Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polski geolog zamordowany w Pakistanie

Cpt_Q

Recommended Posts

Nie chce mi sie wdawać z Toba w dyskusję o tym, czy to słuszne czy niesłuszne.

Mnie interesować bedzie wojna tylko w Polsce, ale nie chcę, by w moim interesie(i za moje podatki) oplacane były działania POlaków w krajach dotkniętych konfliktem.

Życie jest tutaj tak cieżkie, że nie mam zamiaru sie zastanawiać, czy moralnie mam sluszność czy nie(pod wzgledem ekonomicznym-pewnie tę słuszność mam).

Jesli ktoś lubi takie konflikty-proszę bardzo, byle by było to na zasadzie najemnictwa. Obcy rząd ma potrzebę=płaci Polakowi czy komuś tam za pomoc=Polak niech ginie lub zwycięża. Proszę bardzo.

Jednak działania wojskowe poza krajem, sa opłacane z naszych podatków, a pieniądze te mogłyby zostać wydane na coś znacznie ważniejszego(jesteśmy biednym krajem-wiec oszczędzanie jest w cenie), np. na szpitale itp.

Z mojego punktu widzenia Polska robi wszystko, by przypodobać sie np. usa, stąd takie działania, szkoda, jednak, że chore polskie dzieci -umierają na korytarzach szpitali bez szans na operację ratującą życie.A mam wrażenie, że te sprawy sa z sobą połączone.

Działania te, w mojej opinii, doprowadzają do podwójnych śmierci i podwójnych wydatków. Umieraja zaniedbani ludzie w kraju, umieraja dzieci i zwierzęta, umierają żołnierze lub własnie tacy geolodzy gdzies tam z dala od rodziny..ja zaś sie zastanawiam gdzie uciekają nasze pieniądze..

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DNO.

Jak można o kimkolwiek napisać, że jest "szma...tą", że sie jej "nienawidzi", że jest "ścierwem"...

rzuciliście sie na dziewczynę jak hieny..i to w sposób, który uwłacza ludziom na poziomie...

żenujące.

Co do tematu, bardzo współczuję rodzinie polskiego geologa, musieli przejsć przez piekło. Nie mogę pojać bezczynności polskiego rzadu w obliczu zamachu na naszego rodaka. Ten geolog to jedna taka medialna ofiara terrorystów, jednak inni nasi rodacy codzinnie umierają na świecie-biorąc udział w wojnach, które przecież nie sa nasze..

Jestem przeciwna temu, by wysyłac polskich chłopców na wojny, które nas nie dotyczą. Bo straty są tylko nasze(finansowe i w ludziach), poza tym w efekcie działania terrorystów skupiają sie także na naszym kraju.

A ja i moja rodzina-chcemy żyć w spokoju.

mozna , mozna, a nie mozna to sciac glow niewinnym ludziom, choc sie to robi.

natomiast "dziewczyna" rzucila sie jak "niehiena". he...kazdy ma prawo kochac i nienawidzic, a to ze jest tym co zostalo napisane, potwierdzaja jej posty....czy sie to podoba, czy nie, oddaje to stan rzeczywisty.

ps. cale szczescie , ze takich spolecznych obrancow terrorystow jest malo...bo inaczej talibowie dopieliby swego bardzo szybko.

pozdrawiam bardzo serdecznie

domus.

Mnie interesować bedzie wojna tylko w Polsce, ale nie chcę, by w moim interesie(i za moje podatki) oplacane były działania POlaków w krajach dotkniętych konfliktem.

Życie jest tutaj tak cieżkie, że nie mam zamiaru sie zastanawiać, czy moralnie mam sluszność czy nie(pod wzgledem ekonomicznym-pewnie tę słuszność mam).

Jesli ktoś lubi takie konflikty-proszę bardzo, byle by było to na zasadzie najemnictwa. Obcy rząd ma potrzebę=płaci Polakowi czy komuś tam za pomoc=Polak niech ginie lub zwycięża. Proszę bardzo.

Jednak działania wojskowe poza krajem, sa opłacane z naszych podatków, a pieniądze te mogłyby zostać wydane na coś znacznie ważniejszego(jesteśmy biednym krajem-wiec oszczędzanie jest w cenie), np. na szpitale itp.

Z mojego punktu widzenia Polska robi wszystko, by przypodobać sie np. usa, stąd takie działania, szkoda, jednak, że chore polskie dzieci -umierają na korytarzach szpitali bez szans na operację ratującą życie.A mam wrażenie, że te sprawy sa z sobą połączone.

Działania te, w mojej opinii, doprowadzają do podwójnych śmierci i podwójnych wydatków. Umieraja zaniedbani ludzie w kraju, umieraja dzieci i zwierzęta, umierają żołnierze lub własnie tacy geolodzy gdzies tam z dala od rodziny..ja zaś sie zastanawiam gdzie uciekają nasze pieniądze..

fajnie sformatowałaś swój post, dobrze jest się odnosić do poszczególnych tez.

1. Już wcześniej Pepeg z Gumy napisał:

Bardzo słusznie.

Niech na całym świecie wojna, byle polska wieś zaciszna, byle polska wieś spokojna.

2. Tak jest najprościej: po co się mam zastanawiać i tak mam rację.

3. Nie musi być rząd, wystarczy firma, często potężniejsza niż niejeden rząd.

4. Jak byśmy nie opłacali tego poza krajem, to opłacalibyśmy ćwiczenia w kraju. Inaczej istnienie armii nie miałoby sensu. Bo po co armia, która nic nie umie. Więc na szpitale z tego i tak by nic nie zostało

5. Wszyscy umieramy, więc takie ble, ble, to nie argument. Może spróbujmy postawić pytanie inaczej, tak jak kiedyś w Ameryce: A co Ty zrobiłaś/eś dla swojego kraju?

DNO.

Jak można o kimkolwiek napisać, że jest "szma...tą", że sie jej "nienawidzi", że jest "ścierwem"...

rzuciliście sie na dziewczynę jak hieny..i to w sposób, który uwłacza ludziom na poziomie...

żenujące.

Co do tematu, bardzo współczuję rodzinie polskiego geologa, musieli przejsć przez piekło. Nie mogę pojać bezczynności polskiego rzadu w obliczu zamachu na naszego rodaka. Ten geolog to jedna taka medialna ofiara terrorystów, jednak inni nasi rodacy codzinnie umierają na świecie-biorąc udział w wojnach, które przecież nie sa nasze..

Jestem przeciwna temu, by wysyłac polskich chłopców na wojny, które nas nie dotyczą. Bo straty są tylko nasze(finansowe i w ludziach), poza tym w efekcie działania terrorystów skupiają sie także na naszym kraju.

A ja i moja rodzina-chcemy żyć w spokoju.

mozna , mozna, a nie mozna to sciac glow niewinnym ludziom, choc sie to robi.

natomiast "dziewczyna" rzucila sie jak "niehiena". he...kazdy ma prawo kochac i nienawidzic, a to ze jest tym co zostalo napisane, potwierdzaja jej posty....czy sie to podoba, czy nie, oddaje to stan rzeczywisty.

ps. cale szczescie , ze takich spolecznych obrancow terrorystow jest malo...bo inaczej talibowie dopieliby swego bardzo szybko.

pozdrawiam bardzo serdecznie

domus.

Talibowie o niczym innym nie mysleli od poczatku tej calej awantury tylko, oczywiscie ,o Polakach.

Nie pchaj sie miedzy rozgrywki mocarstw o rope i wplywy bo ci......cos utna. Palec np. I to za twoje wlasne podatki.

Talibowie o niczym innym nie mysleli od poczatku tej calej awantury tylko, oczywiscie ,o Polakach.

Nie pchaj sie miedzy rozgrywki mocarstw o rope i wplywy bo ci......cos utna. Palec np. I to za twoje wlasne podatki.

tobie jak widac ucieto cos wiecej.

ps.

zegnam sie z tym forum

2. Tak jest najprościej: po co się mam zastanawiać i tak mam rację.

nigdzie nie napisałam, że globalną rację MAM(choć racja-jak dobro: jest poniękąd relatywna), wiec jeśli chodzi o moje dobro i mojej rodziny-rację mam w 1000%.

Nie powiesz mi przecież, że TY sobie nie cenisz dobra swoich dzieci, żony i matki: bo trzeba lecieć do Iraku zarżnać w imię dobra kilku Talibów, prawda?

4. Jak byśmy nie opłacali tego poza krajem, to opłacalibyśmy ćwiczenia w kraju. Inaczej istnienie armii nie miałoby sensu. Bo po co armia, która nic nie umie. Więc na szpitale z tego i tak by nic nie zostało

W mojej ocenie, byłoby inaczej.Od tego roku armia przeszła na zawodostwo-w mojej ocenie pozwoli to zaoszczędzić mnostwo pieniędzy.

A 'ćwiczenia", i których piszesz, to głównie mordowanie, zarzynanie, wysadzanie i pastwienie się.

Być może pochodzimy z różnych środowisk, ale w moim środowisku nie ma miejsca na tego typu rzeczy.

Nie pozwoliłabym na to ani Mężowi ani synowi.

Ktoś kiedyś powiedział, że "wojna to usankcjonowane przez Rząd morderstwo"

Zgadzam się z tym zdaniem w całej rozciągłości.

5. Wszyscy umieramy, więc takie ble, ble, to nie argument. Może spróbujmy postawić pytanie inaczej, tak jak kiedyś w Ameryce: A co Ty zrobiłaś/eś dla swojego kraju?

Z tym, że ja mam ochotę założyć, że umrę nie wczesniej niż na 60 lat.

Mam ochotę żyć w spokoju i budować swoją sielankę, w której nie umrę w glodzie i smrodzie gwałcona przez stado dzielnych wojaków/talibów/demonów i kogo tam jeszcze mam sie bać..

To JEST argument,przynajmniej dla mnie.

A co Ty zrobiłaś/eś dla swojego kraju?

płacę co miesiąc wraz z moim mężem ok.2000zł ZUSU+ ogromne podatki co roku, w zamian państwo ma(powinno) mi dać możliwość spokojnego życia bez gwałtów i rozbojów.

Za te pieniadze mam ochotę wysmarowana dżemem, chodzić nago po mojej ziemi, oswajać jelenie i co roku jeżdzić w góry.

Mieszkam w Państwie demokratycznym-mam swoje obowiązki, z ktorych sie wywiązuję, państwo ma także swoje i niechaj sie z nich tez wywiązuje! Mieszkanie w tym kraju to nic inego jak umowa wiązana. Jesli za bardzo mi dopieką-wyprowadzę sie gdzie indziej: bez specjalnego żalu.

Jesli ktoś ma ochotę zabijać i dawać sie zabijać: proszę bardzo, byle by to nie było kwestia przymusu, bo ja chłopcow z mojej rodziny na wojnę nie wydam.

Nie jestem taka głupia:P

Nie powiesz mi przecież, że TY sobie nie cenisz dobra swoich dzieci, żony i matki: bo trzeba lecieć do Iraku zarżnać w imię dobra kilku Talibów, prawda?

sądzisz, że jak użyjesz takich słów jak "zarżnąć kilku Talibów" to już przekonałaś kogoś? No bo ja nie słyszałem ani o jednym takim przypadku. Kilku zginęło zastrzelonych, kilku ujęto, kilku naszych żołnierzy straciło życie. Ale nikogo nie zarżnięto. więc posługujesz się czystą demagogią dla naiwnych.

W mojej ocenie, byłoby inaczej.Od tego roku armia przeszła na zawodostwo-w mojej ocenie pozwoli to zaoszczędzić mnostwo pieniędzy.

A 'ćwiczenia", i których piszesz, to głównie mordowanie, zarzynanie, wysadzanie i pastwienie się.

jak wyżej. A o oszczędnościach - to Twoja ocena, ale bez oparcia w faktach, a więc bardziej chciejstwo niż rzeczywistość.

Być może pochodzimy z różnych środowisk, ale w moim środowisku nie ma miejsca na tego typu rzeczy.

jasne, pycha i zarozumialstwo z Ciebie wylazło. skoro mam inne zdanie, to muszę być z plebsu, ktory ty olewasz, prawda?

Z tym, że ja mam ochotę założyć, że umrę nie wczesniej niż na 60 lat.

gratuluję szczerze. jak tak nie mogę, bo już 60 przeżyłem.

Mam ochotę żyć w spokoju i budować swoją sielankę, w której nie umrę w glodzie i smrodzie gwałcona przez stado dzielnych wojaków/talibów/demonów i kogo tam jeszcze mam sie bać..

To JEST argument,przynajmniej dla mnie.

nie uważasz, że znów strzelasz z armaty do wróbli? Taki patos, zem się omal nie rozpłakał, jak krzywda Ci się dzieje, bo Cię gwałcą Talibowie.

płacę co miesiąc wraz z moim mężem ok.2000zł ZUSU+ ogromne podatki co roku, w zamian państwo ma(powinno) mi dać możliwość spokojnego życia bez gwałtów i rozbojów.

Za te pieniadze mam ochotę wysmarowana dżemem, chodzić nago po mojej ziemi, oswajać jelenie i co roku jeżdzić w góry.

gwałty i rozboje zdazają się w kazdym kraju, 100% gwarancji spokoju nikt nie da.

Mieszkam w Państwie demokratycznym-mam swoje obowiązki, z ktorych sie wywiązuję, państwo ma także swoje i niechaj sie z nich tez wywiązuje! Mieszkanie w tym kraju to nic inego jak umowa wiązana. Jesli za bardzo mi dopieką-wyprowadzę sie gdzie indziej: bez specjalnego żalu.

no problem, sama widzisz

Jesli ktoś ma ochotę zabijać i dawać sie zabijać: proszę bardzo, byle by to nie było kwestia przymusu, bo ja chłopcow z mojej rodziny na wojnę nie wydam.

a tu myślę podobnie

retrofood-ja nie wiem, z czym Ty masz problem...może z sobą?;)

sądzisz, że jak użyjesz takich słów jak "zarżnąć kilku Talibów" to już przekonałaś kogoś? No bo ja nie słyszałem ani o jednym takim przypadku. Kilku zginęło zastrzelonych, kilku ujęto, kilku naszych żołnierzy straciło życie. Ale nikogo nie zarżnięto. więc posługujesz się czystą demagogią dla naiwnych.

Dla Ciebie zastrzelenie kogoś jest "obroną ojczyzny", jak dla mnie "zarżnięciem". Jak każde morderstwo.

Nie wiem też skąd Twoje przeświadczenie, że chcę kogoś do czegoś przekonać :o

Ja żyję tak, jak lubię. Mam własne cele i zasady-żyję tak, jak nakazuje mi mój własny moralny kodeks, ja naprawde nie muszę nikogo do niczego przekonywac..

Może przy okazji, Ty takze nie próbuj mi wbijać łopatą do glowy, że nie mam racji? Jako, że z racji wieku będzie to adekwatne: nie jestes moim tatą, by mi wytykać czy poglądy, do ktorych mam prawo sa sluszne czy tez nie.

:D

nie napisałam nigdzie, że pochodzisz z plebsu-to czysta nadinterpretacja z Twojej strony i to jeszcze w dziwną stronę..

Nie wiem czemu uważasz, że moje twierdzenia nie maja oparcia w faktach?CZy sadzisz, że masz patent na czytanie i posiadanie racji? :lol: wybacz, ale to brednie.

nie uważasz, że znów strzelasz z armaty do wróbli? Taki patos, zem się omal nie rozpłakał, jak krzywda Ci się dzieje, bo Cię gwałcą Talibowie.

trochę nie na miejscu ten sarkazm. Ja piszę o tym jak chcę, by wygladało moje życie, zaś TY się cieszysz, że powiało patosem...

Mam wrażenie, że piszemy tutaj z różnych pobudek: ja chciałam uzasadnić swoje twierdzenia, zaś Ty masz świetą misją dokopania komuś, bo nie myśli tak ja Ty....

Te emocje, atakujący charakter wypowiedzi: aż człowiekowi nie chce sie wierzyc, że ma się do czynienia z Panem po 60-tce. Proponuję więcej dystansu do tematu.

gwałty i rozboje zdazają się w kazdym kraju, 100% gwarancji spokoju nikt nie da.

nie dostrzegasz różnicy? Czyli naprawdę piszemy o różnych rzeczach.

EDIT: wreszcie znalazłam: godne poczytania. Od razu sie czlowiekowi trochę przejasnia w glowie i mozna się zastanowić, o co w tym wszystkim chodzi:

http://www.irak.pl/Stop/ZRODLA%20I%20PRZYCZYNY%20WOJNY%20W%20IRAKU.rtf

Przyzwyczaiłam się już do takich personalnych pyskówek i mogę rzec tylko tyle: 0% treści, za to 100% chamstwa.

Fenix-po prostu bravo!

dlaczego, na boga, ktoś miałby mnie przekonywać do tego, że wojna sens ma?

Ja wyrażam swoje zdanie, niech każdy też się ograniczy do wyrażania swojego zdania. PO co, z uporem maniaka, przekonywać mnie do czegoś, co jest dla mnie nienormalne? Ja tego nie robię, staram sie nie oceniać i nie oczerniać-tak wiec zachecam do tego samego.

Kulturalna dyskusja tego wymaga.

Tak sobie czytam o tych podatkach, co idą na wojsko, a wojsko za te podatki morduje inne nacje, a ……………

I tak się zastanawiam, czy w dzisiejszych uwarunkowaniach Hitler najechał by na Polskę, czy nie? Czy przeważył by pogląd (zmodyfikowany); „za moje podatki nie będę umierać za polaków”.

A gdyby jakieś szacowne ugrupowanie, u nas, rozpoczęło by czystki etniczne i ludobójstwo, to czy też taki pogląd by dominował?

Może to i demagogia, ale pogląd, że bezpieczeństwo danego narodu – nacji, zależy nie tylko od tego co się dzieje na jego terytorium, ale w zdecydowanej mierze od tego co się stało np. 5.000 km dalej – jakoś do mnie przemawia.

Przyzwyczaiłam się już do takich personalnych pyskówek i mogę rzec tylko tyle: 0% treści, za to 100% chamstwa.

Fenix-po prostu bravo!

dlaczego, na boga, ktoś miałby mnie przekonywać do tego, że wojna sens ma?

Ja wyrażam swoje zdanie, niech każdy też się ograniczy do wyrażania swojego zdania. PO co, z uporem maniaka, przekonywać mnie do czegoś, co jest dla mnie nienormalne? Ja tego nie robię, staram sie nie oceniać i nie oczerniać-tak wiec zachecam do tego samego.

Kulturalna dyskusja tego wymaga.

chamstwo? a moze go szukac rowniez u swojej kolezanki? to samo tyczy sie tresci.

proponuje zajac sie zwierzakami, bo w czasie pokoju mimo tego , ze armia nie uzywa ich co celow ruchomych, jakos daleko jest mam do bajkowej wizji szczescia chocby glupiego zwierzaka....wiec nierozsmieszaj mnie, bo dzieki temu co jest dla ciebie nienormalne, spokojnie sobie zyjesz.

jednak widze , ze naprawde jestes oderana od rzeczywistosci. :p