lazik 10.02.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 jak zmieni się widok za oknem jeśli dodasz tam 20 cm styro. (tunel) ROTFL poczekaj jutro zrobię zdjęcia . Mam 2o styro i nie czuję się jak w tunelu. Ale ciepło mam jedna koza w salonie stojąca i 19 C w domu . No.......jak było -20 C to było 17 C ale jeszcze nie mam podbitki Ale ja nie mam nic przeciwko 2W i 20 styro. Śmieszy mnie argumentacja martoma. Okna dość duże i nie mam problemów ze światłem . Czyli według powiedzonka: "widzisz światełko w tunelu"? NMSP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 10.02.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Przy dużych oknach myślę ze będzie ok.ale przy mniejszych może to kiepsko wyglądać.Nie jestam aż takim zagorzałym przeciwnikiem 20 cm gdyż sam chciałem taki dać ale stwierdziłem że 15 powinno wystarczyć.Nie buduję pasywnego.PS>Czekam na zdjęcia tych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 10.02.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 ...z głupota budowlańców, ...99% budowlańców już w 2 min nic nie rozumie i trzeba od nowa zaczynać tłumaczyć... ...PS styropianu na małych budynkach nie ma wymogu kołkować, ... ...jeszcze nie grzeję, ale z teoretycznych wyliczeń wychodzi 2t węgla na cały sezon grzewczy dla domku 260m2, a w letnie upały w domku było góra +25, gdy na strychu było +40... Po pierwsze nie obrażaj niemałej grupy ludzi, którzy po zawodówce poszli jeszcze "wyżej" a teraz pracują na budowie... Po drugie - Gratuluję pomysłu nie kołkowania styropianu!!! Tak trzymaj!!! Po trzecie mój stary dom w którym mieszkam ma ściany 40 cm z ubitego żużlu wielkopiecowego+ tynk cementowy2-3 cm, przez ostatnie 4 lata nie kupujemy więcej jak 1,5-2t węgla rocznie i zawsze zostaje [dom 180m2]więc gdzie te MEGA oszczędności??? U siebie będę dawał: Ściany zewnętrzne nośne MAX 29 + 12 -maksymalnie 14styropianu i ani centymetra więcej! Lepiej zainwestować w Pasywne ogrzewanie słoneczne lub wentylację z rekuperatorem ____________________________________________________________________ Styropian 25 cm? Co wy na biegunie mieszkacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 10.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Właśnie mpoplaw, mógłbyś zamieścić na forum jakieś zdjęcia przedstawiające szczegóły Twojego hiperoszczędnego domu. Udzielasz tylu fachowych porad na tym forum, masz najlepszą wiedzę i stosujesz unikatowe rozwiązania więc te zdjęcia bardzo by pomogły forumowiczom. Poza tym, napisałeś, że znasz osoby które zamontowały okna w styropianie. Zastanawia mnie jednak jak takie okna będą się "trzymały" po paru latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 10.02.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Też jestem ciakawa tych fotek ze styro 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 10.02.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Przy dużych oknach myślę ze będzie ok.ale przy mniejszych może to kiepsko wyglądać. Nie jestam aż takim zagorzałym przeciwnikiem 20 cm gdyż sam chciałem taki dać ale stwierdziłem że 15 powinno wystarczyć.Nie buduję pasywnego. PS>Czekam na zdjęcia tych okien. ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egtobiasz 11.02.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Zauważyliście, że pojawia się tendencja "jak najcieńsza ściana zewnętrzna i jak najwięcej styropianu"Zaczynam budowę latem buduję z porothermu 25 + 15 styro "w kropki" lub porotherm 30 + 12 styro "w kropki" (sklaniam się jednak w stronę 30 +12) Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 11.02.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Zauważyliście, że pojawia się tendencja "jak najcieńsza ściana zewnętrzna i jak najwięcej styropianu" To zobacz na to : http://www.thermodom.pl/PL/ z lewej strony wybierz : System THERMOMUR. Znajomy z tego będzie budował już mu w fabryce przeliczyli ilość elementów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 11.02.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Niech ktoś poda konkretnie czy 20 cm ma uzasadnienie w bilansie cieplnym.Kiedyś czytałem że 15 wystarczy żeby zabezpieczyć ścianę termicznie każde następne centymetry nic nie dają gdyż fundament bardziej odbierze ciepło. Więc w takim wypadku najlepiej dać ścianę 25 mniejszy kontakt z fundamentem niż 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 11.02.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Po trzecie mój stary dom w którym mieszkam ma ściany 40 cm z ubitego żużlu wielkopiecowego+ tynk cementowy2-3 cm, przez ostatnie 4 lata nie kupujemy więcej jak 1,5-2t węgla rocznie i zawsze zostaje [dom 180m2]więc gdzie te MEGA oszczędności??? no popatrz a w innych wątkach twierdzą że to niemożliwe, że 4t to absolutne minimum http://forum.muratordom.pl/post2874663.htm#2874663 skomentujesz jakoś tego posta ?? U siebie będę dawał: Ściany zewnętrzne nośne MAX 29 + 12 -maksymalnie 14styropianu i ani centymetra więcej! Lepiej zainwestować w Pasywne ogrzewanie słoneczne lub wentylację z rekuperatorem ____________________________________________________________________ Styropian 25 cm? Co wy na biegunie mieszkacie? mnie osobiście to nie przeszkadza, nawet namawiał bym ciebie żebyś dał 8cm albo 5cm, trochę się z odbiorem domu nagimnastykujesz (nowe WT2009), ale za to jaka satysfakcja z zaoszczędzonych 500zł PS mnie pasywne ogrzewanie słoneczne kosztowało 11tyś, i bardzo mi się podoba w działaniu, a reku z GWC ok 5 tyś ale jeszcze nie wypróbowane w praktyce, styropian kosztował mnie podobnie 5 tyś, łączna powierzchnia domku 400m2 próbowałeś te 12cm kiedyś przeliczyć ?? wziąć kartkę papieru i skorzystać z kilku prostych wzorów matematycznych ?? Z pewnością to przeliczę choć jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem. Moje posty oparte są raczej na tym co wykonuję i co ludzie ode mnie chcą z czasem na przeliczanie współczynników już się nie mieszczę... a jak znajdę faktury na węgiel to z pewnością je udostępnię! Co do komentarza w/w to wydaje mi się,że tak się dzieje jeśli "pies zabiera się do jeża" (...) Swoją drogą gość musi mieć faktycznie problem ze swoim domem albo pochodzi z afryki i utrzymuje w domu temperaturę +30 non stop? U mnie w domu ciepła woda jest z bojlerów na prąd 2x 40l. a tylko CO na węgiel może stąd ta rozbieżność.. W końcu grzejemy tylko kilka miesięcy(...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madison22 11.02.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 pavelaman,a po ile kupujesz porotherm 25? (sorki,tak z innej beczki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavelamen 11.02.2009 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 pavelaman,a po ile kupujesz porotherm 25? (sorki,tak z innej beczki) na razie kończymy projekt, potem papierkowe sprawy a potem siuuuuu na zakupy. na razie skupiony jestem na tym etapie. wiec jeszcze nie mam rozeznania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 11.02.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Z pewnością to przeliczę choć jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem. Moje posty oparte są raczej na tym co wykonuję i co ludzie ode mnie chcą z czasem na przeliczanie współczynników już się nie mieszczę.. jak już skończysz liczyć sprawdź w prawie budowlanym który paragraf mówi o kołkowaniu styropianu na niskich domkach jednorodzinnych, bo ja już spotkałem na budowie takiego fachowca praktyka który chciał kołkować styropian na ociepleniu fundamentu przebijając przy tym pionową izolację p-wodną i w żaden sposób nie dało mu się wytłumaczyć że styropian zasypany ziemią nie jest podatny na wiatr w żaden sposób Pargrafy są dobre w sądach ... Dom osiada praktycznie przez cały czas od wybudowania do wyburzenia dlatego "wypada" dać kołki do styropianu żeby nie powstały mikroszczeliny lub widoczne rysy! Co do fundamentów się z Tobą zgodzę tam kołki są nie wskazane! Ja też znam takich co ładują kołki po ziemię(...) ale to inny temat; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.02.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Z pewnością to przeliczę choć jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem. Moje posty oparte są raczej na tym co wykonuję i co ludzie ode mnie chcą z czasem na przeliczanie współczynników już się nie mieszczę.. jak już skończysz liczyć sprawdź w prawie budowlanym który paragraf mówi o kołkowaniu styropianu na niskich domkach jednorodzinnych, bo ja już spotkałem na budowie takiego fachowca praktyka który chciał kołkować styropian na ociepleniu fundamentu przebijając przy tym pionową izolację p-wodną i w żaden sposób nie dało mu się wytłumaczyć że styropian zasypany ziemią nie jest podatny na wiatr w żaden sposób Pargrafy są dobre w sądach ... Dom osiada praktycznie przez cały czas od wybudowania do wyburzenia dlatego "wypada" dać kołki do styropianu żeby nie powstały mikroszczeliny lub widoczne rysy! Co do fundamentów się z Tobą zgodzę tam kołki są nie wskazane! Ja też znam takich co ładują kołki po ziemię(...) ale to inny temat; Ale jeśli ktoś nie tworzy nowych systemów to powinien stosować się do systemów stworzonych przez producentów, a oni twierdzą, że kołki muszą być. Jeśli ktoś robi inaczej to jego sprawa, ale niech nie tworzy nowych teorii. Oczywiście nie dotyczy to fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 12.02.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Widze że ostatnio dużo mówi sie o porothermie, a jak sie ma porównanie kosztów budowy 1 m2 ściany z np Max 288x188x220 uwzględniając cene zaprawy i robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 12.02.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Z pewnością to przeliczę choć jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem. Moje posty oparte są raczej na tym co wykonuję i co ludzie ode mnie chcą z czasem na przeliczanie współczynników już się nie mieszczę.. jak już skończysz liczyć sprawdź w prawie budowlanym który paragraf mówi o kołkowaniu styropianu na niskich domkach jednorodzinnych, bo ja już spotkałem na budowie takiego fachowca praktyka który chciał kołkować styropian na ociepleniu fundamentu przebijając przy tym pionową izolację p-wodną i w żaden sposób nie dało mu się wytłumaczyć że styropian zasypany ziemią nie jest podatny na wiatr w żaden sposób Pargrafy są dobre w sądach ... Dom osiada praktycznie przez cały czas od wybudowania do wyburzenia dlatego "wypada" dać kołki do styropianu żeby nie powstały mikroszczeliny lub widoczne rysy! Co do fundamentów się z Tobą zgodzę tam kołki są nie wskazane! Ja też znam takich co ładują kołki po ziemię(...) ale to inny temat; Ale jeśli ktoś nie tworzy nowych systemów to powinien stosować się do systemów stworzonych przez producentów, a oni twierdzą, że kołki muszą być. Jeśli ktoś robi inaczej to jego sprawa, ale niech nie tworzy nowych teorii. Oczywiście nie dotyczy to fundamentu. Zwykle systemodawca informuje o przypadkach kiedy kołkowanie nie jest konieczne, nie jest wacle tak,że każdy system nakazuje kołkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.02.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Z pewnością to przeliczę choć jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem. Moje posty oparte są raczej na tym co wykonuję i co ludzie ode mnie chcą z czasem na przeliczanie współczynników już się nie mieszczę.. jak już skończysz liczyć sprawdź w prawie budowlanym który paragraf mówi o kołkowaniu styropianu na niskich domkach jednorodzinnych, bo ja już spotkałem na budowie takiego fachowca praktyka który chciał kołkować styropian na ociepleniu fundamentu przebijając przy tym pionową izolację p-wodną i w żaden sposób nie dało mu się wytłumaczyć że styropian zasypany ziemią nie jest podatny na wiatr w żaden sposób Pargrafy są dobre w sądach ... Dom osiada praktycznie przez cały czas od wybudowania do wyburzenia dlatego "wypada" dać kołki do styropianu żeby nie powstały mikroszczeliny lub widoczne rysy! Co do fundamentów się z Tobą zgodzę tam kołki są nie wskazane! Ja też znam takich co ładują kołki po ziemię(...) ale to inny temat; Ale jeśli ktoś nie tworzy nowych systemów to powinien stosować się do systemów stworzonych przez producentów, a oni twierdzą, że kołki muszą być. Jeśli ktoś robi inaczej to jego sprawa, ale niech nie tworzy nowych teorii. Oczywiście nie dotyczy to fundamentu. Zwykle systemodawca informuje o przypadkach kiedy kołkowanie nie jest konieczne, nie jest wacle tak,że każdy system nakazuje kołkować. Oczywiście się zgadzam. Większość jednak zaleca i trudno przekonywać kogoś kto się na tym nie zna, że nie trzeba kołkować. Jak zakołkuje to na pewno źle nie będzie, jak nie zakołkuje to może będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 27.02.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Ay nie zakładać nowego wątku podłączę się tutaj. Wszyscy zastanawiają się czy dać 12, 15, 20 czy może jeszcze więcej styropianu na ścianę, a mnie nurtuje inne pytanie:czy lepiej dać np 13cm platinum plus(0,031), czy też 16cm gold (0,038). Współczynnik U będzie prawie taki sam. A cenowo?Sprawdziłam dziś na http://www.icmarket.pl, no i wychodzi mi, że taniej dać grubszą warstwę gorszego styro. Co o tym sądzicie? Co przemawia za tym, żeby płacić za lepszy styropian? Ja widzę na razie 2 punkty: - cieńsza ściana zewnętrzna, mniejszy "tunel" okienny. Tylko czy te 3 cm robi aż taką różnicę?- krótsze, a więc i trochę tańsze kołki Czekam na wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts