Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom energooszczędny a sezonowy gruntowy magazyn ciepła

Recommended Posts

Państwo nie chce dawać dotacji, tylko UE chce się uniezależnić od ruskiego gazu i arabskiej ropy. Polscy politycy mają naciski na utworzenie narodowego programu rozwoju energetyki odnawialnej, więc to robią.

Jak przyjdzie do opodatkowania (a przyjdzie na pewno) to państwo poradzi sobie tak samo, jak radzi sobie z plantatorami marihuany - zbyt duże, albo zbyt małe zużycie energii będzie powodem do kontroli. Jak nie weźmiesz dopłaty, to też cię znajdą.

Co do akumulatorów, to najlepsze są elektrownie szczytowo pompowe, ale do tego potrzebne jest połączenie z siecią. Nie znam się zbytnio na energetyce, ale rozwój przydomowych elektrowni słonecznych zwiększy prawdopodobnie zapotrzebowanie na takie instalacje, ale i autonomię energetyczną państwa i rozwinie motoryzację elektryczną. Patrząc długofalowo może to doprowadzić do upadku Rosji i krajów Bliskiego Wschodu - o co od dawna starają się państwa zachodnie i Izrael. Wcale więc nie dziwią mnie te naciski na polityków. Nawet planowana nowelizacja ustawy zwiększająca zyski posiadaczy instalacji PV wydaje się w tym kontekście logiczna. Nic, tylko instalować!

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też nie znam się na energetyce, ale instynkt mi podpowiada,ze przy obecnych technologiach ,gdzie nie jesteś samowystarczalny w obrębie rodziny,ulicy czy wioski ,całe te pitolenie o zielonej energii funta kłaków warte. W lecie jako tako dasz radę.Jesienią z rozpędu też. W końcu wystawisz wieczorem żarcie na parapet i nie zgnije. W ostateczności ziemianka. Zimą bez światła telewizora,laptopa ?

Zauważ.Co chwilę słyszymy o genialnych wynalazkach w energetyce. To włoski spec ,co z niklu miał produkować gigantyczne ilości energii, ucichło . Ogniwa peltiera z COP wyższym jak najnowsze instalacje sprężarkowe,ucichło. Teraz ogniwa PV i nowy materiał( odkryty notabene przez rosyjskiego Lwa-geologa ),ucichnie.

Działanie w ,,zieloną energetykę" nie zmierza ku autonomii a raczej ku rozpieprzeniu konwencjonalnej energetyki. Chyba ,że ktoś kiedyś wymyśli coś tańszego i skutecznego,działającego 365dni w roku lub z potencjałem przechowania na potem . Elektrownia szczytowo-pompowa wydaje się w nizinnym kraju niezbyt trafnym rozwiązaniem.

Co do upadku Rosji i krajów Bliskiego Wschodu. Kraje Bliskiego Wschodu już od dawna anektują Europę i kwestią czasu będzie konieczność chodzenia do meczetu o ile Europa będzie taka ułożona,dobrze wychowana.A Rosja ? Cóż lew osaczony atakuje . Słyszałem ostatnio ,że na Ukrainie walczą natowskie legiony. Naród rosyjski bogobojny i uległy . Ten naród już przyswoił sobie ,że natowskie legiony.

Konwencjonalna energetyka opiera się na złożach, które kiedyś się wyczerpią. To rozpieprzy się samo.

Może zamiast pompować wodę można tankować samochody, albo nie spalać węgla produkującego prąd do huty aluminium?

Bliski Wschód żyje z ropy, a Europa uzależniona od ich ropy siedzi cicho. To się jednak skończy kiedy rozwinie się energetyka niezależna od Arabów i Rosji. Będzie liczyć się rozwinięta technologia i nieograniczone paliwo do niej. Osłabiona Rosja i Bliski Wschód będą dobrymi odbiorcami zachodnich towarów, a same będą eksportować surowce. Albo się mocno zirytują i rozpęta się III Wojna Światowa, ukierunkowana na zniszczenie którejś z cywilizacji. Jednak do rozpoczęcia III WŚ trzeba mieć perspektywę jej wygrania, a o to w dobie tysięcy głowic atomowych niezmiernie trudno...

A tymczasem trzeba montować panele.

Konwencjonalna energetyka opiera się na złożach, które kiedyś się wyczerpią. To rozpieprzy się samo.

Może zamiast pompować wodę można tankować samochody, albo nie spalać węgla produkującego prąd do huty aluminium?

Bliski Wschód żyje z ropy, a Europa uzależniona od ich ropy siedzi cicho. To się jednak skończy kiedy rozwinie się energetyka niezależna od Arabów i Rosji. Będzie liczyć się rozwinięta technologia i nieograniczone paliwo do niej. Osłabiona Rosja i Bliski Wschód będą dobrymi odbiorcami zachodnich towarów, a same będą eksportować surowce. Albo się mocno zirytują i rozpęta się III Wojna Światowa, ukierunkowana na zniszczenie którejś z cywilizacji. Jednak do rozpoczęcia III WŚ trzeba mieć perspektywę jej wygrania, a o to w dobie tysięcy głowic atomowych niezmiernie trudno...

A tymczasem trzeba montować panele.

Nie wiem czy pijany lub trzeźwiejący Iwan czy Kola będzie zastanawiał się nad tym kto wygra. Może być,że priorytetem będzie by przyp,,,,lić.

A tak miedzy nami ,to jakich towarów?Chiny są w Europie?Może kilka produktów europejskich i technologia. Od butów po gacie i RTV azjatyckie. Dzięki socjalizmowi stajemy się zaściankiem ,do tego coraz droższym w utrzymaniu. Ciekawe czy dostaniesz emeryturę i od kogo . Może będziesz miał już chiński model .Tam rodzina-dzieci utrzymują.

http://energetyka.wnp.pl/pge-chce-odrzucenia-przez-senat-taryf-gwarantowanych-oze,243276_1_0_0.html

w sumie to lepiej żeby to odrzucili. bo jak nie odrzucą, to pewnie nie będzie działać w G12. czyli nici z szybkiego zwrotu kosztu instalacji. zresztą PGE dobrze argumentuje - żeby ktoś zarobił, ktoś inny musi za to zapłacić. ludzie, których nie stać na takie fanaberie dostaną jeszcze po kieszeniach podwyżkami cen energii elektrycznej.

lepsze byłoby bilansowanie roczne rachunku za energię elektryczną. ale pozostaje problem - co z przesyłem? jak mi się zbilansuje, to i tak będę musiał zapłacić za przesył energii, którą pobrałem?

z przesyłem jest kolejny klocek - skoro coraz więcej gospodarstw będzie samowystarczalnych w okresie letnim, to spanie ilość kupowanej energii, czyli opłat dystrybucyjnych. w zeszłym roku czytałem, że w związku z OZE i takim scenariuszem operatorzy będą zmuszeni podnosić opłaty przesyłowe, bo za coś trzeba rozwijać i utrzymywać sieć. czyli podsumujmy: mamy teraz 1 kWh za około 60 gr w taryfie g11 z przesyłem. mamy OZE i spółki zmuszone odkupić od nas prąd za 65 lub 75 gr. należałoby pamiętać o podatku. spółki żeby zarobić i nadrobić straty na przesyle będą podnosić ceny energii i dystrybucji. zapewne za dwa lata będziemy już kupować prąd drożej niż sprzedawać. albo przewymiarujemy znacznie instalację i będziemy czekać na zwrot. a co mają zrobić ci których nie stać na PV?

OZE- PV to jeden wielki szwindel cwańszych od nas. Bywało w historii ,że i 3000ppm CO2 ziemia znosiła za dinozaurów. Było ,że na Antarktydzie temp. wyższa o 15oC niż dzisiaj . Nasza gwiazda przez miliony lat powiększa się,emituje więcej energii. Durny człowiek-europejczyk myśli,że ograniczając produkcję CO2 w Europie uratuje co? Świat czy nabije kabzę inicjatorom? Odnoszę wrażenie ,że tu kabza się liczy a nie dobro świata. Główni producenci CO2 mają gdzieś emisję a Europa udaje,że ratuje świat.

Odkładając na bok wszelkie szwindle, to trzeba jednak zauważyć, że Europa jest w energetycznej czarnej dupie:

http://freeisoft.pl/wp-content/uploads//swiatowe-zasoby-ropy-naftowej-mapa.png

Libia, Bliski Wschód, Kazachstan, Wenezuela, Rosja. Tych krajów nie lubimy, bo nie dają się za darmo eksploatować. USA robią operacje pokojowe, a Europa stawia na autonomię.

IMG_6722.JPG

Ogólnie idea na magazyn była by go zaizolować od dołu i nad nim ułożyć 3-4 obwody z PEX-a. Objętość gdzieś wychodzi ~120m3, dużo i nie dużo. Ale różnica w koszcie nieduża bo izolacje pod podłogą i tak dajemy, tutaj była by ona dużo niżej.

Nie spodziewam się że uda się w czymś takim zmagazynować całość potrzebnej energii na zimę, ale jako wspomagacz CO podłogowego póki temperatura w magazynie wysoka? Następnie wstępne podgrzanie wody CWU zawsze to pare * lepiej niż z wodociągu.

Ten XPS od spodu to beda tysiace PLN, a chcesz kilka % zaoszczedzic z powiedzmy 1500 zl na CO rocznie, co tez nie jest pewne...

Dopoki mowimy o domu malym, 100-120 m2, to nic poza porzadna typowa izolacja w stypu 30/30/50, dobrymi oknami, WM i grzaniu pradem nie bedzie sie oplacalo cokolwiek dokladac, ewentualnie klime dla komfortu :)

Ok poszalałem z XPS :) Ogólnie pod podłogę też dajemy izoalcje, to przenieść ją poprostu głebiej nie zmienia przecież jej kosztu (czy zmienia ? ).

Nie zmienia,tyle,że twoja koncepcja zmierza w kierunku fundamentu grzewczego . Tą ideę dyskredytujesz stopami fundamentowymi- radiatorem rozpraszającym ciepło.Izolacja powinna być na zewnątrz ścian fundamentowych i pod fundamentem. Ani kawałek betonu nie może mieć styku z gruntem.

Nie zmienia,tyle,że twoja koncepcja zmierza w kierunku fundamentu grzewczego . Tą ideę dyskredytujesz stopami fundamentowymi- radiatorem rozpraszającym ciepło.Izolacja powinna być na zewnątrz ścian fundamentowych i pod fundamentem. Ani kawałek betonu nie może mieć styku z gruntem.

Racja, czyli by miało sens trzeba by kombinować coś w stylu szalunków traconych -> http://www.praktech.pl/opis,1,001

Ale dalej pojemność suchego gruntu jest na "troche".

Bartek, skoroś z Gdańska wpadnij do mnie pokażę jak ja mam to wykonane przynajmiej nie popełnisz moich błędów.

Bardzo chętnie skorzystamy z żoną z propozycji. Zawsze chętnie porozmawiam z kimś mądrym kto ma system i użytkuje dłuższy czas :)

Na razie jesteśmy na etapie wstępnego projektu więc jeszcze mamy tysiąc tematów nie zdecydowanych ale ogólny zarys jest :)

To ja może zwrócę uwagę na odzyskwę ściekową, choć z producentem nie mam nic wspólnego.

Sama będę ją u siebie instalowała- wydaje mi się prostym urządzeniem, mogącym przynieść wymierne korzyści. Instalacja wod-kan wymaga podłączenia osobnego pionu kanalizacyjnego do urządzeń, z których chcemy odzyskiwać ciepło: najlepiej z pryszniców. Warunek konieczny- trzeba mieć górną kondygnację z prysznicami, by znalazło się miejsce w budynku na taki pion. Cena niewielka, robocizna znikoma, korzyści- ponoć sprawdzone. I co dla mnie ważne- to nie produkt ekserymentalny, tylko przebadany i testowany od kilku lat, sprawdzony na innych inwestycjach. Moim zdaniem ciekawa sprawa.

http://www.dworekpolski.pl/tech-i-eko/energia/ciepla-woda

Dlaczego inny ma nie dać rady? Metr sześcienny gruntu to 1600kg, więc wywiera nacisk na podłoże 15,7kPa. EPS 100 przy 100kPa ma 10% odkształcenia, a kosztuje 3x mniej niż XPS.

Teoretycznie nie jest dodatkowym kosztem przeniesienie izolacji poniżej tego gruntu, ale skoro ma on małą pojemność cieplną, to też trzeba się od niego odizolować. Mając metr grubości takiego piachu i 100 m2 podłogi, zmieścisz w nim 40kWh/K. Jeśli napakujesz tam z 40stopni, to do rozładowania (~15stC) masz 25x40=1000kWh. Jest to warte z 400zł rocznie, a musisz na górę dać dodatkowy styropian, ale też zaizolować ściany fundamentowe od środka i zrobić instalację, która to nagrzeje. Na 100mb PEXa bym za bardzo nie liczył - przede wszystkim dlatego, że temperatura na zasilaniu i powrocie z takiego magazynu gruntowego byłaby prawie taka sama i solary to grzejące miałyby ogromną nadprodukcję.

A jeśli policzysz dodatkowy styropian (z 25 m3 po 180zł) i dodatkową instalację, to wyjdą Ci dodatkowe koszty, które może zwrócą się po 15-tu latach, a może nie. Za te pieniądze lepiej chyba kupić pompę ciepła do CWU, albo klimatyzator, albo rozbudować instalację PV.