Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZUS i inne takie

janrenovate

Recommended Posts

Moze w czasach kryzysu udałoby sie zreformowac ZUS?

Ulzyc przedsiebiorcom,rzemieslnikom.

Zaden rząd nie ma odwagi tknąc KRUSu,co takiego silnego w tej instytucji?

Czyzby zaiste nikt nie miał pomysłu na reformy?

A gdyby tak przyjąc składke KRUS jako bazową w wysokości 100% składki rzemieslniczej dla gospodarstw o pow 50ha.

Mniejszym gospodarstwom proporcjonalnie w dół,większym w górę.

Co Wy na to?

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak narzazie Zus będzie musiał brać kredyt żeby był w stanie wypłacać wszystkie świadczenia...........czyli znowu dokładać do czegoś co dawno powinno rozlecieć się w diabły............jeszcze kilka pałaców wybudują dla swoich pracowników to my emerytur na pewno nie dostaniemy...

jak narzazie Zus będzie musiał brać kredyt żeby był w stanie wypłacać wszystkie świadczenia...........czyli znowu dokładać do czegoś co dawno powinno rozlecieć się w diabły............jeszcze kilka pałaców wybudują dla swoich pracowników to my emerytur na pewno nie dostaniemy...

Otóż to. Ja od dawna zakładam, że z ZUSu emerytury NIE dostanę i uznaję wrzucone weń pieniądze (a jest to po kilkaset zł miesięcznie) jako podatek, który się nigdy nie zwróci. W ten sposób uniknę rozczarowania :)

A ZUS rozpadnie się raczej szybciej, niż później, przy aktualnych prognozach dochodów budżetu i koniunktury daję mu nie więcej, niż 5 lat.

Jeszcze nie powstał taki rząd, który by ruszył z reformą ZUS czy KRUS'u

Uważam, że są tego dwa powody

1 -- bardzo niepopularna decyzja -- partia rządząca została by zlinczowana przez "ugrupowania", które maja wymierny interes aby taka sytuacja była nadal.

2 -- partii rządzącej brakuje pomysłu jak zreformować i przeprowadzić taką reformę.

Pisząc Partia Rządząca nie określam jej

ZUS; KRUS; czy inna instytucja okradająca nas bedzie istniała bardzo długo.

Bardzo długo będzie zaciągała miliardowe kredyty.

Upadek tej "instytucji" wiązał by sie z zapaścią finansową państwa.

Myślę, że mylone są dwa pojęcia ZUSu jako instytucji oraz systemu ubezpieczeniowego.

Po pierwsze ZUS nie tworzy prawa a jedynie je wykonuje, czyli nie ma np. wpływu na wielkość składki oraz sposobu wyliczenia emerytury.

Po drugie należy rozdzilić środki, które ZUS wydaje na swoją działalność od środków przeznaczonych na wypłatę świadczeń.

Pierwsze pochodzą z odpisów i generalnie zależą od ilości zebranych pieniędzy oraz wielkości procentowego odpisu ustalanego w ustawie budżetowej. Drugie od płatników i osób ubezpieczonych oraz dotacji budźetowej.

ZUS oczywiście można zlikwidować ale w jego miejsce i tak musiałaby powstać inna instytucja, która wykonywałaby takie same lub podobne funkcje. Oczywiście można sobie wyobrazić sytuację, w której nie ma obowiązku ubezpieczeniowego (każdy sam dba o swoją przyszłość) ale w żadnym w miarę rozwiniętym państwie takiej sytuacji nie ma.

Marek30022, co to za lanie wody?

ZUS to trup utrzymywany przy życiu dzięki kroplówce z budżetu. Padnie - i słusznie. Ewentualnie budżet zbankrutuje.

Koncepcja takiego systemu ubezpieczeń jest głupia, nieefektywna i nieetyczna.

A przymus ubezpieczeniowy to jakieś pomylenie pojęć, nie sądzisz? Jeśli system ubezpieczeniowy w takiej postaci, jak istnieje, rzeczywiście jest taki fajny i potrzebny, to dlaczego ludzi się zmusza do uczestnictwa w nim i zabrania się konkurencji? Hmmm... może dlatego, że wcale NIE JEST fajny i potrzebny?

No, no, ja też jestem za drugim i trzecim filarem, zwłaszcza gdy środki są agresywnie inwestowane na giełdzie. Dziś pierwsza emerytka z II filaru dostała 20 złotych emerytury :oops:

Zus padnie, też się zgadzam, bo opiera się na solidarności międzypokoleniowej, a my coraz dłużej żyjemy i mamy coraz mniej dzieci, ale system z Argentyny nie jest żadnym zamiennikiem. Zresztą tam już padł.

Myślę, że mylone są dwa pojęcia ZUSu jako instytucji oraz systemu ubezpieczeniowego.

Po pierwsze ZUS nie tworzy prawa a jedynie je wykonuje, czyli nie ma np. wpływu na wielkość składki oraz sposobu wyliczenia emerytury.

Po drugie należy rozdzilić środki, które ZUS wydaje na swoją działalność od środków przeznaczonych na wypłatę świadczeń.

Pierwsze pochodzą z odpisów i generalnie zależą od ilości zebranych pieniędzy oraz wielkości procentowego odpisu ustalanego w ustawie budżetowej. Drugie od płatników i osób ubezpieczonych oraz dotacji budźetowej.

ZUS oczywiście można zlikwidować ale w jego miejsce i tak musiałaby powstać inna instytucja, która wykonywałaby takie same lub podobne funkcje. Oczywiście można sobie wyobrazić sytuację, w której nie ma obowiązku ubezpieczeniowego (każdy sam dba o swoją przyszłość) ale w żadnym w miarę rozwiniętym państwie takiej sytuacji nie ma.

Trudno nie zgodzić się z powyższym. ZUS jako instytucja stał się chłopcem do bicia.

Czytałem niedawno artykuł w którym autor zastanawiał się nad zasadnością istnienia ZUS-u w obecnej formie, kiedy to wysokość płaconych składek i długość składkowania nie ma większego wpływu na wysokość świadczeń emerytalnych. Decyduje siła przebicia poszczególnych grup zawodowych.

Niewielki sens ma ewidencjonowanie składek (co do grosza!!!), wysyłanie raportów ubezpieczeniowych dla każdej osoby ubezpieczonej (masa pracy papierkowej), skoro i tak o wieku przejścia na emeryturę i jej wysokości decydują politycy !!!!

No, to mamy coś etycznego - masz dzieci, ma Cię kto utrzymywać na starość, nie masz dzieci - masz pecha! :o

Jeśli nie masz ani dzieci, ani oszczędności, ani własnej firmy, ani majątku, który możesz upłynnić, no to ja nie rozumiem, co robiłeś całe życie. Jeśli ktoś przepił wszystkie dochody w "dobrych latach" to nie widzę powodu, żeby ktokolwiek miał mu na starość dopłacać do emerytury.

Zawsze są przytułki dla bezdomnych.

No, no, ja też jestem za drugim i trzecim filarem, zwłaszcza gdy środki są agresywnie inwestowane na giełdzie. Dziś pierwsza emerytka z II filaru dostała 20 złotych emerytury :oops:

To nie jest dowód na wyższość ZUSu, tylko na to, że każdy system przymusowego oszczędzania na emeryturę się wypacza i ostatecznie emeryci zostają na lodzie, a managerowie inkasują ładny pieniądz.

Ja uważam, że ZUS ma już plan ratunkowy i są nim OFE. Zastanawia mnie nagonka na OFE w których wartość jednostki od 1999r. skoczyła o 125-150% gdzie nikt nie mówi o wzrostach na indywidualnych kontach emerytalnych w ZUS. Nikt nie zwraca uwagi na czwartkowe przelewy ZUS-u do OFE- nie ma miesiąca w którym takie transfery nie odbywają się w Obligacjach a nie w gotówce (naszej gotowce!) i tak jest od lat. Początkowe założenia o utworzeniu Zakładów Emerytalnych, które miałyby zarządzać pieniędzmi po przejściu na emeryturę i wypłacać świadczenia też powoli odchodzą w niebyt. Kasa ma wrócić do ZUS, które oczywiście jak zawsze będzie świetnie nimi zarządzać i pobierać bliskie "0" opłaty. O dziedziczeniu emerytur z OFE też możemy powoli zapominać. Ta poszkodowana przez OFE Pani z emeryturą w wysokości wystarczającej na zakup flaszki, bo na zagryzkę nie starczy też emeryturkę w takiej wysokości ma przeliczoną przez ZUS i jej kasa już jest w ZUS. Fakt, że przy kwocie 6tyś, jaką uzbierała nie można spodziewać się zbyt wiele ale też nikt nie pisze ile ta Pani wpłaciła do ZUS i przez ile lat.