Krzychos 10.02.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Proszę pomóżcie. Już niedługo będę robił wylewki na parterze wraz z garażem i kotłownią. Planuje zrobić w garażu i kotłowni posadzkę żywiczną lub epoksydową.Podczas spotkania z szefem firmy od posadzek wspomniałem o tym, ale oczywiście jak zakres prac tylko nieznacznie odbiega od tego co firma robi niezmiennie od kilku lat, to jest oczywiście problem. Myślałem, że posadzkę betonową wystarczy zrobić na poziom "zerowy" i tylko nałożyć cieniutką warstwe żywicy. Szef niestety powiedział, że beton musi być wtedy twardszy, niż ten który oni robią na budowie, że ta żywica może pękać itd. itp. Może ktoś z was zastosował takie rozwiązanie u siebie to proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 10.02.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Beton musi być twardszy ale czemu fachowiec od posadzek narzeka - musi tylko więcej cementu wsypać do maszyny no i szybciej ściągnąć i zatrzeć w garażu i kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 10.02.2009 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 On twierdzi, że to musi beton B-25 (chyba) i oni nie są go w stanie zrobić. Ale, może tak mówi, bo jakby musiał dać więcej cementu to już mu się nie kalkuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 11.02.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 W sprawie betonu i żywicy kontaktuj się z malgos2 lub editta. One mają betonowe posadzki a editta ma ekipę która je wykonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 12.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ale jakie dokładnie to mają być posadzki żywiczne?malowanie farbą epoksydową? Kolorowa żywica epoksydowa + bezbarwny kwarc? Kwarc barwiony w masie + bezbarwna żywica epoksydowa? Pod dobra posadzkę epoksydową nie jest potrzebne "specjalne" podłoże, natomiast beton musi być odpowiednio przygotowany - śrutowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 12.02.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 On twierdzi, że to musi beton B-25 (chyba) i oni nie są go w stanie zrobić. Fakt, zalecany jest B-25. Ale co do pękania zywicy - trzeba zrobić dylatacje "po prostu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver200 12.02.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Pod dobra posadzkę epoksydową nie jest potrzebne "specjalne" podłoże, natomiast beton musi być odpowiednio przygotowany - śrutowany. mogę prosić o bardziej szczegółowe informacje? mam zamiar samemu zrobić taką posadzkę i szukam informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 12.02.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Przydatny wątek o betonie i o żywicyhttp://forum.muratordom.pl/beton-we-wnetrzu-kilka-pytan,t92351.htm?highlight=żywica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 12.02.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Pod dobra posadzkę epoksydową nie jest potrzebne "specjalne" podłoże, natomiast beton musi być odpowiednio przygotowany - śrutowany. mogę prosić o bardziej szczegółowe informacje? mam zamiar samemu zrobić taką posadzkę i szukam informacji Wiesz, samemu to jest odrobinę skomplikowane... Nie jest to może fizyka jądrowa ale i nie całkiem banalne głównie dlatego że: 1) potrzeba specjalnych urządzen (jak chociażby śrutownica) 2) producenci materiałów współpracuja z wykonawcami i nie chca sprzedawac materiału bezpośrednio, Gdybyś wobec tego zapalił się do skorzystania z usługi wykonawcy to od razu Cie ochłodzę - wykonawcy nie są zainteresowani robieniem małytch powierzchni i zazwyczaj dają cene zaporową. Całej technologii Ci nie podam, bo nie robiłam tego fizycznie (siedziałam w dziale "umysłowych" ) pamietam tyle, że beton sie śrutuje śrutownicą (dośc duża maszyna) po to, żeby żywica miała lepszą przyczepność. Następnie nakładasz odpowiednią pacą zywicę która zasypuje się piaskiem kwarcowym bezbarwnym bądź kolorowym. Na piach daje się 1-3 warstwy bezbarwnej żywicy (jako warstwę wykańczającą). A później wszystko sobie schnie kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 12.02.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 podbnie jak kolega wyzej opisal. wpierw srutowanie/blastrowanie powierzchni betonu zacieranego,by usunac mleczko betonowe z powierzchni,naprawa krawedzi itepe (kosmetyka),potem grunt (zazwyczaj bezbarwny), na to piasek kwarcowy odrazu na mokro(uziarnienie 0,2-0,5;0,5-0,8 - na garaz w sam raz), szlif lub odrazu kolor z piachem lub juz bez. technologia moze byc :malowana lub wylewana. w warunkach domowych blastrowanie mozesz zastawic zeszlifowaniem papiererem ,korn 40-60 na flex i siwe dymy polecam,kolory praktycznie wg palety ral. zawodowo tego nie robie,ale przy dwuskladnikowych polecam wymieszanie wg. wagi ,bo inaczej problem z utwardzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 12.02.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 podbnie jak kolega wyzej opisal. kolega? chyba się obrażę No i po co ten awatar, no po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 12.02.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 ups a sugerowalem sie podejrzanym nikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 12.02.2009 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Trochę skomplikowane jest zrobienie takiej posadzki i pewnie dość drogie. Myślałem nawet o tym, żeby posadzkę żywiczną lub epoksydową wykonać samemu. Ci posadzkarze co wylewali mi "zwykłe" posadzki na piętrze zrobiliby mi posadzkę na gładko w garażu a ja sam bym naniósł już odpowiednią warstwę. Piszecie, że firmy specjalizujące się w tym za małe powierzchnie nie chcą się zabierać, ale mam telefon do człowieka, który pracuje w takiej firmie, więc może zrobi mi taką jako fuche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 12.02.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 http://forum.muratordom.pl/podloga-zywiczna,t46520.htm?highlight=żywica%20epoksydowahttp://forum.muratordom.pl/posadzka-w-garazu-nie-gres,t122703.htm?highlight=żywica%20epoksydowa A tu tomek1950 opisuje jak sam zrobił posadzkę z żywicy u siebie:http://forum.muratordom.pl/posadzka-z-zywice-epoksydowej,t99883.htm?highlight=żywica%20epoksydowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 13.02.2009 01:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Widze, ze mnie ktos wolal... Z tego, co wiem, istnieja posadzki cienko- i grubowarstwowe. Pod te pierwsze podloze powinno byc idealnie rowne, natomiast grubowarstwowe to spory koszt. Dla mojej ekipy (przy okazji ekipy Editty) nie ma rzeczy niemozliwych, wiec polecam. I jest zainteresowana malymi powierzchniami tyle, ze pewnie w okolicach Malopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 23.09.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Wiecie moze jka sie zachowuje zywica na ogrzewaniu podlogowym?. Bo pieknie wygladaja te duze powierznie w salonach....ale ciekawe czy sa jakies dylatacje i jak to wyglada po sezonie grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts