Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W jakim stylu kuchnia?

endriu1

Recommended Posts

Planuję remont mieszkania. Zaczynam od kuchni. Generalnie dom chcę zrobić w stylu nowoczesnym, ale bez przesady.Przeważały będą elementy drewniane i metal. Nie chcę jakiś podwieszanych krzesełek, trójkątnych szklanek i niczego co tylko wygląda, a nie jest łatwe w użytkowaniu. Ma być ładnie i wygodnie.

Kuchnia jest w kształcie kwadratu 5x5m z jednej strony drzwi na korytarz, z drugiej 3/4 ściany to wejście do salonu.

Chodzi mi o pomoc w wyborze płytki podłogowe, jaki rodzaj jest najtrwalszy i najłatwiej się czyści?

Jakiej firmy meble, czy może robione na wymiar? Znam jednego człowieka robiącego takie wynalazki, ale czy jakościowo nie jest lepiej wziąć ze sklepu??

Blat do kuchni, co powiecie o kamiennym?

Zlewozmywak i kran, jaki?

Płytę grzewczą, ceramiczną, indukcyjną, modułową czy może zwykłą gazową?? Chyba najbardziej popularna to indukcyjna...

O Agd nie pytam się, bo przeglądałem już parę tematów na tym forum. I tak każdy chwali to co ma, ciężko znaleźć jedno rozwiązanie.

Jakie wymagające pytania :) Ja z racji tego, że jestem kobietą dużo nie pomogę. Ale co nieco mogę o swojej kuchni napisać. Meble kuchenne kupiłam w sklepie bo dla mnie tak było wygodniej i taniej. A zresztą wiedziałam co biorę. Z tego co widzę, w swojej kuchni chcesz umieścić elementy w kolorze drewna i metalu. Sklepy mają mnóstwo do zaoferowania, może poprzeglądaj. Nic nie stracisz, a może się na coś zdecydujesz. O płytkach podłogowych zielonego pojęcia nie mam także i wypowiadać się nie będę. Blat kuchenny kamienny na pewno jest wytrzymały. Ja u siebie mam blaty laminowane. Niezbyt zadowolona jestem. Może i wygląd ładny, ale jakość nie za bardzo. Szybko się rysują, niestety. Ale na razie o zmianie nie myślę. Zlewozmywak i bateria hm, to raczej jakaś standardowa. Widziałam fajną promocje ostatnio w internecie zlewozmywak i bateria gratis. To coś w sam raz dla urządzających dom, kuchnie. Co do płyty, to posiadam gazową, raczej pod tym względem jestem staroświecka :) A o AGD nie piszę, bo jak sam napisałeś "nie pytam" choć pochwalić bym się mogła he he.

Jakie wymagające pytania :) Ja z racji tego, że jestem kobietą dużo nie pomogę.

no wiesz, Marta, co za stwierdzenie :D tu na forum jest cała masa kobiet, które o niebo lepiej znają się na budowie i wykańczaniu domu, niż mężczyźni... takie, co to i kielnia, i patelnia... twoje uogólnienie brzmi w tym kontekście nieco zabawnie :wink:

• 4 months później...

Dzięki za odpowiedzi. Remont już idzie pełną parą, a mi spalił się komputer i w częsci wyborów byłem zdany na siebie. Kuchnię robię mniej więcej na taki wzór:

http://www.buduj.com.pl/pliki/image/news_foto/panele_campino_bianco_aranzacyjne_srednie.jpg

Zamówiłem płytki na podłogę, meble już się robią. Nie wiem jak z tą płytą gazowa czy indukcja. Ale już nie będę mieszał tematów. Co uważacie o ogrzewaniu podłogowym w kuchni?

Idź do jakiegoś studia kuchennego. Oni Ci pomogą. Ja projektowałem w Bergmann Kuchnie. Projekt zrobili mi za free, dobrali kafle, kolory, doradzili AGD i salon (otwarty na kuchnię) przy okazji zaprojektowali, żeby wszystko grało. O jakości ciężko mówić, bo u mnie to dopiero 6 m-cy, ale jak narazie ok.