Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kabel do sterownika pieca

Recommended Posts

Pytanie o rozdzielacz do podłogówki nie jest proste........ czy chcesz mieć tam jakiś mieszacz (zawór z siłownikiem, pompę sterowaną z kotła...?)?

Czy podłogówka będzie miała zwykły zawór 3-drożny i pompę sterowaną termostatem?

No tego to ja nie wiem, słabo się na tym znam :wink: a nie mam jeszcze hydraulika żeby podpytać.

Układ będzie w zasadzie "dwutemperaturowy" - chłodniejsza podłogówka + cieplejsze kaloryfery. Nie mam pojęcia co się daje w takim układzie, ale chyba podłogówka na powrocie kaloryferów przez zawór 4drożny? Zaraz mnie forumowi hydraulicy zjedzą :lol:

Mogę dać jakieś kable nadmiarowo do rodzielaczy, ale jakie? Od pieca czy od sterowników?

Pytanie o rozdzielacz do podłogówki nie jest proste........ czy chcesz mieć tam jakiś mieszacz (zawór z siłownikiem, pompę sterowaną z kotła...?)?

Czy podłogówka będzie miała zwykły zawór 3-drożny i pompę sterowaną termostatem?

No tego to ja nie wiem, słabo się na tym znam :wink: a nie mam jeszcze hydraulika żeby podpytać.

Układ będzie w zasadzie "dwutemperaturowy" - chłodniejsza podłogówka + cieplejsze kaloryfery. Nie mam pojęcia co się daje w takim układzie, ale chyba podłogówka na powrocie kaloryferów przez zawór 4drożny? Zaraz mnie forumowi hydraulicy zjedzą :lol:

Mogę dać jakieś kable nadmiarowo do rodzielaczy, ale jakie? Od pieca czy od sterowników?

Radzę porozumieć się z hydraulikiem który będzie robił układ.......

• 8 years później...

Witam

Odgrzeję starego kotleta.

Właśnie zastanawiam się czy sterownik VCR 700 Vaillant będzie wstanie dobrze działać podłączony/zasilony z kabla typu "skrętka". Nie wiem jaki pobiera prąd i przy jakim napięciu.

Trochę zawaliłem przy kładzeniu instalacji i pomiędzy sterownikiem a piecem jest właśnie skrętka.

Wiem, że komunikacja (i zasilanie) odbywa się po sieci ebus. W dokumentacji jest informacja, że kabel powinien być 0,75mm2 (jedna żyła skretki to 0,2mm2)

Pytanie czy można wykorzystać połączone żyły skrętki "budując" w ten sposób przewód o większym przekroju?

Czy pruć ścianę i dokładać dwużyłowy?

Ma ktoś taki sterownik lub odpowiednik wcześniejszy podłączony tak cienkimi przewodami?