tomasz19700 09.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 mieszkam w żyrardowie podlaczyli mi wode z sieci miejskiej koszt ok 6 tys.teraz musze zrobic badanie wody wlasnie wrocilem z sochaczewa bo tam robia. 120 ZŁ za zbadanie wody .niech ktos mi wytłumaczy dlaczego musze badac tą wode miejska. juz to mnie wkórza żeby kozystac z wody to trzeba tyle podan pisac tyle pieniedzy na wode czekalem od pazdziernika wtedy napisałem 1 podanie .czy w innych regionach kraju tez tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 09.02.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Zamiast się wkurzać, pomyśl dla kogo to badanie. Chyba najbardziej w Twoim interesie. Chyba dobrze jest wiedzieć, że ma się wodę zdatną do picia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 09.02.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 do czego potrzebne Ci to badanie wody, bo nie czaję? chyba nie do odbioru? w dokumentach, które ja znam to do dobioru jest potrzebne badanie wody z SAnepidu w przypadku, gdy korzytsasz z własnej studni. Przy wodzie z sieci, potrzebne jest odpowiednie zaświadczenie z ZWIK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz19700 09.02.2009 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 mam nowy dom woda z kanalizacji miejskiej .no wlasnie do czego te badania czyzby woda miejska byla zatruta i kazde nowe podloczenie do nowego domu musi byc zakonczone badaniem wody tego nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz19700 09.02.2009 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 wode podlaczaja miejskie wodociagi i pani z biura wymaga badania wody dlaczego dlaczego mam badac wode ktora jest uzywana przez całe miasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 09.02.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 z jakiego biura ta pani bo nadal nie rozumiem? kto domaga się od Ciebie tego badania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz19700 09.02.2009 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 ok a wiec tak .złozyłem podanie o podlaczenie wody do mojego nowo wybudowanoego domu w wodociagach miejskich .załatwilem wszystkie formalnosci nawet pozwolenie ze starostwa o wykonywanie prac budowlanych na tym odcinku drogi dokopali sie do miejskiej rury oczywiscie prace wykonywakli pracownicy wodociagów zrobili wcinke koszt wcinki 1600 zł dlugosc odcinka 33 m za kazdy metr 50 zł .podlaczyli i dalszy proces to zbadanie tej wody .i tego nie kumam mam badac miejska wode czy na tym odcinku nowego podlaczenia nie jest skazona czy moja rura nie zanieczysci wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.02.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Niestety to jest tak jak Urząd Ochrony Konsumentów sprawdzi spółkę ma byc dla konsumentów lepiej a jest gorzej.http://209.85.129.132/search?q=cache:ojVL6qcdB8oJ:www.uokik.gov.pl/download/Z2Z4L3Vva2lrL3BsL2tzZ19weXRhbmlhLnYwLzI3NC82LzEvZGVjeXpqYV9ucl9yd2FfMjVfel8xOC4wOC4yMDA4LnBkZg+%C5%BCyrard%C3%B3w+regulamin+dostarczania+wody&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 09.02.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Niestety to jest tak jak Urząd Ochrony Konsumentów sprawdzi spółkę ma byc dla konsumentów lepiej a jest gorzej. http://209.85.129.132/search?q=cache:ojVL6qcdB8oJ:www.uokik.gov.pl/download/Z2Z4L3Vva2lrL3BsL2tzZ19weXRhbmlhLnYwLzI3NC82LzEvZGVjeXpqYV9ucl9yd2FfMjVfel8xOC4wOC4yMDA4LnBkZg+%C5%BCyrard%C3%B3w+regulamin+dostarczania+wody&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl[/url] W tym linku jest taka treść: W zakresie dostawy wody umowa nie reguluje, wymienionego w § 5 pkt 7 Regulaminu, obowiązku Spółki informowania odbiorców usług o jakości wody dostarczanej do sieci wodociągowej. Stosownie do zapisu Regulaminu, z wynikami badań jakości wody odbiorca może zapoznać się w siedzibie Spółki więc nie rozumiem po co ciągają człowieka po sanepidach?!? bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 09.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 W tym linku jest taka treść: W zakresie dostawy wody umowa nie reguluje, wymienionego w § 5 pkt 7 Regulaminu, obowiązku Spółki informowania odbiorców usług o jakości wody dostarczanej do sieci wodociągowej. Stosownie do zapisu Regulaminu, z wynikami badań jakości wody odbiorca może zapoznać się w siedzibie Spółki więc nie rozumiem po co ciągają człowieka po sanepidach?!? bez sensu... Spółki kontroluja wode w sieci miejskiej i na ujęciach. Tak jak ktos wyzej zauwazył - badanie probek wody ma na celu sprawdenie czy nowo wykonana instalacja jest czysta, ew płucze sie ja odkarzajac. Tak czy inaczej rury na magaynie nie leza w sterylnych warunkach + obrabiane sa w sposob "brudny". Pomijam mysie kupki etc czy inne wyolbrzymione zabrudzenia - jak np robotk sikajacy do rury dla zgrywu- bo Inwestor nacisnał na odcisk Jednak z tego co wiem badanie wody jest wymagane dla wiekszych obiektow i nie słyszałem zeby dla domku jednorodzinnego ktos nalegał - jednak wiedza ze instalacja i woda jest czysta bakteriologicznie na pewno nie zaszkodzi pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz19700 10.02.2009 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 dzieki za wypowiedzi .dzis pojechalem do sochaczewa z woda wyniki za 8 dni .120 zł pekło .a co bedzie jak woda bedzie niedobra .kolejne badania hihihi.czasami tak mysle ile juz pieniedzy dalem urzedasom ilu ich sie kreci wokół mojego domu jak te pijawki .tu podanie tam oplata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 10.02.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Tak czy inaczej rury na magaynie nie leza w sterylnych warunkach + obrabiane sa w sposob "brudny". Pomijam mysie kupki etc czy inne wyolbrzymione zabrudzenia - jak np robotk sikajacy do rury dla zgrywu- bo Inwestor nacisnał na odcisk (...) wiedza ze instalacja i woda jest czysta bakteriologicznie na pewno nie zaszkodzi pozdrawiam Piotrek masz rację, taka wiedza jest pożyteczna. ale jeśli jest jak napisał Tomek, że całośc prac/materiałów robili pracownicy wodociągów, to przerzucanie tego kosztu na inwestora to granda. czemu ja mam płacić za sprawdzenie, czy myszy w ich magazynie robią kupę do rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 10.02.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 tomasz19700 poproś w swoim zakładzie wodociągów o podstawę prawną, konieczności wykonania badania wody na własny koszt. To jest jakieś nieporozumienie. Każdy zakład wodociągów na terenie Polski ma obowiązek w zakresie zbiorowego zaopatrzenia w wodę, stosować się do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 19 listopada 2002 opartego o Dyrektywę Unii Europejskiej 98/83/WE w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Inną sprawą jest to, że stacja sanitarno-epidemiologiczna nie ma prawa przyjąć żadnej próbki (w tym wody) od zlecającego podmiotu (osoby fizycznej lub prawnej). Taką próbkę pobiera wykwalifikowany pracownik sanepidu po przyjęciu zlecenia na badanie wody a za to właśnie zapłaciłeś!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz19700 20.02.2009 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 helixwroclaw2005 dzieki za wypowiedz dziek wam wszystkim hmmm czy mam sie spytac na jakiej podstawie musze robic te badania boje sie narazic paniom z wodociagu hihihi pomysla ze sie czepiam .Wlasnie odebralem wyniki z sochaczewa badanie wyszlo pozytywnie w poniedzialek ruszam do wodociagow cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 22.02.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 W Gdańsku badanie wody w Saur Neptun Gdańsk (dostawca wody) kosztuje 220 zł, w Sanepidzie ok 300 + musisz dowieźć Panią na miejsce. Bez takiego badania SNG nie założy licznika w nowym domku Badania wykonują z wielką starannością, tak że dopiero za 3 razem wyniki wyszły ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 25.02.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 W Gdańsku badanie wody w Saur Neptun Gdańsk (dostawca wody) kosztuje 220 zł, w Sanepidzie ok 300 + musisz dowieźć Panią na miejsce. Bez takiego badania SNG nie założy licznika w nowym domku Badania wykonują z wielką starannością, tak że dopiero za 3 razem wyniki wyszły ok No to właśnie ta ciekawostka - za 3 razem... a wszyscy sąsiedzi tą samą wodę użytkują od kilku lat...sytuacja dotyczy (jak na razie, mam nadzieję) tylko monopolisty SAUR-a z Gdańska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 25.02.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Inną sprawą jest to, że stacja sanitarno-epidemiologiczna nie ma prawa przyjąć żadnej próbki (w tym wody) od zlecającego podmiotu (osoby fizycznej lub prawnej). Taką próbkę pobiera wykwalifikowany pracownik sanepidu po przyjęciu zlecenia na badanie wody a za to właśnie zapłaciłeś!!!! chyba nie do końca jest tak. sanepid przyjmie próbkę, ale na formularzu wyniku jest zaznaczone kto pobierał próbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts