Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biały nalot na ścianach

Recommended Posts

Witam dzisiaj zuważyłem biały nalot przy podłodze czyżby to był grzybek???

Dom jest stary z lat 60 zbudowany z cegły biały kamień cegla w tamtym roku byl generalny remont tam gdzie odpadał tynk byl skuwany i uzupełniany nowym gipsówki malowanie nowe podłogi drewniane.

Wentylacja grawitacyjna działa okna rozszczelnione od rana do wieczora kratkami wywiewa powietrze wilgotnośc 48 do 60 temp w pomieszczeniach 20st

co może byc przyczyna.

Powiem jeszcze ze budynek był ogrzewany przez 12lat bardzo słabo temp byla w nim od 13st do 16st mieszkała tam jedna osoba teraz praktycznie dopiero jest ogrzewany mieszka w nim 6 osób czy to może byc powodem???

I jescze jedna sprawa jak otworze drzwi od przedpokoju do wiatrołapu na minute lub wiecej to za drzwiami robi sie wilgotna sciana od strony zawiasów sam niewiem co jest grane.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z fotkami izolacji to bedzie problem bo jest pod podlogami a od strony dworu mam jedna sciane ocieplona steropianem a reszta jest otynkowana na wiosne bede konczył ocieplenie a fotki scian za pare dni bo dzisiaj powycierałem wszysto

Przejrzałem cały dom to co zobaczyłem u babci w pokoju to zcielo mnie z nog za zaslonka w rogu tam dopiero mokro i grzybek :( fotki zamieszcze jutro z pokoju babci

... co może byc przyczyna....

duza wilgotnośc /opisujesz prawdopodobnie wykwity solne, które uaktywania woda /

... I jescze jedna sprawa jak otworze drzwi od przedpokoju do wiatrołapu na minute lub wiecej to za drzwiami robi sie wilgotna sciana od strony zawiasów sam niewiem co jest grane.

j.w.

duza wilgotność i róznica temperatur

podejrzewam , ze wykwity - czyli sol - z cegły /swiadczy o tym ten odpadajacy tynk/

wykwity uaktywnia wilgoć

a skąd wilgoć ? domek mały, mieszka tam sporo osób - swiadczyło by to o wilgoci bytowej i słabej wentylacji /ta skraplająca sie wilgoć za drzwiami w ganku po otworzeniu drzwi/

czy oprócz tego izolacja pozioma jest OK - nie wiem

... to co zobaczyłem u babci w pokoju to zcielo mnie z nog za zaslonka w rogu tam dopiero mokro i grzybek ...

ale byc moze izolacja jest OK, moze wystarczy częściej i intensywniej wietrzyc ...

Wstawiam zdjecie z pokoju babci

http://lh4.ggpht.com/_0PvesBFD5eo/SZE63KwukVI/AAAAAAAAAE8/diHW4uZYXJ4/s512/im000090.jpg

Sciana teraz jest sucha robi sie wilgotna gdy na dworze jest bardziej wilgotne powietrze

Jescze jedna sprawa czy otwory wentylacyjne pod podłoga zimą można zatykać czy powinny byc otwarte cały czas

Wilgotnośc w pomiesczeniu teraz jest 55% po nocy okna sa suche

miałam coś takiego w pracy. To był pokój w starym budynku, zimny (okna nieszczelne), choć chyba nie wilgotny. Po remoncie i wymianie okien zrobiło się ciepło a grzyb jeszcze przez rok a może nawet dwa wyłaził spod farby. Potem wezwali firm, coś wstrzyknęła w ścianę, pomalowali na nowo i , póki co, grzyba nie ma. Od 3 lat go nie ma, czyli chyba trwale...

otwory wentylacyjne pod podłoga zatyka sie tylko przy duzych minusowych temperaturach /przy takiej pogodzie jak dziś powinny byc drożne/

kiedy powietrze w domu cyrkuluje, krązy - usuwa wilgoc

kiedy jest tylko wywiew /kratki/ a brak nawiewu

wentylacja nie działa lub działa słabo

sol wychodzi ze sciany na skutek wilgoci

teraz muszisz juz sam ocenic

- czy ta wilgoc pochodzi od wewnątrz /bytowa/ ?

- czy z zewnatrz /ściana zachodnia deszcz ? krótki okap dachu - zacieka sciana? itp /

- czy od spodu muru / przerwana izolacja pozioma, woda z rynny chlapie na cokół itp/

- czy spod podłogi ... /jakiś zamokniety zuzel, gruz itp./ ?

trudno oceniac to przez forum - nie widząc

p.s.

moze tam jest nizej piwnica ? w jakim stanie /ewentualnie?/

brzoza piwnicy niema jest tylko wolna przestrzen około 25 cm miedzy podłoga drewniana a piaskiem w tym rogu był kiedys maszt antenowy który wywaliłem i w tym miejscu jest tynk zielony poprostu mur jest nasiakniety woda i jeszcze nie wysechł może to byc powód, zielen jest tylko powyżej izolacji poziomej

Na wiosne planuje skuc ten tynk wysuszyc wypryskac jakims preparatem i otynkowac na nowo mówie o wewnetrznej ścianie nastepnie zewnetrzna ocieplic.

A co z tymi wykwitami w moim pokoju zrobiły sie na ocieplonej scianie za kanapą

moze kanapa była za bardzo dosunieta i to było powodem remont duzo wilgoci

sam niewiem

dolanczam zdjecie z mojego pokoju troche słabo widac

http://lh5.ggpht.com/_0PvesBFD5eo/SZKhFF7WrsI/AAAAAAAAAFg/D1Y52gqYPKM/s640/im000091.jpg

brzoza piwnicy niema jest tylko wolna przestrzen około 25 cm miedzy podłoga drewniana a piaskiem w tym rogu był kiedys maszt antenowy ...

Marek

piszesz, ze wentylacja działa bo okna rozszczelnione ...

tak, ona działa ale własciwie działa od tego poziomu czyli górą okien wwiewa powietrze i góra wywiewa do kratki

/dlatego górą w Twoim mieszkaniu nie ma wilgoci i białego nalotu/

zasada wentylacji jest taka ze dołem /jak najnizej, przy podłodze /powinien być wlot a góra /pod sufitem/ wylot

wtedy w miare całe pomieszczenie obiega powietrze

meble w tej sytuacji powinny byc odsunięte od scian aby dac szanse na minimalny choć owiew

okolice po wykopanym maszcie trzeba sprawdzic - moze tam został jakiś dołek w którym jest woda

p.s.

legary podłogowe leza bezposrednio na piasku ?

zetka w scianie przy podłodze /w scianie na przeciw kratki wentylacyjnej /

mozesz do tego wykorzystac kształtki rur pcw fi 110 mm /w tym rewizje która posiada nakretke i na czas mrozów zakrecac/

lub wykorzystac te istniejąca pod podłogą /która jest na zime zatykana/

i nawiercic jakies otwory w podłodze przy scianach za meblami

mozna jeszcze ponawiercać otwory w drzwiach, nawiewniki w dole okien /ale osobiśćie proponuje nawiew jak najnizej - blisko podłoza/

ściana zewnętrzna jest jednowarstwowa cegła i biały kamien od zewnatrz

otynkowane teraz nie jest mokre ale na zewnatrz na tynku jest zielony nalot.

wewnątrz robi sie mokra wtedy jak na dworze jest wieksza wilgotnośc w mróz nie

Jeśli takie obrazki jak w pokoju Twojej babci występują w innych pomieszczeniach to byłabym skłonna stwierdzić, że może to być efekt występowania mostków termicznych.

Czy ściana zewnętrzna ma obecnie grubość 25 cm ? Jeśli podłoga jest na legarach i "wisi" w powietrzu to znaczy , że legary są wpuszczone w ściany ( tak jak strop drewniany)a więc dodatkowe pocienienie ściany w tym miejscu. Zmierz temperaturę powietrza w pomieszczeniu tuż przy podłodze.

Brzoza z wierceniem otworów w tym przypadku bym się nie spieszyła :-?