awt 16.02.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Ważny temat a tak daleko . Ja też będę miał ten problem gdzie poprowadzić piony. Mój pomysł: -W ścianach zewnętrznych na zewnątrz po murze - będę miał ocieplenie 30cm, więc mostek raczej minimalny. - W ścianach wewnętrznych w pustakach wentylacyjnych - buduję z silikatów Nie podobają mi się wybrzuszenia w ścianach - później tak dziwnie wygląd szafa odsunięta od ściany... Jakieś inne pomysły? Pozdr. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.02.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Nie podobają mi się wybrzuszenia w ścianach - później tak dziwnie wygląd szafa odsunięta od ściany... Jakieś inne pomysły? Pozdr. Adam Zaplanować owe wybrzuszenia tak, żeby potem tworzyły jakąś planową część zagospodarowania, choćby pionową część gipskartonowego "regału" z półkami, czy ślepą ściankę wydzielającą jakiś funkcjonalny fragment mieszkania. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 17.02.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam. Muszę zrobić pion kanalizacyjny. http://img13.imageshack.us/img13/5274/img0012ey.jpg Na moje nieszczęście murarz zrobił dłuższe nadproże i nie zostawił otworu w wieńcu. Oczywiście zarówno kwestia nadproża jak i otworu w wieńcu była w projekcie pokazana, ale ja dopiero teraz to zauważyłem. Rozmawiałem z kierownikiem, że nadproże mogę pod tą 110-tkę wydziobać (trochę roboty) a wieniec muszę ominąć kolanami 2 x 110/90. Będę musiał to niestety pod sufitem obudować, ale chyba nie ma innego wyjścia. A może Wy z doświadczenia coś innego wymyślicie?Przejście po ścianie na zewnątrz jakoś średnio mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.02.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Przede wszystkim nie kolana 90 stopni, bo to aż się prosić będzie o zatkanie. 2x45 stopni tam trzeba dać. I rewizję, albo u dołu (tak by było najlepiej), albo u góry. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 18.02.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Przede wszystkim nie kolana 90 stopni, bo to aż się prosić będzie o zatkanie. 2x45 stopni tam trzeba dać. I rewizję, albo u dołu (tak by było najlepiej), albo u góry. J. Dzięki za info. Właśnie tak myślałem o tych kolanach, ale nie byłem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mekanic 15.09.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Witam. Temat dawno zapomniany i nie do końca taki jak potrzebuję, ale może uda mi się uzyskać jakąś informację, bo nic "podobnego" na moje zapytanie w sieci nie znalazłem Na wstępie, jestem w trakcie nadbudowy domu, na etapie wykonywania instalacji c.o. oraz kanalizacji. Mój instalator, trochę po mojej sugestii/luźnym pomyśle prowadzi pion c.o. po ścianie zewnętrznej do rozdzielacza umieszczonego na 1-szym piętrze z kotłowni. Fajnie to wygląda bo nie mam żadnego bałaganu na parterze, stara instalacja (około 15 letnia) zostaje nieruszona, a na poddaszu powstaje nowa niezależna instalacja która będzie połączona z parterem dopiero przy zmianie pieca. Mimo że fajnie to wygląda, bo mało inwazyjnie, jednak nie daje mi to spokoju. Czy poprowadzenie pionu c.o. na zewnątrz na długości max 2,5m to dobry pomysł? (rury będą wychodzić spod sufitu kotłowni na zewnątrz a następnie ok. 2,2-2,5m w górę do rozdzielacza) Co na ten temat sądzicie? Mam zamiar ocieplać dom 15cm styropianu które przykryją rury, oczywiście pójdzie izolacja, pianka itd. Instalator z kilkunastoletnim stażem twierdzi, że nie ma mowy o zamarznięciu pionu(tutaj bym się zgodził), a na pytanie o straty ciepłą też twierdzi że nie będzie strat, lub bardzo niewielkie, jeśli będzie to zrobione tak jak się należy. Czy ktoś może potwierdzić słuszność jego słów? czy można pozostać przy tej propozycji, czy lepiej poświęcić się, wykuć kilka otworów na parterze i puścić pion odkrytymi rurkami do rozdzielacza ale wewnątrz domu? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, lub też za przekierowanie mnie do odpowiedniego tematu gdzie mógłbym się spotkać z podobnymi zagadnieniami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.09.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Strat ciepła bym się nie obawiał, ale obmarzania rury od wewnątrz już tak i to poważnie. Zimą, w czasie mrozów będziesz miał jedną połowę rury zimną, na 100% będzie na niej się wykraplać rosa i obawiam się, że będzie zamarzać. Szczerze mówiąc nie ryzykowałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts