Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy, a klasa ziemii

maati1980

Recommended Posts

Witam,

Złożyłem wniosek o warunki zabudowy dla działki rolnej o pow. 0.5ha, ziemia klasy IIIa i IIIb. Dostałem pozytywny projekt od urbanisty, zapewnienia dostaw prądu i wody natomiast starosta nie uzgodnił mi warunków w zakresie ochrony gruntów rolnych jako że grunty klasy III są zabyt dobre aby je przeznaczać pod budownictwo mieszkalne. Złożyłem zażalenie do SKO i SKO podtrzymało decyzję starosty. Jak powinienem uzasadnić skargę w WSA? Dodam że działka znajduje się na terenia wskazanym przez studium zagospodarowania przestrzennego jako przeznaczone pod budownictwo mieszkalne.

Z góry dzieki za pomoc.

maati

Przepraszam błąd nie doczytałam :oops:

powołując się na art. 61 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80, poz. 717 z późn. zm.). Zgodnie z tym przepisem wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w sytuacji gdy teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1.

Przepis art. 61 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80, poz. 717 z późn. zm.) zawiera spójnik alternatywy rozłącznej "albo", co oznacza, że aby można było wydać decyzję o warunkach zabudowy, musi zostać spełniony przynajmniej jeden z podanych w tym punkcie warunków. W sytuacji gdy teren potencjalnego zainwestowania nie posiadał zgody na przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne w nieobowiązującym miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, należy rozważyć, czy wymaga, czy też nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów na cele nierolnicze i nieleśne, o której mowa w art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (tekst jedn. Dz. U. z 2004 r. Nr 121, poz. 1266 z późn. zm.). Jeśli teren takiej zgody nie wymaga, warunek z art. 61 ust. 1 pkt 4 jest spełniony.

Konieczność uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne dotyczy:

gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 0,5 ha,

Musisz dokładnie opisac sytuacje i podac jaką dokładnei powierzchnie ma ta działka

Jeszcze pytanko do tej sprawy. Skoro ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych nakazuje ograniczać wyłączanie gruntów takiego rodzaju (tzn R III) z produkcji rolnej to znaczy że nie zabrania robienia tego tylko "ogranicza" czy to nie znaczy że właśnie w takich przypadkach powinno być łatwiej przekształcać te grunty?

Chyba nie przeczytałeś tego co napisałam dokładnie albo ja mam za mało danych w twojej sprawie.

1. Na etapie decyzji wzizt nie ma konieczności uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze jeśli działka ma poniżej 0,5 ha

2. Wyłaczenie z produkcji rolnej następuje przed uzyskaniem pozwolenia na budowę (art 11 pkt 4 ustawy)

3. Ile dokładnie ma działka ?

4. Kto żądał od ciebie na etapie wzizt zgody na zmianę ?

5. Co było w starym planie zagospodarowania

6. Napisz co SKO uzasadniało w swojej decyzji

Art. 61. 1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej;

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego;

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1; 5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi.

i

Art. 7. 1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne dokonuje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach o zagospodarowaniu przestrzennym.

2. Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne:

1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 0,5 ha - wymaga uzyskania zgody Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,

2) gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa - wymaga uzyskania zgody Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa lub upoważnionej przez niego osoby,

3) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas IV, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 1 ha,

4) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas V i VI, wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego, oraz torfowisk i oczek wodnych, jeżeli mają być przeznaczone na cele budowy zbiorników wodnych, eksploatacji złóż kopalin, budowy dróg publicznych lub linii kolejowych,

5) pozostałych gruntów leśnych

- wymaga uzyskania zgody wojewody.

3. Wyrażenie zgody, o której mowa w ust. 2 pkt 1-5, następuje na wniosek zarządu gminy. Do wniosku dotyczącego gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa zarząd gminy dołącza opinię dyrektora regionalnej dyrekcji Lasów Państwowych, a w odniesieniu do gruntów parków narodowych - opinię dyrektora parku.

4. Do wniosku dotyczącego gruntów, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2, wojewoda dołącza swoją opinię i przekazuje wniosek odpowiedniemu ministrowi w terminie do 30 dni od chwili złożenia wniosku przez zarząd gminy.

5. Organ wyrażający zgodę, o którym mowa w ust. 2, może żądać złożenia wniosku w kilku wariantach, przedstawiających różne kierunki projektowanego przestrzennego rozwoju zabudowy.

Decyzja SKO wygląda następująco:

http://i43.tinypic.com/2mdntcn.jpg

Niestety ale jest duża różnica pomiędzy gruntami klasy I-III a klasami wyższymi (tzn gorszymi). Umnie SKO argumentuje że grunty są zbyt dobre i należy ograniczać ich przekazywanie pod budownictwo.

Nie było żadnego planu zagospodarowania, a uzgodnienie musi dostać wójt aby móc wydać warunki.

Odwołuj się do WSA , według mnie nie mają racji . I jeszcze jedno starosta jedynie opiniuje projekt decyzji. Czy dostałeś odmowną decyzję wzizit bo według mnie dopiero od negatywnej decyzji wzizt jest sens się odwoływac. Sprawdz jeszcze co było w starym planie zagosparowania bo taki musiał byc i napewno istniał tylko stracił ważnośc. Na mapach zaznacz dokładnie obszar inwestycji. Przeczytaj sobie też dokładnie ten wyrok WSA który ci podałam wato jeszcze poszperac w innych wyrokach.

czytaj jeszcze to :

http://www.czasopisma.pwp.pl/oss-200502.xml?katalog=2005024

i to

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/do/find?p=1&q=+SZUKANE+%5B%22Przeznaczenia+grunt%C3%B3w+rolnych+i+le%C5%9Bnych+na+cele+nierolnicze+i+niele%C5%9Bne%22%5D+ZORZ+%5Btrue%5D

we wszystkich orzeczeniach mowa jest o artykule 7 a według niego twoja działka nie podlega zgodzie na zmianę przeznaczenia.

W odwołaniu do WSA powołaj się na wszystkie wyroki które znajdziesz podaj sygnatury według mnie sprawa jest do wygrania. Zaznacz jeszcze że obszar oddziaływania i podaj że z tej działki 0,5 ha tylko 5 - 10 arów to teren inwestycji. Zrób zdjęcia i pokaż że w okolicy sie buduje mimo iz pewnych budynków nie ma jeszcze na mapach.

No niestety po analizie prawnika wychodzi że:

"5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi." załatwia sprawę tego że starosta musi uzgodnić warunki w przeciwnym wypadku wójt nie ma prawa wydać pozytywnej decyzji.

Natomiast będę próbował atakować lakoniczną analizę SKO tej sprawy, może się uda.

• 2 weeks później...

można jeszcze:

- wznowić granicę działki tak by miała 0,499 ha. Ustawa dopuszcza przeznaczenie na cele nierolnicze jeśli działka ma mniej niż 0,5ha

- ustawa o planowaniu z zagospodar... jasno mówi że to składający określa teren na którym mają być wydane WZ. Określ "ten" teren jedynie na części działki.

- pogonić gminę do ustalenia planu zagospodarowania

- podzielić działkę na mniejsze (ponoć da się to zrobić bez WZ ale jeszcze nie znalazłem podstawy prawnej)

dzięki. Znalazłem kilka innych orzeczeń w podobnych sprawach ale tu jest najlepiej opisane że zwarty obszar projektowy to obszar który sami określamy w wniosku o WZ.

Co do sprawy - do wygrania. Choć próbowałbym dogadać się w gminie/mieście żeby zaoszczędzić czasu. Gmina chyba odpowiada finansowo za zaniedbania/zwłoki itp? A poz tym niektórzy w urzędzie są wybierani a inni okresowo oceniani i kilka krytycznych opini czy przegranych sparw nie może pozostać bez echa.

Witam wszystkich. Mam całkiem podobną sytuację;

działka rolna RIII, ale poniżej 0,5 ha. Wg mnie spełnione są warunki ustawy do wydania decyzji o wz. Jednak koło mojej działki inni rolnicy mają także działki klasy RIII. Gdy zsumuje się wielkość mojej działki z obcymi, wychodzi powierzchnia oczywiście większa, niż magiczne 0,5 ha. Wg UG tylko to stoi na przeszkodzie w uzyskaniu pozytywnej decyzji o wz. Dla UG nie ma znaczenia, że ustawa mówi o "zwartym obszarze p r o j e k t o w a n y m" - UG powołuje się na "obszar zwarty", a słowo "projektowany" w ogóle nie jest brane przez UG pod uwagę !!! Na moje pytanie, po co w takim razie ustawodawca użył słowa "projektowany", usłyszałem odpowiedź od urzędnika, że to tak samo jakbym zapytał, po co jest w ogóle ta cała ustawa :->>> I jak można nie być w tym kraju tzw. pieniaczem?

Moim zdaniem, dla wskazanych działek nie może być wydane WZ.

W każdym z opisywanych przypadków nie jest spełniony warunek z Ustawy o planowaniu Art. 61.1.4)

- teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

Czyli status prawny jest taki, że warunek Art.61, oprócz wymienionych, spełniają jedynie grunty klasy IV i niższych, {(o powierzchni mniejszej niż 1ha) - obowiazywalo do 01.01.2009r}. Grunty klasy wyższej niż IV (upraszczając zapis w Ustawie) wymagają uzyskania zgody wojewody do obszaru 0,5ha, a powyżej zgody ministra.

Opisywane działki, tak czy inaczej, wymagają zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych na cele nierolnicze.

Uznałem, że jeśli zgoda na wyłączenie z prod. rolnej będzie konieczna, UG wystąpi o to do właściwego organu w trakcie postępowania o ustalenie wz. Okazuje się, że prawdopodobnie przed całym postępowaniem należałoby samemu wystąpić z takim wnioskiem do wójta i poczekać na wynik ... /?/

Uznałem, że jeśli zgoda na wyłączenie z prod. rolnej będzie konieczna, UG wystąpi o to do właściwego organu w trakcie postępowania o ustalenie wz. Okazuje się, że prawdopodobnie przed całym postępowaniem należałoby samemu wystąpić z takim wnioskiem do wójta i poczekać na wynik ... /?/

To jest zupełnie inna i odrębna sprawa. Tu chodzi o decyzje w sprawie zmiany przeznaczenia gruntów, a nie wyłączenie ich z produkcji.

A jeśli grunt wymaga zmiany "przeznaczenia", to WZ nie może być wydane.

można jeszcze:

- wznowić granicę działki tak by miała 0,499 ha. Ustawa dopuszcza przeznaczenie na cele nierolnicze jeśli działka ma mniej niż 0,5ha)

Nie jest to prawdą, wspomniana ustawa mówi w tym wypadku tylko tyle, że grunty do kat. IV i o powierzchni większej niż 0,5ha nie są w kompetencji wojewody, tylko ministra. Wynika to bezpośrednio z zapisu:

1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne …………..

……………………….

..................................

....................................

- wymaga uzyskania zgody wojewody wyrażanej po uzyskaniu opinii izby rolniczej.

- podzielić działkę na mniejsze (ponoć da się to zrobić bez WZ ale jeszcze nie znalazłem podstawy prawnej)

Działek rolnych nie można dzielić, jeśli w wyniku podziału powstanie działka mniejsza niż 0,3ha

można jeszcze:

- wznowić granicę działki tak by miała 0,499 ha. Ustawa dopuszcza przeznaczenie na cele nierolnicze jeśli działka ma mniej niż 0,5ha)

Nie jest to prawdą, wspomniana ustawa mówi w tym wypadku tylko tyle, że grunty do kat. IV i o powierzchni większej niż 0,5ha nie są w kompetencji wojewody, tylko ministra. Wynika to bezpośrednio z zapisu:

1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne …………..

……………………….

..................................

....................................

- wymaga uzyskania zgody wojewody wyrażanej po uzyskaniu opinii izby rolniczej.

Działek rolnych nie można dzielić, jeśli w wyniku podziału powstanie działka mniejsza niż 0,3ha

Zatem chyba to jasne, że grunt RIII o pow. poniżej 0,5 ha nie wymaga jakiejkolwiek zgody na zmianę przeznaczenia na cele nierolnicze /?/ Ustawa przecież nie mówi nic o gruntach tej klasy o pow. poniżej 0,5 ha, nieprawdaż?

Zatem chyba to jasne, że grunt RIII o pow. poniżej 0,5 ha nie wymaga jakiejkolwiek zgody na zmianę przeznaczenia na cele nierolnicze /?/ Ustawa przecież nie mówi nic o gruntach tej klasy o pow. poniżej 0,5 ha, nieprawdaż?

Wymaga zgody wojewody i jest to napisane bardzo wyraźnie - tylko należy czytać cały zapis

Art. 7.2. Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne:

(1-5 -wymienione jakich)

- wymaga uzyskania zgody wojewody, za wyjątkiem gruntów I-III o powierzchni wiekszej niż o,5 na co wyraża zgodę minister.