gabriela 10.02.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 styropianem. Mamy mur 24 beton komorkowy +8 styropianu + 12 beton komork.No wlasnie, na elewacje radzi nam jeszcze 5 cm styropianu. Nie wiem, czy nie powstanie tzw.puszka, czy latem nie bedzie za chlodno, a zima za cieplo? Problemem jest tu brak styropianu w nadprozach, tam bez ocieplenia bedzie napewno przemarzac. Tylko prosze, komu pytanie wydaje sie glupie nie musi odpowiadac.Pozdrawiam i prosze o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 10.02.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Niech okleją styropianem nadproża i ok 30/40/50 cm z prawej i lewej Powstanie taka imitacja okiennic można później dać inny kolor tynku ub po prostu pomalować Na nadproże styropian 5 a na boki może być cieńszy-ja bym tak zrobił... wyglądałoby to jakoś tak:http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_irysach/m3f0194d58530c,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 11.02.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Ja bym nie dawała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 11.02.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Nie słuchajcie tego fachury. Powstałaby jakaś hybryda ściany 4 warstwowej. Zobaczcie jaką macie w projekcie grubość ścian. Dodatkowe 5 centymetrów na pewno spowodowałoby to, że dom będzie cieplejszy, ale czy nie zaburzy to harmonii budynku i zmiany wymiarów. Ponadto więcej ciepła ucieka przez okna, nieszczelne drzwi i mostki cieplne np. przy balkonach. Zainwestujcie może lepiej w lepsze (cieplejsze) okna i drzwi zamiast zwiększać ocieplenie ściany. Ściana 3 warstwowa już będzie bardzo ciepła... Chyba że jesteście ludźmi majętnymi, to wtedy możecie zrobić według wskazówek fachowca i jescze zamówić lepsze okna i drzwi. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 11.02.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 A wyliczył to jakoś? Ja jestem zwolenniczką dobrego docieplania domów, mamy 15 cm styropianu, ale ścianę macie 3-warstwową, beton komórkowy to ciepły materiał, więc po co jeszcze? może wystarczy ocieplić nadproża, i kupić w miarę ciepłe okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.02.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 styropianem. Mamy mur 24 beton komorkowy +8 styropianu + 12 beton komork. No wlasnie, na elewacje radzi nam jeszcze 5 cm styropianu. Nie wiem, czy nie powstanie tzw.puszka, czy latem nie bedzie za chlodno, a zima za cieplo? Problemem jest tu brak styropianu w nadprozach, tam bez ocieplenia bedzie napewno przemarzac. Tylko prosze, komu pytanie wydaje sie glupie nie musi odpowiadac. Pozdrawiam i prosze o rady. Tym bym się nie martwił. Zawsze można otworzyć okna. Jak już chcesz coś zrobić to zwiększ grubość izolacji pomiędzy ścianami, albo dołóż z zewnątrz wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 12.02.2009 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Juz nic innego nie moge zrobic, budynek ma okna (dobre) i drzwi, juz nic w scianie nie mozna zmienic. Myslalam nad taka szersza opaska ze styropianu nad wszystkimi oknami, nie wiem tylko, czy tak to rowno wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts