Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie instalacje można zrobić bez uprawnień?

pgrams

Recommended Posts

Zbieramy się właśnie do rozpoczęcia ostatniego etapu budowy, czyli wykańczania wnętrza. Mam jeszcze trochę zapału i w ramach oszczędności kryzysowych chciałbym samemu wykonać kilka prac.

Zastanawiam się czy do wykonania instalacji CO i wod-kan potrzebne są jakieś uprawnienia, czy tylko dwie sprawne ręce i głowa na karku?? Czy przy zgłaszaniu zakończenia budowy będą jakieś papiery o tych instalacjach potrzebne?

Z góry dzięki za informacje.

u mnie były,

okazałem oświadczenia o wykonaniu instalacji zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami (elektr., CO i cwu), do tego cały zestaw pomiarów (elektr.) oraz potwierdzenia wykonania próby wodnej,

mógłbym więc te instalacje wykonać sam, ale musiałbym znaleźć kogoś kto wystawiłby wymienione kwity,

Zbieramy się właśnie do rozpoczęcia ostatniego etapu budowy, czyli wykańczania wnętrza. Mam jeszcze trochę zapału i w ramach oszczędności kryzysowych chciałbym samemu wykonać kilka prac.

Zastanawiam się czy do wykonania instalacji CO i wod-kan potrzebne są jakieś uprawnienia, czy tylko dwie sprawne ręce i głowa na karku?? Czy przy zgłaszaniu zakończenia budowy będą jakieś papiery o tych instalacjach potrzebne?

CO i CWU i Kan możesz robić sam. Ale, jak Ci będzie ciekło, albo nie daj Boże zaleje podłogi, wylewki itp. to lepiej mnie nie słuchaj. Do odbioru domu audytu wod-kan nie potrzeba. Elektrykę, także sam możesz robić, pod nadzorem speca, który cię uświadomi, a potem pomiary do odbioru zrobi, instalacji zewnętrznej i wewnętrznej - papierek trzeba. Po za tym to malowanie możesz robić, meble ustawiać, kwiatki przesadzać, piaskownicę urządzać dla dzieci i wywozić z posesji śmieci.

domofonowa i antenowa :lol: ...ale to chyba zalicza się do elektrycznej :wink:

zresztą możesz zrobić wszystko sam, potem tylko potrzeba zrobić wszelkie potrzebne ekspertyzy i pomiary i jak nic zaoszczędzisz parę tysięcy ... straconego zdrowia jednak nie da się odzyskać :roll:

domofonowa i antenowa :lol: ...ale to chyba zalicza się do elektrycznej :wink:

zresztą możesz zrobić wszystko sam, potem tylko potrzeba zrobić wszelkie potrzebne ekspertyzy i pomiary i jak nic zaoszczędzisz parę tysięcy ... straconego zdrowia jednak nie da się odzyskać :roll:

... tylko potrzeba zrobić wszelkie potrzebne ekspertyzy i pomiary... a gdzie poprawki i przeróbki aby to wszystko trzymało się kupy? :D