zamer 09.02.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam Forumowiczów, Posiadam działkę rolną, bez planu miescowego, studium pod budownictwo jednorodzinne, klasy ziem są słabe. Wookól pełno nowowybudowanych domów. Dziś po raz drugi! dostałem odmowną decyzję o WZ. Poprzednia decyzja wydana w kwietniu 2008 została odrzucona tylko ze względu na sąsiedztwo - sąsiedni dom był za daleko (130metrów). W warunkach miałem wpisane szambo (mam pozwolenie) i studnia. Umowę na prąd mam. W międzyczasie sąsiad (50m) się wybudował i mam umowę na wodociąg. Teoretycznie wszystko już miałem więc złożyłem ponownie wniosek o WZ. Teraz w decyzji odmownej w uzasadnieniu mam napisane, że brak mi przyłącza do sieci kanalizacyjnej . Mimo iż posiadam zgodę za zastosowanie zbiornika bezodpływowego. Co ciekawe do kanalizy nie mogę sie podłączyć, bo gminna oczyszczalnia już ledwo zipie i nikogo już nie podłączają. Mam na to papiery. Dodatkowo w nowej decyzji jako sąsiedztwo wzięto pod uwagę dom, ale nie ten nowy (50m) tylko ten w odległości 120m, który juz istniał podczas wydawania poprzedniej decyzji. To właśnie przez to, że nie było sąsiedztwa oddalono mój wniosek. Wiem to napewno, bo koleś ma działkę bliżej tamtego domu i dostał warunki. Co mam teraz zrobić, mam już wszystko oprócz kanalizy, a i tak nie chcą mi wydać decyzji. Pół roku temu wydawali wszystkim decyzję z zastępczymi źródłami typu szambo i studnia, teraz już nie wydają! Bez tej decyzji wybuduję dom najwcześniej po tym jak zmodernizują oczyszczalnię (4-5 lat!) POMOCY!!! Zdesperowany i wk...y Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 09.02.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Na końcu decyzji masz pouczenie do kogo i do kiedy mozesz sie odwołać. Skorzystaj!Przeczytaj wcześniej to: http://www.bialystok.wsa.gov.pl/wybrane_orze/zagosp_prze/II_677_04.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamer 09.02.2009 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Tak wiem że mogę się odwoływać do SKO, ale wcześniej chciałem zasięgnąć języka i wyjaśnić nurtujace mnie pytania typu: Czy gmina ma prawo wymyślać co chwilę to nowe rzeczy w kolejnych decyzjach? W pierwszej decyzji brakowało mi jednej rzeczy - sąsiedztwa, które zostało spełnione - teraz wymyślili nowe. Czy gmina może mi odmówić zastosowania zbiornika bezodpływowego (w WZ) mimo iż wcześniej dała mi na niego zgodę? Czy gmina może sobie nagle zmienić zdanie ws WZ i zastosowania zastępczych źródeł zasilania w wodę i odprowadzenia ścieków? Pół roku temu gmina wydawała pozytywne decyzję o WZ z szambem i studnią, teraz już nie. Wokół jest pełno działek z wydanymi warunkami na szambo i studnie, na niektórych już stoją domy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts