Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBLEM Z LASEM !!!

Beata2064

Recommended Posts

Witam!

Posiadam działkę o powierzchni 1,44 ha ( grunt rolny ) + 0,35 ha ( las ).Chciałabym usunąć las celem powiększenia powierzchni rolnej posiadanego gospodarstwa.Gdzie w takim razie mam się udać i jakie koszty poniosę z tego tytułu.Proszę o pomoc.

2. Zmiana lasu na użytek rolny jest dopuszczalna w przypadkach szczególnie uzasadnionych potrzeb właścicieli lasów.

3. W sprawach, o których mowa w ust. 2:

1) w stosunku do lasów stanowiących własność Skarbu Państwa decyzję wydaje dyrektor regionalnej dyrekcji Lasów Państwowych, na wniosek nadleśniczego,

2) w stosunku do lasów nie stanowiących własności Skarbu Państwa:

a) o powierzchni do 10 ha decyzję wydaje starosta, na wniosek właściciela lasu,

b) o powierzchni powyżej 10 ha decyzję wydaje wojewoda, na wniosek właściciela lasu.

Ale to nie łatwo, bo:

Art. 8. Gospodarkę leśną prowadzi się według następujących zasad:

1) powszechnej ochrony lasów,

2) trwałości utrzymania lasów,

3) ciągłości i zrównoważonego wykorzystania wszystkich funkcji lasów,

4) powiększania zasobów leśnych.

Doradzono mi udanie się do Ochrony środowiska w Starostwie.Mam złożyć podanie z prośbą o zezwolenie na wycinkę drzewostanu leśnego celem powiększenia powierzchni rolnej posiadanego gospodarstwa.Podobno wydają takie zgody,a potem tylko zmiana klasy gruntu dokonana przez klasyfikatora.

Może ktoś miał podobny przypadek !!!

W 2006 roku wyłaczałem z produkcji pod budowę gazociągu lasy zarówno prywatne jak i państwowe. Każdorazowo decyzję wyłaczającą lasy z produkcji wydawała Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych. Zmieniał sie tylko organ wyrażający zgodę na zmianę przeznaczenia gruntów leśnych na cele nie leśne.

Zmianę przeznaczenia gruntów leśnych przeprowadza się w MPZG. Może od tamtego czasu coś się zmieniło. Polecam lekture Ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych oraz ustawę o zagospodarowaniu przestrzennym.

Nie wiem jak to jest gdy robi to właściciel działki - koszty są napewno. W naszym przypadku były to koszty spore jednorazowe i dodatkowo ponoszone przez kolejne lata. W naszym przypadku:

1. Opłata za wyaczenie gruntów z produkcji,

2. za przedwczesny wyrąb drzewostanu,

3. Najem gruntu na którym lokalizowaliśmy uzbrojenie.

Koszty zależne były min. od rodzaju usuwanego drzewostanu, jego wieku. Szukałem decyzji wyłączającej grunt z produkcji ale znalazłem tylko decyzje dotyczące lasów państwowych. Jak coś znajdę napiszę.