Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzat - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

Z tego co wiem, ale całkiem możliwe że niedokładnie, to na systemowym, ciut poniżej dachu wylewa się zbrojoną płytę ( z dziurami na otwory kominowe ) i na tym buduje się sam komin z klinkieru. Pełnego. Coby szczelny, ciepły był i nie kruszył się z czasem... A jeśli dajesz sysytem do samej góry to tylko obkłada się go płytkami klinkierowymi ( takimi grubszymi kafelkami ) albo połówkami klinkieru, ale wtedy też trzeba wylewać tą stopę, bo to już ciężkie jest...

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też jestem za tym rozwiązaniem,zbrojona płyta z otworami a na niej pełna cegła klinkierowa.

Bo na razie w większości przypadków o których czytałam,to dziurawka przecieka,nawet jakda się grubą fugę i zaimpregnuje w ok90% przypadków. Chyba ,że ja czytam i nie kumam ,że to chodzi o zwykłą cegłę wypalaną dziurawkę,a nie o cegłę dziurawkę z klinkieru :oops:

Dach masz śliczny,a kominy po nałożeniu tynku będą jeszcze lepiej się prezentowały :lol: Kole chałupy jest ok :lol:

Ciekawią mnie te Twoje kratki czy też wywietrzniki w kominach,zastanawiam się teraz czy moje takie mają? O ja nieświadoma niczego inwestorka, muszę koniecznie z rana to sprawdzić :roll:

A wiesz Madziu,że będziemy miały domy identycznie usadowione? Wejście od zachodu,od południa przełożone duze okno balkonowe, a od wschodu ja mam drzwi do pomieszczenia gospodarczego i 2 drzwi balkonowe na taras :lol:

Nam też się marzy :)

Ale Sopelkiewicz twierdzi, że nic nie zastąpi zwykłego kaloryfera. Zwłaszcza jeśli będziemy mieli pie węglowy :( Zanim podłogówka się nagrzeje minie dużo czasu. A kaloryfer szybko się nagrzewa i od razu oddaje ciepło...

Chce niech ma. Będę miała mniej szyb do mycia :wink:

czyli podsumowując - klinkiet pełny warto

a odnośnie podłogówki

wstępnie chciałam wszędzie, ale teraz już wiem, że nie wszędzie

na dole będzie wszędzie :), oprócz garażu, no i chyba kotłowni :D

a na górze będzie tylko w korytarzu, w łazience, w magazynku i w maciupkim pokoiku

w sypialni nie dalibyśmy rady przy podłogówce, ale nie lubimy po prostu ciepła, ani my ani dziecko

Hej, tak sobie rozmaiwacie o podłogówce. Moim skromnym zdaniem, nie powinniście mieć podłogówek w sypialniach, bo to strasznie wysusza powietrze, no i łóżka muszę być wtedy na nóżkach inne odpadają.

A ogólnie podłogówka sprawdza się przy piecach węglowych super.

Tylko nie wiem jak z oszczednością jedna koleżanka mówi, że więcej węgla zużywa, a druga twierdzi zupełnie odwrotnie :roll: Ale ogólnie fajnie nie mieć kaloryferów! :wink:

Witam serdecznie, dzień dobry w tak miły dzień :lol: i jakże słoneczny :lol:

Zapraszam na kawęhttp://www.fotoszok.pl/albums/userpics/13651/phpThumb%5B1%5D.jpg

Aneta podziwiam,za spanie przy otwartym oknie :o , mój Kamlot by się z Wami dogadał. U nas jest odwieczny problem,on zakręca, a ja czekam aż zaśnie i odkręcam kaloryfery.Bo mi wiecznie zimno,choć do drobniutkich osób nie należe. Po prostu uwielbiam ciepło :wink:

Co do podłogówek to zdania są podzielone. Nasza rodzina wybudowała dom,na dole podłogówka, u góry kaloryfery,tylko w górnej łazience podłogówka. I powiem,że tam gdzie jest podłogówka,jest o wiele cieplej,fakt być może dłużej się nagrzewa,ale też i o wiele dłużej trzyma ciepła. Zanim na dobre ostygnie beton ,to znowu palisz. NO i przy podłogówce trzeba mieć piec z podajnikiem,chodzi bodajże o nieprzekraczanie temperatury do 40 stopni. A pomyślcie chodzenie po całym domu bez kapci po ciepłej podłodze. Mówią też ,że przy podłogówce kurz się tak nie unosi,dobre dla alergików. A co do kosztów utrzymania i ogrzewania ,słyszałam,że podłogówka tańsza.

Jedyny jej mankament moim zdaniem ,koszt położenia o wiele droższy od kaloryferów :cry:

witam . :p

zazdroszcze wam cieplutkiego poranka bo u nas jest pochmurno i co chwile kropi deszczyk :evil: tęskni mi sie za polską pogodą :(

Zawsze była piękna złota polska jesien,teraz można dodać piękną słoneczną i zieloną polską wiosnę. Szkoda,że Cię nie ma,jest naprawdę pięknie i słonecznie