marek1971 11.02.2009 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Sciana zewnetrzne mam 55cm a fundament ma chyba 70cm szerokosci i legary leża na wypustach fundamentu w innych pomieszczeniach niema takich miejsc z taka wilgocia tylko w tych dwóch pokojach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 13.02.2009 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Margarytka i co z ta ścianą?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 13.02.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Ściany masz dość grube, izolacja pionowa i pozioma fundamentów piszesz , że wykonana solidnie, wilgotność i temperatura powietrza w normie więc jedyna rzecz jak mi przychodzi do głowy to : ściana przez kilka ( może wiele ) lat zamakała , w pomieszczeniu było zimno i narożnik ten dodatkowo zastawiony był meblami to wszystko nałożyło się na powstanie pięknych wykwitów . Teraz gdy zlikwidowałeś źródło zamakania ściany i zacząłeś normalnie użytkować pomieszczenia to woda w ścianie odparowuje a sole zawarte w wodzie wytrącają się na powierzchni ściany i stąd ten zniszczony tynk. Do tego tylko nie pasuje mi jedna rzecz, o której piszesz - że jak na dworze robi się wilgotno to ściana też wilgotnieje. I jeszcze jedna sprawa. Piszesz ,że fundamenty masz gr ok. 70 cm, strefa przemarzania gruntu to ok. 0.8 m - 1,4 m ( w zależności od regionu kraju). Piszesz też ,że legary wiszą w powietrzu jak więc wygląda ocieplenie Twojej podłogi ? To może być przyczyną pojawienia się wilgoci nad listwą podłogową. Czy w tych pomieszczeniach w których pojawiają się białe naloty na ścianach masz kanały wentylacyjne ? Czy te kanały które mają dobry ciąg ? p.s. Szkoda,że nie zmierzyłeś temp tuż przy podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 14.02.2009 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Caly remont robilem dośc szybko bo musiałem wyprowadzic sie jak najszybciej ze starego domu.Podlogi zrobiłem z płyty osb gr.25mm na to pianka 6mm i panele podłogi w dotyku są ciepłe.Kanały wentylacyjne mam pod podłogami porobione sa zetki z pcv wieje znich dobrze.Gdy zaczęły pojawiac sie te białe naloty zatkałem je. temp. przy podłodze jest 18st. na wysokosci 1.5m 20,5sta pod sufitem 21,5st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 14.02.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Wygląda na to, że temperatury i wentylacja są ok.Jeszcze tylko dwa pytania : - czy to zjawisko występuję na ścianach od strony północnej ? - czy izolacja pozioma na ścianach fundamentowych występuję ponad powierzchnią gruntu ? Nic nie pisałeś o gruncie na jakim posadowiony jest budynek i o poziomie wód gruntowych . Może być jeszcze taka sytuacja, że w miejscu gdzie masz białe naloty na ścianach izolacja fundamentów jest nieskuteczna , to znaczy albo uległa uszkodzeniu ,albo została została źle wykonana,ale wówczas ściana byłaby wilgotna cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 14.02.2009 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 od strony północnej fundament jest ociepolony steropianem 2cm i na to przyklejona jest folia 1mm bo sasiad ma teren powyzej izolacji poziomej biały nalot zrobił sie tylko w moim pokoju za łózkiem a łózko bylo dosuniete do sciany i to mógł byc powód nigdzie indziej na scianie od sasiada niema białego nalotuZas od strony południowej izolacja pozioma jest na wierzchu i w koło domu połozone sa płytki opaska na tym rogu jest własnie u babci ta wilgoc i zauwazyłem ze w moim pokoju za segmentem w rogu tez jest lekko wilgotna przy samej podłodze segment jest odsuniety od sciany około 40cmNa podwórku wkopana jest rura odwadniajaca na głębokosc 3m dopiero tam zaczyna pokazywac sie woda.Zaznaczam ze te rzeczy dzieja sie tylko zima w lecie wszystko jest suche. Moze ocieplenie ścian zmieni to???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 14.02.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ocieplenie ścian, a szczególnie tej północnej może poprawić sytuację ,ale jeśli izolacja pozioma ( nie napisałeś z czego jest wykonana ) jest nieskuteczna to wilgoć i tak wyjdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 14.02.2009 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 pisałem o izolacji poziomej jest z dwóch pasów papy i duzo lepiku sa dwie jdna na fundamencie a druga 20cm wyzejOdkręciłem dzisiaj z ciekawości listwe przypodlogowa w moim pokoju cała była mokra listwa i sciana za listwą ręce opadajaOdkryłem wczoraj lufty wentylacyjne pod podłoga ale czy to polepszy sytuacje????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 15.02.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Marek czy to znaczy, że odkopywałeś fundamenty i sprawdzałeś czy jest izolacja ? Uściślijmy może jeszcze sprawę izolacji . Pierwsza warstwa ( 2 x papa na lepiku ) jest na ławach . Fundament znajdujący się w gruncie ( brak podpiwniczenia ) posiada izolację pionową zewnętrzną . Wewnętrznej izolacji prawdopodobnie nie ma . Jest druga izolacja pozioma, o której piszesz 20 cm wyżej, ale wyżej czego ? Chodzi o to by ściana fundamentowa nie podciągała kapilarnie wilgoci z gruntu powinna posiadać izolację poziomą odcinającą tę wilgoć i można to zrobić na dwa sposoby :- izolacja pozioma na ławach fundamentowych i pionowa izolacja przeciw-wodna po obu stronach fundamentów zew. i wew. - izolacja pozioma na wysokości powyżej poziomu gruntu znajdującego się zewnątrz i wewnątrz fundamentu, odcinająca ściany zewnętrzne i wewnętrzne od kapilarnej wilgoci znajdującej się w każdym gruncie . Jak jest u Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 sorry, ze sie wcinamwydaje mi sie ze pierwsza izolacja pozioma jest tuz nad gruntem a druga 20 wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 15.02.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Witaj brzoza Być może źle zrozumiałam i rację masz Ty . Oby tak było , bo kłopot z izolacją Marek miałby z głowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 witaj Margerytka podejrzewam, ze tak własnie jest bo kiedyś tak majstrowie dawali pape i taka była "moda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 15.02.2009 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 brzoza ma rację jedna izolacja jest na ławie fundamentowej a druga 20 cm wyżejto jest izolacja pozioma a pionowej niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 15.02.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 A jak wiadomo na modę nie ma silnych Brzoza pisałeś wcześniej o nawiercaniu otworów jak najniżej .Szczerze mówiąc to bałabym się takie rozwiązania, a dlaczego ? Otóż wiadomo, że zimne powietrze jest cięższe od ogrzanego. Ciepłe ,wilgotne powietrze unosi się tuż przy suficie i aby wymusić prawidłową cyrkulację powietrza w pomieszczeniu należy moim zdaniem nawiewniki sytuować nie niżej niż góra grzejnika. Nawiewniki okienne usytuowane w górnej części ramy okiennej doskonale spełniają swoją rolę. Jeśli ich nie ma można wyciąć kawałek uszczelki, ale o tym to już tu chyba napisano wiele. Rozszczelnienie okna owszem może to zastępować, ale powoduję zbyt duże wyziębienie (od biedy lepsze to niż nic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 reasumując zgadzamy sie, ze biały nalot to skutek wilgociwilgoć jest /mokra sciana/ mimo niby prawidłowej wilgotności w pomieszczeniu aby osuszyc - trzeba wentylowac którędy /to juz drugorzedne - Marek powinien wybrac sam gdzie nawiew bedzie dla Niego najwygodniejszy/ ja wykorzystałbym /juz istniejący - pod podłogą/ który w tej chwili jest zatkany pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 15.02.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Brzoza zgadzam się z Tobą w zupełności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 15.02.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Z całym szacunkiem: nie wydaje Wam się, że główną przyczyną nie są te izolacje i mityczne podciągania, tylko zwyczajne skraplanie na zimnych fragmentach ściany ? A zimnych z powodu słabego nagrzewania ?W takich kątach trzeba grzać tak jak w innych "łatwiejszych " miejscach.Inna sprawa, że grzanie tam trudniejsze, bo słaby ruch ciepłego powietrza.Poodsuwać meble, wietrzyć grzaniem, montować rurki CO, kable grzejne,wentylatorki, promienniki podczerwieni...do wyboru. GRZAĆ, bo tam kisi się zimne, nieruchome powietrze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiek 15.02.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Rozumiem, że do remontu wszystko było ok? Czy ten nalot pojawia się tam, gdzie odkułeś tynk i uzupełniłeś gipsem?Jeśli tak - to to jest przyczyna. Gips jest materiałem wielce higroskopijnym. Przy podłodze zalega zimniejsze powietrze i wilgoć nie ma szansy odparować.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 15.02.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Do remontu było ok bo babcia oszczedzała na gazie stary piec stara instalacja zima w pomieszczeniach bylo 13st i ona jedna tam mieszkała chociaz u niej w pokoju ten nalot był zawsze tak mówi w tym rogu stal maszt antenowy i wykruszony kawałek ogniomuru woda chyba lała sie po scianie ładnych pare latCodziennie wietrze rano okno na osciez 5 min rozszczelnione sa całą dobe oknakratki wywiewaja a może podniesienie temp w domu cos by pomogło teraz jest 20,5st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiek 15.02.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Pozostaję przy wersji wybitnej higroskopijności gipsu. Nie wiem jak to tanio załatwić. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts