LukaEgon 10.02.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Na wiosnę ruszam z pracą nad podjazdem do garażu. Będzie to jakieś 30m drogi i marzy mi się podjazd z klińca, jakichś drobnych kamyków albo z takich małych otoczaków.. Jeśli ktoś już takie cudo posiada proszę o podzielenie się sugestiami jeśli chodzi o samo wykonanie, wady i zalety, jak się zachowuje to wszystko w zimie lub po deszczu i oczywiście podzielcie się swoimi ZDJĘCIAMI! Wybrałem coś takiego gł. ze względu na koszt ale i walory estetyczne.. planuję zrobić niewielką podbudowę i ograniczyć to wszystko obrzeżami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.02.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 LukaEgon WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Szukaczka licho bo licho, ale dziala.. wszystko już było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 10.02.2009 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Tak owszem znalazłem na wymianie doświadczeń kilka zbieżnych tematów ale tak jak pisałem chciałbym zobaczyć zdjęcia jak to wygląda a poza tym chodzi mi o konkretny zamysł a nie znalazłem wystarczająco informacji na ten temat a wiadomo że nie chcę czegoś zepsuć bo wtedy to już tylko płacz mi zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 11.02.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Nie wiem czy jako podjazd taki materiał się nadaje - kostki na podjazd pod samochody muszą mieć określoną grubość, jak kupujesz np "ósemki" to wiesz że taki podjazd wytrzyma, a kamienie polne - czy ktoś da ci gwarancję na materiał? Może na ścieżki do chodzenia tak, ale wydaje mi się że pod parkowanie raczej się nie nada. Może weź kostki granitowe poza sortem - o nieregularnych kształtach, albo pogadaj z dobrym wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 11.02.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Ja tez chcę mieć taki podjazd. Zdjęć nie mam, w Polsce nie jest to popularne rozwiązanie, choc moim zdaniem bardzo esetyczne, niedrogie. Tyle że taki podjazd powinien być z materiału klinujacego się- klińca czy drobnego tłucznia. Ze zwykłego żwiru nie, bo nie da się ubić, zawsze będzie miękki. Z tego co wiem to najlepiej wykorytować, dodac obrzeża i kłaść 3 frakcje takiego tłucznia, od grubszej do drobnej. I przejechac ubijarką. Jak nie przejedziesz, to może się odkształcać. Ktoś mi móił że teraz mozna kupić tez takie mieszane kruszywo= tzn. z mieszanych frakcji i wtedy nie trzeba tych warstw, ale to tzreba sprawdzić. Fachowo nazywa się to nawierzchnia tłuczniowa/żwirowa stabilizowana.Takie podjazdy są bardzo populoarne w Anglii. U nas góre biorą kostki betonowe.Nie wiem czy do lata uda nam sie zrobic podjazd. Jeśli tak, to podzielę się doswiadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 11.02.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Jeszcze znalazłam cos trochę innego- tez ciekawe.http://www.ecomax.info.pl/?gclid=CM75xdC51JgCFQqT3wod4WnU1g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 11.02.2009 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Nie wiem czy jako podjazd taki materiał się nadaje - kostki na podjazd pod samochody muszą mieć określoną grubość, jak kupujesz np "ósemki" to wiesz że taki podjazd wytrzyma, a kamienie polne - czy ktoś da ci gwarancję na materiał? Może na ścieżki do chodzenia tak, ale wydaje mi się że pod parkowanie raczej się nie nada. Może weź kostki granitowe poza sortem - o nieregularnych kształtach, albo pogadaj z dobrym wykonawca. Nada się nada..to tylko w Polsce ten kto robi podjazd z czegoś innego niż kostka albo beton jest.."inny" podbudowa zawibrowana na to kamyki też zawibrować i nie ma prawa nic drgnąć..znaczy tak myślę a jak to jest w praktyce to właśnie nie wiem bardzo podobają mi się podjazdy na filmach na przykład z kamyków poza tym to na chwilę obecną nie stać mnie na ułożenie 130-150m2 kostki a wiadomo że na dłuższą metę nie da się jeździć po trawie i błocie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 11.02.2009 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Chciał nie chciał podklad musi byc na podjezdzie. Nic nie siada po latach i jest Ok.Zwykła jadarowska kostka8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 12.02.2009 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Po wybraniu humusu może być na spód piasek później geowłóknina a na wierzch 10-15 cm "kamyków"? I ile orientacyjnie trzeba by było ich kupić żeby starczyło na ok.130m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 12.02.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 LukaEgon Ten kto będzie ukłdał wszystko wyliczy i powie ile czasu potrzebuje na wykonanie pracy. Kasa będzie wynikowa. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 12.02.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 U nas sam podkład bez krawężników to 50 zł.m2. Cena z materiałem i robocizną. Trzy frakcje tłucznia, na głębiokość ok 20-30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 12.02.2009 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Tylko że mi nikt nie powie bo najprawdopodobniej będę to robił sam:) dlatego pytam.. na 130m2 wyliczyłem że przy 20t kamyków + obrzeża + piach + geowłóknina + napoje wyskokowe wyjdzie mi ok 3tys zł.. tylko nie mam pojęcia czy 20t to nie za mało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajsterekEdek 12.02.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 130m^2 x 0,15m = 19,5 m^3Metr sześcienny, w zależności od kruszywa, to około 1,5 - 1,8 t, więc 19,5 x 1,7 = 33,15 t kruszywa. Przy warstwie grubości 10 cm wyjdzie Ci rzeczywiście nieco ponad 20 t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 12.02.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 MajsterEdek Czysta matematyka, szkola podstawowa bez urazy. Jak ktos wyliczy , Jakie to proste Ja liczylem kase ,czy mi wystarczy na podjazd. uff Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 13.02.2009 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 tia...tyle to wiem tylko że obliczyłem ile mi potrzeba m3 ale co z tego jeśli nie wiedziałem ile w m3 jest ton materiału..a tego chyba w podstawówce nie uczą o ile dobrze pamiętam niedługo trzeba się będzie wybrać na zwiady gdzie to można kupić..mieszkam na przedmieściach Lublina..i nie wiem czy tu nie będzie problemu z kamykami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 13.02.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Klikasz i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts