Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODJAZD DO GARAŻU.. PODZIELCIE SIĘ SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI!

Recommended Posts

Na wiosnę ruszam z pracą nad podjazdem do garażu. Będzie to jakieś 30m drogi i marzy mi się podjazd z klińca, jakichś drobnych kamyków albo z takich małych otoczaków.. Jeśli ktoś już takie cudo posiada proszę o podzielenie się sugestiami jeśli chodzi o samo wykonanie, wady i zalety, jak się zachowuje to wszystko w zimie lub po deszczu i oczywiście podzielcie się swoimi ZDJĘCIAMI! :wink: Wybrałem coś takiego gł. ze względu na koszt ale i walory estetyczne.. :) planuję zrobić niewielką podbudowę i ograniczyć to wszystko obrzeżami..

Tak owszem znalazłem na wymianie doświadczeń kilka zbieżnych tematów ale tak jak pisałem chciałbym zobaczyć zdjęcia jak to wygląda a poza tym chodzi mi o konkretny zamysł a nie znalazłem wystarczająco informacji na ten temat :wink: a wiadomo że nie chcę czegoś zepsuć bo wtedy to już tylko płacz mi zostanie :wink:

Nie wiem czy jako podjazd taki materiał się nadaje - kostki na podjazd pod samochody muszą mieć określoną grubość, jak kupujesz np "ósemki" to wiesz że taki podjazd wytrzyma, a kamienie polne - czy ktoś da ci gwarancję na materiał? Może na ścieżki do chodzenia tak, ale wydaje mi się że pod parkowanie raczej się nie nada. Może weź kostki granitowe poza sortem - o nieregularnych kształtach, albo pogadaj z dobrym wykonawca.

Ja tez chcę mieć taki podjazd. Zdjęć nie mam, w Polsce nie jest to popularne rozwiązanie, choc moim zdaniem bardzo esetyczne, niedrogie. Tyle że taki podjazd powinien być z materiału klinujacego się- klińca czy drobnego tłucznia. Ze zwykłego żwiru nie, bo nie da się ubić, zawsze będzie miękki. Z tego co wiem to najlepiej wykorytować, dodac obrzeża i kłaść 3 frakcje takiego tłucznia, od grubszej do drobnej. I przejechac ubijarką. Jak nie przejedziesz, to może się odkształcać. Ktoś mi móił że teraz mozna kupić tez takie mieszane kruszywo= tzn. z mieszanych frakcji i wtedy nie trzeba tych warstw, ale to tzreba sprawdzić. Fachowo nazywa się to nawierzchnia tłuczniowa/żwirowa stabilizowana.

Takie podjazdy są bardzo populoarne w Anglii. U nas góre biorą kostki betonowe.

Nie wiem czy do lata uda nam sie zrobic podjazd. Jeśli tak, to podzielę się doswiadczeniami.

Nie wiem czy jako podjazd taki materiał się nadaje - kostki na podjazd pod samochody muszą mieć określoną grubość, jak kupujesz np "ósemki" to wiesz że taki podjazd wytrzyma, a kamienie polne - czy ktoś da ci gwarancję na materiał? Może na ścieżki do chodzenia tak, ale wydaje mi się że pod parkowanie raczej się nie nada. Może weź kostki granitowe poza sortem - o nieregularnych kształtach, albo pogadaj z dobrym wykonawca.

Nada się nada..to tylko w Polsce ten kto robi podjazd z czegoś innego niż kostka albo beton jest.."inny" :) podbudowa zawibrowana na to kamyki też zawibrować i nie ma prawa nic drgnąć..znaczy tak myślę a jak to jest w praktyce to właśnie nie wiem :roll: bardzo podobają mi się podjazdy na filmach na przykład z kamyków :) poza tym to na chwilę obecną nie stać mnie na ułożenie 130-150m2 kostki :( a wiadomo że na dłuższą metę nie da się jeździć po trawie i błocie..

tia...tyle to wiem tylko że obliczyłem ile mi potrzeba m3 ale co z tego jeśli nie wiedziałem ile w m3 jest ton materiału..a tego chyba w podstawówce nie uczą o ile dobrze pamiętam :-? niedługo trzeba się będzie wybrać na zwiady gdzie to można kupić..mieszkam na przedmieściach Lublina..i nie wiem czy tu nie będzie problemu z kamykami :-?