kimmik 09.02.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Stoję przed wyborem projektu domu. Przegladałem wiele stron z projektami, największe wrazenie zrobiły na mnie "domy z wizją" (http://www.domyzwizja.pl/) a najbardziej zainteresował mnie projekt Stylowy 2. Czy ktoś z Was wybudował taki dom?.Będę również wdzięczny za wszelkie rady oraz komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katk 28.03.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Również jestem bardzo zainteresowana jak wygląda mój domek na żywo.My na etapie Wzki ale projekt- Stylowy 2 wybrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszioo 02.08.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 stylowy 2 został właśnie wytyczony przez geodetę i mam nadzieję, że pod koniec przyszłego tygodnia powstaną fundamenty.nie zrobiłem wielu zmian, 1. wylatuje pustka nad jadalnią, w tym miejscu planuję zrobić dodatkowe pomieszczenie wraz z częścią "rekraacyjną"2. jadalnia zostaje powiększona o zabudowany taras. dokładny sposób jeszcze się rodzi w związku z problemem przebudowy istniejącego dachu. nie chcę zmieniać konstrukcji, bo będę musiał zmienić mocno geometrię, a taka jaka jest bardzo mi się podoba. zaczynam z takimi zmianami, ale na pewno pojawią się modyfikacje w trakcie.dysponujecie może zestawieniem materiałów? pozdrawiamlukaszioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 27.08.2009 02:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam Czy buduje ktos domek Stylowy 2 z pracowni architektonicznej " Domy z Wizja" http://www.domyzwizja.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jordi 02.09.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Gratuluje , zapach lanego cementu - bez cenne. Ja jestem własnie na załatwianiu WZ ..ehhh . I też mam zamiar budować Stylowy 1 . Czy masz może jakieś fotki już zrealizowanych budów, prosze o maila. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław Witwicki 06.09.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Witam! Proszę wszystkich którzy są w trakcie budowy tego domu, lub wybudowali o zdjęcia zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, informacje jak się miał kosztorys przybliżony do rzeczywistych wydatków oraz wiadomości praktyczne najlepiej wychodzące w czasie użytkowania i ewentualne rady co i jak. Wszystkie otrzymane wiadomości nie będą nigdzie indziej rozpowszechniane. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 08.09.2009 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witam Obawiam sie , ze nie duza liczba osob buduje ten domek zwlaszcza , ze w pracowni DzW jest jednym z nowszych projektow . Wyslalam maila do architekta z pracowni DzW z zapytaniem , czy moze udostepnic mi namiary na osoby ktore zakupily projekt Stylowy 2 ..... niestety nie uzyskalam odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafa3 22.09.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 My również jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami projektu Stylowy 2. Obecnie ekipy budowlane kończą wyceny swojej roboty i zabieramy się za kopanie W projekcie dokonaliśmy kilku zmian. Również zrezygnowaliśmy z antresoli, którą przerobiliśmy na pokój. Na parterze częściowo przysłaniamy kuchnię wraz z wyznaczoną tam jadalnią, która będzie wchodzić w skład kuchni. Natomiast gościnną jadalnię przenośimy do salonu, ponieważ w poprzednim miejscu wydawała się nam nieco mała. Dokonaliśmy również częściowego podpiwniczenia domu. Jeden z budowlańców radzi zmienić nam strop z żelbetonowego na ceramiczny. Póki co, rozważamy tę opcję. Projekt jest pięknie wykonany, jednocześnie jednak jest nieco trudny w realizacji i dosyć skomplikowany, dlatego dobrze rozważcie wybór kompetentnej ekipy budowlanej. Jeżeli macie już jakieś zdjęcia z budowy - z chęcią je obejrzymy i będziemy wrzucać swoje - gdy tylko będzie co fotografować Proszę o kontakt mailowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafa3 22.09.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 I jeszcze jedno. Przebrnięcie przez urzędy i formalności - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafa3 23.09.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 My jesteśmy posiadaczami projektu Stylowy 2. Sam projekt jest pięknie wykonany, jednakże ma bardzo skomplikowaną konstrukcję. Koszty robocizny trzy firmy wyceniły nam na 130 tys. netto, bez wykonania dachu. Jesteśmy ciekawi jak wiele jeszcze zaniżonych kosztów jest ukrytych w projekcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 24.09.2009 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 My jesteśmy posiadaczami projektu Stylowy 2. Sam projekt jest pięknie wykonany, jednakże ma bardzo skomplikowaną konstrukcję. Koszty robocizny trzy firmy wyceniły nam na 130 tys. netto, bez wykonania dachu. Jesteśmy ciekawi jak wiele jeszcze zaniżonych kosztów jest ukrytych w projekcie... Witam Wedlug uproszczonego kosztorysu stan surowy otwarty zamyka sie w przybizonej kwocie 248 tys. zl . Ja dostalam wycene na stan surowy otwarty zamykalaca sie w przedziale 33 000 - 46 000 ( bez dachu ) za dach dekarze zgodnie krzycza 100 zl. za metr kw. ( skomplikowana konstrukcja ) . Jak to wszystko sobie dodam to jakies 75 tys. bedzie kosztowalo wybudowanie domu z dachem ( robocizna ) + material na ktory zostaje mi 173 tys. ( 248 - 75 ). Podaje ceny za wykonanie z tej gornej polki oczywiscie , mysle jednak poszukac troche tanszej ekipy , nie wiem czy uda mi sie do dachu , ale sprobuje do stanu surowego otw. Nie sadze jednak zebym wydala az 248 tys. !!!!!!! licze , ze zaoszczedze jakies 30 tys. nie wiem czy mi sie to uda , bo nie uznaje " bylejakosci " Mialam rowniez oferte od ekipy ktora z dachem proponowala 45 tys. !! Ceny sa dosc zroznicowane .Wy jesli cenicie sobie wygode lub po prostu jest to spowodowane brakiem czasu ( bo jak widze chcecie zatrudnic firme budowlana ) to niestety trzeba liczyc sie z wiekszymi wydatkami na budowe cos za cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafa3 24.09.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ekipy, które wybieraliśmy, fakt są z najwyższej półki. Chcieliśmy dzięki temu uniknąć wielu problemów na budowie,ale tak wysokiej ceny za stan surowy się nie spodziewaliśmy. W naszym projekcie dodatkowo pojawiła się 30m piwnica, mimo jednak tego nasze koszty znacznie przewyższają Pani. Ciekawi mnie jeszcze czy w waszym kosztorysie zostały zastąpione jakieś rozwiązania konstrukcyjne (np. zbrojenia, żelbety) innymi? Nam zgodnie ekipy powiedziały, że wykonanie wszyskiego zgodnie z projektem jest konstrukcją z najwyższej półki i przez to robocizna jest bardzo droga. Można te koszty obniżyć, ale tylko poprzez zastosowanie zamienników np. zamiast stropu żelbetowego - ceramiczny. Czy Wy dokonujecie takich zmian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafa3 28.09.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Witam! My jadalni nie powiększaliśmy, ale przenieśliśmy ją do salonu. Powiękrzyliśmy za to kuchnię i lekko przysłoniliśmy ściankami. Na piętrze zlikwidowaliśmy antresolę i zrobiliśmy dodatkowy pokój. Wydaje mi się, że jakiś pan powiększał jadalnie w tym domu, zmieniając jednocześnie konstrukcję dachu, ale swój post zamieścił w innym poddziale. Nie wiem, czy ktoś ma ten dom już w całości wybudowany, ponieważ jest to stosunkowo młody projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 04.10.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Kurcze, likwidacja "pustki" nad jadalnią to gwałt na tym projekcie To dzięki tego typu rozwiązaniom ten akurat (podobnie jak inne z tego biura) projekt jest tak niezwykły, ciekawy i oryginalny. Dzięki "pustce" ma się efekt przestrzeni w domu, zwróćcie uwagę jak duże ( i jasne) w tym projekcie są korytarze. Wchodząc do takiego domu nie ma efektu ciasnoty i przytłoczenia. Jeżeli ktoś nie potrzebuje podwójnego garażu, może niech się zastanowi nad Stylowy 3. Wg mnie ma ładniejsze proporcje i interesujący taras nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 04.10.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Tez zastanawialam sie nad wyborem projektu Stylowy 3 , taras nad garazem faktycznie piekny w moim przypadku nie zdaje egzaminu poniewaz interesowalo mnie lustrzane odbicie projektu i wtedy garaz usytulowany bylby od strony polnocnej minus tego tarasu to zalegajacy snieg w zimie , bralam pod uwage zalozenie podlogowki na tarasie , ale jak juz wczesniej wspomnialam bylby on od strony polnocnej W efekcie wygral STYLOWY 2 ......... PRZESTRZEN.................