Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZUS i inne takie

janrenovate

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[Za komuny w ten sposób unikało sie nakazu pracy :)

:lol: A tych co się migali nazywano NIEBIESKIMI PTAKAMI :lol: :lol: :lol:

Swoją drogą, swoim postem przypomniałeś mi tamte czasy :wink: . Zupełnie inny świat :-?

Za komuny to był kryzys na całej linnii,wszystkiego brakowało,nawet rzetelnej informacji,no tego to przedewszystkim.

Teraz jak netu nie ma na kilka minut,albo śnieg zasypie drogi to larum na cały swiat .

Popatrzec z perspektywy czasu to teraz zabawa żaden KRYZYS :)

A prowadzą działalność gospodarczą ???

:o

ich dzieci są już w większości 'miastowe'

ale ci, którzy zostali teraz dobijają 60 lat i jest ich dość sporo, oni nigdy nie musieli się zastanawiać nad kapitalistyczną formą pracy... zero wykształcenia, zero ambicji, zero pomysłów...

ostatnia krowa , stary ursus, bajzel na podwórku i przewracająca się stodoła...

nie wiem czy to wina ich czy systemu...

...ale ja wiem dobrze jak wygląda prowadzenie firmy - papierologia jest masakryczna.

oni by musieli prowadzić małe , jednoosobowe przedsiębiorstwa a jeden taki śmieszny PIT by ich zabił.... chyba, że każdy by miał księgową za darmo...

pozdr

mnie przede wszystkim chodzi o takich co kupi,a minimalną ilość ziemi tak żeby tylko załapać się na płacenie KRUSU i dalej prowadzą działalnosc nie związaną z rolnictwem..........dla mnie to jest nie uczciwe podejście i kombinatorstwo....

sama płacę ZUS i zatrudniam pracowników

nie wiem czy zdążyłaś przeczytac co napisałem post wyzej...

jak przejdziesz na KRUS to oficjalnie nie wolno Ci nic innego robić jak byc rolnikiem!!! dopiero po 3 latach możesz otworzyć każda inną działalność na siebie pozarolniczą i pozostać na KRUSie, do momentu aż nie przekroczysz dochodów ileś tam na miesiąc i znowu Cię wrzucają do ZUS...

czyli trza być rolnikiem uczciwie przez 3 lata co najmniej...

może nie wszyscy są złodziejami, oszustami i cwaniakami? Co?

trzeba mieć pomysł, przynajmniej oficjalnie, jak żyć z roli...

nie mieszaj mnie proszę z bandytami...

pozdr

Za komuny w ten sposób unikało sie nakazu pracy :)

ja ze swej strony będę już raczej kończył tą polemikę...

napisałem wyraźnie - czyli trza być rolnikiem uczciwie przez 3 lata co najmniej......

proszę czytać ze zrozumieniem i nie przeinaczać sensu moich słów...

a to, że są tacy, którzy się nie rozliczają zupełnie uczciwie to jest inna bajka...

rozumiem, że każdy, ale to absolutnie każdy ma totalnie czyste sumienie i nigdy nie zarobił ani nie dał zarobić innym nawet złotówki bez odpowiedniego rozliczenia się, tak?

niezależnie czy jest na ZUS-ie czy KRUS-ie ?

żyję w Polsce już dość długo i swoje widziałem....

proszę zatem się nie oglądać na tych wszystkich oszustów, tylko kontynuować z czystym sumieniem uczciwe zarabianie pieniędzy!

a tymi kombinatorami zajmie się z pewnością w należnym czasie Sąd Ostateczny...

pozdrawiam i dziękuję za zrozumienie...

ale ci, którzy zostali teraz dobijają 60 lat i jest ich dość sporo, oni nigdy nie musieli się zastanawiać nad kapitalistyczną formą pracy... zero wykształcenia, zero ambicji, zero pomysłów...

...ale ja wiem dobrze jak wygląda prowadzenie firmy - papierologia jest masakryczna.

oni by musieli prowadzić małe , jednoosobowe przedsiębiorstwa a jeden taki śmieszny PIT by ich zabił.... chyba, że każdy by miał księgową za darmo...

pozdr

mnie przede wszystkim chodzi o takich co kupi,a minimalną ilość ziemi tak żeby tylko załapać się na płacenie KRUSU i dalej prowadzą działalnosc nie związaną z rolnictwem..........dla mnie to jest nie uczciwe podejście i kombinatorstwo....

jak przejdziesz na KRUS to oficjalnie nie wolno Ci nic innego robić jak byc rolnikiem!!! dopiero po 3 latach możesz otworzyć każda inną działalność na siebie pozarolniczą i pozostać na KRUSie, do momentu aż nie przekroczysz dochodów ileś tam na miesiąc i znowu Cię wrzucają do ZUS...

pozdr

nie szalej kobieto, posty pisałyśmy w tym samym czasie więc go nie zdążyłam przeczytać, a tak na marginesie to bandyta chyba o zusie czy Krusie to nawet nie słyszał...............spokój, jeszcze raz spokój............

pozdr

pozdr

nie szalej kobieto.........

??? :o

powtórzę! - zacznij czytać posty wolno, dokładnie i ze zrozumieniem zanim zabierzesz głos w dyskusji... jestem...................facetem... :lol:

pozdr

pozdr

nie szalej kobieto.........

??? :o

powtórzę! - zacznij czytać posty wolno, dokładnie i ze zrozumieniem zanim zabierzesz głos w dyskusji... jestem...................facetem... :lol:

teraz się będziesz CZEPIAŁ drobiazgów skoro meritum już wyjaśniliśmy ???

• 8 months później...
gwoli wyjasnienia kilku istotnych kwesti.Rolnikiem mozna byc majac nawet 1 ar ,jak sie ma min 1 h to jest sie rolnikiem z mocy ustawy.Jezeli jest sie rolnikiem z mocy ustawy przez minimum 3 lata to mozna otworzyc D.G nie placac Zusu tylko podwojny Krus ,warunek firma musi byc na ryczalcie.Ciezko mi tez zrozumiec ludzi ktorzy buduja domy na wsiach i kupili parcele budowlane.Mozna wybudowac dom na parceli ornej spelniajac okreslone warunki.Poza tym warto ,jezeli ktos zamierza kupic dom do kapitaliki na wsi to warto by bylo zeby kupil powyzej sredniej wojewudzkiej, i starac sie o dotacje na agroturyske i za ta dotacje remontowac dom.Oczywiscie diabel tkwi w strzegolach, bo np: na Mazurach zlozona wnioskow na 230% sum na dotacje ,a w malopolsce tylko na 20%.Malo ludzi wie ,iz lapiac sie na Krus i otwierajac D.G w okreslonych warunkach mozna dostac do 300 tys bezwrotnej dotacji,zwrot polowy kosztow zakupu auta itd.Ogolnie krusowca sie w tylkach powywracalo,wcale im nie zadroszcze tez pomalu zostaje rolnikiem i to pelna geba ,docelowo bede mial powyzej sredniej wojewudzkiej (to tylko 2.1 hektara,czyli ok 50tys zl inwestycji ),niedlugo otwieram agroturystyke ,bedzie dochod nieopodatkowany ,gore domu zrobie jako agroturystyke z dotacji podatnikow.Acha ,mam znajomych ktorzy kupili jachty za dotacje ,wiec to naprawde chory i niemoralny system.Pzdr

gwoli wyjasnienia kilku istotnych kwesti.Rolnikiem mozna byc majac nawet 1 ar ,jak sie ma min 1 h to jest sie rolnikiem z mocy ustawy.Jezeli jest sie rolnikiem z mocy ustawy przez minimum 3 lata to mozna otworzyc D.G nie placac Zusu tylko podwojny Krus ,warunek firma musi byc na ryczalcie.Ciezko mi tez zrozumiec ludzi ktorzy buduja domy na wsiach i kupili parcele budowlane.Mozna wybudowac dom na parceli ornej spelniajac okreslone warunki.Poza tym warto ,jezeli ktos zamierza kupic dom do kapitaliki na wsi to warto by bylo zeby kupil powyzej sredniej wojewudzkiej, i starac sie o dotacje na agroturyske i za ta dotacje remontowac dom.Oczywiscie diabel tkwi w strzegolach, bo np: na Mazurach zlozona wnioskow na 230% sum na dotacje ,a w malopolsce tylko na 20%.Malo ludzi wie ,iz lapiac sie na Krus i otwierajac D.G w okreslonych warunkach mozna dostac do 300 tys bezwrotnej dotacji,zwrot polowy kosztow zakupu auta itd.Ogolnie krusowca sie w tylkach powywracalo,wcale im nie zadroszcze tez pomalu zostaje rolnikiem i to pelna geba ,docelowo bede mial powyzej sredniej wojewudzkiej (to tylko 2.1 hektara,czyli ok 50tys zl inwestycji ),niedlugo otwieram agroturystyke ,bedzie dochod nieopodatkowany ,gore domu zrobie jako agroturystyke z dotacji podatnikow.Acha ,mam znajomych ktorzy kupili jachty za dotacje ,wiec to naprawde chory i niemoralny system.Pzdr

Z tymi pieniązkami to nie tak hop siup kolego!!

Tu jest na ten temat:

http://www.bierzdotacje.pl/dotacje-dla-rolnikow/fundusze-na-agroturystyke/

Witam wiem mniej wiecej jak to sie kreci,znajomi maja bar zrobione jako "agroturystyke" i to zgodnie z przepisami ,wiec sie da ,Ogolnie prowadzac pensojnat jako agroturystyke mam zero podatkow ,pelne ubezpieczenie na wszystkich "domownikow"(godnie z prawem moze byc ich nieskonczenie wiele :-) )za 90zl /mc i perspektywicznie mozliwosc ,ze podatnicy mi beda fundowac remont domu,ze nie wspomne o reszcie korzysci.Po prostu ludzie placacy Zus urzymauja bande wiejskich nierobow,tez to robilem sporo czasu,zaczelo mnie nudzic ,jak taki Lepper,Kalinowski ,Pawlak plul mi w twarz.Pzdr

Witam wiem mniej wiecej jak to sie kreci,znajomi maja bar zrobione jako "agroturystyke" i to zgodnie z przepisami ,wiec sie da ,Ogolnie prowadzac pensojnat jako agroturystyke mam zero podatkow ,pelne ubezpieczenie na wszystkich "domownikow"(godnie z prawem moze byc ich nieskonczenie wiele :-) )za 90zl /mc i perspektywicznie mozliwosc ,ze podatnicy mi beda fundowac remont domu,ze nie wspomne o reszcie korzysci.Po prostu ludzie placacy Zus urzymauja bande wiejskich nierobow,tez to robilem sporo czasu,zaczelo mnie nudzic ,jak taki Lepper,Kalinowski ,Pawlak plul mi w twarz.Pzdr

Ale tych funduszy niewiele,refundują do 100tys zł poniesionych nakładów.

Za te pieniądze mozna zapomnieć o jachtach :p

gumis107 po pierwsze nie min. 1 ha tylko 1 hektar przeliczeniowy trzeba mieć, aby się ubezpieczyć z mocy ustawy. Po drugie : forma opodatkowania nie ma znaczenia po wyroku Trybunału Konstytucyjnego i nie trzeba byc na ryczałcie.

W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej nie można KRUSu odliczać jako składki na ubezpieczenie społeczne od podatku, dlatego częś rolników decyduje się w przypadku rozpoczęcia działalności na przejście do ZUSu i opłacanie składek od 30% najniższego wynagrodzenia i jeszcze ma możliwość odliczenia skladek od podstawy opodatkowania oraz podatku.

• 3 months później...
  • 1 month później...
Nikt nie zwraca uwagi na czwartkowe przelewy ZUS-u do OFE- nie ma miesiąca w którym takie transfery nie odbywają się w Obligacjach a nie w gotówce (naszej gotowce!) i tak jest od lat.

Za obligacje Otwarte Fundusze Emerytalne pobierają niemałą prowizję, za którą płaci oczywiście sam ubezpieczony. Te same obligacje można kupić na każdej poczcie bez prowizji!!!! To jest skandal!!!

Co do ZUS - uważam, że obecna sytuacja spowodowana jest dotychczasowym dorobkiem zawodowym poprzedniego pokolenia. Pół życia na zasiłku dla bezrobotnych, lewe zwolnienia, byle jakie wykształcenie i bylejaka wypłata, robić się nie chciało!!!. A później emerytura 800 zł. i wielki żal do Państwa, że tak mało. Nasze pokolenie natomiast musi łożyć na utrzymanie systemu emerytalnego. Nauczyciele, mundurówki i inne grupy zawodowe mają przywilej wcześniejszej emerytury. A ktoś musi za to zapłacić!!!!! W cywilizowanej Europie nigdzie nie ma takiego dobrodziejstwa jak w Polsce.

Ja będę robić pewno do 67 roku życia o ile mnie wcześniej szlag nie trafi. I to jest właśnie tak zwana sprawiedliwość i solidarność społeczna.