Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykończenie piwnicy

witu102

Recommended Posts

Hej, właśnie powoli zabieram się za urządzenie piwnicy i zastanawiam się czy sa tu osoby, które tego już dokonały i pochwalą się swoimi piwniczkami:)

Ewentualne inspiracje "katalogowe" mile widziane:)

Co do moich "wymysłów" to chciąłnbym tam zmieścić napewno część warsztatową (jeden regał 90cm+stół 90cm plus perforacja na narzędzia na ścianie), dodatkowo część spiżarnianą 2-3 regały 90cm + lodówka, oprócz tego kącik ogrodniczy tj miejsce na nawozy/nasiona kosiarkę grabki i łopatę (ok 90-100cm bierzących ściany) miejsce na 2 rowery (powieszone na ścianie ok 100cm b).

Poza tym wszystkim marzy mi się sauna 1-2 osobowa ( bez szaleńst), piwniczka z winami (fragment ściany z miejscem na 30-50butelek) i to coś czego poszukuje:)

Licze na pomoc...nie mam nadal pomysłu na wykończenie ścian ani podłogi...

Jeszcze dodam, że piwnica jest tylko pod połową domu i składają się na nią 2 pomieszczenia 1 o wymiarach 2,1m x 4m i wysokości 185cm, drugie zaś ma wymiary 4x4m i 2,2m wysokości:)pozdrawiam i czekam na pomysły:)

mam polpodpiwniczenie, kotlownia 16m2, wieksze pomieszczenie 30m2, mniejsze z klatka schodowa ~12m2.

w wiekszym przed tynkowaniem wymurowalem scianki dzialowe i powstalo osobne pomieszczenie 3x3m.reszta z tych 30m2 to glowna piwnica gdzie bedzie warsztat i miejsce na rowery oraz prawdopodobnie drewno do kominka.kotlownia wiadomo.to wydzielone pomieszczenie 9m2 przeznaczam na wszelkie graty ogrodowe,kosiarki, kola do samochodow itepe, moze i roslinki na regalach.piwnica 12m2 to spizarnia.na saune zapozno chyba bo brak osobnego obwodu na piec,chociaz w warsztacie mam gniazdo 3 fazowe,a te 9m2 by sie nadawalo.wykonczenie: narazie jestem na etapie glazury na podlodze (w calej piwnicy,procz kotlowni - tam zywica ),sciany skromnie -farba akrylowa i prawdopodobnie na 1.3m wysokosci lamperia,taka mocniejsza by nie poobijac scian.regaly,polki,wieszaki swoja droga,czujka alarmu oraz tv w warszacie :D

hmm na piec do sauny wystarczy 2kW ja planuje 1-2 maks 3 osobową...na szczęście mam rozdzielnie dodatkową w piwnicy z doprowadzeniem z głównego zasilania:)

Co do TV to niestety nie mam instalacji... czujkę mam w pomieszczeniu z oknem:)

Jutro zaczynam porządki czyli kupno regałów, co spowoduje zwolnienie mniejszej części gdzie narazie jest graciarnia i możliwości działania:)

swoją drogą zazdroszczę dużej piwnicy:)u mnie skromne 24m2 ale lepsze tyle niż nic:)

Drewno do kominka oraz graty ogrodowe typu łopat, grabi itd chce przenieść pod taras..planuje na wiosnę jego rozbudowę...poszerzenie o ok 1,5 i w tamtym miejscu pod "nawisem" zaizoluje od gruntu i będzie skrytka jak marzenie:)

Nasz dom jest w pełni podpiwniczny a właściwie "podprzyziemiony" ;-) bo przyziemie jest zagłębione na ok. 1,5 m.

Powierzchnia 56 m2.

Mamy tam:

- garaż - 18 m2, z miejscem na samochód i rowery, posadzka z gresu.

- kotłownię-pomieszczenie gospodarcze ok. 6 m2 - kocioł gazowy, pralka, suszarka, zlew gospodarczy, szafki i półeczki na rózne przydatne- badź nie ;-) - drobiazgi, na podłodze płytki tak jak w holu.

- siłownię 24 m2, z przynależną toaletą, na podłodze gres i panele.

Póki co pomalowane wszystko zwykła biała farbą, wiosną zamierzamy malować akrylową zmywalną.

:)no proszę siłownia:) tez to rozważam, ale wciąż muszę się z tym wstrzymać do czasu wykończenia i uporządkowana stryszku gdyż wciąż liczę, że tam się zmieści:)

Niestety moja piwnica ma pewną wadę, a mianowicie brak kanalizacji...:( dlatego nawet kondensat z pieca jest pompowany an parter pompką elektryczną...z tego powodu łazienka odpada...no chyba, ze istnieją pompki będące w stanie obsłużyć zlew/prysznic..