Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięte pustaki pod oknem

Recommended Posts

Witam. Dom w stanie surowym, bez okien położone tynki i wylewki. Dom postawiony w 2007 r. Zauważyłem miesiąc temu na poddaszu (dach dwuspadowy), że pod każdym oknem pojawiły się pęknięcia pustaków (beton komórkowy 30 szer.),a nawet wygląda to jak by pustaki były potrzaskane. Jaka może być przyczyna powstawania takich pęknięć i czy sa one niebezpieczne. Na parterze nie ma takich pęknięć. Zaznacze jeszcze że pustaki łączone były na klej.

... pod każdym oknem pojawiły się pęknięcia pustaków ...

na styku ściana - parapet następuja naprężenia /pod oknem sciana jest słabiej obciążona niz z boku okna/

przy murowaniu na klej napręzenia "tną" pustaka /bo klej jest mocniejszy/

p.s.

było juz sporo postów o konieczności zbrojenia spoin poziomych przy stosowaniu słabych materiałów /np. betonów komórkowych niskiej klasy/

gdyby pod częscia budynku osiadło podłoze bardziej niz pod inna częścią, /ugieła sie / pekła ława - to poszło by pęknięcie po tej linii ... i "przepołowiło" budynek

tu sa przypadki peknięc pod oknami

Te pustaki to Belix, przywożone ze składu prosto na budowe, chociaż trafiały się niestety wadliwe, ale to był ten okres że na rynku brakowało materiałów więc nie wybrzydzałem. A budynek stoi drugą zime (wybudowany w 2007 r.) Czyli to z tego co piszecie wynika, iż nalezałoby jak najszybciej położyć steropian,który ochroniłby przed wilgocią ? A okien nie wstawiałem ponieważ, bałem sie czy komuś by sie nie przydały. Zrobilismy tynki, hydraulike,wylewki, a na końcu zamierzamy dopiero wstawić okna i ocieplić dom.

... pod każdym oknem pojawiły się pęknięcia pustaków ...

na styku ściana - parapet następuja naprężenia /pod oknem sciana jest słabiej obciążona niz z boku okna/

przy murowaniu na klej napręzenia "tną" pustaka /bo klej jest mocniejszy/

p.s.

było juz sporo postów o konieczności zbrojenia spoin poziomych przy stosowaniu słabych materiałów /np. betonów komórkowych niskiej klasy/

Myślę, że kambak nie montował parapetów skoro nie ma okien. Po dwóch sezonach stania nieosłonięty materiał miał prawo się unicestwić.