Beata2064 09.02.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam!Posiadam działkę o powierzchni 1,44 ha ( grunt rolny ) + 0,35 ha ( las ).Chciałabym usunąć las celem powiększenia powierzchni rolnej posiadanego gospodarstwa.Gdzie w takim razie mam się udać i jakie koszty poniosę z tego tytułu.Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.02.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 2. Zmiana lasu na użytek rolny jest dopuszczalna w przypadkach szczególnie uzasadnionych potrzeb właścicieli lasów. 3. W sprawach, o których mowa w ust. 2: 1) w stosunku do lasów stanowiących własność Skarbu Państwa decyzję wydaje dyrektor regionalnej dyrekcji Lasów Państwowych, na wniosek nadleśniczego, 2) w stosunku do lasów nie stanowiących własności Skarbu Państwa: a) o powierzchni do 10 ha decyzję wydaje starosta, na wniosek właściciela lasu, b) o powierzchni powyżej 10 ha decyzję wydaje wojewoda, na wniosek właściciela lasu. Ale to nie łatwo, bo: Art. 8. Gospodarkę leśną prowadzi się według następujących zasad: 1) powszechnej ochrony lasów, 2) trwałości utrzymania lasów, 3) ciągłości i zrównoważonego wykorzystania wszystkich funkcji lasów, 4) powiększania zasobów leśnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata2064 09.02.2009 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dziękuję za odpowiedź ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata2064 09.02.2009 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Doradzono mi udanie się do Ochrony środowiska w Starostwie.Mam złożyć podanie z prośbą o zezwolenie na wycinkę drzewostanu leśnego celem powiększenia powierzchni rolnej posiadanego gospodarstwa.Podobno wydają takie zgody,a potem tylko zmiana klasy gruntu dokonana przez klasyfikatora.Może ktoś miał podobny przypadek !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.02.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 mam nadzieję, że Twój las to nie ta kępka drzew którą widzę ze swojego okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 10.02.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 W 2006 roku wyłaczałem z produkcji pod budowę gazociągu lasy zarówno prywatne jak i państwowe. Każdorazowo decyzję wyłaczającą lasy z produkcji wydawała Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych. Zmieniał sie tylko organ wyrażający zgodę na zmianę przeznaczenia gruntów leśnych na cele nie leśne.Zmianę przeznaczenia gruntów leśnych przeprowadza się w MPZG. Może od tamtego czasu coś się zmieniło. Polecam lekture Ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych oraz ustawę o zagospodarowaniu przestrzennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.02.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 oby nie okazało się na koniec, że wkrótce Beata będzie chciała sprzedać super działki budowlane o łącznej powierzchni 1,79ha.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 10.02.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Jakiej klasy są grunty na Twojej działce szczególnie w sąsiedztwie lasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata2064 10.02.2009 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 działki są V i IV klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata2064 10.02.2009 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Czy wyłączenie z produkcji leśnej wiąże się z jakimiś kosztami? Jeśłi tak to jakimi ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 10.02.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Nie wiem jak to jest gdy robi to właściciel działki - koszty są napewno. W naszym przypadku były to koszty spore jednorazowe i dodatkowo ponoszone przez kolejne lata. W naszym przypadku:1. Opłata za wyaczenie gruntów z produkcji,2. za przedwczesny wyrąb drzewostanu,3. Najem gruntu na którym lokalizowaliśmy uzbrojenie. Koszty zależne były min. od rodzaju usuwanego drzewostanu, jego wieku. Szukałem decyzji wyłączającej grunt z produkcji ale znalazłem tylko decyzje dotyczące lasów państwowych. Jak coś znajdę napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts