robi77 09.02.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam, murarze jak robili mi komin wymowy to zostawili z drugiej strony (nie tam gdzie będzie wkład czyli od frontu) 2 kwadratowe dziury w których widać ceramiczny przewód dymowy - po co to ?Do ewentualnego czyszczenia w przyszłości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 09.02.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Szanujący się komin powinien mieć 3 dziury, 1.zamykana wyczystka na dole do wybrania tego co spadnie po czyszczeniu, 2.miejsce podłączenia paleniska, 3.wylot a poza tym ma być całkowicie szczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 09.02.2009 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Czyli te 2 dziury z "tyłu" komina to sa do wybierania tego co spadnie po czyszczeniu? Jakieś drzwiczki na to się zakłada czy zaślepkę - co się robi aby to estetycznie wyglądało a jednoczenie nie bylo problemów z otwieraniem do czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 09.02.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Czyli te 2 dziury z "tyłu" komina to sa do wybierania tego co spadnie po czyszczeniu? Jakieś drzwiczki na to się zakłada czy zaślepkę - co się robi aby to estetycznie wyglądało a jednoczenie nie bylo problemów z otwieraniem do czyszczenia. Można kupić jakieś drzwiczki zamykane. Przy czym musza być szczelne żeby dym nie lecial do domu. Też mam coś takiego i zastanawiam się jak to szczelnie zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 10.02.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam, murarze jak robili mi komin wymowy to zostawili z drugiej strony (nie tam gdzie będzie wkład czyli od frontu) 2 kwadratowe dziury w których widać ceramiczny przewód dymowy - po co to ? Do ewentualnego czyszczenia w przyszłości ? Moim zdaniem chodzi o wentylację izolacji termicznej wkładu. Trzeba założyć kratkę i już. http://kominyboleslawiec.pl/system_kominowy_uniwersal,struktura.html - elementy metalowe: * a. drzwiczki * b. kratkę do maskowania skraplacza * c. kratkę do wentylacji izolacji * d. w przypadku wersji z dodatkowym kanałem wentylacyjnym również górne kratki wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts