Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzat - komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

Witaj Miśka :lol: wiosennie :lol:

A to drogo za 2 szt drzwi :roll: ,są polskie,a nie zrobione małymi rączkami :wink: . Fakt styropian miesiąc temu był tańszy,przekonałąm się o tym jak szukałam to była inna cena,a inna gdy zamawiałam :cry: .

Wyjazd się udał to fakt,najpierw mieliśmy jechać z synkiem,ale taka pogoda i zapowiadane deszcze.Więc Mały został z babcią,a my pojechaliśmy z moją siostrą i szwagrem. Poza tym z dzieckiem trzeba być o porządnej godzinie w hotelu. A tak restauracje są otwarte do 1ej w nocy :wink: :lol:

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Margay te zafajdane czapy zamówiłam :x . Bo co się okazało znowu inwestor ma winę,że bierze się za budowanie nie mając zielonego pojęcia o budowaniu. Gdybym była taka alfa i omega tobym sama sobie postawiła dom. Najlepiej ma Miśka. Napierdzieliła się co niemiara to fakt. Ale ma pewność,że ma wszystko porządnie zrobione.

Co do dachówek wentylacyjnych,to my raczej nie zobaczymy czy przemakają czy nie,bo one są między dachówkami a folią i wodaktóra z nich się skrapla spływa po foli na dół,a folia ma za zadanie nie przepuścić tej wody do środka. Jeśli tak jest tzn,że folia spełnia swoje zadanie :) . Czytałam,że 1 dachówka wentylacyjna przypada na 13m2 dachu. Ja mam ich 8szt,a policzyłam,że powinnam mieć 13szt. Nie wiem czy się martwić,czy mieć nadzieję,że to co mam to wystarczy :roll: . Z drugiej strony na tym dachu i tak jest wszystkiego pełno. 2 kominy,5 kominków wentylacyjnych.8 dachówek wentylacyjnych,2 ławy ,stopnie kominiarskie.

Ja też mam dosyć Robena od czasu kominków :evil: Taka firma powinna ponieść konsekwencje błędu swoich przedstawicieli.

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: przegapiłam odpowiedź :oops: tak to jest z ciężarnymi.....są zamotane jak kołowrotek :lol: :lol: :lol: :lol: :roll:

Jak już będziesz miała te czapy to poproszę o zdjęcie jak to wygląda, mam nadzieję że kominek z taką "beretką" nie straci na wyglądzie :roll: z drugiej strony byle nie ciekło........

Co do dachówek wentylacyjnych,to my raczej nie zobaczymy czy przemakają czy nie,bo one są między dachówkami a folią i wodaktóra z nich się skrapla spływa po foli na dół,a folia ma za zadanie nie przepuścić tej wody do środka. Jeśli tak jest tzn,że folia spełnia swoje zadanie :)

Tak to wszystko sie zgadza i moja folia tez zdaje swoją rolę, tylko mam na dachu 9 okien dachowych i jak taka cholera jedna wentylacyjna dachówka lub kominek jest nad oknem dachowym to okno jest tak wprawione, ze w tym miejscu jest folia przecięta.....i woda która się z dachówki skrapla leci se po foli i trafiając na okno dachowe wpada sobie prosto do łazienki :-? :-? Na szczęście mam ta sytuację tylko w jednym miejscu a do wełny jeszcze hohohohohooooooo ile czasu to zdążymy wyczaić ten przeciek i się z nim jakoś rozprawić.......mam nadzieję.......

Asiu, nie przejmuj się założymy se na kominki te beretki :lol: :lol: i gra gitara.....a jak sie u mnie okaże, że przecieka z wentylacyjnej to ja zakleje jakoś w cholerę.......

buziaki

Wiesz co Margay tak sobie myślę ,co do tych komiinków,to dobrym sposobem byłoby też zagięcie tej rury do góry :roll: . Miałam tak zrobione z jedną "trąbą" i przez nią nie zawiewało i zaciekało.Ale woda była w zagięciu :-? .

Właśnie zastanawiam się jak napisać pismo do Robena o zamianę tych części ferelnych kominka na rurę ceramiczną nowego typu. Musze je mieć do przyszłego tygodnia,co mi ekipa wymieni

to jak będzie woda w zagięciu to tez nie jest żadne rozwiązanie.....co do tej rury ceramicznej to pierwsze słysze :o a żeby to wymienić to trzeba wyciągać kominki??????

Jakbyśmy drugi raz kładali dach to położylibyśmy tylko podstawowe dachówki bez żadnych "udziwnień" jak patrzę z balkonu na dach to nie uważam żeby te dachówki idealnie na siebie zachodziły...kazdą szparą wieje to po cholerę kładlismy te udziwnienia i jeszcze się do tego dokładało kasę:x

Gosia trzeba chyba wyciągnąć"tylko" tą rurę z dziurami,co jest na zewnątrz.

Ja się teraz zastanawiam i zadzwonię do przedstawiciela Robena,czy można te nowe rury jakoś skrócić :roll: . Bo w dalekiej lub niedalekiej przyszłości jak będą solary,to nie będzie zbyt dużo miejsca miejsca na montaż tych solarów. A tak skrócone rury schowałyby się ewentualnie pod solarami. Bo wyprowadzenie do solarów miało być dziś skończone.

Co do podłogówki to też mi się podoba :lol: taka gęsta,ładna.pan zapewniał,że będzie ciepło. Mam nadzieję,bo kaloryfery to będą tylko w łazience.

A niedługo to i Ty uspyrlasz na taką jak nie ładniejszą,jeszcze troszkę. Zapewne wprowadzisz się szybciej ode mnie :wink: :lol:

Na geoportalu nie sprawdzałam, ale geodeta, który nam wytyczał dom odtworzył nam zarys naszej działki i tak jak pisałam w dzienniku okazało się, że było inaczej niż w papierach. W dodatku na naszą korzyść. Zostało to poprawione, bo nie mam później ochoty szarpać się o parę centymetrów pola .

Witam, pierwszy raz tu wpadłem i ...... trochę mi zeszło aby to wszystko przeczytać. Gratuluję. W tak krótkim czasie tyle zrobić. Nie martw się o te cholerne kominki Robena. U nas na Grupie Łódzkiej też był wałkowany ten temat. Wszyscy posiadacze tego "cuda" zrobili ten sam błąd. Walka z Robenem to tak jakbyś się kopała z koniem. Ja też mam kominki wentylacyjne, ale Creatona (z kapturkami) i też nieraz mam kilka kropel wody na podłodze w garderobach na poddaszu. Jest to naturalne zjawisko takie same jak roszenie szyb w ogrzewanych pokojach i tego się nie uniknie. Jedyna rada: to podłoga w tym miejscu z gresu i ściera. Pozdrawiam.