Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po dość długiej przerwie. Udzielać, się nie udzielałam, ale na bieżąco śledzę Wasze postępy :D Dzisiaj murarze zalali nam strop nad garażem, jeżeli uda mi się nareszcie zgrać zdjęcia, to niedługo się pochwalę.

Jesteśmy przed podjęciem decyzji odnośnie firmy i koloru dachówki, jakie hurtownie możecie polecić?

Oprócz tego wycena drewna na dach, którą dostaliśmy od wykonawcy troszkę nas powaliła i szukamy po tartakach na własną rękę. Pamiętacie z jakiego tartaku braliście drewno??? Troszkę boimy sie brać tam, gdzie najtaniej, bo pewnie szczędzą na impregnacji.

Będę wdzięczna za wszelkie info.

Pozdrawiam,

Magda

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety wycen jeszcze nie mam (poprosiłem o wycenę dla obu modeli w Nowbudzie w Baranowie - wybór mają kosmiczny). Ponieważ podobają mi się tylko te dwa modele, to raczej innych nie będę rozważał.

Moim zadaniem jest niestety albo stety tylko wybór i weryfikacja, czy mieszczę się w kosztorysie przyjętym przez wykonawcę. Mam Generalnego Wykonawcę na cały stan surowy (umowa podpisana w styczniu).

Sorki za pomyłkę, oczywiście chodziło o Budmar w Baranowie, a nie Nowbud :roll:

Sorki za pomyłkę, oczywiście chodziło o Budmar w Baranowie, a nie Nowbud :roll:

No ja szukałem tego Nowbudu w Baranowie i qfa nie mogłem znaleźć. Skoro to Budmar to wszystko jasne.

Ja mam na razie wyceny dachu od 4 firm:

- Dekpol - cena jedna z najniższych

- WaszDach - cena najwyższa ale najlepsza jakościowo oferta (opis, szczegóły),

- Bolann z Gniezna - cena zbliżona do Dekpol

- Budmar - cena zbliżona, ale pozmieniali ilości chociaż wysłałem im gotowy szablon.

Trochę dziwna sprawa, że co wyceniacz to inaczej liczy (z tych samych rysunków) począwszy od ilości dachówek, łat/kontrłat z kończąc na gąsiorkach. Oferty są nie do końca porównywalne (można to zbilansować biorąc wycenę z jednego miejsca a w pozostałe wysyłać szablony do porównania).

Bolann to także partner PSB - mają pustaki w miarę w miarę dobrej cenie (aczkolwiek wyżej niz na allegro handlują) - ok 50gr bruto niżej (np jak sprawdzałem na 25 porotherm).

Witam wszystkich,

Mam pytanko - czy Wy płacicie za wypożyczanie zagęszczarki (tudzież ubijarki - nie wiem jak to się fachowo nazywa :oops: ale chodzi o taką maszynę, co ubija ziemię przed zalaniem betonem w fundamentach) - czy też są to koszty po stronie wykonawcy i to on powinien zapewnić ten sprzęt ?

Pozdrawiam :)

Gość Gosc_gość
Witam wszystkich,

Mam pytanko - czy Wy płacicie za wypożyczanie zagęszczarki (tudzież ubijarki - nie wiem jak to się fachowo nazywa :oops: ale chodzi o taką maszynę, co ubija ziemię przed zalaniem betonem w fundamentach) - czy też są to koszty po stronie wykonawcy i to on powinien zapewnić ten sprzęt ?

Nie widzę dziennika :evil: :wink: 8)

A do rzeczy to jeśli budujesz z GW to oni powinni załatwić i ciebie to nie powinno interesować, a jeśli systemem gospodarczym to zależy jak się umówiłaś z murarzami - z reguły pewno trza samemu se załatwić. :roll:

Ja miałem GW do stanu surowego otwartego, ale za luksus pewno trochę przepłaciłem. :-?

Dzięki za odpowiedź - na Ciebie zawsze można liczyć ! :D :D :D

No ja właśnie idę jutro do prawnika i składam sprawę w sądzie - mój już ex-wykonawca okazał się totalną porażką :evil: :evil: (kłamca, krętacz, oszust i złodziej a do tego jeszcze chce ode mnie wyłudzić pieniądze za etap, którego on już nie robił; że nie wspomnę o zaliczkach pieniężnych, które ma mi zwrócić :evil: ) Masakra !! Tak jak zaczęłam budowę na początku marca - tak cały czas można powiedzieć, że siedzę "w ziemi". Brak czasu, nerwy i ponad miesięczne opóźnienie - ot cała moja dotychczasowa historia budowy ... :cry:

Jedyne co mnie ratuje - to osławiony pan Zbyszko K. - który oczywiście jest Kierownikiem u mnie.

Zresztą opiszę wszystko na czarnej liście - tylko muszę to skonsultować z prawnikiem, żebym nie miała przez to dodatkowych problemów :roll:

Gość Gosc_gość

Łoooo :o to pechowo zaliczyłaś start

Koniecznie z tym wykonawcą na Czarną listę, nawet przypomnę wątek :wink:

http://forum.muratordom.pl/czarna-lista-niesolidnych-wielkopolska,t27800-180.htm

i przy okazji białą dla tych co jeszcze jej nie znają :p

http://forum.muratordom.pl/biala-lista-solidnych-wielkopolska,t27801-540.htm

jak popadało to widać gdzie woda stoi, miejscami są podłużne wybrzuszenia-efekt kiepskiego zatarcia:( ale je myślę że można troszkę skuć ale i tak płyty styropianu nie będą przylegały na całej powierzchni do stropu, co potem może grozić uginaniem/pękaniem wylewki, stąd plan wyrównania

Gość Gosc_gość

No nie wiem, czy jest sens,

bo jak są nierówności to styropian będzie dociśnięty do stropu przez wylewkę, a to wylewka ma być równa i w poziomie. Strop nie koniecznie musi być idealny.

wiadomo że to wylewka a nie styro nada poziom podłodze, obawiam się że styropian nie ugnie się pod samą wylewką i zostaną pod nim puste przestrzenie, 6 cm wylewka to 150kg/m2 a stojący człowiek na jednej nodze:) to powiedzmy 80kg/(0,25*0,1)=320kg/m2 zakładając ze w przyszłości przytyje trochę i zachce mi się skakać po podłodze to da jakieś 120/(0,25*0,1)*2=960kg/m2!! tak więc sama wylewka to nic w porównaniu z tym co czeka styropian później:)