Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy, decyzja o WZ odmowna - szambo

zamer

Recommended Posts

Witam Forumowiczów,

Posiadam działkę rolną, bez planu miescowego, studium pod budownictwo jednorodzinne, klasy ziem są słabe. Wookól pełno nowowybudowanych domów.

Dziś po raz drugi! dostałem odmowną decyzję o WZ.

Poprzednia decyzja wydana w kwietniu 2008 została odrzucona tylko ze względu na sąsiedztwo - sąsiedni dom był za daleko (130metrów). W warunkach miałem wpisane szambo (mam pozwolenie) i studnia. Umowę na prąd mam.

W międzyczasie sąsiad (50m) się wybudował i mam umowę na wodociąg.

Teoretycznie wszystko już miałem więc złożyłem ponownie wniosek o WZ. Teraz w decyzji odmownej w uzasadnieniu mam napisane, że brak mi przyłącza do sieci kanalizacyjnej :o . Mimo iż posiadam zgodę za zastosowanie zbiornika bezodpływowego. Co ciekawe do kanalizy nie mogę sie podłączyć, bo gminna oczyszczalnia już ledwo zipie i nikogo już nie podłączają. Mam na to papiery.

Dodatkowo w nowej decyzji jako sąsiedztwo wzięto pod uwagę dom, ale nie ten nowy (50m) tylko ten w odległości 120m, który juz istniał podczas wydawania poprzedniej decyzji. To właśnie przez to, że nie było sąsiedztwa oddalono mój wniosek. Wiem to napewno, bo koleś ma działkę bliżej tamtego domu i dostał warunki.

Co mam teraz zrobić, mam już wszystko oprócz kanalizy, a i tak nie chcą mi wydać decyzji. Pół roku temu wydawali wszystkim decyzję z zastępczymi źródłami typu szambo i studnia, teraz już nie wydają!

Bez tej decyzji wybuduję dom najwcześniej po tym jak zmodernizują oczyszczalnię (4-5 lat!)

POMOCY!!!

Zdesperowany i wk...y

Piotrek

Tak wiem że mogę się odwoływać do SKO, ale wcześniej chciałem zasięgnąć języka i wyjaśnić nurtujace mnie pytania typu:

Czy gmina ma prawo wymyślać co chwilę to nowe rzeczy w kolejnych decyzjach? W pierwszej decyzji brakowało mi jednej rzeczy - sąsiedztwa, które zostało spełnione - teraz wymyślili nowe.

Czy gmina może mi odmówić zastosowania zbiornika bezodpływowego (w WZ) mimo iż wcześniej dała mi na niego zgodę?

Czy gmina może sobie nagle zmienić zdanie ws WZ i zastosowania zastępczych źródeł zasilania w wodę i odprowadzenia ścieków? Pół roku temu gmina wydawała pozytywne decyzję o WZ z szambem i studnią, teraz już nie. Wokół jest pełno działek z wydanymi warunkami na szambo i studnie, na niektórych już stoją domy...