Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzat - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A...to sorki dziewczyny :oops: U mnie już trawa w prawie całym ogrodzie. Tylko tam gdzie są kolektory od pompy ciepła jeszcze nie stopniał śnieg do końca. Ale to kwestia dnia, może dwóch...

Sadzić można jak ziemia rozmarznie, ale u niektórych sprzedawców można teraz zarezerwować drzewka, a odebrać jak już będą odpowiednie warunki.

U nas dzisiaj w nocy znowu spadł śnieg :x ,na szczęście nie za dużo i pomału topnieje :)

Ja to bym chętnie wsadziła kilka drzewek, ale działka nieogrodzona i mogą podczas naszej nieobecności wyparować. Przymierzam się do wsadzenia wierzb, bo podobno sadzi się je w wilgotnych miejscach, aby zmniejszyły nadmiar wilgoci w gruncie.

Też masz glinę? Na glinie dobrze rosną np.

-liściaste: dereń biały(piękny),jaśminowiec,leszczyna,irga pomarszczona,złotokap Watnera i pospolity

- iglaste: cis pospolity,cyprysik groszkowy i błotnyżywotnik zachodni,świerk biały

Jest jeszcze ich sporo,można nawet powybierać :wink: :lol: , ja bedę musiała,aby mieć choć trochę osuszoną działkę :roll:

Ja to bym chętnie wsadziła kilka drzewek, ale działka nieogrodzona i mogą podczas naszej nieobecności wyparować. Przymierzam się do wsadzenia wierzb, bo podobno sadzi się je w wilgotnych miejscach, aby zmniejszyły nadmiar wilgoci w gruncie.

-liściaste: dereń biały(piękny),jaśminowiec,leszczyna,irga pomarszczona,złotokap Watnera i pospolity

- iglaste: cis pospolity,cyprysik groszkowy i błotnyżywotnik zachodni,świerk biały

Jest jeszcze ich sporo,można nawet powybierać :wink: :lol: , ja bedę musiała,aby mieć choć trochę osuszoną działkę :roll:

Dobrze wiedzieć że cuś urośnie w takich warunkach bo my też nie mamy za dobrej ziemi :-? Wiem że buraki urosną bo u sąsiada są :lol: :lol: :lol: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: Też mamy taką gliniastą ziemie i same kamyrdole w tej ziemi :(

Pozdrawiam

U nas ziemia czarna przeważają torfy. Za wysoki mam poziom wód gruntowych a to przez to, że po drugiej stronie są bagna, które nasączają moją działkę.

aniamar,to masz lepiej niż ja. torf szybciej przepuszcza wodę,ja mam gliniochę.

która nie chce wody pszepuszczać. Teraz jeszcze mamy rów cały zasypany śniegiem i ta woda stojąca na działce nie ma gdzie spływać.

Pocieszam się,że jak w tym roku posadzę część roślin,to na drugą wiosnę,wody stojącej na działce będzie o wiele mniej :roll: :-?

Cześć Asiu :D

Bardzo ładne grzejniki kupiliście, podobają mi się i są praktyczne (jako ręcznikowce oczywiście) :D

No to widzę sezon budowlany rozpoczęty 8) Mam tylko nadzieję że udało ci się tąCHOLERĘ Marzannę utopić w tej łyżce wody :lol: :lol: U mnie też sezon budowlany rozpoczęty :D tzn. zrobiliśmy prąd (dziennik na razie nie mam uzupełniony :oops: :oops: :oops: ) i dlatego wparowałam do twojego dziennika 8) podglądnąć jak macie zrobiony prąd 8) bo nasi fachowcy zrobili nam w kablach (takich dość grubych) ale większość znajomych krytykuje że powinno być w rurkach :-? i już sama zgłupiałam ale u ciebie jest też nie w rurkach to juz się nie martwię :D

Pozdrawiam

Witaj Gosiu :lol: CZytałam,że gardło Cię drapie,to nie dobrze :-? podlecz się,siedząc w domu. Bo pogoda na dworze nie sprzyja zdrowiu.

Co do tych rurek,to chyba mowa o peszlach :roll: Ale one wymagane są w domach np. z bali. W murowanych nie ma takiej potrzeby wywalać niepotrzebnie pieniędzy. My mamy już położone tynki,a ja nadal nie jestem przekonana,czy dobrze wszystko obmysliłam ,,co do konkretnych włączników,wyłączników,kontaktów :wink: Przyjdzie czas to się przekonam :-?

Cieszę się,że podobają się kalorygery. Nie chciałam takich jakie mam teraz ,bo zalewa mnie przy cotygodniowym wycieraniu ich z kurzu :x .Trudno dojść w te zakamarki ,łączenia. Kupując pytałam się tylko czy ewentualnie zmieszczę spodnie jak będę chciała szybciej wysuszyć :wink: :lol:

Marzannę "utopiłam" w bajorku przed domem,gdy próbowaliśmy skierować wodę do rowu.

Co do rurek :lol: (peszli) to chodzi podobno o to, że jak np. cuś się stanie z kablem to trza będzie kuć ścianę :-? a jak by był kabel w rurce to można go wyciągnąć i przez tą rurkę wciągnąć nowy - bez kucia....na razie kogo się pytam ze znajomych to mają kable w peszlach a maja domy murowane.......pocieszam się że mamy podobno grube kable to powinny mnie przeżyć :roll: :lol: :lol:

My mamy już położone tynki,a ja nadal nie jestem przekonana,czy dobrze wszystko obmysliłam ,,co do konkretnych włączników,wyłączników,kontaktów Przyjdzie czas to się przekonam

Też tak mam :roll: i chyba każdy......bo to jest w stanie tylko praktyka później pokazać....Wszystkiego z góry nie przewidzimy......niestety :-?

:D miłego dnia