witu102 10.02.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Hej, właśnie powoli zabieram się za urządzenie piwnicy i zastanawiam się czy sa tu osoby, które tego już dokonały i pochwalą się swoimi piwniczkami:)Ewentualne inspiracje "katalogowe" mile widziane:)Co do moich "wymysłów" to chciąłnbym tam zmieścić napewno część warsztatową (jeden regał 90cm+stół 90cm plus perforacja na narzędzia na ścianie), dodatkowo część spiżarnianą 2-3 regały 90cm + lodówka, oprócz tego kącik ogrodniczy tj miejsce na nawozy/nasiona kosiarkę grabki i łopatę (ok 90-100cm bierzących ściany) miejsce na 2 rowery (powieszone na ścianie ok 100cm b).Poza tym wszystkim marzy mi się sauna 1-2 osobowa ( bez szaleńst), piwniczka z winami (fragment ściany z miejscem na 30-50butelek) i to coś czego poszukuje:)Licze na pomoc...nie mam nadal pomysłu na wykończenie ścian ani podłogi...Jeszcze dodam, że piwnica jest tylko pod połową domu i składają się na nią 2 pomieszczenia 1 o wymiarach 2,1m x 4m i wysokości 185cm, drugie zaś ma wymiary 4x4m i 2,2m wysokości:)pozdrawiam i czekam na pomysły:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 10.02.2009 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 nikt nie ma piwnicy,ani pomysłu na nią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 11.02.2009 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 no cóż....chyba pozostaje mi liczyć na własną kreatywność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 11.02.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 mam polpodpiwniczenie, kotlownia 16m2, wieksze pomieszczenie 30m2, mniejsze z klatka schodowa ~12m2. w wiekszym przed tynkowaniem wymurowalem scianki dzialowe i powstalo osobne pomieszczenie 3x3m.reszta z tych 30m2 to glowna piwnica gdzie bedzie warsztat i miejsce na rowery oraz prawdopodobnie drewno do kominka.kotlownia wiadomo.to wydzielone pomieszczenie 9m2 przeznaczam na wszelkie graty ogrodowe,kosiarki, kola do samochodow itepe, moze i roslinki na regalach.piwnica 12m2 to spizarnia.na saune zapozno chyba bo brak osobnego obwodu na piec,chociaz w warsztacie mam gniazdo 3 fazowe,a te 9m2 by sie nadawalo.wykonczenie: narazie jestem na etapie glazury na podlodze (w calej piwnicy,procz kotlowni - tam zywica ),sciany skromnie -farba akrylowa i prawdopodobnie na 1.3m wysokosci lamperia,taka mocniejsza by nie poobijac scian.regaly,polki,wieszaki swoja droga,czujka alarmu oraz tv w warszacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 11.02.2009 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 hmm na piec do sauny wystarczy 2kW ja planuje 1-2 maks 3 osobową...na szczęście mam rozdzielnie dodatkową w piwnicy z doprowadzeniem z głównego zasilania:)Co do TV to niestety nie mam instalacji... czujkę mam w pomieszczeniu z oknem:)Jutro zaczynam porządki czyli kupno regałów, co spowoduje zwolnienie mniejszej części gdzie narazie jest graciarnia i możliwości działania:)swoją drogą zazdroszczę dużej piwnicy:)u mnie skromne 24m2 ale lepsze tyle niż nic:)Drewno do kominka oraz graty ogrodowe typu łopat, grabi itd chce przenieść pod taras..planuje na wiosnę jego rozbudowę...poszerzenie o ok 1,5 i w tamtym miejscu pod "nawisem" zaizoluje od gruntu i będzie skrytka jak marzenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 12.02.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Nasz dom jest w pełni podpiwniczny a właściwie "podprzyziemiony" bo przyziemie jest zagłębione na ok. 1,5 m. Powierzchnia 56 m2. Mamy tam: - garaż - 18 m2, z miejscem na samochód i rowery, posadzka z gresu. - kotłownię-pomieszczenie gospodarcze ok. 6 m2 - kocioł gazowy, pralka, suszarka, zlew gospodarczy, szafki i półeczki na rózne przydatne- badź nie - drobiazgi, na podłodze płytki tak jak w holu. - siłownię 24 m2, z przynależną toaletą, na podłodze gres i panele. Póki co pomalowane wszystko zwykła biała farbą, wiosną zamierzamy malować akrylową zmywalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 12.02.2009 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 :)no proszę siłownia:) tez to rozważam, ale wciąż muszę się z tym wstrzymać do czasu wykończenia i uporządkowana stryszku gdyż wciąż liczę, że tam się zmieści:) Niestety moja piwnica ma pewną wadę, a mianowicie brak kanalizacji... dlatego nawet kondensat z pieca jest pompowany an parter pompką elektryczną...z tego powodu łazienka odpada...no chyba, ze istnieją pompki będące w stanie obsłużyć zlew/prysznic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 12.02.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 to zrob przepompownie dodatkowy koszt ale jesli za gleboko wzgledem terenu jest posadzka piwnicy to chyba jedyne wyjscie. a propos silowni.....u mnie bedzie dyndał worek bokserski w piwnicy hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 13.02.2009 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 możesz podać przykład takiej przepompowni? jak się sprawdza? czy można zainstalować bez demolki łazienek na górze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 13.02.2009 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 dziś zakupiłem 4 regały metalkas 180x40x90 jutro montaż część warsztatowo-przechowalnicza rośnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts