Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ELWIRA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Witam, dzięki za odpowiedź. Zazdroszczę Wam wasanno, że już zaczynacie ja jeszcze wybieram. Mamy z mężem wątpliwości co do kosztów elwiry. Mąż twierdzi, że teraz będzie dobry rozmiarowo dla naszej rodzinki, ale co potem :-? kiedy będziemy staruszkami, kto będzie te okna mył? On stąpa mocno po ziemi no i te koszty utrzymania. Namawia mnie na Nastkę, tylko, że Nastka nie ma pustki ( ja jestem uparta)! Chciałabym zobaczyć kilka domów już w stanie surowym, żeby zadecydować. Mam nadzieję, że będzie taka możliwość przez biuro lub dzięki forum muratora. Dajcie znać jakie koszty stanu surowego Elwiry wam wyszły i czy budujecie systemem gospodarczym, czy przez jakąś firmę.Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agnieszko,

Budujemy systemem gospodarczym, na razie zajmujemy się zaopatrzeniem, kupiliśmy już pustaki, dachówkę, styropian na fundamenty i stal zbrojeniową, zamówiliśmy też drewno na więźbę. Zastanawiamy się teraz mocno nad oknami, bo mają podrożeć.

Mamy już umówionego wykonawcę do całości stanu surowego, co dalej...zobaczymy :D

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Aniu , super !!!

Trzymamy kciuki, za wasze postępy !

My niestety jeszcze jesteśmy powstrzymywani przez biuroburaków i innych takich :(

Pisz jak najczęściej (najlepiej ze zdjęciami) oczywiście najlepiej w dzienniku budowy.

Pozdrawiam/-y

aPa

[Agnieszka-Przemek-Ala]

• 3 weeks później...
Jesteśmy z żoną dopiero na etapie wyboru projektu. Wpadł nam w oko projekt Elwira z pracowni Archipelag. Napiszcie proszę, jakie według was ma on wady i zalety. Może jest ktoś, kto buduje Elwirę? Chętnie byśmy usłyszeli taki komentarz.

• 2 weeks później...

I co słychać u Was ?

Przyglądamy się projektowi po raz któryś i zaczęły nachodzić nas (może bardziej mnie) drobne wątpliwości.

Dajcie znać jakie okno/drzwi tarasowe zamówiliście - to w projekcie jest piękne, ale aż boję się myśleć ile pln'ów trzeba za nie wysupłać. Coś mi także nie pasowało przy wymiarach wewnętrznych i zewnętrznych ściany zachodniej (przy rogu z południową), ale może to mój błąd.

Czy ja dobrze widzę, że pod schodami nie ma ścianki i komin można obejść dookoła ?

A schody zostawiacie na później (drewniane) czy może pokusiliście się o zaprojektowanie i wykonanie wcześniej betonowych ?

A jak planujecie rozwiązać wentylację w kuchni ? Z jaką kuchenką - elektryczną czy gazową ? Trochę nie podoba mi się kratka wentylacyjna na ścianie zewnętrznej i myślę o wentylacji mechanicznej z rekuperatorem.

Oj, dużo tych pytań się zebrało, ale po prostu jestem/śmy niezwykle ciekawi Waszych wyborów i oczywiście postępu prac.

Witajcie,

U nas dalej tak jak było, a nawet gorzej - nie ma palików :cry: . Zdecydowaliśmy się je usunąć i wytyczyć budynek jeszcze raz po dalszym zniwelowaniu terenu (chociaż działka wyglądała płasko to jednak okazało się, że mamy ponad metr różnicy poziomów :o a nie bardzo pociągała nas idea fundamentów schodkowych)

Co do waszych wątpliwości:

1. Drzwi balkonowe zamówiliśmy PCV w firmie Okfens w Czeladzi, zgodnie z poradą producenta zmieniliśmy je nieco (chodzi tylko o podziały - kształt zostaje ten sam)

2. Nie wiem o co chodzi z tymi różnicami w wymiarach, ale wystraszyliście mnie trochę - sprawdzę

3. Pod schodami jest ścianka działowa, ale jak chcecie obchodzić kominek dookoła - proszę bardzo, przecież działowej nie trzeba budować :D

4. Będziemy robić schody żelbetowe, zmiana w projekcie polegała na dopisaniu słow "lub żelbetowe", kto wie może jakiś skorumpowany projektant wcześniej je stamtąd usunął :wink:

5. Planujemy wentylację mechaniczną z rekuperatorem, ale w kuchni dalej będzie wyciąg(podobno nie należy okapu podłączać do rekuperatora)

Jeśli chcecie jeszcze o coś zapytać - śmiało!

Witajcie,

U nas dalej tak jak było, a nawet gorzej - nie ma palików :cry: . Zdecydowaliśmy się je usunąć i wytyczyć budynek jeszcze raz po dalszym zniwelowaniu terenu (chociaż działka wyglądała płasko to jednak okazało się, że mamy ponad metr różnicy poziomów :o a nie bardzo pociągała nas idea fundamentów schodkowych)

Hej, hej ! Jak to miło usłyszeć nowe wieści !

Faktycznie, lepiej zmienić szybko decyzję na początku niż dopłacać później. W tej chwili zamieniliście wykonanie fundamentów schodkowych na większą ilość prac ziemnych, ale czy w tym momencie jedna strona ścianki fundamentowej nie będzie "zakopana" w ziemi po wyższej stronie ? Czy może niwelujecie całą działkę ?

1. Drzwi balkonowe zamówiliśmy PCV w firmie Okfens w Czeladzi, zgodnie z poradą producenta zmieniliśmy je nieco (chodzi tylko o podziały - kształt zostaje ten sam)

Czy możecie zdradzić tajemnicę ile mają te okna kosztować ? Wolelibyśmy mieć drewniane, przeważnie droższe od PCV, i ten aspekt nas niepokoi.

2. Nie wiem o co chodzi z tymi różnicami w wymiarach, ale wystraszyliście mnie trochę - sprawdzę

Jeszcze raz spojrzałem na rzut parteru - mam wątpliwość dokładnie dot. ścianki między tym drobnym ryzalitem (zwanym wykuszem) a narożnikiem na tarasie (w stronę słupa na tymże). Wymiar wewnętrzny to 135, a zewnętrzny to 164 - 36,5 (grubość pustaka. Prawdopodobnie jest ok, bo wewnątrz jest chyba troszkę dalej do załamania, ale do czasu rozmowy z architektem nie mam pewności. Różnica wynosi 7,5 cm, co w razie pomyłki nie byłoby bardzo małe. Ale może się mylę - oby !

3. Pod schodami jest ścianka działowa, ale jak chcecie obchodzić kominek dookoła - proszę bardzo, przecież działowej nie trzeba budować :D
Jasne, że nie trzeba. Zastanawiał mnie tylko cel aranżacji 'wąskiego korytarzyka' między kominem a ścianką pod schodami. Żadnej działowej na kopii, którą mam nie widać. Ciekawe, może do demonstracji projektu dają starą wersję ?

4. Będziemy robić schody żelbetowe, zmiana w projekcie polegała na dopisaniu słow "lub żelbetowe", kto wie może jakiś skorumpowany projektant wcześniej je stamtąd usunął :wink:
Też nasze zamierzenia w tą stronę zmierzają. Czy na etapie adaptacji także doprojektowali wam schody ? W których miejscach chcecie je wesprzeć/łączyć ze ścianą ?

5. Planujemy wentylację mechaniczną z rekuperatorem, ale w kuchni dalej będzie wyciąg(podobno nie należy okapu podłączać do rekuperatora)
Tego jeszcze nie jestem pewien, muszę poczytać i popytać :wink: Chociaż o ile mnie pamięć nie myli powietrze zurzyte nie wraca do obiegu. Może chodzi to o ew. osady tłuszczu w rurach i reku ?

Jeśli chcecie jeszcze o coś zapytać - śmiało!

Dzięki, na pewno skorzystamy ... w zasadzie już korzystamy jak widać :wink:

Trzymamy kciuki za szybką i skuteczną niwelację oraz brak dalszych przestojów.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

I'm back :evil:

Wróciłam po długiej przerwie, przepraszam, ale nie miałam dostępu do sieci :oops: , teraz to się zmieni bo moja brzydsza połowa zafundowała mi na imieniny stałe łącze :D .

Witam wszystkich, a szczególnie was aPa. Jeśli to jeszcze ważne, udzielam odpowiedzi na pytania.

Zniwelowaliśmy co prawda nie całą, ale dość sporą część działki.

Czy możecie zdradzić tajemnicę ile mają te okna kosztować ? Wolelibyśmy mieć drewniane, przeważnie droższe od PCV, i ten aspekt nas niepokoi.

Okna kosztowały 17 tys. PLN (przed podwyżką VAT)

Czy na etapie adaptacji także doprojektowali wam schody ? W których miejscach chcecie je wesprzeć/łączyć ze ścianą ?

Schodów nikt nie projektował, ale wykonawca ma zrobić je tak, jak wyglądają w projekcie gotowym(nie ma tam podanych rozmiarów ale rysunek pokazuje mniej więcej o co chodzi.

Dziękuje za trzymanie kciuków, ale podejrzewam że około połowy czerwca trochę je popuściliście, ponieważ wtedy to rozpił nam się wykonawca i mając zrobione fundamenty+podłogę na gruncie+wymurowaną do wysokości okien jedną ścianę, musieliśmy szukać innego. Gdy go znaleźliśmy, musieliśmy niestety troszeczkę poczekać, ale doczekaliśmy się :D , wczoraj zaczeli murować.

W tzw. międzyczasie własnoręcznie wykonaliśmy pionową izolację przeciwwilgociową Dysperbitem (polecam - bardzo fajna robota).

Pozdrawiam, czekam na sygnały życia z waszej strony.

• 2 months później...

Moja przyjaciółka po wybudowaniu pięknego domu z piekną pustką nad salonem którą wszyscy podziwiali teraz żałuje że się na nią zdecydowała.

Pogłos jak w studni, zimno mimo buzującego kominka, umyć okien nie ma jak, a pojawienie się pajęczyny na suficie to dopiero jest problem ! Dzisiaj na efekt wizualny nikt nie zwraca uwagi a problemy pozostały...Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Hej, hej !

O jurku, ale nas długo tu nie było :oops: !

Aniu, jak Wam idzie ? Cały czas mocno trzymamy kciuki !

Przy okazji czy zostawiacie wentylację grawitacyjną taką jak w projekcie ?

Nam się marzy rekuperator, ale nie mamy na razie pomysłu co zrobić z wyziewami z kuchni.

D'arku,

Moja przyjaciółka po wybudowaniu pięknego domu z piekną pustką nad salonem którą wszyscy podziwiali teraz żałuje że się na nią zdecydowała.

Czy możesz dowiedzieć się i napisać więcej ?

Jaki to projekt ?

Pogłos jak w studni' date=' zimno mimo buzującego kominka, umyć okien nie ma jak, a pojawienie się pajęczyny na suficie to dopiero jest problem ![/quote']

Jakie mają ogrzewanie ? Czy kominek wykorzystują jako podstawowe źródło ciepła ? My poważnie rozważamy podłogówkę.

Pajęczyny to może być jakiś kłopot o ile chcesz mieć w domu sterylną czystość. Podobno pająk w domu oznacza szczęśliwy dom :wink:

Dzisiaj na efekt wizualny nikt nie zwraca uwagi a problemy pozostały...Pozdrawiam

A czy Twoja przyjaciółka widzi jakieś plusy tego rozwiązania ?