darek63 09.02.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam, Co sądzicie o szukaniu "złodziejstwa ciepła" pirometrem. Wg mnie pirometr może pomóc zlokalizować mostki termiczne, nieszczelności okien ... itp. Bawiłem się pożyczanym od kolegi i chyba "se kupię" taką zabawkę Taniej niż kamera termowizyjna ..... i na własność, i na co dzień. "Pirometry w ręce ludu !" .... znajdujecie wady takiego pomysłu ? Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.02.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Też o tym myślę . A nawet o zwyklym termometrze przylgowym do powierzchni płaskich. Pirometrem nie zmierzymy temp. powietrza przy ścianie a termometrem przylgowym do pow. płaskich tak a mając delta T poowietrza przy ścianie i temp. ściany można coś dalej wyliczać . tyle że z termometrem przylgowym to trzeba by trochę stać przy tych ścianach i sufitach . Tak samo z pirometrem tyle że trochę mniej. na pewno nizstąpi to termowizji ale ... jakiś ułamek czegoś tam .... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 09.02.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 To se kup i opisz wyniki pomiarów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 09.02.2009 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Pirometr pistoletowy złapie pomiar już w 0,5 -1 sekundy. Pomiar z podziałką 0,1 st.C i z kilku metrów W kilka minut można cały pokój "obpstrykać". Cierpliwi mogą nawet mapkę termiczną narysować Znalazłem np. nieszczelności w oknie i chłód w ścianie .... ale to temat wszak wstydliwy jest dla nas ..... Jednak musi być duża różnica temperatur. Najlepiej szukać różnic w duże mrozy i wiatry .... a wówczas wyjdzie "szydło z wora". Można też diagnozować temp. na grzejnikach, różnice temp. między pomieszczeniami, badać grzanie podłogowe ..... rozkład temperatur ... temperaturę powietrza w kratkach wentylacyjnych lub pod drzwiami .... może uzupełniać "rytuały gromniczne" ..... Złapie nam także temp. patelni , gara, kawy, żarówki, szklarni, ...... żony, dzieci .... ...... silnika (np. idealny dla modelarzy RC na spalinach), akumulatora, ładowarki ... kompa ... A więc "Pirometry w ręce ludu !" .... znajdujecie wady takiego pomysłu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.02.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Mam, kupiłem w tym celu. Mam mieszane uczucia, bo śledziłem wątek o termowizji i kamera podoba mi się zdecydowanie bardziej Kolega Darek trochę zbyt optymistycznie podchodzi do tego co pirometr pokazuje Takie mam uwagi (piszę o takim za 200-300 zł, jakie można dostać na allegro): - mała dokładność - wg niektórych producentów 1%/1st.C, a tak samo wyglądające i podobnie kosztujące, ale pod innymi markami (możliwe, że w środku siedzi to samo) mają w kartach nawet 2-3%/2-3 st.C (pokazuje oczywiście na wyświetlaczu z dokładnością do 0.1st.C, ale to ma mało wspólnego z rzeczywistością) - zwykle - w tych tańszych stały współczynnik emisji - kłopot z prawdziwą oceną temp. różnych materiałów - brak tego pełnego obrazu - pomiar jednak jest dość punktowy, a z większej odległości uśredniający większą powierzchnię (typowe rozdzielczości optyczne są rzędu 1:6, 1:12), tzn. pomimo wskazania punktu laserem z odległości 1m, bierze do pomiaru koło o średnicy 8-16cm. - pomiar pirometrem wskazuje, że temp. wrzenia wody jest daleka od 100 st.C (no ale to znowu kwestie dokładności, współ. emisji itp.) To wszystko powoduje, że łatwo stwierdzić, że w jednym miejscu jest 20, a w drugim 15st.C, ale dokładniejsze badanie minimalnych różnic temp. jest mało wykonalne. Oczywiście lepsze to niż nic. Ale jakby badanie dobrze kamerą ktoś zrobił za np. 500-1000zł, a średniej klasy pirometr kosztuje 200-300 zł, to w sumie nie wiem czy odpowiedź co wybrać jest taka łatwa. Pirometr kupiony za tą kasę będzie miał tą przewagę, że można go zatrzymać i używać do innych celów, a także potem ponownie badać te wszystkie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.01.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Ktoś jeszcze ma i korzystał? Bo tak jakoś ostatnio temat mi wrócił w głowie ... ale te dokładności pomiarów +-2oC ech .... i brak możliwości pracy w ujemnych temp. pzdr Edytowane 24 Stycznia 2011 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yavol 17.02.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 podbijam:) też właśnie wpadłem na podobny pomysł, ale szukam informacji czy ktoś to testował, i do jakich wniosków doszedł?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.02.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Jakiś czas temu kupiłem taki"Model DT8530 charakteryzuje się :- zakresem temperatury -50 C do +530 C"jak widać pokazuje temp ujemne, można nim odszukać mostki termiczne, temp rur spalinowych kominka, jest w domu przydatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.02.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Mam dostęp do takiego chińczyka.Porażka.Testowałem pewnego pięknego dnia przy mrozie -10*C.Rezultaty:- w piwnicy zmierzyłem worek cementu na palecie -19*, zwykły termometr pokazywał -7* powietrza-na zewnątrz -27*C temperatura muru mojego domu w cieniu Reszta bez komentarza.Temperatura mojej szyi w domu w temperaturze pokojowej 33*C. Wydaje się że termometr w temperaturze pokojowej pokazuje wynik zbliżony do rzeczywistości. Umieszczenie pirometra w niższej temperaturze powoduje błędne pomiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.02.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Wydaje się że termometr w temperaturze pokojowej pokazuje wynik zbliżony do rzeczywistości. Umieszczenie pirometra w niższej temperaturze powoduje błędne pomiary. Ok wskaż jakieś tanie urządzenie które pokaże ogólnodostępny wynik temperatury, może większość to zaakceptuje i potwierdzi jego wynik Rezultaty: - w piwnicy zmierzyłem worek cementu na palecie -19*, zwykły termometr pokazywał -7* powietrza -na zewnątrz -27*C temperatura muru mojego domu w cieniu zrób pomiary powtórnie, może ktoś to potwierdzi? Uważam, że coś brałeś. Edytowane 18 Lutego 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts