Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm - 25cm czy 30 cm i ile styropianu

Recommended Posts

jak zmieni się widok za oknem jeśli dodasz tam 20 cm styro. (tunel)

ROTFL

poczekaj jutro zrobię zdjęcia :D . Mam 2o styro i nie czuję się jak w tunelu. Ale ciepło mam 8) jedna koza w salonie stojąca i 19 C w domu . No.......jak było -20 C to było 17 C ale jeszcze nie mam podbitki :roll:

Ale ja nie mam nic przeciwko 2W i 20 styro. Śmieszy mnie argumentacja martoma.

Okna dość duże i nie mam problemów ze światłem :lol: .

Czyli według powiedzonka: "widzisz światełko w tunelu"? NMSP

...z głupota budowlańców, ...99% budowlańców już w 2 min nic nie rozumie i trzeba od nowa zaczynać tłumaczyć...

...PS styropianu na małych budynkach nie ma wymogu kołkować, ...

...jeszcze nie grzeję, ale z teoretycznych wyliczeń wychodzi 2t węgla na cały sezon grzewczy dla domku 260m2, a w letnie upały w domku było góra +25, gdy na strychu było +40...

Po pierwsze nie obrażaj niemałej grupy ludzi, którzy po zawodówce poszli jeszcze "wyżej" a teraz pracują na budowie...

Po drugie - Gratuluję pomysłu nie kołkowania styropianu!!! Tak trzymaj!!!

Po trzecie mój stary dom w którym mieszkam ma ściany 40 cm z ubitego żużlu wielkopiecowego+ tynk cementowy2-3 cm, przez ostatnie 4 lata nie kupujemy więcej jak 1,5-2t węgla rocznie i zawsze zostaje

[dom 180m2]więc gdzie te MEGA oszczędności???

U siebie będę dawał:

Ściany zewnętrzne nośne MAX 29 + 12 -maksymalnie 14styropianu i ani centymetra więcej!

Lepiej zainwestować w Pasywne ogrzewanie słoneczne lub wentylację z rekuperatorem

Styropian 25 cm? Co wy na biegunie mieszkacie?

Właśnie mpoplaw, mógłbyś zamieścić na forum jakieś zdjęcia przedstawiające szczegóły Twojego hiperoszczędnego domu. Udzielasz tylu fachowych porad na tym forum, masz najlepszą wiedzę i stosujesz unikatowe rozwiązania więc te zdjęcia bardzo by pomogły forumowiczom.

Poza tym, napisałeś, że znasz osoby które zamontowały okna w styropianie. Zastanawia mnie jednak jak takie okna będą się "trzymały" po paru latach.

Niech ktoś poda konkretnie czy 20 cm ma uzasadnienie w bilansie cieplnym.

Kiedyś czytałem że 15 wystarczy żeby zabezpieczyć ścianę termicznie każde następne centymetry nic nie dają gdyż fundament bardziej odbierze ciepło. Więc w takim wypadku najlepiej dać ścianę 25 mniejszy kontakt z fundamentem niż 30.

Po trzecie mój stary dom w którym mieszkam ma ściany 40 cm z ubitego żużlu wielkopiecowego+ tynk cementowy2-3 cm, przez ostatnie 4 lata nie kupujemy więcej jak 1,5-2t węgla rocznie i zawsze zostaje

[dom 180m2]więc gdzie te MEGA oszczędności???

no popatrz a w innych wątkach twierdzą że to niemożliwe, że 4t to absolutne minimum

http://forum.muratordom.pl/post2874663.htm#2874663

skomentujesz jakoś tego posta ??

U siebie będę dawał:

Ściany zewnętrzne nośne MAX 29 + 12 -maksymalnie 14styropianu i ani centymetra więcej!

Lepiej zainwestować w Pasywne ogrzewanie słoneczne lub wentylację z rekuperatorem

Styropian 25 cm? Co wy na biegunie mieszkacie?

mnie osobiście to nie przeszkadza, nawet namawiał bym ciebie żebyś dał 8cm albo 5cm, trochę się z odbiorem domu nagimnastykujesz (nowe WT2009), ale za to jaka satysfakcja z zaoszczędzonych 500zł

PS mnie pasywne ogrzewanie słoneczne kosztowało 11tyś, i bardzo mi się podoba w działaniu, a reku z GWC ok 5 tyś ale jeszcze nie wypróbowane w praktyce, styropian kosztował mnie podobnie 5 tyś, łączna powierzchnia domku 400m2

próbowałeś te 12cm kiedyś przeliczyć ?? wziąć kartkę papieru i skorzystać z kilku prostych wzorów matematycznych ??

Z pewnością to przeliczę choć jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem.

Moje posty oparte są raczej na tym co wykonuję i co ludzie ode mnie chcą z czasem na przeliczanie współczynników już się nie mieszczę...

a jak znajdę faktury na węgiel to z pewnością je udostępnię!

Co do komentarza w/w to wydaje mi się,że tak się dzieje jeśli "pies zabiera się do jeża" (...)

Swoją drogą gość musi mieć faktycznie problem ze swoim domem albo pochodzi z afryki i utrzymuje w domu temperaturę +30 non stop?

U mnie w domu ciepła woda jest z bojlerów na prąd 2x 40l. a tylko CO na węgiel może stąd ta rozbieżność.. W końcu grzejemy tylko kilka miesięcy(...)

Moje posty oparte są raczej na tym co wykonuję i co ludzie ode mnie chcą z czasem na przeliczanie współczynników już się nie mieszczę..

jak już skończysz liczyć sprawdź w prawie budowlanym który paragraf mówi o kołkowaniu styropianu na niskich domkach jednorodzinnych, bo ja już spotkałem na budowie takiego fachowca praktyka który chciał kołkować styropian na ociepleniu fundamentu przebijając przy tym pionową izolację p-wodną i w żaden sposób nie dało mu się wytłumaczyć że styropian zasypany ziemią nie jest podatny na wiatr w żaden sposób

Pargrafy są dobre w sądach ...

Dom osiada praktycznie przez cały czas od wybudowania do wyburzenia dlatego "wypada" dać kołki do styropianu żeby nie powstały mikroszczeliny lub widoczne rysy!

Co do fundamentów się z Tobą zgodzę tam kołki są nie wskazane! Ja też znam takich co ładują kołki po ziemię(...) ale to inny temat;

Moje posty oparte są raczej na tym co wykonuję i co ludzie ode mnie chcą z czasem na przeliczanie współczynników już się nie mieszczę..

jak już skończysz liczyć sprawdź w prawie budowlanym który paragraf mówi o kołkowaniu styropianu na niskich domkach jednorodzinnych, bo ja już spotkałem na budowie takiego fachowca praktyka który chciał kołkować styropian na ociepleniu fundamentu przebijając przy tym pionową izolację p-wodną i w żaden sposób nie dało mu się wytłumaczyć że styropian zasypany ziemią nie jest podatny na wiatr w żaden sposób

Dom osiada praktycznie przez cały czas od wybudowania do wyburzenia dlatego "wypada" dać kołki do styropianu żeby nie powstały mikroszczeliny lub widoczne rysy!

Co do fundamentów się z Tobą zgodzę tam kołki są nie wskazane! Ja też znam takich co ładują kołki po ziemię(...) ale to inny temat;

Ale jeśli ktoś nie tworzy nowych systemów to powinien stosować się do systemów stworzonych przez producentów, a oni twierdzą, że kołki muszą być. Jeśli ktoś robi inaczej to jego sprawa, ale niech nie tworzy nowych teorii. Oczywiście nie dotyczy to fundamentu.

Ale jeśli ktoś nie tworzy nowych systemów to powinien stosować się do systemów stworzonych przez producentów, a oni twierdzą, że kołki muszą być. Jeśli ktoś robi inaczej to jego sprawa, ale niech nie tworzy nowych teorii. Oczywiście nie dotyczy to fundamentu.

Zwykle systemodawca informuje o przypadkach kiedy kołkowanie nie jest konieczne, nie jest wacle tak,że każdy system nakazuje kołkować.

Zwykle systemodawca informuje o przypadkach kiedy kołkowanie nie jest konieczne, nie jest wacle tak,że każdy system nakazuje kołkować.

Oczywiście się zgadzam. Większość jednak zaleca i trudno przekonywać kogoś kto się na tym nie zna, że nie trzeba kołkować. Jak zakołkuje to na pewno źle nie będzie, jak nie zakołkuje to może będzie dobrze.

• 3 weeks później...

Ay nie zakładać nowego wątku podłączę się tutaj.

Wszyscy zastanawiają się czy dać 12, 15, 20 czy może jeszcze więcej styropianu na ścianę, a mnie nurtuje inne pytanie:

czy lepiej dać np 13cm platinum plus(0,031), czy też 16cm gold (0,038). Współczynnik U będzie prawie taki sam. A cenowo?

Sprawdziłam dziś na http://www.icmarket.pl, no i wychodzi mi, że taniej dać grubszą warstwę gorszego styro.

Co o tym sądzicie? Co przemawia za tym, żeby płacić za lepszy styropian?

Ja widzę na razie 2 punkty:

- cieńsza ściana zewnętrzna, mniejszy "tunel" okienny. Tylko czy te 3 cm robi aż taką różnicę?

- krótsze, a więc i trochę tańsze kołki

Czekam na wasze opinie