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominia 04.10.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Ekipy, które wybieraliśmy, fakt są z najwyższej półki. Chcieliśmy dzięki temu uniknąć wielu problemów na budowie,ale tak wysokiej ceny za stan surowy się nie spodziewaliśmy. W naszym projekcie dodatkowo pojawiła się 30m piwnica, mimo jednak tego nasze koszty znacznie przewyższają Pani. Ciekawi mnie jeszcze czy w waszym kosztorysie zostały zastąpione jakieś rozwiązania konstrukcyjne (np. zbrojenia, żelbety) innymi? Nam zgodnie ekipy powiedziały, że wykonanie wszyskiego zgodnie z projektem jest konstrukcją z najwyższej półki i przez to robocizna jest bardzo droga. Można te koszty obniżyć, ale tylko poprzez zastosowanie zamienników np. zamiast stropu żelbetowego - ceramiczny. Czy Wy dokonujecie takich zmian? Witam, w listopadzie zaczynamy budowę domu "z klasą 1" układ wnętrza podobny to się wypowiem. Nie zmieniliśmy nic w konstrukcji - przy stopie ceramicznym prawdopodobnie wystąpiłyby dodatkowe słupy konstrukcyjne i woleliśmy tego uniknąć. Dom podpiwniczymy i zrobimy dodatkowy taras. Cena robocizny za stan surowy, bez dachu to 55tys.( ale były oferty do 95tys.) O wyborze zadecydowało to, że ekipa doświadczona w pracach przy takich właśnie konstrukcjach i nie polecali wymiany stropów na ceramiczne jak to inni robili już na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafa3 06.10.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Kurcze, likwidacja "pustki" nad jadalnią to gwałt na tym projekcie To dzięki tego typu rozwiązaniom ten akurat (podobnie jak inne z tego biura) projekt jest tak niezwykły, ciekawy i oryginalny. Dzięki "pustce" ma się efekt przestrzeni w domu, zwróćcie uwagę jak duże ( i jasne) w tym projekcie są korytarze. Wchodząc do takiego domu nie ma efektu ciasnoty i przytłoczenia. Jeżeli ktoś nie potrzebuje podwójnego garażu, może niech się zastanowi nad Stylowy 3. Wg mnie ma ładniejsze proporcje i interesujący taras nad garażem. Wg mnie ten projekt zostanie niezwykły, ciekawy i oryginalny bez tej pustki również. Oczywiście ma ona swoje walory, bardziej estetyczne niż praktyczne. Efekt ciasnoty zdecydowanie bardziej odczuwałabym w przypadku kuchni 8,9m i równie małej jadalni, tak jak w tym projekcie. Antresole stały się bardzo popularne niedawno. Większość domów jednorodzinnych jakie znam są bez antresoli, a mimo tego nie odczuwam w nich efektu przytłoczenia, jeśli są dobrze zaprojektowane i urządzone. Większość życia spędziłam w mieszkaniu 70m wraz ze swoimi rodzicami i rodzeństwem. I tam można mówić o efekcie ciasnoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka_i_piotr 09.10.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam, my tez budujemy Stylowy 2 - bedziemy wdzieczni za kontakt na prv.pozdrawiamyMagda i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszioo 18.10.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 wykonanie stanu surowego ujawniło trochę błędów projektowych. kilka udało się skorygować zmieniając trochę projekt, niestety jednego nie dało się bez dość istotnej zmiany poprawić. drzwi do łazienki przy sypialni trzeba, albo ściąć, albo przesunąć w kierunku komina. Przesunięcie wiąże się z koniecznością przebudowy łazienki, bo tracimy możliwość wstawienia kabiny prysznicowej w narożniku. od poniedziałku rozpoczynam montaż konstrukcji dachu, zobaczymy jak to wszystko się spasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka_i_piotr 18.10.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 wykonanie stanu surowego ujawniło trochę błędów projektowych. kilka udało się skorygować zmieniając trochę projekt, niestety jednego nie dało się bez dość istotnej zmiany poprawić. drzwi do łazienki przy sypialni trzeba, albo ściąć, albo przesunąć w kierunku komina. Przesunięcie wiąże się z koniecznością przebudowy łazienki, bo tracimy możliwość wstawienia kabiny prysznicowej w narożniku. od poniedziałku rozpoczynam montaż konstrukcji dachu, zobaczymy jak to wszystko się spasuje Czy byloby to wielkim klopotem lub nietaktem gdybysmy chcieli zobaczyc relaizację? Bylibysmy zainteresowani. Czy mozemy sie jakos skontaktowac na prv.? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts