janrenovate 18.02.2009 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 prosze mnie KRUS-u nie tykać!!! właśnie zostałem rolnikiem małorolnym i cieszy mnie wielce ten stan... płacę 269 pln na kwartał a nie 800pln na miesiąc, jak do tej pory płaciłem za to, że odciążałem państwo od płacenia mi zasiłku i prowadziłem własny interes , płacąc podatki... wara od KRUS-u, bo psem poszczuje! albo na tory pójdem żyto wysypać!!! z tym zytem to nie swiruj,znam dobrą recepturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 18.02.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 prosze mnie KRUS-u nie tykać!!! właśnie zostałem rolnikiem małorolnym i cieszy mnie wielce ten stan... płacę 269 pln na kwartał a nie 800pln na miesiąc, jak do tej pory płaciłem za to, że odciążałem państwo od płacenia mi zasiłku i prowadziłem własny interes , płacąc podatki... wara od KRUS-u, bo psem poszczuje! albo na tory pójdem żyto wysypać!!! Fajnie! Co? A tak na marginesie. Zwinąłeś działalność i będziesz teraz rolnikiem? Czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 18.02.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 a Ty co ? Ze skarbowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 19.02.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 prosze mnie KRUS-u nie tykać!!! właśnie zostałem rolnikiem małorolnym i cieszy mnie wielce ten stan... płacę 269 pln na kwartał a nie 800pln na miesiąc, jak do tej pory płaciłem za to, że odciążałem państwo od płacenia mi zasiłku i prowadziłem własny interes , płacąc podatki... wara od KRUS-u, bo psem poszczuje! albo na tory pójdem żyto wysypać!!! i uważasz że to jest uczciwe wobec tych co płacą te 800 zł, masz działalność to płać normalną stawkę a jak jesteś rolnikiem to ją zamknij............albo rybka albo pipka........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 19.02.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 prosze mnie KRUS-u nie tykać!!! właśnie zostałem rolnikiem małorolnym i cieszy mnie wielce ten stan... płacę 269 pln na kwartał a nie 800pln na miesiąc, jak do tej pory płaciłem za to, że odciążałem państwo od płacenia mi zasiłku i prowadziłem własny interes , płacąc podatki... wara od KRUS-u, bo psem poszczuje! albo na tory pójdem żyto wysypać!!! i uważasz że to jest uczciwe wobec tych co płacą te 800 zł, masz działalność to płać normalną stawkę a jak jesteś rolnikiem to ją zamknij............albo rybka albo pipka........ płacąc te 800pln co miesiąc, plus ZUS za pracowników, plus podatki też się nie czułem sprawiedliwie... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 19.02.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Zapomnieliście o tych krezusach, co odpalają 46% swojego dochodu na ZUS. Tzn 23% pracownik, drugie 23% pracodawca - ale co to za różnica? Jestem na etacie to mnie stać, nie? Zapłacę na zus, nie będę skąpił jak Wy rolnicy czy prywatni przedsiębiorcy. Dusigrosze, znajcie mój pański gest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.02.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 kosmo - aleś przywalił ZUS nas hamuje KRUS tworzy nieuczciwa konkurencje bo ilu z tych co płacą uprawia role a nie działa właśnie w budowlance? a uśrednić to w cholerę bez podziału na rolników i resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 19.02.2009 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 prosze mnie KRUS-u nie tykać!!! właśnie zostałem rolnikiem małorolnym i cieszy mnie wielce ten stan... płacę 269 pln na kwartał a nie 800pln na miesiąc, jak do tej pory płaciłem za to, że odciążałem państwo od płacenia mi zasiłku i prowadziłem własny interes , płacąc podatki... wara od KRUS-u, bo psem poszczuje! albo na tory pójdem żyto wysypać!!! Mój dziadek mawiał ze chłopstwo trzeba trzymac mocno za morde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 19.02.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 prosze mnie KRUS-u nie tykać!!! właśnie zostałem rolnikiem małorolnym i cieszy mnie wielce ten stan... płacę 269 pln na kwartał a nie 800pln na miesiąc, jak do tej pory płaciłem za to, że odciążałem państwo od płacenia mi zasiłku i prowadziłem własny interes , płacąc podatki... wara od KRUS-u, bo psem poszczuje! albo na tory pójdem żyto wysypać!!! Mój dziadek mawiał ze chłopstwo trzeba trzymac mocno za morde a pamiętasz z lekcji historii jakie cuda potrafi zdziałać kosa na sztorc postawiona??? a tak na serio, to we wsi gdzie jest mój kawałek podłogi, za dawnych czasów funkcjonował PGR, gdzie była gorzelnia i masarnia. i cała ta wieś swoją byle jaką produkcję nastawiła na prosiaki i buraki cukrowe czy jakieś żyto na wóde. w nowych czasach PGR zamknięto a miejscowi dalej jeszcze sie nie przestawili... gospodarstwa max 5 h, ziemia licha 5-6 klasa. zastanawiam sie skąd niby oni by mieli wziąść 800 pln na miesiąc od łebka w rodzinie na ZUS ??? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 19.02.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 A prowadzą działalność gospodarczą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 19.02.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 A prowadzą działalność gospodarczą ??? ich dzieci są już w większości 'miastowe' ale ci, którzy zostali teraz dobijają 60 lat i jest ich dość sporo, oni nigdy nie musieli się zastanawiać nad kapitalistyczną formą pracy... zero wykształcenia, zero ambicji, zero pomysłów... ostatnia krowa , stary ursus, bajzel na podwórku i przewracająca się stodoła... nie wiem czy to wina ich czy systemu... ...ale ja wiem dobrze jak wygląda prowadzenie firmy - papierologia jest masakryczna. oni by musieli prowadzić małe , jednoosobowe przedsiębiorstwa a jeden taki śmieszny PIT by ich zabił.... chyba, że każdy by miał księgową za darmo... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 19.02.2009 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 prosze mnie KRUS-u nie tykać!!! właśnie zostałem rolnikiem małorolnym i cieszy mnie wielce ten stan... płacę 269 pln na kwartał a nie 800pln na miesiąc, jak do tej pory płaciłem za to, że odciążałem państwo od płacenia mi zasiłku i prowadziłem własny interes , płacąc podatki... wara od KRUS-u, bo psem poszczuje! albo na tory pójdem żyto wysypać!!! Mój dziadek mawiał ze chłopstwo trzeba trzymac mocno za morde a pamiętasz z lekcji historii jakie cuda potrafi zdziałać kosa na sztorc postawiona??? a tak na serio, to we wsi gdzie jest mój kawałek podłogi, za dawnych czasów funkcjonował PGR, gdzie była gorzelnia i masarnia. i cała ta wieś swoją byle jaką produkcję nastawiła na prosiaki i buraki cukrowe czy jakieś żyto na wóde. w nowych czasach PGR zamknięto a miejscowi dalej jeszcze sie nie przestawili... gospodarstwa max 5 h, ziemia licha 5-6 klasa. zastanawiam sie skąd niby oni by mieli wziąść 800 pln na miesiąc od łebka w rodzinie na ZUS ??? pozdr Alez nikt tu o takich małorolnych nie wspominał. Sugestie były dla tych co to maja 50ha i wiecej. Wiocha to nie jest miejsce zamieszkania,to sposób myslenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.02.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 szanujmy wieś - to tak na marginesie, to nie wiocha. Wiochę to ja codziennie widzę w stolicyannecy - masz racje, tylko widzisz, problem tkwi w szczegółach. Wiadomym jest ze starsze pokolenie sobie z ta "nowoczesnością" nie poradzi i 8000 zeta to kasa niewyobrażalną dla tych co maja małe gospodarstwa, wręcz przydomowe większe ogródki myśląc po miastowemuProblem to cala rzesza tych co mając kilka hektarów ziemie odłogiem zostawili dawno od pługa odciągnięci i działalność pootwierali płacąc KRUS. Dlaczego ja mam płacić ZUS a on KRUS skoro np. obaj wykonujemy takie same usługi?? Tylko dlatego ze nie mam hektara rolnej? Zresztą jestem zwolennikiem w ogóle zlikwidowania przymusu ZUS-u. Sprawę emerytów można by rozwiązać ustawowo np. przy PIT, stawka na emerytów z pominięciem całej rozdmuchanej i zżerającej dużą cześć naszych składek administracji tego molocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 19.02.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 prosze mnie KRUS-u nie tykać!!! właśnie zostałem rolnikiem małorolnym i cieszy mnie wielce ten stan... płacę 269 pln na kwartał a nie 800pln na miesiąc, jak do tej pory płaciłem za to, że odciążałem państwo od płacenia mi zasiłku i prowadziłem własny interes , płacąc podatki... wara od KRUS-u, bo psem poszczuje! albo na tory pójdem żyto wysypać!!! i uważasz że to jest uczciwe wobec tych co płacą te 800 zł, masz działalność to płać normalną stawkę a jak jesteś rolnikiem to ją zamknij............albo rybka albo pipka........ Paty! I wszyscy którzy tak myślą! Ja Was rozumiem! Ale na co czekacie? Kupić sobie hektar łąki i płacić KRUS proszę. Jak się ma miękkie serce, to trzeba mieć twardą d... i dalej płacić ZUS (czytaj: zgadzać sie na marnotrawienie swoich pieniędzy) i siedzieć cicho. Kiedyś, mam nadzieję to pęknie, ale póki nie zostaną wprowadzone jakieś zmiany (przynajmniej te o których pisałem wyżej ) można działać na KRUS-ie. Co nie jest zabronione - jest dozwolone. Nie ma w tym nic złego. Wszyscy powinni kupić sobie hektar trawnika i przejść na KRUS. Wtedy dopiero może ktoś by się za to wziął. A najlepiej więcej niż 1ha dla KRUS, a mniej niż 1,5 ha, żeby jakby coś nie wyszło, nie pozbawiać się prawa do zasiłku. Poza tym ziemia jest doskonałą lokatą. Dlatego bravo annecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 19.02.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 No i kurcze przy następnych wyborach pytać o takie rzeczy partie, a nie, jak teraz głosuje się na tego, który ma bielsze zęby! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 19.02.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 jest jednak mały haczyk dla pragnących przejść na KRUS... przez 3 lata nie wolno prowadzić żadnej innej działalności niż rolnicza... ani własnej ani na umowie o pracę u kogoś.... w ogóle... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 19.02.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 A prowadzą działalność gospodarczą ??? ich dzieci są już w większości 'miastowe' ale ci, którzy zostali teraz dobijają 60 lat i jest ich dość sporo, oni nigdy nie musieli się zastanawiać nad kapitalistyczną formą pracy... zero wykształcenia, zero ambicji, zero pomysłów... ostatnia krowa , stary ursus, bajzel na podwórku i przewracająca się stodoła... nie wiem czy to wina ich czy systemu... ...ale ja wiem dobrze jak wygląda prowadzenie firmy - papierologia jest masakryczna. oni by musieli prowadzić małe , jednoosobowe przedsiębiorstwa a jeden taki śmieszny PIT by ich zabił.... chyba, że każdy by miał księgową za darmo... pozdr mnie przede wszystkim chodzi o takich co kupi,a minimalną ilość ziemi tak żeby tylko załapać się na płacenie KRUSU i dalej prowadzą działalnosc nie związaną z rolnictwem..........dla mnie to jest nie uczciwe podejście i kombinatorstwo.... sama płacę ZUS i zatrudniam pracowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 19.02.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 A prowadzą działalność gospodarczą ??? ich dzieci są już w większości 'miastowe' ale ci, którzy zostali teraz dobijają 60 lat i jest ich dość sporo, oni nigdy nie musieli się zastanawiać nad kapitalistyczną formą pracy... zero wykształcenia, zero ambicji, zero pomysłów... ostatnia krowa , stary ursus, bajzel na podwórku i przewracająca się stodoła... nie wiem czy to wina ich czy systemu... ...ale ja wiem dobrze jak wygląda prowadzenie firmy - papierologia jest masakryczna. oni by musieli prowadzić małe , jednoosobowe przedsiębiorstwa a jeden taki śmieszny PIT by ich zabił.... chyba, że każdy by miał księgową za darmo... pozdr mnie przede wszystkim chodzi o takich co kupi,a minimalną ilość ziemi tak żeby tylko załapać się na płacenie KRUSU i dalej prowadzą działalnosc nie związaną z rolnictwem..........dla mnie to jest nie uczciwe podejście i kombinatorstwo.... sama płacę ZUS i zatrudniam pracowników nie wiem czy zdążyłaś przeczytac co napisałem post wyzej... jak przejdziesz na KRUS to oficjalnie nie wolno Ci nic innego robić jak byc rolnikiem!!! dopiero po 3 latach możesz otworzyć każda inną działalność na siebie pozarolniczą i pozostać na KRUSie, do momentu aż nie przekroczysz dochodów ileś tam na miesiąc i znowu Cię wrzucają do ZUS... czyli trza być rolnikiem uczciwie przez 3 lata co najmniej... może nie wszyscy są złodziejami, oszustami i cwaniakami? Co? trzeba mieć pomysł, przynajmniej oficjalnie, jak żyć z roli... nie mieszaj mnie proszę z bandytami... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 19.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 prosze mnie KRUS-u nie tykać!!! właśnie zostałem rolnikiem małorolnym i cieszy mnie wielce ten stan... płacę 269 pln na kwartał a nie 800pln na miesiąc, jak do tej pory płaciłem za to, że odciążałem państwo od płacenia mi zasiłku i prowadziłem własny interes , płacąc podatki... wara od KRUS-u, bo psem poszczuje! albo na tory pójdem żyto wysypać!!! Fajnie! Co? A tak na marginesie. Zwinąłeś działalność i będziesz teraz rolnikiem? Czy jak? a Ty co ? Ze skarbowego ? jest jednak mały haczyk dla pragnących przejść na KRUS... przez 3 lata nie wolno prowadzić żadnej innej działalności niż rolnicza... ani własnej ani na umowie o pracę u kogoś.... w ogóle... Nie jestem ze skarbowego, ale teraz rozumiesz moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 19.02.2009 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 A prowadzą działalność gospodarczą ??? ich dzieci są już w większości 'miastowe' ale ci, którzy zostali teraz dobijają 60 lat i jest ich dość sporo, oni nigdy nie musieli się zastanawiać nad kapitalistyczną formą pracy... zero wykształcenia, zero ambicji, zero pomysłów... ostatnia krowa , stary ursus, bajzel na podwórku i przewracająca się stodoła... nie wiem czy to wina ich czy systemu... ...ale ja wiem dobrze jak wygląda prowadzenie firmy - papierologia jest masakryczna. oni by musieli prowadzić małe , jednoosobowe przedsiębiorstwa a jeden taki śmieszny PIT by ich zabił.... chyba, że każdy by miał księgową za darmo... pozdr mnie przede wszystkim chodzi o takich co kupi,a minimalną ilość ziemi tak żeby tylko załapać się na płacenie KRUSU i dalej prowadzą działalnosc nie związaną z rolnictwem..........dla mnie to jest nie uczciwe podejście i kombinatorstwo.... sama płacę ZUS i zatrudniam pracowników nie wiem czy zdążyłaś przeczytac co napisałem post wyzej... jak przejdziesz na KRUS to oficjalnie nie wolno Ci nic innego robić jak byc rolnikiem!!! dopiero po 3 latach możesz otworzyć każda inną działalność na siebie pozarolniczą i pozostać na KRUSie, do momentu aż nie przekroczysz dochodów ileś tam na miesiąc i znowu Cię wrzucają do ZUS... czyli trza być rolnikiem uczciwie przez 3 lata co najmniej... może nie wszyscy są złodziejami, oszustami i cwaniakami? Co? trzeba mieć pomysł, przynajmniej oficjalnie, jak żyć z roli... nie mieszaj mnie proszę z bandytami... pozdr Za komuny w ten sposób unikało sie nakazu pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts