Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawiadomienie o zakończeniu budowy - uwagi PINB.

Wakmen

Recommended Posts

Wreszcie złożyłem wymagane dokumenty dotyczące zgłoszenia do użytkowania i oczekiwałem wymagane 3 tygodnie by legalnie użytkować nasz budynek a tu PINB postanowił abym złożył (uzupełnił) wymagane dokumenty. I tu moje wielkie zdziwienie bo nie byłem przygotowany na taki obrót sprawy gdyż od znajomych, którzy zgłaszali 7 miesięcy temu nie wymagali czegoś podobnego.

Cytuję co mam uzupełnic:

1. Uzupełnienie dziennika budowy o wpis kierownika robót sanitarnych, przedłożenie oświadczenia kierownika robót sanitarnych o zgodności wykonania instalacji sanitarnej z przepisami, warunkami pozwolenia na budowę i projektem budowlanym, dołączenia zaświadczenia potwierdzającego wpis kierownika robót na listę członków właściwej samorządowej izby inżynierów wraz z kopią uprawnień;

2. przedłożenia protokołu odbioru przydomowej oczyszczalni ścieków;

3. ...

Reszta jest już nie istotna bo od ręki uzupełniłem ale przedstawię co pani inspektor mi powiedziała:

Ad 1. Powołując się na art 42 ust 4 Prawa budowlanego

(cyt. "Przy prowadzeniu robót budowlanych, do kierowania którymi jest wymagane przygotowanie zawodowe w specjalności techniczno-budowlanej innej niż posiada kierownik budowy, inwestor jest obowiązany zapewnić ustanowienie kierownika robót w danej specjalności.")

mam dostarczyć protokół odbioru instalacji sanitarnej (na osobnej karcie) oraz oświadczenie kierownika robót sanitarnych o zgodności wykonanych instalacji z projektem i wymaganymi przepisami (w dzienniku budowy) przez osobe posiadającą uprawnienia sanitarne i należącą do członków właściwej samorządowej izby inżynierów. Może to zrobić kierownik budowy ale jeżeli takie uprawnienia posiada a mój nie posiada.

Nadmieniam, że instalację wykonałem sam pod nadzorem autoryzowanej firmy hydraulicznej. Oni mi dostarczali wszelkie materiały i pomoc techniczno - doradczą. Instalacja jest wykonana na poprawnie i z najwyższej jakości materiałów TECE.

Ad2. 2,5 roku temu zgłosiłem budowę przydomowej oczyszczalni ścieków. Wykonałem projekt instalacji z potrzebnymi atestami, uzgodnieniami i pomiarami gruntów. Po 30 dniach od zgłoszenia (przy braku sprzeciwu) zamówiłem koparkę i razem z teściem, zgodnie z projektem zakopaliśmy POŚ. O wszystkim zapomniałem bo po wszystkim gdy wykonałem inwestycję zgodnie z projektem pojechałem do starostwa to pani powiedziała, że ją to już nie interesuje co i jak zrobiłem.

Temat uważałem za zamknięty ale pani inspektor powołując sie na art. 57 Prawa Budowlanego

(cyt. "Art. 57. 1. Do zawiadomienia o zakonczeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na u3ytkowanie inwestor jest obowiazany dołaczyc:

4) protokoły badan i sprawdzen;

6) potwierdzenie, zgodnie z odrebnymi przepisami, odbioru wykonanych przyłaczy;")

wymaga ode mnie przedłożenia protokołu odbioru przydomowej oczyszczalni ścieków przez osobę z uprawnieniami jak w pkt1.

Mam pytanie do znawców tej materii czy czasem nie jest to nadinterpretacja prawa przez panią inspektor? Oczywiście nie mówiłem nic o tym, że sam wykonałem te prace ale pani inspektor nadmieniła, że od jakiś 2 miesięcy już takie dokumenty wymagają.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bym się powołał na art18 ustęp 1 punkt 5. "w przypadkach uzasadnionych wysokim stopniem skomplikowania robót budowlanych lub warunkami gruntowymi,nadzór nad wykonywaniem robót budowlanych - przez osoby o odpowiednich kwalifikacjach zawodowych"

jest jedno ale art 42 ust 4 na który powołuje się pani z PINB

Jeśli chodzi o oświadczenie kierownika robót to z tego co sie orientuje to kierownik budowy odpowiada za całość i nie jest wymagane przedstawienie oświadczenia kierownika robót.

Ciężka sprawa bo jak pani się uprze to będzie kłopot.

Wydaje mi się, że p. inspektor jednak wymaga protokołu odbioru oczyszczalni. Podobnie z resztą jest z szambem, chodzi o zapewnienie o jego szczelności, tylko tutaj chyba może takie oświadczenie złożyć zwykły kierownik budowy.

Może skontaktuj się z dostawcą oczyszczalni i poproś ich o ten protokół.

Życzę szybkiego oddania domu do użytku.

Wydaje mi się, że p. inspektor jednak wymaga protokołu odbioru oczyszczalni. Podobnie z resztą jest z szambem, chodzi o zapewnienie o jego szczelności, tylko tutaj chyba może takie oświadczenie złożyć zwykły kierownik budowy.

W tym problem, że ja już to mam bo kupując POŚ dostałem Aprobatę techniczną na której jest data sprawdzenia szczelności przez technika w firmie ROTO TANK (producent oczyszczalni). Tej pani to nie wystarcza. Muszę powołać osobę z uprawnieniami sanitarnymi (kilka krotnie podkreślała, że musi to być inżynier z uprawnieniami sanitarnymi :) ) i ma to zrobić po zakopaniu oczyszczalni. Kierownik budowy jeżeli nie posiada takich uprawnień to według tej pani nie może dokonać odbioru po wykonawczego. Pierwsze co to właśnie o kierowniku budowy pomyślałem bo sprawę miałbym załatwioną od ręki a tak muszę kogoś znaleźć i ... zapłacić mu kilka setek.

Co do odbioru instalacji sanitarnej to kilka dni temu o tej sprawie wspominał mi znajomy, że od 2 miesięcy muszę mieć odbiór instalacji od osoby z uprawnieniami sanitarnymi. Jemu robiła instalację sanitarne w domu firma (zarejestrowana, posiadająca regon, nip ...) ale nikt nie ma uprawnień sanitarnych więc również i on w podobnej sytuacji. Hydraulik, który wykonywał instalację jest bezradny ... teraz to już nie odbiera telefonów bo nigdy z czymś podobnym się nie spotkał i nie wie co ma zrobić.

Kiedyś ktoś powiedział, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu :evil:

Moim zdaniem, sprawa jest prosta i to za sprawą cytowanego PB

6) potwierdzenie, zgodnie z odrebnymi przepisami, odbioru wykonanych przyłaczy;")

Tak więc niech zacytuje, te odrębne przepisy dotyczące odbioru instalacji sanitarnej :lol:

Odrębne przepisy dotyczą ( bo są) elektryki i gazu, oraz przyłączy.

Co ciekawe, ale to gmina określa warunki odbioru POŚ. Jeśli nie są określone..... A oczyszczalnia nie jest "przyłączem" w zwiazku z czym nie "zalapuje" się na cytowany przepis.

To samo dotyczy wykonywania i nadzoru tych robót - niech wskaże przepis, który to nakazuje w inwestycjach pt. dom jednorodzinny.

Powodzenia.

W tym problem, że ja już to mam bo kupując POŚ dostałem Aprobatę techniczną na której jest data sprawdzenia szczelności przez technika w firmie ROTO TANK (producent oczyszczalni). Tej pani to nie wystarcza. Muszę powołać osobę z uprawnieniami sanitarnymi (kilka krotnie podkreślała, że musi to być inżynier z uprawnieniami sanitarnymi :) ) i ma to zrobić po zakopaniu oczyszczalni. Kierownik budowy jeżeli nie posiada takich uprawnień to według tej pani nie może dokonać odbioru po wykonawczego. Pierwsze co to właśnie o kierowniku budowy pomyślałem bo sprawę miałbym załatwioną od ręki a tak muszę kogoś znaleźć i ... zapłacić mu kilka setek.

Cholera, to kuriozalne. Jeżeli, chcesz wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi to zmień taktykę i idź jeszcze raz na rozmowę z ta panią i poproś ją o POMOC w tej sprawie, bo np. jesteś bezradny, nie znasz się, głupi jesteś, a pani to taka mądra to na pewno pomoże. Jeżeli da Ci namiary na człowieka, który Ci to wszystko załatwi .............to obarczony tą wiedzą masz dwa wyjścia.

Nie wiem oczym ta dyskusja. Pani podała konkretne paragrafy z ktorych jasno wynika że do prowadzenia robot budowlanych w zakresie wykraczającym poza zakres uprawnień kierownika budowy inwestor jest obowiązany powołac odpowiednich kierownikow robot aby robotami tymi kierowali bo kierownik budowy nie zna sie na tym. A życzenie aby pani pokazała artykoł ,ze dotyczy domow jednorodzinnych pozostaje tylko pobożnym życzeniem bo nie ma artykołu mowiącego ,że inaczej traktuje sie domek jednorodzinny a inaczej budynek wielorodzinny.

Jest to normalne stosowanie prawa budowlanego. Nienormalnym jest to ,że tak nie czesto i stąd takie wasze zdziwienie.

Nie wiem oczym ta dyskusja. Pani podała konkretne paragrafy z ktorych jasno wynika że do prowadzenia robot budowlanych w zakresie wykraczającym poza zakres uprawnień kierownika budowy inwestor jest obowiązany powołac odpowiednich kierownikow robot aby robotami tymi kierowali bo kierownik budowy nie zna sie na tym. ...

Po niekąd masz rację ale dlaczego wykonanie szamba czy to z kręgów czy to zakopanie szczelnego zbiornika może pokwitować kierownik budowy w dzienniku budowy a POŚ systemem rozsączającym z gotowym, pełnym i czytelnym projektem nie może odebrać kierownik budowy? Bo się nie zna?! Nie przesadzajmy! To według mnie tak na pewno nie jest.

...A życzenie aby pani pokazała artykoł ,ze dotyczy domow jednorodzinnych pozostaje tylko pobożnym życzeniem bo nie ma artykołu mowiącego ,że inaczej traktuje sie domek jednorodzinny a inaczej budynek wielorodzinny...

Oczywiście mogę napisać odwołanie prosząc na jakiej podstawie nakazują mi zdobycie "ponadprzeciętnych" odbiorów ale chyba mi nie o to chodzi. Chcę sprawę wyjaśnić do końca i pozytywnie. Może to jest jeszcze mniej istotne ale dom, który zgłaszam do użytkowania jest domem letniskowym całorocznym.

Mam dodatkowo zaistalowane na dachu kolektory słoneczne (zasobniki na CWU), które montowała mi firma sprzedające je ale ... również nie posiadają uprawnień sanitarnych ale są autoryzowanym przedstawicielem Hewalexa.

... Jest to normalne stosowanie prawa budowlanego. Nienormalnym jest to ,że tak nie czesto i stąd takie wasze zdziwienie.

Tak i tu masz rację. Jestem zdziwiony nagłym "douczeniem" się urzędników ale czy prawidłowym? Jeżeli tak to niech to stosują we wszystkich inspektoratach a nie tylko w tym do którego należę. Nie chciałbym się kolejny raz przekonać, że pani źle zinterpretowała prawo budowlane (poniekąd z 1994r) i ja musiałem za jej błąd zapłacić 500 PLN czy może i jeszcze więcej zapłacić. To nie są jej pieniążki a moje.

Proszę o kolejne wypowiedzi a tym bardziej czekam na posty osób mające do czynienia z prawem budowlanym w pracy zawodowej.

wg mnie nadinterpretacja przepisów, ale będziesz się kłócił i udawadniał Pani że nie ma racji i narażał na ewentualna kontrolę ?

Oddałam budynek pod koniec grudnia protokołu dotyczącego instalacji wod-kan nie dawałam. Musiałam miec odbiór przyłaczy wod- kan z zakładu Wodociągów . A na druku do zgłoszenia mam napisane 5) kopie aktualnych badań i sprawdzeń (... lub wykonaniu przydomowej oczyszczalni ścieków - pozwolenie na eksploatacje oczyszczalni z Gminy)

Po niekąd masz rację ale dlaczego wykonanie szamba czy to z kręgów czy to zakopanie szczelnego zbiornika może pokwitować kierownik budowy w dzienniku budowy a POŚ systemem rozsączającym z gotowym, pełnym i czytelnym projektem nie może odebrać kierownik budowy? Bo się nie zna?! Nie przesadzajmy! To według mnie tak na pewno nie jest.

Nieprawda. Szamba z kregow czy innego kierownik budowy z uprawnieniami konstrukcyjnymi też nie może odebrac z tego samego powodu - bo sie nie zna na tym. W związku z tym też niezbedny jest kierownik robot sanitarnych.

A tro że konstruktorzy odbierają szamba i nie tylko to co ja poradze. Poprostu jawnie lamią prawo bo w PB w prost jest określona kara za pelnienie samodzielnych funkcji technicznych bez uprawnień budowlanych. Jak kiedyś w związku z tym zamkną jakiegoś kierbuda to sie to szybko skończy.

Wysłany: Sro, 11 Luty 2009 09:15 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

marcin714 napisał:

Nie wiem oczym ta dyskusja. Pani podała konkretne paragrafy z ktorych jasno wynika że do prowadzenia robot budowlanych w zakresie wykraczającym poza zakres uprawnień kierownika budowy inwestor jest obowiązany powołac odpowiednich kierownikow robot aby robotami tymi kierowali bo kierownik budowy nie zna sie na tym. ...

marcin714 napisał:

...A życzenie aby pani pokazała artykoł ,ze dotyczy domow jednorodzinnych pozostaje tylko pobożnym życzeniem bo nie ma artykołu mowiącego ,że inaczej traktuje sie domek jednorodzinny a inaczej budynek wielorodzinny...

Oczywiście mogę napisać odwołanie prosząc na jakiej podstawie nakazują mi zdobycie "ponadprzeciętnych" odbiorów ale chyba mi nie o to chodzi. Chcę sprawę wyjaśnić do końca i pozytywnie. Może to jest jeszcze mniej istotne ale dom, który zgłaszam do użytkowania jest domem letniskowym całorocznym.

Podstawe prawną pani już ci podała. Może ją uzupełnic o nr dziennika ustaw.

Że dom letniskowy nie ma znaczenia jeśli budowany jest na pozwolenie na budowe - potrzebni są wtedy kierownicy odpowiednich specjalności.

Mam dodatkowo zaistalowane na dachu kolektory słoneczne (zasobniki na CWU), które montowała mi firma sprzedające je ale ... również nie posiadają uprawnień sanitarnych ale są autoryzowanym przedstawicielem Hewalexa.

Normalna sprawa. Firma zalatwila sile roboczą i technologie a ty masz zalatwic kierownictwo robot. Tak jak z cieślą. On ma ci zrobic dach a nie byc kierownikiem budowy, tak jak z elektrykiem, ktory ma ci zrobic instalacje a nie byc automatycznie kierownikiem na twojej budowie. Co nie znaczy że nie może.

Tak i tu masz rację. Jestem zdziwiony nagłym "douczeniem" się urzędników ale czy prawidłowym? Jeżeli tak to niech to stosują we wszystkich inspektoratach a nie tylko w tym do którego należę. Nie chciałbym się kolejny raz przekonać, że pani źle zinterpretowała prawo budowlane (poniekąd z 1994r) i ja musiałem za jej błąd zapłacić 500 PLN czy może i jeszcze więcej zapłacić. To nie są jej pieniążki a moje.

Przykro mi ,że akurat ty trafileś na douczonego urzednika ale nic mu nie możesz zrobic bo to on jest na prawiwe i argumentacja ,że inne starostwa leją na to nic nie da.

Może jak sie zaprzesz to sie zmeczą i dadzą ci spokoj. Ale jeśli nie to nie masz szans bo wystarczą dwa pytania do ciebie:

1-Kto u Pana kierował rubotami budowlanymi przy budowie instalacji i urządzeń sanitarnych?

Możesz odpowiedziec na dwa sposoby:

-Nikt a to bkończy rozmowe bo nie można prowadzic budowy bez kierownictwa

-Kierownik budowy

2- Czy kierownik budowy ma uprawnienia budowlane w specjalności instalacyjnej sanitarnej?

- odp. - Nie.

Czyli wracamy do przypadku pierwszego- budowa bez kierownictwa

Rownocześnie powinno byc wszczynane postepowanie administracyjne przeciwko kierownikowi budowy ktory chcial pełnic samodzielne funkcje techniczne w budownictwie bez stosownych uprawnień.

PS. Sorrki za brak ogonkow ale klawiatura mi zwariowala i jak robie np Alt+c to otwiera mi sie kalkulator. Przy innych ogonkach otwierają mi sie inne programy. Może ktoś wie co sie stalo?

Kierownikiem budowy zostaje inzynier z uprawnieniami branży, która jest kluczowa dla danej inwestycji. Trudno, by kierownik budowy mial wszystkie uprawnienia(kierownik budowy domku ma uprawnienia konstrukcyjno - budowlane), z branży sanitarnej teoretycznie może zdobyc uprawnienia w ograniczonym zakresie, ale rzadko się to spotyka.

Zawsze dziwiłem się, czemu nikt z barnży sanitarnej nie jest wymagany na etapie budowy domku (CHYBA ŻE WYKONUJE SIĘ INST. GAZOWĄ).

Czyli wracamy do przypadku pierwszego- budowa bez kierownictwa

Rownocześnie powinno byc wszczynane postepowanie administracyjne przeciwko kierownikowi budowy ktory chcial pełnic samodzielne funkcje techniczne w budownictwie bez stosownych uprawnień.

Odwracając powiedzenie: Jak się mówi „B”, to wpierw trzeba powiedzieć „A”.

Kilka cytatów z PB:

Art. 41. 4. Inwestor jest obowiązany zawiadomić o zamierzonym terminie rozpoczęcia robót budowlanych, na które jest wymagane pozwolenie na budowę, właściwy organ oraz projektanta sprawującego nadzór nad zgodnością realizacji budowy z projektem, co najmniej na 7 dni przed ich rozpoczęciem, dołączając na piśmie:

1) oświadczenie kierownika budowy (robót), stwierdzające sporządzenie planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz przyjęcie obowiązku kierowania budowa (robotami budowlanymi), a także zaświadczenie, o którym mowa w art. 12 ust. 7;

Art. 42. 1. Inwestor jest obowiązany zapewnić: objęcie kierownictwa budowy (rozbiórki) lub określonych robót budowlanych oraz nadzór nad robotami przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności.

3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do budowy lub rozbiórki obiektów, dla których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, z wyjątkiem budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19. Właściwy organ może wyłączyć, w drodze decyzji, stosowanie tych przepisów również w stosunku do innych obiektów, jeżeli jest to uzasadnione nieznacznym stopniem skomplikowania robót budowlanych lub innymi ważnymi względami.

Moim zdaniem.

Wynika z tego (pogrubione), że organ powinien wstrzymać rozpoczęcie robót budowlanych w przypadku nie złożenia przez inwestora oświadczeń kierowników robót , oraz wymaganych zaświadczeń w przypadku braku takowych uprawnień przez KB – co wynika z przedłożonego zaświadczenia.

Jeśli tak się nie stało, to można domniemać, ze organ zastosował (na czerwono) Art.42.3.

Pewnie dlatego też, nie wymaga nadzoru i odbioru instalacji telekomunikacyjnej w domu, choć ta, temu prawu też podlega.

No ja bym na to nie wpadł tzn na konkluzję z tego pogrubionego i czerwonego.

A na powaźnie to nie można domniemywać, że zanechanie czy przeoczenie czegoś -tego pogrubionego skutkuje decyzją - czerwone. Jedynie można by było ukarać urzędnika za to ,że nie wezwał do uzupełnienia dokumentów przy zawiadomieniu o rozpoczęciu budowy. Idąc troszeczkę dalej można wywodzić ,że w związku z tym zawiadomienie o rozpoczęciu robót było nieskuteczne. Idąc jeszcze dalej można wywodzić , że ktoś popełnia samowolębudowlaną.

Ale to tylko dywagacje bo na etapie zgłaszania rozpoczęcia robót budowlanych nie musimy mieć już wszystkich kierowników. Należy za to powołać ich w miarę potrzeb i w miarę postępów prac wtedy kiedy są potrzebni.

Pani i tak jest łaskawa bo pozwala na uzupełnienie dziennika po fakcie. Dokładnie tak jakby wybudować dom bez kierbuda, zanieść dokumenty i dowiedzieć się,że kierbud będzie potrzebny. Wyobraża sobie ktoś sytuację ,że po fakcie można by było dziennik uzupełniać?

Pani przecież mogła by wydać decyzję odmawiającą przyjęcia zgłoszenia zakończenia budowy z powodów braku kierownictwa robót budowlanych i chyba tylko legalizacja samowoli budowlanej wchodziła by w grę.

Będąc na miejscu vinwestora siedziałbym cicho i korzystał z tego ,że ktoś pozwala mi uzupełniać dokumentację budowy po fakcie bo naprawdę jest to nielegalne. Ktośbędzie musiał potwierdzić ,że kierował robotami budowlanymi w sytuacji gdy te roboty dawno są zakończone a on ich na oczy nie widział.

KIEROWNIKÓW NIE POWOŁUJE SIĘ DO ODBIORÓW ROBÓT LECZ DO KIEROWANIA NIMI CZYLI ZAWSZE PRZED ROZPOCZĘCIEM A NIE PO ZAKOŃCZENIU. w DZIENNIKU BUDOWY POWINIEN BYĆ WPIS Z DATĄ O PRZYJĘCIU OBOWIĄZKÓW KIEROWNIKA BUDOWY CZY ROBÓT !!!!

Ale to tylko dywagacje bo na etapie zgłaszania rozpoczęcia robót budowlanych nie musimy mieć już wszystkich kierowników. Należy za to powołać ich w miarę potrzeb i w miarę postępów prac wtedy kiedy są potrzebni.

A to ciekawe. Na jakiej podstawie tak sądzisz - bo przepisy mowia zupelnie co innego - pierwsza strona Dziennika Budowy.

Pod drugie, spróbuj wytłumaczyć brak wymagań w zakresie telekomunikacji - zakładając, ze jest linia telefoniczna, rozprowadzenie jej po domu, sieć WLAN, itp. :lol:

Ps. Brak decyzji w tym przypadku można odczytać jako decyzje akceptującą, tak, jak dzieje sie to w przypadku zgłoszenie budynku do odbioru.

to co mogę od siebie dodać kierownik budowy jest potrzebny przy robotach wymagających pozwolenia na budowę , oczyszczalnia wymaga jedynie zgloszenia a więc po co kierownik

Dokładnie tak jest. Nie chciałem tego podnosić, ale "iine przepisy" określają konieczność dokonania "specjalistycznych" odbiorów (instalacji) tylko w zakresie gazu i elektryczności.

Jak czytam Wasze odpowiedzi to mój nastrój jest jak ta fala - raz na szczycie raz na dole. Znalazłem już osobę, która mi wystawi "wymagane"zaświadczenia ale chcę być pewien, że robię to w słusznej sprawie i jest to naprawdę wymagane.

3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do budowy lub rozbiórki obiektów, dla których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, z wyjątkiem budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19. Właściwy organ może wyłączyć, w drodze decyzji, stosowanie tych przepisów również w stosunku do innych obiektów, jeżeli jest to uzasadnione nieznacznym stopniem skomplikowania robót budowlanych lub innymi ważnymi względami.

Zaznaczony tekst na pewno dotyczy POŚ bo od niej nie jest wymagane pozwolenie na budowę a wymagane jest tylko zgłoszenie robót. W takim przypadku nie muszę powoływać kierownika robót sanitarnych by odebrał wykonanie prac.

Czytając dalej w prawie budowlanym:

Art. 3. Ilekroc w ustawie jest mowa o:

1) obiekcie budowlanym - należy przez to rozumiec:

a) budynek wraz z instalacjami i urzadzeniami technicznymi,

b) budowle stanowiaca całosc techniczno-użytkowa wraz z instalacjami i urzadzeniami,

Tak więc zgłaszając rozpoczęcie robót budowlanych na które jest wymagane pozwolenie na budowę powołałem kierownika budowy, by nadzorował prace. Ale jak to ma się do instalacji sanitarnej w tym budynku? Czy na pewno powinienem powołać kierownika robót sanitarnych? I jeżeli mam instalację solarną to ten sam kierownik powinien odebrać tę instalację (bo służy mi do CWU i CO)? Ale jak on się na takiej elektronice nie zna to co zrobić (ale ma uprawnienia)?

...Nie chciałem tego podnosić, ale "iine przepisy" określają konieczność dokonania "specjalistycznych" odbiorów (instalacji) tylko w zakresie gazu i elektryczności.

Czy możesz się dowiedzieć jakie to przepisy albo gdzie je szukać? Może w nich jest ujęte, że nie ma takiej potrzeby powoływać kierownika robót sanitarnych w podobnych sytuacjach.

Czy możesz się dowiedzieć jakie to przepisy albo gdzie je szukać? Może w nich jest ujęte, że nie ma takiej potrzeby powoływać kierownika robót sanitarnych w podobnych sytuacjach.

Niestety sa to przepisy "branżowe" nie mające nic wspólnego z PB.

Tak na marginesie. Całe to zamieszanie może wynikac z faktu wejscia nowych przepisów WT, jak i dot. projektowania. Ale one dotyczą tylko projektów i budowy (pozwolenia) których realizacja rozpoczęła się po 01.01.2009r.