Endriuszka 19.02.2009 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 .... Tyle, że na świecie są podnośniki. Tańsze niż kanał. możesz podać chociaż jeden przykład takiego podnośnika równiez poprosze o linki do tych podnosników jak przedmówca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 20.02.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 .... Tyle, że na świecie są podnośniki. Tańsze niż kanał. możesz podać chociaż jeden przykład takiego podnośnika równiez poprosze o linki do tych podnosników jak przedmówca i jeszcze ja poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.02.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 idźcie do pierwszej lepszej stacji serwisowej i zapytajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 20.02.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Zaspamuję sobie trochę. A co mi tam. Oczywiście w temacie Wiedziałem, że tak będzie Wstałem rano wypiłem kawę Pojechałem na Śródmieście Załatwić pewną sprawę Chodziło o wzmacniacza naprawę Po drodze wpadłem na coś ciepłego Byłem głodny dlatego zjadłem podwójną szamę Mijając filary przechodząc przez bramę Szybko do metra do ludzi z którymi trzymam sztamę Miałem chwile to przyniosłem poligocen mamy Kiedy szedłem po wodę zaczął deszcz padać Musiałem swoim nogom szybkie tempo nadać Spotkałem koleżkę jednego ale nie chciało mi się z nim gadać Poszedłem do domu założyć coś suchego Wziąć telefon zadzwonić do tego i tego Pożyczyć zasilacz od Tedego Chciałem zjeść obiad ale nie było niczego W szoku w szoku pozostało tylko piętnaście minut Jak nie przyjdę na czas to będzie niezły wrzut, wrzut, wrzut Wszyscy gdzieś pójdą a ja kaput, kaput, kaput Autobus nie przyjeżdża zwleka Ja tu sam stoję a tam ekipa czeka Pod forum widziałem ich na zakręcie Przyszedłem nie było nikogo Wiedziałem, że tak będzie Wiedziałem, że tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 01.03.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 zastanawiam się po co ten kanał podnośnik będzie tańszy dobre, rozbawiło mnie to, rozglądałem się kiedyś i taki np. podnośnik dwukolumnowy, to nie kosztuje 2 czy 3 tysiące tylko co najmniej 10! no chyba że masz na myśli podnośnik jaki posiada każdy samochód, ten to kosztuje 100zł nie więcej i rzeczywiście będzie tańszy od kanału Ja nie teoretyzuję, budowałem, doświadczyłem, wiem, doradzam. idźcie do pierwszej lepszej stacji serwisowej i zapytajcie. takich porad nikt nie szuka raczej (a licznik postów bije) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 02.03.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Zrobiłem kanał specjalnie na ekogroszek i to był w moim przypadku strzał w dziesiątkę - nie wyobrażam sobie gdzie przetrzymywałbym węgiel przy domku bez piwnic i takiej małej powierzchni (99m2).A teraz raz na 6-9 dni wyjadę autkiem - naładuję węgla do podajnika i po sprawie. Kopania było 2*6h dla dwóch osób - najgorsze było to że przy kopaniu natrafiliśmy na płytę żelbetową o wymiarach 2m*1m*0,2m ale jakoś sobie poradziliśmy. Kanał ma 1,4m*1,4*4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.03.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 to nie kanał zrobiłeś tylko podziemny skład opału na kanał 1,4m to za szeroko dla większości samochodów osobowych 1,4m to za nisko dla większości ludzi jedynie te 4m długości mogłoby od biedy być w zasadzie to masz taką małą kopalnię w garażu chyba wydobywanie węgla spod garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 02.03.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 1,4m to za nisko dla większości ludzi Zawsze możesz krzesło z pod kompa zabrać do kanału - będzie Ci wygodnie - kto powiedział że w kanale trzeba stać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 02.03.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 zastanawiam się nad minimalnymi rozmiarami kanału.Proszę o jakieś wymiary Waszych i opinie z użytkowania.Mam dosyć wysoko wodę gruntową i przyszło mi do głowy, żeby zrobić trochę płytszy tak z założenia, żeby w nim siadać a wchodząc trzeba by się schylać, ale nie wiem czy to by nie było uciążliwe na dłuższą metę. W rozmowę co do zasadności posiadania kanału lepiej się nie wciskać za bardzo, ja potrafię zrobić auto samemu, sprawia mi to frajdę i daje pewność, że jest dobrze zrobione , większość ludzi którzy nie potrafią nie zrozumieją tego i będą wymyślać, że to się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 02.03.2009 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Zrobiłem kanał specjalnie na ekogroszek i to był w moim przypadku strzał w dziesiątkę - nie wyobrażam sobie gdzie przetrzymywałbym węgiel przy domku bez piwnic i takiej małej powierzchni (99m2). tzn jak to ?? bo mnie troszke tym zszokowałes a jak z tego wyjmujesz wegiel ?? sorki ale ja chyba mam słaba wyobraznei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 02.03.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Zrobiłem kanał specjalnie na ekogroszek i to był w moim przypadku strzał w dziesiątkę - nie wyobrażam sobie gdzie przetrzymywałbym węgiel przy domku bez piwnic i takiej małej powierzchni (99m2). tzn jak to ?? bo mnie troszke tym zszokowałes a jak z tego wyjmujesz wegiel ?? sorki ale ja chyba mam słaba wyobraznei Niech zgadnę: po schodkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.03.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 jak w temacie : jak to zrobic ??? na co zwrocic uwage itd.... No nie wiem, czy Ci pomoge, bo ja kopalem w piasku jak mialem ledwo mury bez stropu jeszcze.. Ale zapraszam: http://szyna.civ.pl/gallery2/main.php?g2_itemId=505 http://szyna.civ.pl/gallery2/main.php?g2_itemId=580 Jezeli bedziesz mial piasek jak ja to musisz wykombinowac szalunek taki jak na w/w fotkach (musisz sobie wydlubac fotki kanalu z pozostalych Generalnie to wykopalismy najpierw dziure gleboka na ~1m o dlugosci i szerokosci docelowego kanalu + po 12cm z kazdej strony wiecej na mur. Potem zbilem dwie ramy o ~5cm krotsze / wezsze niz szerokosc wykopu, wsadzilismy do wykopu i wsadzilismy deski jako szalunek, wygladalo to o tak: http://szyna.civ.pl/gallery2/main.php?g2_itemId=582 (to juz oczywiscie dalszy etap) Dalej podkopywalismy dziure i opuszczalismy deski, az do osiagniecia docelowej glebokosci kanalu (tutaj uwaga - kanal lepiej zrobic o 20cm za gleboki, niz za plytki - zawsze mozesz polozyc tam jakas konstrukcje z desek - bedzie cieplej w nozki zdecydowanie lepsze to niz praca w kanale w pozycji przykurcza Potem zazbroilismy i wylalismy dolna plyte (kilka pretow gora i dolem) - jakies 15-20cm Dalej zrobilismy drugi szalunek z desek, o ~15cm wezszy z kazdej strony, oblozylismy pierwszy szalunek folia (jako izolacja przeciwwilgociowa oraz zeby beton nie przykleil sie do desek), wlozylismy ten drugi szalunek do srodka i wylalismy scianki na ~1m wysokie. Wyzszych nam sie nie chcialo lac wiec reszte po stwardnieniu podmurowalismy bloczkami betonowymi na sztorc (na grubosc 12cm - spokojnie wystarczy). Na koniec przyszedl czas na wyciagniecie desek.. Nie powiem, byl problem - recznie ni cholery tego nie zrobisz Beton docisl deski do gruntu i po ptokach. Trzebabylo wziasc minikoparke, lancuch i jakos wszystkie udalo sie wyciagnac I to wlasciwie wszystko... Jak masz grunt spoisty (gline) to kopiesz odrazu na docelowa glebokosc i w miare mozliwosci - jak najszybciej lejesz posadzke i murujesz z bloczkow betonowych (wystarczy na sztorc! jest wtedy znacznie mniejsze zuzycie, a spokojnie wystarczy - znam wiele kanalow murowanych z cegly na ta sama grubosc i stoja juz xx lat i nic sie z nimi nie dzieje Nie musisz sie wtedy martwic o jakies szalunki z desek - dosc to klopotliwe... Ale jak masz piasek to czeka Cie niezla zabawa Pamietaj, ze wykopy z piasku trzymaja sie do ok. 1m wysokosci - powyzej praktycznie masz pewnosc, ze wykop sie obsunie, co przy juz wykonanej posadzce wrozy wieeele pracy pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 02.03.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Zrobiłem kanał specjalnie na ekogroszek i to był w moim przypadku strzał w dziesiątkę - nie wyobrażam sobie gdzie przetrzymywałbym węgiel przy domku bez piwnic i takiej małej powierzchni (99m2). tzn jak to ?? bo mnie troszke tym zszokowałes a jak z tego wyjmujesz wegiel ?? sorki ale ja chyba mam słaba wyobraznei Podpowiem Ci że widłowiec nie przyjeżdża żeby mnie opuścić - kombinuj,kombinuj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barabasz111 01.08.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Po pierwsze jak ktos się pyta jak zrobic kanał to odpowiadajcie jak zrobić a nie "po co Ci kanał?" jak ktos jest lewy i nie potrafi wykopać dołu to niech nie zadaje głupich pytań. Chce kanału to niech ma! Sam zrobilem kanał z myslą, że garaz bez kanału jest jak super laska bez seksapilu. Podnosnik? tak, ale jak masz 4 metrowy garaż, a jak taki masz to Cie na pewno stać na podnosnik, wiekszości ludzie nie stac;] U siebie wykopałem dół na ok 2 m (3 m długości), ułozyłem kawałki cegieł, zalalem betonem. Następnego dnia połozyłem na to plandeke aby woda nie podchodziła (sklep ogrodniczy -30 zł) i ponownie zalałem. Nastepnego dnia zacząłem murować (polecam bloczki a nie cegłę, z cegła duzo roboty). między bloczki a plandekę do ok 1 m wlałem beton (najlepiej to robic systematycznie, anie po postawieniu całej ściany) a potem piasek wsypalem. Potem od góry wyrównać, nałożyć kontownik i dechy. oststecznie kanał ma 175 cm głebokości abym sie nie garbil jak trol. Potrzebowałam do tego kumpla, czasami tez brata, dwie łopaty, taczka, kilka wiader i sznurka do wywalania ziemi i wolnego czasu, jak się chce to powoli się osiągnie:D. A po co mi kanał? po jajco, i to po co wam tez mnie nie interesi, po prostu odpowiadam na post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daren 01.08.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Nie ma co się obrażać na innych ludzie dzielą się w tym temacie na dwie grupy1. "technicznych" mających zdolności i czas dla nich kanał będzie niezbędny2. "użytkowników" którym kanał do niczego nie będzie potrzebny A jeżeli ktoś twierdzi, że jak się kupi gdzięś olej to wymiana jest za darmo, polecam sprawdzić ceny olejów i filtrów wtedy to za darmo to "50" zł za 15 min roboty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 03.08.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 To i ja się podłączę, bo akurat jestem na świeżo w temacie. Kanał zrobiłem podczas budowy fundamentów - wtedy jest to najtańsze (zostało mi sporo bloczków), a ekipa murarzy wzięła dosłownie na piwo za te robote. Czyli liczmy, że całość uczyniła mnie z 500 złotych. W piątek po południu przyjechał do mnie ojciec wymienić żarówkę w Reanult Modusie - uwierzcie, masakra totalna i bez kanału byśmy tego raczej nie zrobili, a nawet jeśli, to byłoby to o wiele trudniejsze. W serwisie zawołali 260 złotych za wymianę żarówki! W Modusie trzeba zdjąć zderzak, odkręcić mase osłon od spodu, błotnik, grill i wyjąć lampę. Ale się udało. Czyli do zwrotu za kanał zostało jeszcze 240 złotych:) Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgorbacz 03.08.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 To i ja się podłączę, bo akurat jestem na świeżo w temacie. Kanał zrobiłem podczas budowy fundamentów - wtedy jest to najtańsze (zostało mi sporo bloczków), a ekipa murarzy wzięła dosłownie na piwo za te robote. Czyli liczmy, że całość uczyniła mnie z 500 złotych. W piątek po południu przyjechał do mnie ojciec wymienić żarówkę w Reanult Modusie - uwierzcie, masakra totalna i bez kanału byśmy tego raczej nie zrobili, a nawet jeśli, to byłoby to o wiele trudniejsze. W serwisie zawołali 260 złotych za wymianę żarówki! W Modusie trzeba zdjąć zderzak, odkręcić mase osłon od spodu, błotnik, grill i wyjąć lampę. Ale się udało. Czyli do zwrotu za kanał zostało jeszcze 240 złotych:) Pozdr. Żona ma Modusa, też na początku myslałem, ze trzeba rozebrać pół samochodu do wymiany żarówki. Po trzeciej wymianie robię to w 15 min. (2 sztuki) bez zdejmowania zderzaka i bez kanału ... (mimo że "rączek" drobnych nie mam) Pzdr TG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 03.08.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 A propo tego czy kanał jest potrzebny - ciekawy wątek: http://forum.muratordom.pl/co-trzymacie-w-swoim-kanale-w-garazu,t129246.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 04.08.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Żona ma Modusa, też na początku myslałem, ze trzeba rozebrać pół samochodu do wymiany żarówki. Po trzeciej wymianie robię to w 15 min. (2 sztuki) bez zdejmowania zderzaka i bez kanału ... (mimo że "rączek" drobnych nie mam) Pzdr TG Pytanie, jaki macie silnik w swoim Modusie. Też słyszałem, że w zależności od silnika, może być więcej miejsca. W rodziców 1.2 nie miałem szans włożyć ręki w okolice lampy, a "murarzem" nie jestem, więc dłoń wcale nie wielka. I tak będę się upierał, że kanał musi być! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgorbacz 04.08.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Pytanie, jaki macie silnik w swoim Modusie. Też słyszałem, że w zależności od silnika, może być więcej miejsca. W rodziców 1.2 nie miałem szans włożyć ręki w okolice lampy, a "murarzem" nie jestem, więc dłoń wcale nie wielka. I tak będę się upierał, że kanał musi być! Ja wbrew pozorom też jestem za kanałem. Niestety ale u nie woda gruntowa jest wysoko i pewnie przy pogodzie takiej jak w tym roku mógłbym go zacząć "zarybiać". Co do modusa - to 1.5 dCi - zajmuje w komorze silnika jeszcze więcej miejsca niż 1.2. Trzeba z jednej strony wyjąć rurkę od wlewu płynu spryskiwacza i plastikowe listwy maskujące, z drugiej też listwy i akumulator. Pzdr TG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts