taka_ja taki_on 17.09.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 ok wkleję Tobie to co znalazłam i co niedawno tłumaczył mi Misiek -bo poszłam jeścio raz go wypytać "Sprawa jest zgoła powszechna. Wykwity to sole wapnia które są wypłukiwane z zaprawy przez deszcze opadowe. Jest im tym wiecej im bardziej zanieczyszczony był cement użyty do budowy i im świeższa jest zaprawa. To zjawisko można zminimalizować korzystając ze specjalnych zapraw do klinkieru mających w swoim składzie tras reński. W Polsce firmą produkującą zaprawy z dodatkiem trasu jest Sopro. Ponieważ sole wapnia są rozpuszczalne a już wykwity się pojawiły można z tym nie walczyć, gdyż w miarę wiązania zaprawy wykwitów jest coraz mniej, a stare są łatwo usuwalne. Do ewentualnego usuwania wykwitów nie polecam stosowania środków na bazie stężonego kwasu gdyż oprócz tego że usuną istniejące, spowodują rozpuszczanie pozostałych węglanów w zaprawach i powstawanie kolejnych wykwitów. Można też na czas słoty i niepogody przez jakiś czas osłaniać słupki klinkierowe workami foliowymi." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 17.09.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 No i tak powertowałam, okazuje się, że: akurat zaprawy do klinkieru Kreisla nie są uznawane za najlepsze. Polecają sopro, ale w innym wątku jest na odwrót, rezygnują z Sopro, polecają Kreisla Częstym powodem są kwaśne nasze deszcze a tych powodów tez jest sporo... Kilka powodów powstawania wykwitów: 1. słaba jakość zaprawy, 2. nasiąknięte woda cegły (np. deszczówka), 3. brudna woda zarobowa, 4. murowanie poniżej +5st.C, lub podczas deszczu, 5. wykwity powodowane są materiałem znajdującym się pod murem klinkierowym, 6. żle wykonane zwieńczenie komina, 7. po wymurowaniu komin nie osłonięty przed deszczem i słońcem, lub żle osłonięty (np owinięty folią tak, że widać wewnątrz skraplającą się wilgoć). Czyli Asiu ja bym nieruszała teraz wcale -tak jak napisane w wątku wyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 17.09.2009 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Dzięki Misia za podpowiedzi ,jednak mnie ktoś czyta Używaliśmy do murowania komina specjalnej zaprawy z renem,co prawda murarz dodawał jeszcze dodatkowo wodę szklaną ,co prawda do końca nie wiem po co? Kupiliśmy ten olej do klinkieru ,głównie po to ,aby go zakonserwować (klinkier).A że przy okazji zmywa lub kamufluje wykwity ,to jeszcze lepiej. Zastanawiam się tylko czy problem nie leży w tym,że my nie mamy fugi,a tylko samą zaprawę. Podobno na nią nie daje się fugi Jak stawiali kominy to było ciepło,nie padał od razu deszcz(dopiero po 2 dniach). Złoszczą mnie te wykwity co prawda nie duże,ale z drogi widoczne są jak na dłoni i to gdzie na MOIM DACHU Jeszcze raz dziękuję Misia i pozdrawiam Podziękuj Miśkowi za wykładnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 17.09.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 ja czytam ,ale nie w temacie jestem ,więc sie nie wypowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 17.09.2009 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 miło mi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 17.09.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Widzę, że Misia Ci to ładnie wytłumaczyła. Te punkty nie tylko odnoszą się do klinkieru, ale także do ścian murowanych. Nie wolno ich pozostawiać, chodzi mi o ostatni rząd pustaków na warunki atmosferyczne Dlatego tak ważne jest przykrycie ich dachem. Jak jeszcze nie możemy tego zrobić to zakrywamy folią by podczas deszczu nie nasiąkały wodą. Ludzie niestety tego nie robią i po pewnym czasie wychodzą im na zew. solne przebarwienia a później są opisywani w programie „nie do miary”, że na ich ścianach ukazała postać się świętej osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 17.09.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Widzę, że Misia Ci to ładnie wytłumaczyła. Te punkty nie tylko odnoszą się do klinkieru, ale także do ścian murowanych. Nie wolno ich pozostawiać, chodzi mi o ostatni rząd pustaków na warunki atmosferyczne Dlatego tak ważne jest przykrycie ich dachem. Jak jeszcze nie możemy tego zrobić to zakrywamy folią by podczas deszczu nie nasiąkały wodą. Ludzie niestety tego nie robią i po pewnym czasie wychodzą im na zew. solne przebarwienia a później są opisywani w programie „nie do miary”, że na ich ścianach ukazała postać się świętej osoby. Uśmiałam się z postaci św. osoby -dobre ahahaaaaaaaaaaaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 17.09.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi8321 17.09.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Hihhihi postacie świętych - no nieźle :lol:....u nas jak murowali i kończyli,to starali się przykrywać folią,ale nie wiem,jak teraz jest no mam nadzieję,że nic nie wyjdzie A jak wyjdzie,to w "Nie do wiary" będziemy :o:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 17.09.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Hihhihi postacie świętych - no nieźle :lol:....u nas jak murowali i kończyli,to starali się przykrywać folią,ale nie wiem,jak teraz jest no mam nadzieję,że nic nie wyjdzie A jak wyjdzie,to w "Nie do wiary" będziemy :o:lol: ahaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaa lepszy program " nie do wiary" jak "Uwaga" Iza jak wyjdzie -to graffiti strzelimy i będzie ok gorzej jak u Ciebie zaczną pielgrzymki przychodzić-ahahaaaaaaaaaaaaaaaa ( az serce boli nawet jak żartuję) - nie nie żartuję już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 17.09.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 A co tu za programy się tworzą kurcze a która bedzie prowadzącą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 20.09.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 A gdzie Pani kamlotkowa się podziewa helloooooooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 21.09.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 buziaki zostawiam i zmykam pracowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcz 21.09.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 U nas elektrycy wprowadzając bednarkę do domu zrobili w ścianie taką jopę, że kot by przelazł... także uważaj jak ci będą po tynkach tą instalacją robić... w sumie pewnie nie jest to problem, ale warto zwrócić uwagę. Dodatkowo wykwitów nie widać, nie ma co się martwić... i tak na szczegóły na dachu się patrzy tylko wtedy gdy się go robi Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 23.09.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 A gdzie Pani kamlotkowa się podziewa helloooooooo Kamlotkowa lata jak przeciąg po innych komentarzach nu i helooooooooooooooo a tutaj echo echo echo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 23.09.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 A gdzie Pani kamlotkowa się podziewa helloooooooo Kamlotkowa lata jak przeciąg po innych komentarzach nu i helooooooooooooooo a tutaj echo echo echo.... to prawda.... Wpadłam też się przywitac Miśka ty to jednak chodząca encyklopedia jesteś O wykwitach na klinkierze dokładnie przeczytałam twój wykładzik - bo i mnie sprawa dotyczy tylko u mnie kuminy są widoczne tylko z "buraczanej" strony więc za basz się tym nie przejęłam.....alee wkurza jak się ma coś nowego i nieestetycznie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 24.09.2009 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ale mnie znacie ,wiecie co robię czuję się inwigilowana Ale witam Was serdecznie,miło,że wpadłyście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 24.09.2009 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 zawsze włączając kompa mam sprawdzić na jakim etapie jest nasz dom SSZ czy moze deweloperskim ,ale jakoś zawsze zawieszam się na fm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margay 24.09.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Witaj Asiu na swoich włościach Nam się nawet mysz nie prześlizgnie miłego i słonecznego dzionka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 24.09.2009 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 wiem Gosia,ja nawet nie próbuję właśnie szukam w googlach o połączeniu bednarki z czymś tam, ja myślałam,że bednarka pozostaje na zewnątrz domu i do niej podłączona jest instalacja odgromowa(tzn drut lub kabel) . A tu mcz mnie zastrzelił ,że do bednarki trzeba wykuwać dziurę w ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts