Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pirometr zamiast termowizji

darek63

Recommended Posts

Witam,

Co sądzicie o szukaniu "złodziejstwa ciepła" pirometrem.

Wg mnie pirometr może pomóc zlokalizować mostki termiczne, nieszczelności okien ... itp.

Bawiłem się pożyczanym od kolegi i chyba "se kupię" taką zabawkę :lol:

Taniej niż kamera termowizyjna ..... i na własność, i na co dzień.

"Pirometry w ręce ludu !" .... znajdujecie wady takiego pomysłu ?

Darek

Też o tym myślę :).

A nawet o zwyklym termometrze przylgowym do powierzchni płaskich.

Pirometrem nie zmierzymy temp. powietrza przy ścianie a termometrem przylgowym do pow. płaskich tak a mając delta T poowietrza przy ścianie i temp. ściany można coś dalej wyliczać :).

tyle że z termometrem przylgowym to trzeba by trochę stać przy tych ścianach i sufitach :).

Tak samo z pirometrem tyle że trochę mniej.

na pewno nizstąpi to termowizji ale ... jakiś ułamek czegoś tam ....

pzdr

Pirometr pistoletowy złapie pomiar już w 0,5 -1 sekundy. Pomiar z podziałką 0,1 st.C i z kilku metrów :lol:

W kilka minut można cały pokój "obpstrykać". Cierpliwi mogą nawet mapkę termiczną narysować :)

Znalazłem np. nieszczelności w oknie i chłód w ścianie .... ale to temat wszak wstydliwy jest dla nas ..... :wink:

Jednak musi być duża różnica temperatur.

Najlepiej szukać różnic w duże mrozy i wiatry .... a wówczas wyjdzie "szydło z wora".

Można też diagnozować temp. na grzejnikach, różnice temp. między pomieszczeniami, badać grzanie podłogowe ..... rozkład temperatur ... temperaturę powietrza w kratkach wentylacyjnych lub pod drzwiami .... może uzupełniać "rytuały gromniczne" ..... :lol:

Złapie nam także temp. patelni , gara, kawy, żarówki, szklarni, ...... żony, dzieci ....

...... silnika (np. idealny dla modelarzy RC na spalinach), akumulatora, ładowarki ... kompa ...

A więc "Pirometry w ręce ludu !" .... znajdujecie wady takiego pomysłu ?

Mam, kupiłem w tym celu.

Mam mieszane uczucia, bo śledziłem wątek o termowizji i kamera podoba mi się zdecydowanie bardziej :)

Kolega Darek trochę zbyt optymistycznie podchodzi do tego co pirometr pokazuje :)

Takie mam uwagi (piszę o takim za 200-300 zł, jakie można dostać na allegro):

- mała dokładność - wg niektórych producentów 1%/1st.C, a tak samo wyglądające i podobnie kosztujące, ale pod innymi markami (możliwe, że w środku siedzi to samo) mają w kartach nawet 2-3%/2-3 st.C (pokazuje oczywiście na wyświetlaczu z dokładnością do 0.1st.C, ale to ma mało wspólnego z rzeczywistością)

- zwykle - w tych tańszych stały współczynnik emisji - kłopot z prawdziwą oceną temp. różnych materiałów

- brak tego pełnego obrazu - pomiar jednak jest dość punktowy, a z większej odległości uśredniający większą powierzchnię (typowe rozdzielczości optyczne są rzędu 1:6, 1:12), tzn. pomimo wskazania punktu laserem z odległości 1m, bierze do pomiaru koło o średnicy 8-16cm.

- pomiar pirometrem wskazuje, że temp. wrzenia wody jest daleka od 100 st.C :) (no ale to znowu kwestie dokładności, współ. emisji itp.)

To wszystko powoduje, że łatwo stwierdzić, że w jednym miejscu jest 20, a w drugim 15st.C, ale dokładniejsze badanie minimalnych różnic temp. jest mało wykonalne.

Oczywiście lepsze to niż nic. Ale jakby badanie dobrze kamerą ktoś zrobił za np. 500-1000zł, a średniej klasy pirometr kosztuje 200-300 zł, to w sumie nie wiem czy odpowiedź co wybrać jest taka łatwa. Pirometr kupiony za tą kasę będzie miał tą przewagę, że można go zatrzymać i używać do innych celów, a także potem ponownie badać te wszystkie rzeczy.

• 1 year później...
  • 1 year później...

Mam dostęp do takiego chińczyka.

Porażka.

Testowałem pewnego pięknego dnia przy mrozie -10*C.

Rezultaty:

- w piwnicy zmierzyłem worek cementu na palecie -19*, zwykły termometr pokazywał -7* powietrza

-na zewnątrz -27*C temperatura muru mojego domu w cieniu

Reszta bez komentarza.

Temperatura mojej szyi w domu w temperaturze pokojowej 33*C.

Wydaje się że termometr w temperaturze pokojowej pokazuje wynik zbliżony do rzeczywistości. Umieszczenie pirometra w niższej temperaturze powoduje błędne pomiary.

Wydaje się że termometr w temperaturze pokojowej pokazuje wynik zbliżony do rzeczywistości. Umieszczenie pirometra w niższej temperaturze powoduje błędne pomiary.

Ok wskaż jakieś tanie urządzenie które pokaże ogólnodostępny wynik temperatury, może większość to zaakceptuje i potwierdzi jego wynik

Rezultaty:

- w piwnicy zmierzyłem worek cementu na palecie -19*, zwykły termometr pokazywał -7* powietrza

-na zewnątrz -27*C temperatura muru mojego domu w cieniu

zrób pomiary powtórnie, może ktoś to potwierdzi?

Uważam, że coś brałeś.

Edytowane przez kbab