robi77 09.02.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Na jakiej wysokości zrobić cokół wokół budynku? - aby było ładnie i praktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 09.02.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Ładnie to zazwyczaj proporcjonalnie do wysokości budynku np. dla 11 kondygnacji na wysokość 1 piętra może być architektonicznie ciekawe.Praktycznie zależy od tego z czego cokół i ściana powyżej, jakie okapy, z czego opaska ...Każdy projekt indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 09.02.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Prócz waloru architektonicznego, cokół ma jeszcze co najmniej jedno znaczenie praktyczne. Gdy np zacina ostry deszcz to padajaca woda rozbryzguje sie na podłożu chlapiąc na elewacje domu. W zależności z czego wykonany, cokół chroni elewacje przed pobrudzeniem (np wyłożony płytkami klinkierowymi daje sie łatwo czyścic z zabrudzeń). Z tego punktu widzenia w zwykłym domu jednorodzinnym wysokość cokołu nie powinna być niższa, niz ok 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 09.02.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 warto zachować równą linię np z tarasem albo z wysokością ganku - czasem widać takie różnice 10cm, które kompletnie rozbijają harmonię domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 10.02.2009 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Mam cokoły mozaikowe.... Nie powinny chyba sie brudzić nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimaw 17.02.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Z tego co wiem mozaikowe( nakładane pacą ) brudzą się najbardziej. Cokół 35-40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 18.02.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 wszystkie się zabrudzą - tylko niektóre się czyści lepiej, a niektóre gorzej ....sam mam do swiadczenia ze szkliwionym klinkierem i wiem, ze to dobry wybór: cokół wystarczy dobrze spłukać wodą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts