Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy styropian?????

Recommended Posts

Witam! W marcu 2008 roku zaczęłam budowę domu. Na dzień dzisiejszy w domu jest już ciepło. Mam piec na eko-groszek. Fachowiec chce mi położyc juz styropian , ale bez siatki i kleju chyba. Ja mam obawy że za szybko. Czy nie powinien przeschnąć jeszcze dom ???? Bardzo prosze doradzcie mi bo ja i mój mąż sie nie znamy na tym.

Spokojnie możecie kleić styropian (oczywiście jesli temp. na zewnatrz pozwalają).Nie bardzo rozumiem,dlaczego styropian ma byc bez siatki i kleju(czyt. jak wyzej,jesli warunki pozwalają ...)Od marca 2008 do tej pory to juz kupa czasu mineła,a wilgoć z domu ususwasz poprzez skuteczna wentylację i wietrzenie,a nie poprzez oddychanie ścian.Ocieplaj :)

Dzięki za szybka odpowiedz. Myślałam że mury są jeszcze mokre, że powinny przeschnąć. Mają dać na razie tylko styropian ponieważ jak dali by klej to nie byłoby takiego oddychania ścian. Teraz tak myślę że przez styropian i tak nie przejdzie nic to nie ma znaczenia czy dam klej czy nie.Pozdrawiam

Ja zacząłem w maju i też mam piec na eko-groszek. Tydzień temu firma skończyła mi oklejać dom styropianem ( wykorzystałem czas gdy nie było mrozów) . W domu tynki robione listopad - grudzień wylewki ze stycznia. Wiem że trochę za szybko na wszystko - ale jest grzane i codziennie wietrzone min 1h. Poza tym jak chce się wprowadzić w maju to nie ma na co czekać...

... A jak zaczną nam ściany pękac, zaczna mury pracować???? Pozdrawiam.

w tym kryzysie gdyby choc sciany zaczeły pracowac - moze zmniejszyło by sie bezrobocie ... ? :-?

p.s.

a co na to Wasz kierownik budowy ?