.09.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 A po co było sie trzepiać tych : 3 do 5 godzin ? Tak , tak twoja "lokomotywa" ( podłogówka) to się rozpędza w 10 sekund do setki , a hamuje 2 godziny Dobre , naprawde dobre, a twój Polonez to pali 5 l/ 100 Widzisz i znowu pudło.Kompromitacja na całej linii a przykłady godne właśnie ciebie----fachowca. Gościem w domu u mnie niestety nie będziesz bo nie zasługujesz na polemikę ze mną więc udowadnianie czy tak ,rzeczywiście mam musimy odłożyć na wsze czasy.Gdy zaczynałem zabawę w budowanie(co nie jednokrotnie powtarzam) nie miałem pojęcia praktycznego jak to wszystko będzie u mnie działało.Teraz gdy już to mam i w związku z tym jakieś doświadczenie ,który chcę się podzielić z forowiczami ...nagle znajdujesz się ty i wjeżdżasz lokomotywą i polonezem.Powiedziałem 40 min i około 24 h. Homo sapiens czy homo.....mo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 26.09.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts