Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi/okna tarasowe - jaka szerokosc?

Recommended Posts

Jeżeli widok z tego okna będzie zapierał dech w piersiach to tak. W przeciwnym wypadku będzie to tylko duże okno.

Ja mam widok na mały zagajnik, a przyszłości przysłoni go częściowo dom sąsiadów więc drzwi tarasowe mają 180 cm.

I tak musisz być przekonana co dla ciebie najlepsze, wszelkie rady to tylko punkt widzenia ludzi, którzy nic nie wiedzą o twoich preferencjach, trybie życia itd.

Życzę podjęcia właściwej decyzji.

Tak jak wyżej... Ty musisz wiedzieć czego chcesz i co ci się podoba. Ważne jest też co za oknem, bo jeżeli płot, a za płotem kolejny dom to nie wiem czy jest sens wstawiać jeszcze większe.

Wy macie możliwości, macie miejsce, możecie to przemyśleć. Ja mam taki układ domu, że będę miała wyjście na taras 180cm - wiem, że małe ale co zrobić, na większe nie ma miejsca. Mam nadzieję, że będzie w miarę ok. :)

Duże okno lub drzwi tarasowe to także wieksze koszty i większe straty ciepła, więc nie zawsze warto przesadzać.

Ale jak juz powiedziano, sam musisz zdecydować.

Z innej beczki - patrząc na Twój projekt to aż sie prosi zrobic przejście z garażu do domu via kotłownia lub wiatrołap. Rozważ, jeśli tego nie zmodyfikowałeś. A jak nie to i tak sobie zrób w stanie surowym otwór drzwiowy. Możesz go potem zamurować, ale daję co najmniej 90%, ze wstawisz tam drzwi :D

Ja mam drzi tarasowe przesuwne o szerokości 3,50 metra z widokiem na piękny las sosonowy. Duże drzwi przeszklone to naprawde wyborna sprawa. Oczywiście koszt większy niż okna 2 metrowego t ozrozumiale ale efekt wyborny. Najlepsze miejscew całym domu. Dodatkowo jeśli cchesz mieć nowoczesne wnętrzne to nawet się nie zastanawiaj. O tym, że pokój robi się mniej ustawny z powodu zabranej ściany to zapomnij:) chyba że ktoś w urządzaniu domu kieryuje sięzasadami "wszystko pod ścianę":) Najlepiej pojedz d okilku domów ( ja tak robiłem ) i oglądałem wnętrza zobaczysz jaka jest równica w wyglądzie domu z zewnątrz i jaki efekt wewnątrz przy dużym przeszkleniu. Bomba

No właśnie dla mnie takie duże okna to też BOMBA ale jak wyżej napisałam, musi coś za oknem być. U nas akurat jesttaki układ domu, że takie okno dałoby radę zrobić tylko od strony południowej czyli w naszym przypadku bocznej. Ja bym bardzo chciała ale jest to bez sensu, bo za parę metrów pewnie kiedyś powstanie płot, a za nim następny dom.

No i te 4 metry to naprawdę dużo!!! Całkiem możliwe, że wsytarczą wam te mniejsze ale tego nigdy się nie dowiecie. Musicie zaryzykować :)

Z innej beczki - patrząc na Twój projekt to aż sie prosi zrobic przejście z garażu do domu via kotłownia lub wiatrołap. Rozważ, jeśli tego nie zmodyfikowałeś. A jak nie to i tak sobie zrób w stanie surowym otwór drzwiowy. Możesz go potem zamurować, ale daję co najmniej 90%, ze wstawisz tam drzwi :D

Takowe przejscie istnieje w projekcie (przez kotlownie). Wiem, ze to wazne i na pewno bedzie. Pozdrawiam.

Mam dwa wyjścia na taras 180. I jedną witrynę 280, wszystko na 230.

Ta witryna jest ogromna :D Piękny widok, ale kilka firm wmuszało mi słupek dzielący w środku bo pow ponad 6m2, okna drewniane. Ale Urzędowski zrobił bez podziału:P

Większej powierzchni przeszklonej już bym nie chciał.

• 4 years później...