tewu77 10.02.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam. Mam kłopot: Przez moją działkę przebiega rurociąg gazowy [gD40] biednie on około 20 metrów od linii zabudowy, którą wyznacza droga gminna [+/- 2m] teren budowlany wynosi 55 metrów od drogi. Zaczynam budować dom ale docelowo chciałbym wybudować dwa - niestety obawiam się, że przez tą rurę będzie kłopot ze zmieszczeniem drugiego [dł.bud.13,5m] Czy ktoś miał podobny problem, czy można wystąpić do gazowni o przesunięcie tej rury np 2 metry od drogi? Czy mogę wystąpić do sądu o odszkodowanie za utracone korzyści? Nota bene nie będę używał gazu! A tak w ogóle ile metrów od rury z gazem można budować dom? POMOŻECIE? - THX!_________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 11.02.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 sprawa przesuwania uzbrojenia wałkowana jest widzę wielokrotnie. Przesunąć można, ale nie sądzę by gazownia zrobiła to na swój koszt, a zależnie od ciśnienia gazociągu koszty mogą byc spore. Średnica nie jest typowa - czy w poblizu nie ma jakiejś kopalni gazu?Na wstępie trzebaby ustalić kiedy powstał gazociąg, kto był wtedy właścicielem działki i czy wyraził na tą lokalizację zgodę.Strefa ochronna tego gazociągu zależna będzie od ciśnienia w nim panującego i okresu jego powstania (strefy obowiązują wynikają z przepisów jakie obowiązywały w momencie jego powstania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 14.02.2009 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Witam raz jeszcze ze względu na tak wiele odpowiedzi musiałem podzwonić i co się dowiedziałem: Rura [gD40] może biegnąć od budynku 1,5 m Jeśli komuś to może to proszę! [A-gazio thx za info. Będę ustalał fakty.] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts