Siner 07.03.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witajcie Wreszcie mam z kim pogadać o planowanej budowie.Mieliśmy wybrany inny projekt domu ( Legenda 2 z MTM Styl) ale nasz MPZP załamał nas totalnie. Na tym terenie nie można budować domów piętrowych ( nawet tylko częściowo) no i kąt nachylenia dachu musi być od 30 - 45 stopni.Pół roku kombinowania, liczenia, dogrywania wszystkiego psu na budę.Zniechęcona i dołowana zaczęłam szukać innych projektów stodół i obór.Przypomniałam sobie o pracowni domy z wizją i o projekcie Stylowy 2 ( już wcześniej go widziałam i oglądałam). Kiedyś wydawał mi się zbyt nowoczesny jak dla mnie, nie wiedziałam czy dobrze będę się w nim czuła no ale cóż... nic innego mi się nie podoba. W Stylowym urzekła mnie elewacja - niby stodoła ale nie typowa i dosyć oryginalna. Obejrzałam ok 80 tys. projektów i nigdzie nie znalazłam niczego co by dorównywało klasą temu domowi.Planujemy budowę tego domu ale jak tu czytam jaki to upierdliwy projekt to zaczynam się znowu zniechęcać.Cały czas żyjemy poprzednim domem i ciężko nam się przestawić. Nie lubimy domów z poddaszami użytkowymi bo to strata miejsca i pieniędzy ale mundre głowy czyli radni naszej gminy wymyślili sobie pekin to budujemy pekin.Nasza sytuacja jest trudna. Mamy 4 dzieci a ten dom jest zbyt mały. Jestem na etapie kombinowania jak go powiększyć i co zmienić tak żebyśmy się pomieścili.Mam pytanie do najbardziej zaawansowanego w budowie: ile za stan surowy materiały a ile za robociznę? Ile za okna? Co zmieniłeś ? Gdzie budujesz ?Czy można dom obejrzeć na żywo ? APEL DO WSZYSTKICH - WSPOMAGAJMY SIĘ. WSTAWIAJCIE ZDJĘCIA I INFORMUJCIE NA BIEŻĄCO CO SŁYCHAĆ. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 08.03.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witam ponownie W naszym Stylowym ważnym moim zdaniem elementem elewacji są płyty z piaskowca. Ci z was którzy interesowali się tym tematem wiedzą że są to ogromne pieniądze. Dowiedziałam się że na naszym rynku są płyty kamienne z Iraku czy Iranu które doskonale imitują te z piaskowca a są 3 razy tańsze. Jak dowiem się pod jaką nazwą figurują i gdzie można zakupić dam wam znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 08.03.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 http://img8.imageshack.us/img8/9273/dsc0306h.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 08.03.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 zamówiłem 6cio komorowe aluplasty PVC z obustronną okleiną.... tak mi się wydawało . Po 2 miesiącach łaskawcy stwierdzili, że nie będą uruchamiać produkcji specjalnie dla moich okien "bo nietypowe" MASAKRA rzutem na taśmę bo strasznie mi się pokomplikowało czasowo zamówiłem dziś Salamandry. Nie znałem tej firmy ale jak je zobaczyłem to padłem z zachwytu. Za 3tyg montaż....a jakie mają śliczne kolory.....a jak doskonale imitują drewno.......mniam mniam ps Drzwi w łazience przy górnej sypialni faktycznie muszą byś ścięte....trudno. I tak czego się nie dotkną wszystko nietypowe więc to najmniejszy kłopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypkowna 08.03.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 zamówiłem 6cio komorowe aluplasty PVC z obustronną okleiną.... tak mi się wydawało . Po 2 miesiącach łaskawcy stwierdzili, że nie będą uruchamiać produkcji specjalnie dla moich okien "bo nietypowe" MASAKRA rzutem na taśmę bo strasznie mi się pokomplikowało czasowo zamówiłem dziś Salamandry. Nie znałem tej firmy ale jak je zobaczyłem to padłem z zachwytu. Za 3tyg montaż....a jakie mają śliczne kolory.....a jak doskonale imitują drewno.......mniam mniam ps Drzwi w łazience przy górnej sypialni faktycznie muszą byś ścięte....trudno. I tak czego się nie dotkną wszystko nietypowe więc to najmniejszy kłopot Witam! Ja rówznież bardzo proszę o przesłanie zdjęć z budowy na priva, ponieważ jestem bardzo zainteresowana budową tego własnie domku. mój mail [email protected] z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaDu 08.03.2010 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Ja wprawdzie buduję Stylowy 1 odbicie lustrzane ale przykleję się do was bo tu się więcej ostatnio dzieje niż pt. Stylowy 1.Stan obecny surowy otwarty. Czekam na okna i bramę. Kilka rzeczy zostało zmienionych w projekcie jedne zmiany wyszły na dobre inne nie najlepiej. Zrezygnowaliśmy z pustki ale przestrzeń na poddaszu w tym miejscu pozostaje otwarta, jeśli zajdzie taka potrzeba stworzymy tam kolejną sypialnię. Schody zrobiliśmy betonowe ze spocznikiem pośrodku. W ten sposób poprawił się odrobinę wygląd i wygoda użytkowania schodów ale kosztowało to trochę ustępstw - ogólnie mówiąc nie polecam. Pokój nad garażem mamy od północy, czyli zero bezpośredniego dziennego światła, a jak śnieg przysypie to w ogóle zero dziennego światła. Na sypialnię dzieciaka się nie nadaje w związku z czym musimy się z córcią zamienić i przebić drzwi do garderoby od strony tego pokoju. W łazience rzeczywiście skoszone drzwi muszą być jeśli chcemy mieć prysznic w rogu . W związku z rezygnacją z pustki i tych pięknych wysokich do stropu okien, okna w jadalni zmieniły swój wymiar. Ta jadalnia rzeczywiście trochę ciasnawa i obawiałam się, że takie bliskie sąsiedztwo szyby do ziemi i krzeseł to trochę ryzykowny pomysł. Jadalnia będzie pełnić funkcję jadalni codziennej. Na wypadek gromadnych posiłków przydałby się duży stół w salonie ale chyba będzie tam zawadzał. Ubolewam trochę nad brakiem zadaszenia nad tarasem ale nie chcieliśmy zmieniać konstrukcji dachu.Jeśli macie jakieś pomysły na dyskretne przedłużenie zadaszenia nad tarasem proszę podzielcie się. Taras przedłużymy trochę w stronę ogrodu.Dachówkę mamy Trumalin kolor Antracyt ułożona na zakładkę. Okna OknoplastKraków w większości przeszklenia w dużych oknach hartowane, 3-szybowe - z tego względu okna wymagały pewnych zmian np. zwężenia otworu w jednym oknie i poprzeczki w drugim. Wykonanie ciepłych okien w wymiarach podanych w projekcie możliwe chyba jedynie z aluminium. PCV wybraliśmy ze względu na cenę i wygodę użytkowania. Teraz mam dylematy dot.1)ogrzewania w salonie, grzejniki kanałowe czy podłogówka?2)Drzwi wejściowe? Aluminium w kolorze okien czy drewno?3)Interesują mnie wasze pomysły na kamień elewacyjny. Z tego co się orientowałam sam materiał - płyty piaskowca gr.3 kosztują ok 200 zł/m2. Wg. projektu na elewację potrzeba ok 80 m2. a i taras i schody pasowałoby zrobić z jednego materiału. Jeśli maci jakieś inne propozycję podzielcie się proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafa4 12.03.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 http://img28.imageshack.us/img28/103/stylowy2.jpg Nasz Stylowy2 mój i Rafy3 Jak widać na załączonym zdjęciu, właśnie zamknęliśmy etap związany z dachem. W następnej kolejności zakładamy okna i rozpoczynamy montaż instalacji. Budowa przebiegała w miarę sprawnie - za sprawą bardzo dobrych firm budowlanych specjalizujących się w każdym z etapów. Jeżeli chodzi o zmiany to: - uprościliśmy niektóre z elementów żelbetowych, dzięki zastosowaniu elementów w formie litery U firmy EDER - strop wykonaliśmy na systemie Terriva - kominy Schiedel - cały budynek osadzaliśmy na płycie betonowej Nie mamy też problemu z drzwiami do łazienki przy sypialni, gdyż podwyższyliśmy o 11 cm budynek (taka wysokość wyszła nam z pustaków, nie chcieliśmy ich przycinać) Chciałbym jeszcze przestrzec wszystkich którzy noszą się z zamiarem zakupu tego projektu - trzeba przygotować się na większe koszty niż zakłada to kalkulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjola 13.03.2010 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witam ponownie W naszym Stylowym ważnym moim zdaniem elementem elewacji są płyty z piaskowca. Ci z was którzy interesowali się tym tematem wiedzą że są to ogromne pieniądze. Dowiedziałam się że na naszym rynku są płyty kamienne z Iraku czy Iranu które doskonale imitują te z piaskowca a są 3 razy tańsze. Jak dowiem się pod jaką nazwą figurują i gdzie można zakupić dam wam znać. Pozdrawiam O, to ja bardzo proszę o info, jeśli się uda ustalić co to za imitacja oraz gdzie i za ile można to dostać. Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z budową, więc póki co mogę odwdzięczyć się jedynie namiarem na fajną architekt z W-wy. Mam projekt indywidualny, trochę w stylu tych "z wizją" i jestem nim zachwycona. Tym bardziej, że na razie nie widzę w nim takich wad i kosztów o jakich tu czytam. Jak się dowiem, jak to się robi wkleję zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 13.03.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 MaDu....niestety masz rację i czytając Twoje uwagi dokładnie mam te same obawy. 1. podłamałem się tym pokojem z samymi Veluxami. Tam ma być pokój młodego i mam mieszane uczucia. 2. grzejniki kanałowe wywaliłem z projektu i pod oknami układam osobną pętlę podłogówki tak abym mógł ustawić max. temperaturę na ten obwód....zobaczymy jak się sprawdzi 3. drzwi łazienkowe będą ścięte ale to akurat bzdet 4. niezadaszony taras....też o tym myślałem ale i tak będę miał altankę w ogrodzie więc dam radę i bez daszka największe moje wtopy: 1. strop teriva....zakichanej lampy bez rzeźby się nie przykręci, ryzyko pękania tynku i ....szkoda gadać 2. nie dopilnowalem rury spustowej pod kominek z płaszczem. Teraz muszą kuć i nie wiem jak to ogarną Rafa4, czyżbyś zrezygnował z płyt kamiennych na elewację ? Wymurowałeś wszystko z pustaka....chyba, że masz inny patent na kotwy najprostsze opcje są takie: - cegła pełna - lany beton (masa roboty z szalowaniem, kupa drewna....porażka) - najlepszy widać na fotce (na lewo od komina).....co kilka warstw pustaka warstwa betony pod kotwy) http://img215.imageshack.us/img215/9253/p1120081h.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafa4 14.03.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Z płyt nie zrezygnowaliśmy. Wykonawca twierdzi, że można je na tym zamontować. Nie wykluczamy jednak innego rozwiązania, np. płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 14.03.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Witam dzieki wielkie za fotki , nareszcie cos w realu .Chlopaki moge wiedziec ile poszlo Wam podstawowej dachowki i ile jest tych nieszczesnych trojnikow gasiora bo kazdy sklad z dachowka ceramiczna mi wylicza inaczej.Tez zastanawialam sie nad plytkami na elewacje , nawet znalazlam firme , ale niestety nie ma mnie na miejscu i nie moge zobaczyc na zywo jaka jest faktura plytek , podaje link http://www.stegu.pl/galeria.php?pg=imperia , jestescie na miejscu moze sprawdzicie .To na razie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaDu 15.03.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Ja robiłam strop z akermanów - tak to się chyba nazywa, nie lany z betonu. Na temat komina od kominka nie będę się wypowiadać bo akurat ten element należy do najbardziej schrzanionych w naszym domu. Ale w projekcie jest rzeczywiście napisane że ściany lane można zastąpić cegłą pełną. Jak wertowałam informacje na temat montażu płyt kamiennych to znalazłam odpowiedź, że jeśli nie ma odpowiedniej ściany (betonowej czy z pełnej cegły) to można płyty na specjalnych rusztach zamontować ale to akurat chyba jeszcze droższe rozwiązanie. Odnośnie samego kamienia to osobiście będę dążyć do tego żeby go imitacjami nie zastępować ale rozważam możliwość ułożenia np z płaskich pasków piaskowca. Wizja ciężkich płyt kamiennych zamontowanych do samej góry na tym kominie rodzi we mnie pewne obawy co do trwałości tej konstrukcji. Mniejsze elementy wydają się bezpieczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaDu 15.03.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 krolik2002 Jeśli u ciebie pokój ze skosami nie jest od północy bez obaw jak się będzie ogrzewać dom to śnieg na oknach nie będzie zalegał. Mnóstwo dzieciaków ma takie pokoje.Nt. tej rury spustowej to jak chcesz ja zamontować? Ja myślałam żeby zrobić delikatny spadek posadzki w kierunku ściany zewnętrznej pod kominkiem. Jakby zabezpieczenia płaszcza zawiodły woda poleci na zewnątrz a nie na salon. A wyczystki z gdzie masz? Ja na zewnątrz.Podłogówki jednak nie chcę. Kanały zostaną tylko muszę koryta przygotować. I grzejnik na przeciwległej ścianie będzie jednak większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 15.03.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Witam ponownie W naszym Stylowym ważnym moim zdaniem elementem elewacji są płyty z piaskowca. Ci z was którzy interesowali się tym tematem wiedzą że są to ogromne pieniądze. Dowiedziałam się że na naszym rynku są płyty kamienne z Iraku czy Iranu które doskonale imitują te z piaskowca a są 3 razy tańsze. Jak dowiem się pod jaką nazwą figurują i gdzie można zakupić dam wam znać. Pozdrawiam WITAM PONOWNIE PO WIELU POSZUKIWANIACH DOWIEDZIAŁAM SIĘ KILKU RZECZY A MIANOWICIE: - DZWONIŁAM PO SKLEPACH - DROGO!!! - SZUKAŁAM IMITACJI TEGO KAMIENIA I NICZEGO NIE USTALIŁAM - FIRMA CHYBA PADŁA - DZWONIŁAM DO KOPALNI BOLESŁAWIEC I RADKÓW - CENY JAK NA ŹRÓDŁO I PRODUCENTA SZOKUJĄCO WYSOKIE - ZA 2- 160 ZŁ +VAT, ZA 3- 185 ZŁ + VAT, ZA 4 - 195 ZŁ + VAT. ROZMAWIAŁAM Z FACHOWCEM I WYLICZYŁ ŻE PRZY PRAWDZIWYM KAMIENIU TRZEBA LICZYĆ PO 700 ZŁ ZA METR NA GOTOWO ( KOTWY, IMPREGNACJA, ROBOCIZNA) ZNALAZŁAM COŚ CIEKAWEGO CO WARTE JEST MOIM ZDANIEM UWAGI. JEST I NIE JEST TO KAMIEŃ - TZN. NA WIERZCHU 3,5 MM PRAWDZIWY PIASKOWIEC PRZYCZEPIONY DO JAKIEJŚ SIATECZKI A ONA DO PŁYTY. JEST TO POLSKI PATENT I ROZMAWIAŁAM Z PRODUCENTEM. ZAPYTAŁAM CZY JEST MOŻLIWE ZŁOŻENIE ZBIOROWEGO ZAMÓWIENIA PRZEZ WSZYSTKICH TYCH KTÓRZY PLANUJĄ BUDOWĘ NASZEGO STYLOWEGO - WIADOMO DUŻE ZAMÓWIENIE WIĘC I DUŻA ZNIŻKA.POWIEDZIAŁ ŻE WYSTARCZY JEŚLI SKRZYKNIEMY 5 OSÓB PO 80 METRÓW I DOSTANIEMY CENĘ ZA TE PŁYTY 125 ZŁ( WARUNKIEM JEST ZAMÓWIENIE 3 MIESIĄCE WCZEŚNIEJ NIŻ PLANOWANY MONTAŻ I W JEDNYM KOLORZE). MOIM ZDANIEM WARTO - POOGLĄDAJCIE SOBIE GALERIĘ I CENNIK. JEST TO BARDZO LEKKIE I NIE WYMAGA MOCOWANIA NA KOTWACH ( KLEJ W ZUPEŁNOŚCI WYSTARCZA), JEST TO POWIERZCHNIA ELASTYCZNA, WIĘC SIĘ NIE WGNIATA, NIE NASIĄKA JAK PIASKOWIEC I NIE PRZYJMUJE BRUDU. W RAZIE KONIECZNOŚCI MOŻNA TO UMYĆ KARCHEREM : http://www.krassystem.pl Piszcie co o tym sądzicie. Może uda nam się stworzyć grupę wsparcia i solidarnie sobie nawzajem pomóc . Pozdrawiam Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 16.03.2010 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witaj Aniu !!! Fajny pomysl , kamien tez ...... Ja wprawdzie jeszcze nie zaczelam budowy ( ruszam w kwietniu ) i szczerze mowiac nie mysle o szybkim wykanczaniu domu .... rozkladam sobie wszystko na kilka lat . Niemniej jednak gdyby ten kamyczek mogl sobie " polezakowac " jakis czas i zaczekac na swoja kolej .... to moge sie dopisac do grupy wsparcia i wpisac na liste chetnych do zakupu .... pytanie tylko czy mamy podobny gust i takie same kolory plyt beda nam sie podobaly Pozdrawiam Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 16.03.2010 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witaj Aniu !!! Fajny pomysl , kamien tez ...... Ja wprawdzie jeszcze nie zaczelam budowy ( ruszam w kwietniu ) i szczerze mowiac nie mysle o szybkim wykanczaniu domu .... rozkladam sobie wszystko na kilka lat . Niemniej jednak gdyby ten kamyczek mogl sobie " polezakowac " jakis czas i zaczekac na swoja kolej .... to moge sie dopisac do grupy wsparcia i wpisac na liste chetnych do zakupu .... pytanie tylko czy mamy podobny gust i takie same kolory plyt beda nam sie podobaly Pozdrawiam Edyta Powiem szczerze, że nie sądziłam, że ktoś chce zmienić kolor kamienia na elewacji. Wydaje mi się, że inny tu nie pasuje i każdy będzie raczej trzymał się projektu. Pozdrawiam Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaDu 16.03.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Cześć Aniu,Też o tym elastycznym piaskowcu słyszałam tylko z innej firmy. http://www.flexstone.pl/ Brat znajomego tym handluje więc też mogę wybadać dla porównania ile u niego to kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 16.03.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Zadzwoniłam do flextone - 69 euro za metr2 - cena stale się zmienie bo zależy od kursu euro !!! Zyczę powodzenia. Anka Nie załamujmy się - szukajmy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 17.03.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam Znalazłam fajną rzecz a co najważniejsze jest to niedrogie. Jest to masa którą nakłada się na dowolną powierzchnię.Jest to materiał z którego można wykonywać elementy elewacji,obkładać kominki oraz inne elementy wewnątrz domu. Nazywa się to STIUK. Dzwoniłam do firmy w Warszawie która sprowadza to chyba z Włoch. Uważam że cena jest rewelacyjna - 50 zł m2.Wybór kolorów i rodzajów kamienia jest duży. Na zdjęciach widać, że masa ta podobnie jak marmur czy granit a nawet trawertyn ma smugi, żyłki, przebarwienia, może również mieć fakturę, pory. Do wyboru mamy powierzchnie matowe, półmatowe oraz połysk. Dowiedziałam się że rzadko który tynkarz umie położyć stiuk ( trzeba raczej szukać kogoś wykwalifikowanego) dlatego facet radził mi żeby wziąć specjalistów których oni polecają. Gotowy produkt czyli stiuk + robocizna+ impregnat - 130 zł m2. Obejrzyjcie sobie stronkę i poszukajcie fachowców którzy to kładą - może uda się jeszcze taniej. http://www.topkolor.com/antica-signoria/tynki-antica/elite-stiuk Pozdrawiam Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 17.03.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 dobre dobre. Elewacja z kamienia też mnie trochę męczy. Nie tyle koszty (bo ich jeszcze nie znam ) co strach....coby mi z 8m na dzieci nie spadła taka płyta Też się porozglądam i jakby co napiszę. PS Fajnie wyszła mi przeróbka garażu. Zwiększyłem jego szerokość o 1m i dzięki temu mam na piętrze dwa spore pomieszczenia, które w projekcie są zamurowane . Z łazienki (tej małżeńskiej) mam przejście do pomieszczenia (to będzie pralnia) a z pralni do schowka. Bardzo dobrze to wykombinowałem Oczywiście wyszło cholernie drogo (tu się przeliczyłem) bo: - zmiana projektu coś koło 2kpln - akcja zamówienia bramy urosła do rangi wyzwania. Szerokość 6m, wysokość 2,4 oznacza koszmarny wydatek. Trochę jestem wściekły bo 16tysi na bramę to już przegięcie....ale nie miałem wyjścia aha kończą elektrykę....w korytażyku na piętrze są 4lampy na długości ok. 5m Radzę pooglądajcie dokladnie instalację bo jest przekombinowana i szkoda płacić za fanaberie architekta. Pamiętajcie o wyprowadzeniu kabla antenowego na dach i kabla telefonicznego na zewnątrz domu bo potem będzie kłopot. Jeśli będziecie mieć Veluxy to też pociągnijcie przewody pod silniczki jakby w przyszłości się komuś zachciało doposażyć. hydraulika ma się ku końcowi, zrobili mi wyprowadzenie pod solary....niepotrzebnie bo wyczytałem, że PC pod CWU kosztuje tyle samo a nie szpeci dachu. Kolejny mój błąd. zresztą....wszystko robię na wariata. Raz, że się nie znam....dwa, to mój pierwszy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts