zygzak 12.02.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Pytanie o rozdzielacz do podłogówki nie jest proste........ czy chcesz mieć tam jakiś mieszacz (zawór z siłownikiem, pompę sterowaną z kotła...?)? Czy podłogówka będzie miała zwykły zawór 3-drożny i pompę sterowaną termostatem? No tego to ja nie wiem, słabo się na tym znam a nie mam jeszcze hydraulika żeby podpytać. Układ będzie w zasadzie "dwutemperaturowy" - chłodniejsza podłogówka + cieplejsze kaloryfery. Nie mam pojęcia co się daje w takim układzie, ale chyba podłogówka na powrocie kaloryferów przez zawór 4drożny? Zaraz mnie forumowi hydraulicy zjedzą Mogę dać jakieś kable nadmiarowo do rodzielaczy, ale jakie? Od pieca czy od sterowników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 12.02.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Pytanie o rozdzielacz do podłogówki nie jest proste........ czy chcesz mieć tam jakiś mieszacz (zawór z siłownikiem, pompę sterowaną z kotła...?)? Czy podłogówka będzie miała zwykły zawór 3-drożny i pompę sterowaną termostatem? No tego to ja nie wiem, słabo się na tym znam a nie mam jeszcze hydraulika żeby podpytać. Układ będzie w zasadzie "dwutemperaturowy" - chłodniejsza podłogówka + cieplejsze kaloryfery. Nie mam pojęcia co się daje w takim układzie, ale chyba podłogówka na powrocie kaloryferów przez zawór 4drożny? Zaraz mnie forumowi hydraulicy zjedzą Mogę dać jakieś kable nadmiarowo do rodzielaczy, ale jakie? Od pieca czy od sterowników? Radzę porozumieć się z hydraulikiem który będzie robił układ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 12.02.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Radzę porozumieć się z hydraulikiem który będzie robił układ....... Tylko wtedy będzie już wytynkowane i pozamiatane Chociaż nie, od pieca do rozdzielaczy da radę jeszcze kable pociągnąć, gorzej ze sterownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 02.07.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Witam Odgrzeję starego kotleta.Właśnie zastanawiam się czy sterownik VCR 700 Vaillant będzie wstanie dobrze działać podłączony/zasilony z kabla typu "skrętka". Nie wiem jaki pobiera prąd i przy jakim napięciu.Trochę zawaliłem przy kładzeniu instalacji i pomiędzy sterownikiem a piecem jest właśnie skrętka. Wiem, że komunikacja (i zasilanie) odbywa się po sieci ebus. W dokumentacji jest informacja, że kabel powinien być 0,75mm2 (jedna żyła skretki to 0,2mm2)Pytanie czy można wykorzystać połączone żyły skrętki "budując" w ten sposób przewód o większym przekroju?Czy pruć ścianę i dokładać dwużyłowy?Ma ktoś taki sterownik lub odpowiednik wcześniejszy podłączony tak cienkimi przewodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts