wasanna 31.10.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Bardzo proszę, czy ktoś z was buduje, widział lub choćby rozważał możliwość wyboru tego projektu. Ja jestem w sumie zdecydowana na jego kupno ale po przejrzeniu forum zaczynam mieć wątpliwości, tyle było tego narzekania na Archipelag. Elwira jest piękna, ale czy nie kryje jakichś pułapek?http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010100&VAT=0&pid=287&ExtraNavText=Elwira Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 31.10.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 poczytaj proszę: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14832&sid=63479b810a2758448f93a25a13e8b291 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 03.11.2003 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Dzięki za wskazówkę maag, już poprawiłam Jestem nowa, ale będę się starać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 05.11.2003 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Naprawdę nikt inny nie chce Elwiry? To powiedzcie chociaż czy wam się podoba, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 05.11.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Ja nie chcę, bo za duży. Ale niewątpliwą urodę posiada Jest ładny. Na parterze porządne pomieszczenie gospodarcze a na piętrze garderoby i strych dodają plusów. Pomieszczenia mieszkalne też o przyzwoitym metrażu. Ze względu na część salonu sięgającą dachu, dobrze by było zobaczyć to "w naturze" i pogadać z użytkownikami, jak sie to sprawdza. Na tym forum nie udało mi się znaleźć nikogo z tym domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 05.11.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Dosyć duży, ale za to bardzo ładny. Ciekawie wygląda z wew. jak i zew.A pustkę zawsze można zlikwidować.WARTO!!!!!!!!!!!! POZDR..G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi5 05.11.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Chyba też wybiorę ten projekt, trochę duży ale bardzo ładny. Jeśli się zdecyduję to zlikwiduję pustkę nad salonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 05.11.2003 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Ta pustka nad salonem może być bardzo ładna Przy kominku można równiesz gwiazdy oglądać Ale praktyczna, to rzeczywiście nie jest. A jaka utrata ciepła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 06.11.2003 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Dzięki za pozytywne opinie, a pustki nad salonem nie zlikwiduję za żadne skarby, wg mojego ślubnego to największy atut tego domu. Zastanawiam się natomiast nad rezygnacją z okien połaciowych nad salonem, bo jak niby je umyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 07.11.2003 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Wasanna, nasi sąsiedzi budują domek według projektu z Archipelagu i są bardzo zadowoleni. Domek który wybraliście jest super! Przestrzenny, z fajnymi oknami...no i ta pustka nad salonem My swój projekt właśnie dlatego wybraliśmy! Justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 19.11.2003 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Kupiłam projekt Elwiry, ściany są zaprojektowane w Ytongu 36,5 cm, jak myślicie czy można z tego zrobić silikat 18 cm +15 cm wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 19.11.2003 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Wasanna, najlepiej jak to skonsultujesz z konstruktorem. Ściana 18cm(jest troszkę za smukła) - może to mieć wpływ na belki stropowe, więźbę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 09.12.2003 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Pomysł z silikatami upadł, będę budować z BK 24 cm+15cm wełny, kolejna zmiana to strop, w projekcie jest gęstożebrowy a u nas będzie żelbetowy. Czy dalej nikt inny nie zdecydował się na Elwirę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 05.01.2004 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Spadłam z moją Elwirą na koniec drugiej strony , więc czas coś dopisać. Kupiliśmy dachówkę IBF ceglastą, zmiana kolorystyki dość drastyczna, ale jak sobie kredkami świecowymi pokolorowałam ksero elewacji, to wygląda dość sympatycznie (ściany będą kremowe, co do koloru stolarki jeszcze nie ma konsensusu) A może będzie jeszcze jakaś Elwira na Forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestek 05.01.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Bardzo spodobał mi się projekt, podobnie jak Wam, o mało go nie kupiliśmy, ale przydarzyła się inna działka i, niestety, będę chyba musiał zamówić projekt indywidualny. Żonie wydał się trochę przysadzisty (że tak duużo dachu), a na naszej działce jeszcze patrzyłoby się na niego z góry. Na plus : pomieszczenie gospodarcze z osobnym wejściem od ogrodu (docenicie to), lukarny w pokojach na górze, duży strych. Minusy : wejście do kuchni jakby trochę przez pokój dzienny, wydaje mi się też, że dwa duże okna ogrodowe to zbędny luksus. W każdym razie kibicuję Wam i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aPa 12.01.2004 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Witajcie ! Nam tez bardzo spodobal sie ten projekt - ma zarowno spizarnie, rozsadne pomieszczenie gospodarcze i dodatkowy pokoj na dole oraz rozsadnej wielkosci pomieszczenia na poddaszu (przynajmniej tak to wyglada na rzucie). Mamy tez pewne watpliwosci dotyczace pozniejszej eksploatacji a w szczegolnosci ogrzewania salonu i wedrowania cieplego powietrza na poddasze - nie chcielibysmy marznac na dole rownoczesnie 'duszac sie' na poddaszu. Zastanawiamy sie nad ew. zlikwidowaniem pustki nad salonem na rzecz dodatkowego pokoju u gory - wiemy, duzy atut estetyczny domu pojdzie w niepamiec . Macie juz moze jakies przemyslenia w takich kwestiach ? A technologie poszczegolnych elementow ? Jakie i dlaczego ? Pozdrowienia od kolejnych, chwilowo jeszcze potencjalnych, amatorow Elwiry aPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 14.01.2004 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Witajcie! Elwira jest piękna. To jedyny projekt w którym mogłabym nic nie zmienić. Szukam projektu na moją działke już bardzo długo ale Elwira jest jedynym faworytem. Mam tylko wątpliwości odnośnie: - ma szerokość 17,5m moja działka 30m (nie wiem czy z takim wysokim dachem będzie ładnie wyglądac i czy wkomponuje się w otoczenie ) - jak by wyglądało z garażem dwustanowiskowum - jeśli chodzi o pustkę też ją zlikwiduje (jak kupie projekt) ponieważ lubie ciepło a w salonie zawsze będzie chłodno jeżeli zostawie taką przestrzeń (ale ta pustka jest cudeńkiem, już sobie wyobrażam jak stoje na górze i okiem sięgam na salon ogród, a z wysoka świeci słoneczko, dlaczego trzeba wybierać ) Nie umiem jeszcze poruszac sie w tym internecie jak coś zrobie nie tak z góry przepraszam. Dopiero piszę od dzisiaj. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka czaczkowska 29.01.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 bardzo mi się podoba Elwira, jestem ciekawa jak z kosztami jeżeli macie już stan surowy zamknięty to dajcie znać ile was kosztował i czy robiliście systemem gospodarczym czy zleciliście firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 13.02.2004 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Dawno mnie nie było i tyle niespodzianek aPa i Betka! Nie bądźcie takimi zmarzluchami , też zastanawiałam się nad wpływem pustki na efekty cieplne, ale doszłam do wniosku, że przy ogrzewaniu podłogowym, bo takie planuję, powinno mi być dość ciepło, a jeśli nie to będziemy palić w kominku i przytulać się do niego Agnieszko! Nie mamy jeszcze stanu surowego, ale jak wszystko się uda i pogoda dopisze to będziemy mieli końcem maja. Z ciekawych wiadomości: - mamy już pustaki(bk Ecobet Oświęcim) - kupiliśmy styropian na fundamenty(10cm fs20) - zamówiliśmy drewno na więźbę Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aPa 15.02.2004 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Dawno mnie nie było i tyle niespodzianek aPa i Betka! Nie bądźcie takimi zmarzluchami , też zastanawiałam się nad wpływem pustki na efekty cieplne, ale doszłam do wniosku, że przy ogrzewaniu podłogowym, bo takie planuję, powinno mi być dość ciepło, a jeśli nie to będziemy palić w kominku i przytulać się do niego Agnieszko! Nie mamy jeszcze stanu surowego, ale jak wszystko się uda i pogoda dopisze to będziemy mieli końcem maja. Z ciekawych wiadomości: - mamy już pustaki(bk Ecobet Oświęcim) - kupiliśmy styropian na fundamenty(10cm fs20) - zamówiliśmy drewno na więźbę Pozdrawiam, Hej! Prawdę mówiąc to zastanawialiśmy się nie tylko czy w salonie nie będzie zbyt chłodno (to ew. odczucie powinno dać się zniwelować ogrzewaniem podłogowym) ale czy na poddaszu nie będzie robiło się zbyt ciepło i duszno. Rozmawialiśmy z architektem dyżurnym w Archipelagu i potwierdził trochę (o ile można trochę potwierdzić ) nasze wątpliwości, także w sprawie mycia okien połaciowych nad pustką. Tak ogólnie to sprawiał wrażenie średnio zorientowanego w tym konkretnym rozwiązaniu. Przy okazji okazało się, że projekt jest dość młody - powstał ok połowy 2002r - stąd może jego niewielka popularność. Przy okazji czy ktoś z Was będzie na spotkaniu forum Muratora w przyszłą sobotę w Warszawie ? Sympatycznie byłoby porozmawiać bezpośrednio. Pozdrawiam/y aPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts