agnieszka czaczkowska 17.02.2004 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Witam, dzięki za odpowiedź. Zazdroszczę Wam wasanno, że już zaczynacie ja jeszcze wybieram. Mamy z mężem wątpliwości co do kosztów elwiry. Mąż twierdzi, że teraz będzie dobry rozmiarowo dla naszej rodzinki, ale co potem kiedy będziemy staruszkami, kto będzie te okna mył? On stąpa mocno po ziemi no i te koszty utrzymania. Namawia mnie na Nastkę, tylko, że Nastka nie ma pustki ( ja jestem uparta)! Chciałabym zobaczyć kilka domów już w stanie surowym, żeby zadecydować. Mam nadzieję, że będzie taka możliwość przez biuro lub dzięki forum muratora. Dajcie znać jakie koszty stanu surowego Elwiry wam wyszły i czy budujecie systemem gospodarczym, czy przez jakąś firmę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 20.02.2004 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Agnieszko, Budujemy systemem gospodarczym, na razie zajmujemy się zaopatrzeniem, kupiliśmy już pustaki, dachówkę, styropian na fundamenty i stal zbrojeniową, zamówiliśmy też drewno na więźbę. Zastanawiamy się teraz mocno nad oknami, bo mają podrożeć. Mamy już umówionego wykonawcę do całości stanu surowego, co dalej...zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 29.02.2004 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Zamówiliśmy okna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 10.03.2004 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Dostaliśmy wczoraj POZWOLENIE NA BUDOWĘ, załatwienie wszystkich formalności zajęło nam 11 miesięcy(były problemy z warunkami zabudowy), jak tylko stopnieje śnieg(i miną 2 tyg na uprawomocnienie) - ZACZYNAMY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aPa 14.03.2004 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Aniu , super !!! Trzymamy kciuki, za wasze postępy ! My niestety jeszcze jesteśmy powstrzymywani przez biuroburaków i innych takich Pisz jak najczęściej (najlepiej ze zdjęciami) oczywiście najlepiej w dzienniku budowy. Pozdrawiam/-y aPa [Agnieszka-Przemek-Ala] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yardo 31.03.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Jesteśmy z żoną dopiero na etapie wyboru projektu. Wpadł nam w oko projekt Elwira z pracowni Archipelag. Napiszcie proszę, jakie według was ma on wady i zalety. Może jest ktoś, kto buduje Elwirę? Chętnie byśmy usłyszeli taki komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yardo 31.03.2004 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Elwira: http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?pid=287&ExtraNavText=Elwira Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 31.03.2004 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Dzięki za link. Nowym użytkownikom polecam jeszczę opcję "szukaj" na górze strony, a tutaj c znalazłem właśnie dzięki opcji "szukaj" : http://www.murator.pl/forum/viewtopic.php?t=17336&highlight=elwira&sid=94d9316c7c23ffb54465f13af1fb6543 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yardo 01.04.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Rzeczywiście "szukaj " to bardzo przydatna funkacja Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 04.04.2004 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Wczoraj byli geodeci, nawbijali palików i prętów. Jak pogoda pozwoli to w tym tygodniu zaczynamy kopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aPa 17.04.2004 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2004 I co słychać u Was ?Przyglądamy się projektowi po raz któryś i zaczęły nachodzić nas (może bardziej mnie) drobne wątpliwości.Dajcie znać jakie okno/drzwi tarasowe zamówiliście - to w projekcie jest piękne, ale aż boję się myśleć ile pln'ów trzeba za nie wysupłać. Coś mi także nie pasowało przy wymiarach wewnętrznych i zewnętrznych ściany zachodniej (przy rogu z południową), ale może to mój błąd.Czy ja dobrze widzę, że pod schodami nie ma ścianki i komin można obejść dookoła ?A schody zostawiacie na później (drewniane) czy może pokusiliście się o zaprojektowanie i wykonanie wcześniej betonowych ? A jak planujecie rozwiązać wentylację w kuchni ? Z jaką kuchenką - elektryczną czy gazową ? Trochę nie podoba mi się kratka wentylacyjna na ścianie zewnętrznej i myślę o wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Oj, dużo tych pytań się zebrało, ale po prostu jestem/śmy niezwykle ciekawi Waszych wyborów i oczywiście postępu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 19.04.2004 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Witajcie, U nas dalej tak jak było, a nawet gorzej - nie ma palików . Zdecydowaliśmy się je usunąć i wytyczyć budynek jeszcze raz po dalszym zniwelowaniu terenu (chociaż działka wyglądała płasko to jednak okazało się, że mamy ponad metr różnicy poziomów a nie bardzo pociągała nas idea fundamentów schodkowych) Co do waszych wątpliwości: 1. Drzwi balkonowe zamówiliśmy PCV w firmie Okfens w Czeladzi, zgodnie z poradą producenta zmieniliśmy je nieco (chodzi tylko o podziały - kształt zostaje ten sam) 2. Nie wiem o co chodzi z tymi różnicami w wymiarach, ale wystraszyliście mnie trochę - sprawdzę 3. Pod schodami jest ścianka działowa, ale jak chcecie obchodzić kominek dookoła - proszę bardzo, przecież działowej nie trzeba budować 4. Będziemy robić schody żelbetowe, zmiana w projekcie polegała na dopisaniu słow "lub żelbetowe", kto wie może jakiś skorumpowany projektant wcześniej je stamtąd usunął 5. Planujemy wentylację mechaniczną z rekuperatorem, ale w kuchni dalej będzie wyciąg(podobno nie należy okapu podłączać do rekuperatora) Jeśli chcecie jeszcze o coś zapytać - śmiało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aPa 19.04.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Witajcie, U nas dalej tak jak było, a nawet gorzej - nie ma palików . Zdecydowaliśmy się je usunąć i wytyczyć budynek jeszcze raz po dalszym zniwelowaniu terenu (chociaż działka wyglądała płasko to jednak okazało się, że mamy ponad metr różnicy poziomów a nie bardzo pociągała nas idea fundamentów schodkowych) Hej, hej ! Jak to miło usłyszeć nowe wieści ! Faktycznie, lepiej zmienić szybko decyzję na początku niż dopłacać później. W tej chwili zamieniliście wykonanie fundamentów schodkowych na większą ilość prac ziemnych, ale czy w tym momencie jedna strona ścianki fundamentowej nie będzie "zakopana" w ziemi po wyższej stronie ? Czy może niwelujecie całą działkę ? 1. Drzwi balkonowe zamówiliśmy PCV w firmie Okfens w Czeladzi, zgodnie z poradą producenta zmieniliśmy je nieco (chodzi tylko o podziały - kształt zostaje ten sam) Czy możecie zdradzić tajemnicę ile mają te okna kosztować ? Wolelibyśmy mieć drewniane, przeważnie droższe od PCV, i ten aspekt nas niepokoi. 2. Nie wiem o co chodzi z tymi różnicami w wymiarach, ale wystraszyliście mnie trochę - sprawdzę Jeszcze raz spojrzałem na rzut parteru - mam wątpliwość dokładnie dot. ścianki między tym drobnym ryzalitem (zwanym wykuszem) a narożnikiem na tarasie (w stronę słupa na tymże). Wymiar wewnętrzny to 135, a zewnętrzny to 164 - 36,5 (grubość pustaka. Prawdopodobnie jest ok, bo wewnątrz jest chyba troszkę dalej do załamania, ale do czasu rozmowy z architektem nie mam pewności. Różnica wynosi 7,5 cm, co w razie pomyłki nie byłoby bardzo małe. Ale może się mylę - oby ! 3. Pod schodami jest ścianka działowa, ale jak chcecie obchodzić kominek dookoła - proszę bardzo, przecież działowej nie trzeba budować Jasne, że nie trzeba. Zastanawiał mnie tylko cel aranżacji 'wąskiego korytarzyka' między kominem a ścianką pod schodami. Żadnej działowej na kopii, którą mam nie widać. Ciekawe, może do demonstracji projektu dają starą wersję ? 4. Będziemy robić schody żelbetowe, zmiana w projekcie polegała na dopisaniu słow "lub żelbetowe", kto wie może jakiś skorumpowany projektant wcześniej je stamtąd usunął Też nasze zamierzenia w tą stronę zmierzają. Czy na etapie adaptacji także doprojektowali wam schody ? W których miejscach chcecie je wesprzeć/łączyć ze ścianą ? 5. Planujemy wentylację mechaniczną z rekuperatorem, ale w kuchni dalej będzie wyciąg(podobno nie należy okapu podłączać do rekuperatora) Tego jeszcze nie jestem pewien, muszę poczytać i popytać Chociaż o ile mnie pamięć nie myli powietrze zurzyte nie wraca do obiegu. Może chodzi to o ew. osady tłuszczu w rurach i reku ? Jeśli chcecie jeszcze o coś zapytać - śmiało! Dzięki, na pewno skorzystamy ... w zasadzie już korzystamy jak widać Trzymamy kciuki za szybką i skuteczną niwelację oraz brak dalszych przestojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aPa 05.05.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Hej, hej !! Aniu, co tam u Was słychać ? Skończyliście już niwelowanie terenu ? Pozdrowienia z .... Unii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 04.08.2004 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 I'm back Wróciłam po długiej przerwie, przepraszam, ale nie miałam dostępu do sieci , teraz to się zmieni bo moja brzydsza połowa zafundowała mi na imieniny stałe łącze . Witam wszystkich, a szczególnie was aPa. Jeśli to jeszcze ważne, udzielam odpowiedzi na pytania. Zniwelowaliśmy co prawda nie całą, ale dość sporą część działki. Czy możecie zdradzić tajemnicę ile mają te okna kosztować ? Wolelibyśmy mieć drewniane, przeważnie droższe od PCV, i ten aspekt nas niepokoi. Okna kosztowały 17 tys. PLN (przed podwyżką VAT) Czy na etapie adaptacji także doprojektowali wam schody ? W których miejscach chcecie je wesprzeć/łączyć ze ścianą ? Schodów nikt nie projektował, ale wykonawca ma zrobić je tak, jak wyglądają w projekcie gotowym(nie ma tam podanych rozmiarów ale rysunek pokazuje mniej więcej o co chodzi. Dziękuje za trzymanie kciuków, ale podejrzewam że około połowy czerwca trochę je popuściliście, ponieważ wtedy to rozpił nam się wykonawca i mając zrobione fundamenty+podłogę na gruncie+wymurowaną do wysokości okien jedną ścianę, musieliśmy szukać innego. Gdy go znaleźliśmy, musieliśmy niestety troszeczkę poczekać, ale doczekaliśmy się , wczoraj zaczeli murować. W tzw. międzyczasie własnoręcznie wykonaliśmy pionową izolację przeciwwilgociową Dysperbitem (polecam - bardzo fajna robota). Pozdrawiam, czekam na sygnały życia z waszej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 07.10.2004 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 No i wszyscy mnie opuścili, nikt nie chce Elwiry Ale my się nie poddajemy - zaczęła powstawać konstrukcja dachu Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aPa 07.10.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Aniu, nie opuścili, tylko mniej częściej zaglądają.My mamy przestój z różnych powodów, ale kciuki trzymamy.Najchętniej poodwiedzalibyśmy Waszą posiadłość tylko czy to dobry moment i czy starczyłoby czasu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 12.10.2004 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Moja przyjaciółka po wybudowaniu pięknego domu z piekną pustką nad salonem którą wszyscy podziwiali teraz żałuje że się na nią zdecydowała.Pogłos jak w studni, zimno mimo buzującego kominka, umyć okien nie ma jak, a pojawienie się pajęczyny na suficie to dopiero jest problem ! Dzisiaj na efekt wizualny nikt nie zwraca uwagi a problemy pozostały...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasanna 26.10.2004 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 D'arek, jeśli to miało kogoś przestraszyć, to na pewno nie nas - przede wszystkim za późno, pustka już istnieje i jest piękna, a co z temperaturą napiszę jak się wprowadzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aPa 12.11.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2004 Hej, hej ! O jurku, ale nas długo tu nie było ! Aniu, jak Wam idzie ? Cały czas mocno trzymamy kciuki ! Przy okazji czy zostawiacie wentylację grawitacyjną taką jak w projekcie ? Nam się marzy rekuperator, ale nie mamy na razie pomysłu co zrobić z wyziewami z kuchni. D'arku, Moja przyjaciółka po wybudowaniu pięknego domu z piekną pustką nad salonem którą wszyscy podziwiali teraz żałuje że się na nią zdecydowała. Czy możesz dowiedzieć się i napisać więcej ? Jaki to projekt ? Pogłos jak w studni' date=' zimno mimo buzującego kominka, umyć okien nie ma jak, a pojawienie się pajęczyny na suficie to dopiero jest problem ![/quote'] Jakie mają ogrzewanie ? Czy kominek wykorzystują jako podstawowe źródło ciepła ? My poważnie rozważamy podłogówkę. Pajęczyny to może być jakiś kłopot o ile chcesz mieć w domu sterylną czystość. Podobno pająk w domu oznacza szczęśliwy dom Dzisiaj na efekt wizualny nikt nie zwraca uwagi a problemy pozostały...Pozdrawiam A czy Twoja przyjaciółka widzi jakieś plusy tego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts