Gość 31.10.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Jw. Gdy spytałem się firmy wywożącej śmieci na mojej wiosce, to popatrzyli na mnie jak na ET. Wniosek: nikt w okolicy tego nie zleca.Zakopują? Rozsypują? Zużywają do czegoś?Ilość to ok. 100 l/miesiąc. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 31.10.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Żużel z pieca c.o. możesz wykorzystać do utwardzenia podjazdu ścieżki ogrodowej itd. Zależy to od twojego poczucia estetyki i rzeczywistych potrzeb. Co do pozostałych śmieci to jest to rzeczywiście problem. Odpady nadające się do recyklingu możesz np. "dowozić" do kontenera w jakimś pobliskim mieście. Wiem, że to kłopotliwe ale nie zachęcam do zakopywania czy też wyrzucania do lasu. Pozostaje jeszcze pytanie w gminie o to jak legalnie można pozbyć się odpadów bytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Popiół z pieca to jest właściwie w 98% ( ) pył. + pojedyncze "żużelki" ok. 1 cm. Śmieci to nie jest problem - tutaj wywóz jest zorganizowany. Chodzi wyłącznie o popiół ze spalania. Teoretycznie mógłbym dosypywać do kontenera na odpadki ale wtedy wzrośnie mi ich całkowita objętość o ok. 50% co nijak ma się do systemu wywozu i stosowanych pojemników. A płaci się oczywiście "za sztukę" o określonej pjemności. Pomijam fakt, że oczywiście na kuble jest napis "nie wsypywać popiołu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 31.10.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 U mnie połowa ludzi we wsi pali paliwem stalym. Popiół i żużel wynoszą na gruntową drogę i zasypują dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kksia 31.10.2003 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Ja wyrzucam własnie do kubła na odpadki. Płacę za taki kubeł ( jak do normalnych śmieci tzw. komunalnych) 17 zł/ m-c. W lecie miałam jeden, a na zimę domówiłam drugi, na wiosnę zrezygnuję itd.Tyle ze na moich kubłach jest napis "nie wrzucać gorącego popiołu" Zimny można, pytałam podczas podpisywania umowy na wywóz śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 31.10.2003 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 popiołem można ,trzeba palić. zalać go wodą i do pieca . gdy przyjdą mrozy zawsze go brakuje.po takim paleniu zostaje tylko trochę żużlu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kksia 02.11.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Przyznam, że nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markard 02.11.2003 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 a ja owszem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kksia 02.11.2003 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 To proszę, wytłumaczcie mi jak tym popiołem z co ( ja mam węglowe) palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 03.11.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 dokładnie tak jak z miałem w pojemnik zalać wodą i do pieca .... robią sie potem z tego ładne kawałki żużlu i jak masz małe drzwiczki to moze byc mało przyjemne wyciąganie tego z pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Ja też nie rozumiem - po co te manewry z "paleniem" popiołu??Ktoś próbował z i bez - jakie są różnice?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 03.11.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 z jest troche taniej - dopalasz te małe węgielki które zostały w popiele a poza tym utrzymujesz dłużej ogień w piecu. Analogicznie jak zasypanie miałem. Wracając do tematu ja wrzucam do kubłów na śmieci i nikt nie protestuje. Uzgodnione z wywożącymi. Teraz bede miał popiół z kominka - drewno i planuję nawozić tym działkę - czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.11.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 skalin - popiół z drewna? Toż to stary (i skuteczny) środek przeciwko mszycom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 03.11.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 OK a le po zimie to podejrzewam że będę go maił aż nadto no chyba że będzie potworna epidemia mszyc - 12m3 drewna - mam nadzieje ze nie spale wszystkiego. Cy można reszte na działke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.11.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Jasne, że tak. Nasi praszczurowie pogorzeliska lasów uważali za najżyźniesze gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 03.11.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 znaczy ze dobrze to sobie wymyśliłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 07.11.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 sądzę że dobry sposów to włąśnie utwardzanie dróg lub alejek...kiedy spalam drewno to dodaję takze drobne frakcje do kompostownika...a reszta ziu do kosza na śmieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts