kolektor1 08.02.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam.Budowa ukończona jednak kierownik budowy wziął dziennik i rozpłyną się.Nie odbiera telefonów nie odpowiada na wysyłane pisma ale je odbiera, nie jestem szczeniakiem, żeby warować pod domem, Czy ktoś z Was wie jak uzyskać prawo do zasiedlenia bez dziennika budowy?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.02.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Bez dziennika budowy nie da rady. Musisz go odtworzyć. Jeszcze jedno. Jeśli nie skontaktujesz się z dotychczasowym kierbudem, to musisz zatrudnić nowego. Papierologia od nowa począwszy od przedłożenia w PINB oświadczenia nowego kierownika o przyjęciu obowiązków oraz o posiadaniu uprawnień. Potem odtwarzasz wpisy jeden po drugim. Gratuluję wyboru dotychczasowego kierbuda. Jestem przekonany, że był wyjątkowo tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 09.02.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Jak juz wyprostujesz sprawę i odtworzysz dziennik - donieś na starego kierownika do Nadzoru lub do Izby Inżynierów - takie postępowanie wiąże sie z konsekwencjami zawodowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 09.02.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam. Mam ten sam problem z tym ze jestem na etapie stanu surowego zamknietego. Chcę kontynuowac prace a kierownik zgubił moj dziennik i dokładnie tak samo jak Twoj nic nie robi aby go odtworzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.02.2009 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam.Szanowne koleżanki i koledzy nie bierzecie jednego pod uwagę: prawo budowlane nie przewiduje takiego przypadku, a więc nie zostanie i na nowo wydany i zarejestrowany dziennik budowy, o zgłoszeniu do izby biorę pod uwag, pod uwagę biorę również proces sądowy wszak kier. bud. bierze na siebie pewne zobowiązania. Ale czy ktoś z szanownych formuowiczów przebrną przez taki przypadek lub zna podobny?F.5 jedziemy na tym samym wózku.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.02.2009 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Gratuluję wyboru dotychczasowego kierbuda. Jestem przekonany, że był wyjątkowo tani. I najśmieszniejsze w tym, że to znajoma i grosza jeszcze nie wzięła i chyba nie weźmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 10.02.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Nie przerabiałem takiego przypadku, ale wiem że zgłoszenie braku dziennika do nadzoru zaskutkuje na 100% kontrolą na budowie inspektorów, przetrzepią projekt i inne dokumenty, ocenia zaawansowanie prac i ich zgodność z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.02.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam. Czym skutkuje zgłoszenie takiego przypadku do Nadzoru lub do Izby Inżynierów. Jestem ciekaw bo jak się ogarnę to zaraz klecę pisemko w związku z moim kierowinkiem ktory w przeciwienstwie to Twojego zainkasował 3 koła i nic totalnie nic nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 10.02.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 kierownik może otrzymac grzywne od Nadzoru, a z izby od formy upomnienia, nagany po utrate uprawnień w razie rażącego uchybiania przepisom prawa. § 43. 1. Wykonanie kary upomnienia i kary nagany należy do prezydium okręgowej rady izby. 2. Karę zawieszenia w prawach członka izby wykonuje okręgowa rada izby, ustalając na podstawie prawomocnego orzeczenia początek i koniec kary. O okresie kary i terminie jej zakończenia okręgowa rada izby zawiadamia Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego, z wyjątkiem członków izby urbanistów, a w przypadku gdy obwiniony pełnił funkcję w organach izby samorządu zawodowego - także właściwy organ tej izby. 3. Karę skreślenia z listy członków właściwej izby samorządu zawodowego wykonuje okręgowa rada izby po otrzymaniu od przewodniczącego właściwego sądu dyscyplinarnego odpisu prawomocnego orzeczenia dyscyplinarnego. Okręgowa rada izby o treści orzeczenia dyscyplinarnego zawiadamia Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego, z wyjątkiem członków izby urbanistów. 4. Prezydium okręgowej rady izby samorządu zawodowego z urzędu zawiadamia pokrzywdzonego o treści prawomocnego orzeczenia dyscyplinarnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 11.02.2009 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam. gazio napisał: Nie przerabiałem takiego przypadku, ale wiem że zgłoszenie braku dziennika do nadzoru zaskutkuje na 100% kontrolą na budowie inspektorów, przetrzepią projekt i inne dokumenty, ocenia zaawansowanie prac i ich zgodność z projektem. I co dalej jak już przetrzepią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 11.02.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Podejrzewam, że Nadzór mają wiedzę, że dziennik istnieje, lecz przetrzymuje go Kierownik Budowy, będzie próbował do niego dotrzeć. Nowego dziennika nie wyda. Nowy dzienni wydanybyłby, gdyby dziennik został zniszczony, skradziony itp. Po dokonaniu kontroli zgodności budowy z projektem, określeniem zaawansowania prac powinni wydać nowy dzinnik celem odtworzenia wpisów przez Kierownika.Zastrzegam, że są to moje przypuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts