Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobi? z popio?em z pieca CO na w?giel?

Gość

Recommended Posts

Żużel z pieca c.o. możesz wykorzystać do utwardzenia podjazdu ścieżki ogrodowej itd. Zależy to od twojego poczucia estetyki i rzeczywistych potrzeb.

Co do pozostałych śmieci to jest to rzeczywiście problem. Odpady nadające się do recyklingu możesz np. "dowozić" do kontenera w jakimś pobliskim mieście. Wiem, że to kłopotliwe ale nie zachęcam do zakopywania czy też wyrzucania do lasu.

Pozostaje jeszcze pytanie w gminie o to jak legalnie można pozbyć się odpadów bytowych.

Popiół z pieca to jest właściwie w 98% ( :wink: ) pył. + pojedyncze "żużelki" ok. 1 cm.

Śmieci to nie jest problem - tutaj wywóz jest zorganizowany.

Chodzi wyłącznie o popiół ze spalania. Teoretycznie mógłbym dosypywać do kontenera na odpadki ale wtedy wzrośnie mi ich całkowita objętość o ok. 50% co nijak ma się do systemu wywozu i stosowanych pojemników. A płaci się oczywiście "za sztukę" o określonej pjemności.

Pomijam fakt, że oczywiście na kuble jest napis "nie wsypywać popiołu" :wink:

Ja wyrzucam własnie do kubła na odpadki. Płacę za taki kubeł ( jak do normalnych śmieci tzw. komunalnych) 17 zł/ m-c. W lecie miałam jeden, a na zimę domówiłam drugi, na wiosnę zrezygnuję itd.

Tyle ze na moich kubłach jest napis "nie wrzucać gorącego popiołu" Zimny można, pytałam podczas podpisywania umowy na wywóz śmieci.

z jest troche taniej - dopalasz te małe węgielki które zostały w popiele a poza tym utrzymujesz dłużej ogień w piecu. Analogicznie jak zasypanie miałem. Wracając do tematu ja wrzucam do kubłów na śmieci i nikt nie protestuje. Uzgodnione z wywożącymi. Teraz bede miał popiół z kominka - drewno i planuję nawozić tym działkę - czy to dobry pomysł?