Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.... Tyle, że na świecie są podnośniki. Tańsze niż kanał.

możesz podać chociaż jeden przykład takiego podnośnika :D

równiez poprosze o linki do tych podnosników jak przedmówca :)

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.... Tyle, że na świecie są podnośniki. Tańsze niż kanał.

możesz podać chociaż jeden przykład takiego podnośnika :D

równiez poprosze o linki do tych podnosników jak przedmówca :)

i jeszcze ja poproszę :)

Zaspamuję sobie trochę. A co mi tam. Oczywiście w temacie :D

Wiedziałem, że tak będzie

Wstałem rano wypiłem kawę

Pojechałem na Śródmieście

Załatwić pewną sprawę

Chodziło o wzmacniacza naprawę

Po drodze wpadłem na coś ciepłego

Byłem głodny dlatego zjadłem podwójną szamę

Mijając filary przechodząc przez bramę

Szybko do metra do ludzi z którymi trzymam sztamę

Miałem chwile to przyniosłem poligocen mamy

Kiedy szedłem po wodę zaczął deszcz padać

Musiałem swoim nogom szybkie tempo nadać

Spotkałem koleżkę jednego ale nie chciało mi się z nim gadać

Poszedłem do domu założyć coś suchego

Wziąć telefon zadzwonić do tego i tego

Pożyczyć zasilacz od Tedego

Chciałem zjeść obiad ale nie było niczego

W szoku w szoku pozostało tylko piętnaście minut

Jak nie przyjdę na czas to będzie niezły wrzut, wrzut, wrzut

Wszyscy gdzieś pójdą a ja kaput, kaput, kaput

Autobus nie przyjeżdża zwleka

Ja tu sam stoję a tam ekipa czeka

Pod forum widziałem ich na zakręcie

Przyszedłem nie było nikogo

:D :roll: :D :roll: :D :roll: :D

• 2 weeks później...
zastanawiam się po co ten kanał

podnośnik będzie tańszy

dobre, rozbawiło mnie to,

rozglądałem się kiedyś i taki np. podnośnik dwukolumnowy, to nie kosztuje 2 czy 3 tysiące tylko co najmniej 10!

no chyba że masz na myśli podnośnik jaki posiada każdy samochód, ten to kosztuje 100zł nie więcej i rzeczywiście będzie tańszy od kanału

Ja nie teoretyzuję, budowałem, doświadczyłem, wiem, doradzam.

idźcie do pierwszej lepszej stacji serwisowej i zapytajcie.

takich porad nikt nie szuka raczej

(a licznik postów bije)

Zrobiłem kanał specjalnie na ekogroszek i to był w moim przypadku strzał w dziesiątkę - nie wyobrażam sobie gdzie przetrzymywałbym węgiel przy domku bez piwnic i takiej małej powierzchni (99m2).A teraz raz na 6-9 dni wyjadę autkiem - naładuję węgla do podajnika i po sprawie.

Kopania było 2*6h dla dwóch osób - najgorsze było to że przy kopaniu natrafiliśmy na płytę żelbetową o wymiarach 2m*1m*0,2m :D ale jakoś sobie poradziliśmy.

Kanał ma 1,4m*1,4*4m.

to nie kanał zrobiłeś tylko podziemny skład opału :)

na kanał 1,4m to za szeroko dla większości samochodów osobowych

1,4m to za nisko dla większości ludzi :)

jedynie te 4m długości mogłoby od biedy być :)

w zasadzie to masz taką małą kopalnię w garażu chyba :) wydobywanie węgla spod garażu :)

zastanawiam się nad minimalnymi rozmiarami kanału.

Proszę o jakieś wymiary Waszych i opinie z użytkowania.

Mam dosyć wysoko wodę gruntową i przyszło mi do głowy, żeby zrobić trochę płytszy tak z założenia, żeby w nim siadać a wchodząc trzeba by się schylać, ale nie wiem czy to by nie było uciążliwe na dłuższą metę.

W rozmowę co do zasadności posiadania kanału lepiej się nie wciskać za bardzo, ja potrafię zrobić auto samemu, sprawia mi to frajdę i daje pewność, że jest dobrze zrobione , większość ludzi którzy nie potrafią nie zrozumieją tego i będą wymyślać, że to się nie opłaca.

Zrobiłem kanał specjalnie na ekogroszek i to był w moim przypadku strzał w dziesiątkę - nie wyobrażam sobie gdzie przetrzymywałbym węgiel przy domku bez piwnic i takiej małej powierzchni (99m2).

tzn jak to ?? bo mnie troszke tym zszokowałes a jak z tego wyjmujesz wegiel ??

sorki ale ja chyba mam słaba wyobraznei :p

Zrobiłem kanał specjalnie na ekogroszek i to był w moim przypadku strzał w dziesiątkę - nie wyobrażam sobie gdzie przetrzymywałbym węgiel przy domku bez piwnic i takiej małej powierzchni (99m2).

Niech zgadnę: po schodkach? :D

jak w temacie :

jak to zrobic ???

na co zwrocic uwage itd....

No nie wiem, czy Ci pomoge, bo ja kopalem w piasku jak mialem ledwo mury bez stropu jeszcze.. Ale zapraszam:

http://szyna.civ.pl/gallery2/main.php?g2_itemId=505

http://szyna.civ.pl/gallery2/main.php?g2_itemId=580

Jezeli bedziesz mial piasek jak ja to musisz wykombinowac szalunek taki jak na w/w fotkach (musisz sobie wydlubac fotki kanalu z pozostalych ;)

Generalnie to wykopalismy najpierw dziure gleboka na ~1m o dlugosci i szerokosci docelowego kanalu + po 12cm z kazdej strony wiecej na mur. Potem zbilem dwie ramy o ~5cm krotsze / wezsze niz szerokosc wykopu, wsadzilismy do wykopu i wsadzilismy deski jako szalunek, wygladalo to o tak:

http://szyna.civ.pl/gallery2/main.php?g2_itemId=582

(to juz oczywiscie dalszy etap)

Dalej podkopywalismy dziure i opuszczalismy deski, az do osiagniecia docelowej glebokosci kanalu (tutaj uwaga - kanal lepiej zrobic o 20cm za gleboki, niz za plytki - zawsze mozesz polozyc tam jakas konstrukcje z desek - bedzie cieplej w nozki ;) zdecydowanie lepsze to niz praca w kanale w pozycji przykurcza ;)

Potem zazbroilismy i wylalismy dolna plyte (kilka pretow gora i dolem) - jakies 15-20cm :)

Dalej zrobilismy drugi szalunek z desek, o ~15cm wezszy z kazdej strony, oblozylismy pierwszy szalunek folia (jako izolacja przeciwwilgociowa oraz zeby beton nie przykleil sie do desek), wlozylismy ten drugi szalunek do srodka i wylalismy scianki na ~1m wysokie. Wyzszych nam sie nie chcialo lac wiec reszte po stwardnieniu podmurowalismy bloczkami betonowymi na sztorc (na grubosc 12cm - spokojnie wystarczy).

Na koniec przyszedl czas na wyciagniecie desek.. Nie powiem, byl problem - recznie ni cholery tego nie zrobisz :-) Beton docisl deski do gruntu i po ptokach. Trzebabylo wziasc minikoparke, lancuch i jakos wszystkie udalo sie wyciagnac :) I to wlasciwie wszystko...

Jak masz grunt spoisty (gline) to kopiesz odrazu na docelowa glebokosc i w miare mozliwosci - jak najszybciej lejesz posadzke i murujesz z bloczkow betonowych (wystarczy na sztorc! jest wtedy znacznie mniejsze zuzycie, a spokojnie wystarczy - znam wiele kanalow murowanych z cegly na ta sama grubosc i stoja juz xx lat i nic sie z nimi nie dzieje :) Nie musisz sie wtedy martwic o jakies szalunki z desek - dosc to klopotliwe... Ale jak masz piasek to czeka Cie niezla zabawa :-) Pamietaj, ze wykopy z piasku trzymaja sie do ok. 1m wysokosci - powyzej praktycznie masz pewnosc, ze wykop sie obsunie, co przy juz wykonanej posadzce wrozy wieeele pracy :)

pozdr.

Podpowiem Ci że widłowiec nie przyjeżdża żeby mnie opuścić - kombinuj,kombinuj ... :wink:

• 4 months później...

Po pierwsze jak ktos się pyta jak zrobic kanał to odpowiadajcie jak zrobić a nie "po co Ci kanał?" jak ktos jest lewy i nie potrafi wykopać dołu to niech nie zadaje głupich pytań. Chce kanału to niech ma!

Sam zrobilem kanał z myslą, że garaz bez kanału jest jak super laska bez seksapilu. Podnosnik? tak, ale jak masz 4 metrowy garaż, a jak taki masz to Cie na pewno stać na podnosnik, wiekszości ludzie nie stac;]

U siebie wykopałem dół na ok 2 m (3 m długości), ułozyłem kawałki cegieł, zalalem betonem.

Następnego dnia połozyłem na to plandeke aby woda nie podchodziła (sklep ogrodniczy -30 zł) i ponownie zalałem.

Nastepnego dnia zacząłem murować (polecam bloczki a nie cegłę, z cegła duzo roboty).

między bloczki a plandekę do ok 1 m wlałem beton (najlepiej to robic systematycznie, anie po postawieniu całej ściany) a potem piasek wsypalem.

Potem od góry wyrównać, nałożyć kontownik i dechy. oststecznie kanał ma 175 cm głebokości abym sie nie garbil jak trol.

Potrzebowałam do tego kumpla, czasami tez brata, dwie łopaty, taczka, kilka wiader i sznurka do wywalania ziemi i wolnego czasu, jak się chce to powoli się osiągnie:D.

A po co mi kanał? po jajco, i to po co wam tez mnie nie interesi, po prostu odpowiadam na post.

Nie ma co się obrażać na innych ludzie dzielą się w tym temacie na dwie grupy

1. "technicznych" mających zdolności i czas dla nich kanał będzie niezbędny

2. "użytkowników" którym kanał do niczego nie będzie potrzebny

A jeżeli ktoś twierdzi, że jak się kupi gdzięś olej to wymiana jest za darmo, polecam sprawdzić ceny olejów i filtrów wtedy to za darmo to "50" zł za 15 min roboty..

To i ja się podłączę, bo akurat jestem na świeżo w temacie. Kanał zrobiłem podczas budowy fundamentów - wtedy jest to najtańsze (zostało mi sporo bloczków), a ekipa murarzy wzięła dosłownie na piwo za te robote. Czyli liczmy, że całość uczyniła mnie z 500 złotych.

W piątek po południu przyjechał do mnie ojciec wymienić żarówkę w Reanult Modusie - uwierzcie, masakra totalna i bez kanału byśmy tego raczej nie zrobili, a nawet jeśli, to byłoby to o wiele trudniejsze. W serwisie zawołali 260 złotych za wymianę żarówki! W Modusie trzeba zdjąć zderzak, odkręcić mase osłon od spodu, błotnik, grill i wyjąć lampę. Ale się udało. Czyli do zwrotu za kanał zostało jeszcze 240 złotych:)

Pozdr.

To i ja się podłączę, bo akurat jestem na świeżo w temacie. Kanał zrobiłem podczas budowy fundamentów - wtedy jest to najtańsze (zostało mi sporo bloczków), a ekipa murarzy wzięła dosłownie na piwo za te robote. Czyli liczmy, że całość uczyniła mnie z 500 złotych.

W piątek po południu przyjechał do mnie ojciec wymienić żarówkę w Reanult Modusie - uwierzcie, masakra totalna i bez kanału byśmy tego raczej nie zrobili, a nawet jeśli, to byłoby to o wiele trudniejsze. W serwisie zawołali 260 złotych za wymianę żarówki! W Modusie trzeba zdjąć zderzak, odkręcić mase osłon od spodu, błotnik, grill i wyjąć lampę. Ale się udało. Czyli do zwrotu za kanał zostało jeszcze 240 złotych:)

Pozdr.

Żona ma Modusa, też na początku myslałem, ze trzeba rozebrać pół samochodu do wymiany żarówki. Po trzeciej wymianie robię to w 15 min. (2 sztuki) bez zdejmowania zderzaka i bez kanału ... :wink: (mimo że "rączek" drobnych nie mam)

Pzdr

TG

Żona ma Modusa, też na początku myslałem, ze trzeba rozebrać pół samochodu do wymiany żarówki. Po trzeciej wymianie robię to w 15 min. (2 sztuki) bez zdejmowania zderzaka i bez kanału ... :wink: (mimo że "rączek" drobnych nie mam)

Pzdr

TG

Pytanie, jaki macie silnik w swoim Modusie. Też słyszałem, że w zależności od silnika, może być więcej miejsca. W rodziców 1.2 nie miałem szans włożyć ręki w okolice lampy, a "murarzem" nie jestem, więc dłoń wcale nie wielka. :D

I tak będę się upierał, że kanał musi być!

Pytanie, jaki macie silnik w swoim Modusie. Też słyszałem, że w zależności od silnika, może być więcej miejsca. W rodziców 1.2 nie miałem szans włożyć ręki w okolice lampy, a "murarzem" nie jestem, więc dłoń wcale nie wielka. :D

I tak będę się upierał, że kanał musi być!

Ja wbrew pozorom też jestem za kanałem. Niestety ale u nie woda gruntowa jest wysoko i pewnie przy pogodzie takiej jak w tym roku mógłbym go zacząć "zarybiać".

Co do modusa - to 1.5 dCi - zajmuje w komorze silnika jeszcze więcej miejsca niż 1.2. Trzeba z jednej strony wyjąć rurkę od wlewu płynu spryskiwacza i plastikowe listwy maskujące, z drugiej też listwy i akumulator.

Pzdr

TG