Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ELWIRA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, hej !

Sorki za opóźnienie w pisaniu, ale mieliśmy problemy techniczne :-(

Zauroczyło nas okno salonowe to ... duże :wink:

Jeszcze raz dzięki, za miłe przyjęcie. Mamy nadzieję móc się odwzajemnić za jakiś czas.

Po rozmowie z naszą panią architekt i paru innymi osobami wiemy, że wyprostowanie schodów to konieczność - rozwiązanie podpatrzone u Was utwierdziło nas w przekonaniu, że się da i nawet bez większych problemów.

Powiększenie łazienki na dole też wychodzi super - jeśli zrezygnujemy ze ścianki w której chcecie wstawić akwarium to salon będzie się optycznie opierał na centralnym słupie-kominie. Raczej zdecydujemy się na schody drewniane, ale ostateczna decyzja jeszcze trochę przed nami.

Zastanawiamy się jednak jak zorganizować kotłownio-pralnię, bo rura na zewnątrz budynku nam się nie uśmiecha a na strych nad garażem pani architekt zaproponowała pokój dla ... dziewczynki, z własnym 'przedpokojem'. Ala gdy tylko to usłyszała (ode mnie - nie wiem czy się cieszyć :) czy nie :-? ) stwierdziła, że już wie gdzie będzie miała swój pokój, bo jej to rozwiązanie bardzo się podoba :-)

Zastanawiamy się nad więźbą, podobno klasyczną - ma ją jeszcze sprawdzić konstruktor.

Przy okazji możecie opisać jeszcze raz jaki problem napotkaliście z mocowaniem więźby na 'rogu' salonu i jadalni, pleeeaaase ?

Prawde mówiąc pamiętam, że jest problem, ale za 'Chiny' nie potrafię sobie przypomnieć dokładnie o co chodzi, mimo rysunku :-(

A, jeszcze 'mównica' - raczej z niej zrezygnujemy, nie mam tendencji do przemówień :wink:

I nie wiem co zrobić ze słupkami przed wejściem czy przez przypadek nie zostawić słupa stalowego jak w projekcie, bo ze wstępnych wyliczeń może wyjść, że taki słup kosztowo wyjdzie podobnie do żelbetowego a jest cieńszy o połowę.

Trochę się bezładnie rozpisałem, ale po wizycie u Was dłuższy czas dyskutowaliśmy nad tym co wybrać - jak zwykle 'osiołkowi w żłoby dano' ;-)

Cześć Apa,

My też dawno nie zaglądaliśmy, cieszymy się, że wam się podobało.

Problem z konstrukcją dachu polega na tym, że kawałek murłaty wystający ponad 1,2 m poza bydynek jest podparty tylko na 25cm ściany, bo potem murłata się kończy (nie może przecież przechodzić przez salon), żeby ustabilizować konstrukcję cieśle podparli tę murłatę kołkiem opartym na daszku nad jadalnią. Mam nadzieję,że to klarowne wyjaśnienie, jeśli nie pytajcie o szczególy.

Jak wyszły zdjęcia? Teściowej spodobało się okno?

Napiszcie,

Ania

Hej,

Teściowa była pod wrażeniem, i ... już nie jest taka pewna, że będzie chcieć je myć ;-)

Nareszcie mamy też skany zdjęć - adres podeślę za chwilę na prv, abyście mogli zweryfikować czy i które zdjęcia nie nadają się do publikacji.

Te zdjęcia pokazaliśmy też naszej pani architekt - ponieważ jako hobby dodatkowo zajmuje się projektowaniem wnętrz stwierdziła, że ją wyraźnie intryguje to wnętrze (pozytywnie) i zaczynają jej przychodzić różne pomysły. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

• 4 weeks później...

Hej, hej !

Coś ostatnio nie możemy się zebrać aby popisać, takie coś nas wzięło - może to ze względu na oczekiwanie na różne dokumenciki ;-)

Na razie adresik ze zdjęciami z domku Wasanny - zimowe, więc pewnie już dawno nieaktualne :-)

Zdjęcia są tu, tylko strona się trochę ładuje (zdjęcia). W razie czego zostaliście ostrzeżeni :-?

• 4 months później...

Cześć Wszystkim

Buduje od lipca Elwire II Archipelagu. W ostatni czwartek zalałem strop i szykuje sie powoli do dachu.

Czy ktoś buduje też Elwire?

Wassana dzięki wielkie za pomoc Twoją i Twojej drugiej połowy, no i oczywiście za możliwość zobczenia domku co w pełni przekonało nas do wybory Elwiry.

• 1 month później...

Nareszcie znalazłam osoby które urzekło piękno Elwiry. To najładniejszy projekt jaki widziałam (subiektywne odczucie oczywiście).

Mam nadzieję, że mimo konieczności drastycznych zmian uda nam się go wybudować bez całkowitego zburzenia harmonii.

Czy byłaby szansa zobaczenia tego domku w naturze? :oops: Bardzo mi zależy na obejrzeniu poddasza w realu... :roll:

Cześć Piotrze

Noszę się z zamiarem budowy tego własnie domku (a raczej czegoś co wyjdzie po przeróbkach). Cieszę się że obejrzenie domku w rzeczywistości utwierdziło Cię w trafności wyboru. Dobrze nam to wróży.

Chciałabym być już na tym etapie. Powodzenia!

Hej !

Nareszcie znalazłam osoby które urzekło piękno Elwiry. To najładniejszy projekt jaki widziałam (subiektywne odczucie oczywiście).

Mam nadzieję, że mimo konieczności drastycznych zmian uda nam się go wybudować bez całkowitego zburzenia harmonii.

Czy byłaby szansa zobaczenia tego domku w naturze? :oops: Bardzo mi zależy na obejrzeniu poddasza w realu... :roll:

Nas też projekt ujął i mimo trochę większych przestrzeni niż pierwotnie planowaliśmy zdecydowaliśmy się na niego.

Zaprosić pooglądać będziemy mogli, ale dopiero za jakiś czas - niestety z różnych względów ciągle jesteśmy w polu :-( (w przenośni i dosłownie ;-).

Spróbuj skontaktować się z wasanną - byłoby na pewno znacznie szybciej i raczej bliżej. Byliśmy przez nich goszczeni na wiosnę, było bardzo sympatycznie, a zdjęcia możesz zobaczyć w linkach w powyższych wiadomościach. Jesteśmy strasznie ciekawi co u nich słychać i co widać !

A o jakiej technologii myślisz - tak jak w projekcie ytong 36cm ?

Co do zmian - zastanówcie się czy na pewno ten projekt to 'ten', skoro chcecie robić w nim duże zmiany. Archipelag ma też podobny, ale mniejszy - wasanna może pamiętasz jak się nazywał ?

W sumie w chwilach szczerości z naszą architektką wyszło, że projekt gotowy wyszedłby w bardzo podobnych pieniądzach jak ten kupiony+zmiany+przygotowanie do pozwolenia+branże.

Napisz jakie zmiany chcecie wprowadzić - może coś podpowiemy ?

Cześć Ci (Wam) :) !

Mnie wielkość domku baaardzo odpowiada. Kwestia przemyśleń, gustu i zapotrzebowania każdy powie. Ja szczerze mówiąc za dużo mam znajomych którzy bali się że projekt domku 160 m2 będzie dla nich za duży i teraz płaczą że mają za mało miejsca.

Ten projekt o którym piszesz to zapewne Nastka, bo się pojawiał wcześniej.

Co do zmian i kosztów przeróbki - mam to szczęście, że jestem otoczona architektami (i w rodzinie i wśród przyjaciół) więc myślę że koszty nie będą decydującym czynnikiem.

W Elwirze jestem zakochana od tak dawna, że obojętne jaki projekt oglądam i tak porównuję do niej. Wiesz jak to jest jak idziesz na zakupy oglądasz płaszcz który Ci się podoba, ale stwierdzasz, że jeszcze się rozejrzysz. A potem żaden inny już Ci się nie podoba tak jak ten pierwszy.

Zmiany są bardzo poważne bo wjazd jest od południa. Jeszcze nie wiem jak to pogodzić ale mam nadzieje, że nasi domowi architekci nam pomogą rozwiązać wnętrze. Niestety wejsćie musi być niedaleko przeszklonego tarasu (tam gdzie oryginalnie wyjście z pomieszczenia gospodarczego).

Co do technologii: silikaty+wełna. grubości jeszcze nie ustalone (24+15?). Podoba mi się ochrona akustyczna - dom stanie w mieście, więc trzeba się chronić. Poza tym nie chce ścianek działowych z kartongipsu. Mam takie teraz i to straszne dziadostwo. (to oczywiście też kwestia gustu).

Wiem, że wasanna Was gościła. Widziałam zdjęcia zanim napisałam mój post. Pewnie że chciałabym odwiedzić a i blisko faktycznie. Nie wiem tylko czy jako pionier na forum w budowaniu Elwiry nie jest już zmęczona tą rolą. Gdyby jednak była taka możliwość to chciałabym bardzo bardzo...

A Wy czemu w polu ciągle? Bo to faktycznie trwa i trwa? Jeśli nie za wścibskie moje pytania?

• 10 months później...

Witam wszystkich po baardzo długiej przerwie (która dowodzi mój brak uzależnienia od internetu :wink: )

Nasza Elwira zmieniła się bardzo, ale jeszcze nie przyjęła nas pod swój dach - mamy nadzieję, że stanie się to na wiosnę.

Obecnie trwają prace wykończeniowe wewnątrz budynku. Dom jest już ocieplony i ma gotowe instalacje wewnętrzne (oprócz gazowej). Mamy wszystkie tynki i wylewki, teraz robią się gładzie i lepią się płytki w dolnej łazience. Dookoła domu szaleje pan z kilofem żeby odprowadzić wodę z rynien, a lada dzień spodziewamy się montażu POŚ.

aPa odezwijcie się co u was.

Pozdrawiam wszystkich wielbicieli Elwiry

• 3 months później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...