kambak 09.02.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam. Dom w stanie surowym, bez okien położone tynki i wylewki. Dom postawiony w 2007 r. Zauważyłem miesiąc temu na poddaszu (dach dwuspadowy), że pod każdym oknem pojawiły się pęknięcia pustaków (beton komórkowy 30 szer.),a nawet wygląda to jak by pustaki były potrzaskane. Jaka może być przyczyna powstawania takich pęknięć i czy sa one niebezpieczne. Na parterze nie ma takich pęknięć. Zaznacze jeszcze że pustaki łączone były na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.02.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 tak na początek pytanie: pustaki z betonu komórkowego??? kto to produkuje???jak to wygląda??? można prosić o link do producenta??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.02.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 hmmmm... bloczki na pełna spoinę czy pióro-wpust? Jak 30 to pewnie to drugie i brak zbrojeń pod oknami. Ale aż "potrzaskane"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.02.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 No ale kolega uzył słowa "potrzaskane" Dla mnie to brzmi jakby chałupa miała za chwile pie......ć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2009 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 ... pod każdym oknem pojawiły się pęknięcia pustaków ... na styku ściana - parapet następuja naprężenia /pod oknem sciana jest słabiej obciążona niz z boku okna/ przy murowaniu na klej napręzenia "tną" pustaka /bo klej jest mocniejszy/ p.s. było juz sporo postów o konieczności zbrojenia spoin poziomych przy stosowaniu słabych materiałów /np. betonów komórkowych niskiej klasy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 10.02.2009 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Na przykład Ytong sprzedaje takie fajne zbrojenie, ale można też samemu zrobić. Pytanie tylko - czy coś teraz da się zrobić? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 10.02.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 a inne przyczyny , nierownomierne osiadanie ?nieraz widze jak zaczyna sie pod jednym oknem , powieksza sie , dochodzą nowe pod innymi oknami ,nieraz i po bloczkach i po fugach w jednym peknieciu ,po tynkowaniu wewnątrz pojawiają sie rysy ,na koniec sciana bez okien też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 gdyby pod częscia budynku osiadło podłoze bardziej niz pod inna częścią, /ugieła sie / pekła ława - to poszło by pęknięcie po tej linii ... i "przepołowiło" budynek tu sa przypadki peknięc pod oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kambak 10.02.2009 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Tak te pęknięcia sa tylko pod oknami, ale na poddaszu w ścianach szczytowych. Z tego co pamiętam murarze nie dawali żadnych zbrojeń pod te okna. Na parterze nic takiego sie niedzieje, tzn że chyba przynajmniej wieniec stropu jest porządnie zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kambak 10.02.2009 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Jak tu wstawić zdjęcie??? To by napewno pomogło forumowiczom. I wyjaśniło na czym polega "potrzaskane pustaki". Tzn. na niektórych pustakach sa rysy pionowe, poziome i dlatego nazwałem, że są potrzaskane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.02.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 albo wstaw do fotosika lub innego portalu i podaj link albo wyślij mailem ja wstawię [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kambak 10.02.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 To są linki do zdjęć: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c4a0ba4a479a25ae.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/865eec8fde16d4d3.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6a212307985353aa.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52de5e215cf3b937.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd7366c6f3d22ea7.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc3ad14f55bd5c73.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 10.02.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Mam wrażenie, że te pustki były żle składowane i pękają ze strości Albo jakiś materiał nie teges Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 10.02.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam u mnie tak wyglądało kilka sztuk które zostawiliśmy na zimę bez przykryciaprawdopodobnie nasiąkły wodą i podczas mrozu się złuszczyły,widzę ze okna masz odsłonięte a domek trochę stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kambak 10.02.2009 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Te pustaki to Belix, przywożone ze składu prosto na budowe, chociaż trafiały się niestety wadliwe, ale to był ten okres że na rynku brakowało materiałów więc nie wybrzydzałem. A budynek stoi drugą zime (wybudowany w 2007 r.) Czyli to z tego co piszecie wynika, iż nalezałoby jak najszybciej położyć steropian,który ochroniłby przed wilgocią ? A okien nie wstawiałem ponieważ, bałem sie czy komuś by sie nie przydały. Zrobilismy tynki, hydraulike,wylewki, a na końcu zamierzamy dopiero wstawić okna i ocieplić dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 10.02.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 jeżeli zostawiasz na tyle czasu to trzeba zakryć okna żeby woda z góry nie leciała na te pustaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 10.02.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Nie przejmuj się tym. Przed położeniem tynku wpierw trzeba zatrzeć siatkę by ewentualne pęknięcia nie przeszły na tynk (chociaż popieram przedmówców że te "pęknięcia" są pochodną jakości i działania warunków zewnętrznych). Chyba że ocieplasz jeszcze to zakryjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.E.FemFem 10.02.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 ... pod każdym oknem pojawiły się pęknięcia pustaków ... na styku ściana - parapet następuja naprężenia /pod oknem sciana jest słabiej obciążona niz z boku okna/ przy murowaniu na klej napręzenia "tną" pustaka /bo klej jest mocniejszy/ p.s. było juz sporo postów o konieczności zbrojenia spoin poziomych przy stosowaniu słabych materiałów /np. betonów komórkowych niskiej klasy/ Myślę, że kambak nie montował parapetów skoro nie ma okien. Po dwóch sezonach stania nieosłonięty materiał miał prawo się unicestwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kambak 11.02.2009 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Więc myślicie, że to przez niezabezpieczone otwory okienne? Będe kładł jeszcze ocieplenie i mam nadzieje że te rysy nie przejdą na tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 11.02.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Nic się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts