jerzyki 21.04.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam z rana. Mam dwa pytanka:1) badanie gruntu - czy warto, trzeba to wykonać. Szczerze powiedziawszy nie myślałem o tym do tej pory ale dzisiaj mój szef w robocie zwrócił mi uwagę, że jeśli jest torft gdzieś to mogą być problemy. 2) Dostałem na priv ofertę budowlaną (ogólną) od Tel. 793178811 e-mail : [email protected]. Ktoś wie coś o nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 21.04.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam z rana. Mam dwa pytanka: 1) badanie gruntu - czy warto, trzeba to wykonać. Szczerze powiedziawszy nie myślałem o tym do tej pory ale dzisiaj mój szef w robocie zwrócił mi uwagę, że jeśli jest torft gdzieś to mogą być problemy. 2) Dostałem na priv ofertę budowlaną (ogólną) od Tel. 793178811 e-mail : [email protected]. Ktoś wie coś o nich? Ja robiłem badania gruntu, a mój sąsiad też z tego skorzystał i oparł posadowienie fundamentów o moje badania W każdym razie wiem, że budynek stoi na nośnym gruncie, nie będzie się osuwał i wiem jaki mam poziom wód gruntowych. Polecałem firmę, która mi robiła na Białej Liście, ale dla ułatwienia podam też tu: ECER Technika z Lubonia http://www.ecer.pl/ kierownik ds. hydrologii i geologii Magdalena Stróżyk tel (61) 813-98-97/98 więcej szczegółów we wpisie na Białej Liście, czyli tu: http://forum.muratordom.pl/post2216100.htm#2216100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyki 21.04.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 chyba trzeba na początku czytać a nie od razu walić na forum Architekt robił próbne odwierty: - warstwa humusu 40-50cm - do 80 cm pisaek gliniasty w stanie suchym dobrze zagęszczony o dopuszczalnych naprężeniach na grunt k=1,40 da N/cm2 (te cyfry i tak mi nic nie mówią ). - do 1,5 zalega glina piaszczysta z przewarstwieniami żwiru i iłów dobrze zagęszczony o dopuszczalnych naprężeniach na grunt k=1,60 da N/cm2. z tego co mówi sąsiad (nie robił badań) - do 60-80 zalega czarna glina i przewiercenie sie przez nią to nie lada wyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 21.04.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ja nie robiłam ...poszłam do gminy i powiedzieli mi jaki jest rodzaj gruntu i na jakiej wysokości są wody gruntowe - wszystko sie sprawdziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 21.04.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Glamourmum,wyczytałem w poprzednich postach ,że masz pompę ciepła.Wywnioskowałem ,że masz kolektory pionowe.MOżesz napisać ,ile kosztowały Cię odwierty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 21.04.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Glamourmum,wyczytałem w poprzednich postach ,że masz pompę ciepła.Wywnioskowałem ,że masz kolektory pionowe.MOżesz napisać ,ile kosztowały Cię odwierty? 3 odwierty po 60 m - 13 tyś materiały (sondy, rury fi40, glikol) skrzynka rozdzielaczowa - 2,8 tyś doprowadzenie dolnych źródeł do skrzynek rozdzielaczowych, oraz ze skrzynek do budowy.1,2 tyś + koszt pompy ciepła - wvs 82/2 - 8 kW - 24 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 21.04.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 zupełnie z innej beczki... Widzę ze w oknach na forum głównie Oknoplast króluje. Ja tez ich chciałem ale trafiłem na dość banalny problem - nie ma ich takim kolorze okleiny jaki sobie wyobrażam. Szukam czegoś co jest między złotym dębem a orzechem i z lekkim zabarwieniem czerwonawym tzn w sumie coś w rodzaju złotego dębu ale znacznie bardziej intensywne (zloty dąb jest mi za blady - tzn z Onoplastu) chodzi oczywiście w okleinie imityjącej drewno Czy orientujecie się czy np u Jezierskiego są takie kolory? jakie jeszce inne markowe firmy moga wchodzić w grę jeżeli chodzi o stolarkę PCV? czy Oknoplast jest tańszy od Jezierskiego? dlaczego jest na naszym terenie popularniejszy? Z góry dzięki za wszelki informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 21.04.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 zupełnie z innej beczki... Widzę ze w oknach na forum głównie Oknoplast króluje. Ja tez ich chciałem ale trafiłem na dość banalny problem - nie ma ich takim kolorze okleiny jaki sobie wyobrażam. Szukam czegoś co jest między złotym dębem a orzechem i z lekkim zabarwieniem czerwonawym tzn w sumie coś w rodzaju złotego dębu ale znacznie bardziej intensywne (zloty dąb jest mi za blady - tzn z Onoplastu) chodzi oczywiście w okleinie imityjącej drewno Czy orientujecie się czy np u Jezierskiego są takie kolory? jakie jeszce inne markowe firmy moga wchodzić w grę jeżeli chodzi o stolarkę PCV? czy Oknoplast jest tańszy od Jezierskiego? dlaczego jest na naszym terenie popularniejszy? Z góry dzięki za wszelki informacje Ja miałam robiona wycenę u Jezierskiego, zresztą ta sama firma ma również w tym samym salonie okien okan z Oknoplastu (firma na przeciwko Panoramy).... kwota była wyższa o 3,5 tyś... ale nie do przyjęcia był czas oczekiwania - pamiętam, że było to około 8-9tygodni. Kilku forumowiczów pisało,że jeszcze się spóźniali... Pojechałam do polecanego przez wielu forumowiczów salonu okien w Gnieźnie.... i dostałam wycenę , świetną obsługę, wnikliwe wyjaśnianie na moje nie do konca mondre pytania. Zdziwił mnie fakt, że wycena oknoplastu z Poznania i oknoplastu z Gniezna różniła się 4,5 tyś..... Oczywiście kupiłam w Gnieźnie u Pani Michaliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 21.04.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 zupełnie z innej beczki... Widzę ze w oknach na forum głównie Oknoplast króluje. Ja tez ich chciałem ale trafiłem na dość banalny problem - nie ma ich takim kolorze okleiny jaki sobie wyobrażam. Szukam czegoś co jest między złotym dębem a orzechem i z lekkim zabarwieniem czerwonawym tzn w sumie coś w rodzaju złotego dębu ale znacznie bardziej intensywne (zloty dąb jest mi za blady - tzn z Onoplastu) chodzi oczywiście w okleinie imityjącej drewno Czy orientujecie się czy np u Jezierskiego są takie kolory? jakie jeszce inne markowe firmy moga wchodzić w grę jeżeli chodzi o stolarkę PCV? czy Oknoplast jest tańszy od Jezierskiego? dlaczego jest na naszym terenie popularniejszy? Z góry dzięki za wszelki informacje Wydaje mi się, że Oknoplast wprowadził nowe kolory na ten sezon zadzwoń i się dowiedz co i jak. Ja też mam Oknoplast orzech, ale z Góreckiej i patrząc na montaż to jestem nie do końca zadowolony - były 2 poprawki. Cenowo podobnie wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 21.04.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Jakie płyty kartonowo-gipsowe są dobre....??Czy wogóle w tym rodzaju towaru ma znaczenie producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry304 21.04.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Glamourmum,wyczytałem w poprzednich postach ,że masz pompę ciepła.Wywnioskowałem ,że masz kolektory pionowe.MOżesz napisać ,ile kosztowały Cię odwierty? 3 odwierty po 60 m - 13 tyś materiały (sondy, rury fi40, glikol) skrzynka rozdzielaczowa - 2,8 tyś doprowadzenie dolnych źródeł do skrzynek rozdzielaczowych, oraz ze skrzynek do budowy.1,2 tyś + koszt pompy ciepła - wvs 82/2 - 8 kW - 24 tyś Dzięki ,chciałem porównać ceny . U nas robiliśmy poziome, 1800 m z materiałem i robotami ziemnymi kosztowały 9 tys.Pompy jeszcze nie zakupiliśmy ,ma być 12kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 21.04.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Wydaje mi się, że Oknoplast wprowadził nowe kolory na ten sezon zadzwoń i się dowiedz co i jak. Ja też mam Oknoplast orzech, ale z Góreckiej i patrząc na montaż to jestem nie do końca zadowolony - były 2 poprawki. Cenowo podobnie wychodziło. Podobno wprowadzają w najblizszym czasie ale na góreckiej wlaśnie nie potrafili mi do końca powiedzieć jakie - pokazano mi dwie okleiny ale jedna była jasna a druga coś między orzechem a szarym... GLAMOURMUM Oczywiście kupiłam w Gnieźnie u Pani Michaliny a Pani Michalina jeszcze pracuje? coś słyszłaem jakiś czas temu że na urlop macierzyński sie wybiera.. czy moze coś pokręciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 21.04.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Glamourmum,wyczytałem w poprzednich postach ,że masz pompę ciepła.Wywnioskowałem ,że masz kolektory pionowe.MOżesz napisać ,ile kosztowały Cię odwierty? 3 odwierty po 60 m - 13 tyś materiały (sondy, rury fi40, glikol) skrzynka rozdzielaczowa - 2,8 tyś doprowadzenie dolnych źródeł do skrzynek rozdzielaczowych, oraz ze skrzynek do budowy.1,2 tyś + koszt pompy ciepła - wvs 82/2 - 8 kW - 24 tyś Dzięki ,chciałem porównać ceny . U nas robiliśmy poziome, 1800 m z materiałem i robotami ziemnymi kosztowały 9 tys.Pompy jeszcze nie zakupiliśmy ,ma być 12kw. Różnica nie jest aż tak duża, jednak ja się zdecydowałam na odwierty bo słyszałam , że są bardziej niezawodne. U mnie wycena na poziome była chyba 12 zł/1m - już dobrze nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 21.04.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Wydaje mi się, że Oknoplast wprowadził nowe kolory na ten sezon zadzwoń i się dowiedz co i jak. Ja też mam Oknoplast orzech, ale z Góreckiej i patrząc na montaż to jestem nie do końca zadowolony - były 2 poprawki. Cenowo podobnie wychodziło. Podobno wprowadzają w najblizszym czasie ale na góreckiej wlaśnie nie potrafili mi do końca powiedzieć jakie - pokazano mi dwie okleiny ale jedna była jasna a druga coś między orzechem a szarym... GLAMOURMUM Oczywiście kupiłam w Gnieźnie u Pani Michaliny a Pani Michalina jeszcze pracuje? coś słyszłaem jakiś czas temu że na urlop macierzyński sie wybiera.. czy moze coś pokręciłem Nie pokręciłeś...ja kupowałam u Pani Michaliny jak jeszcze pracowała. Teraz klientów obsługuje Pani Agnieszka ( również bardzo sympatyczna) , która jest wspólniczką Pani Michaliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha73 21.04.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ja właśnie wróciłam z Gniezna z OKNOPLASTU od Pani Agnieszki (P. Michalina jest na macierzyńskim). Jest nowy kolor, na który notabene ja się zdecyduję (jeżeli wycena oczywiście będzie OK). Ten nowy kolor nazywa się winchester (chyba dobrze napisałam ) i takiego koloru właśnie szukałam Tak więc czekam na wycenę - dam znać jak wyszło (z roletami, bramą garażową i drzwiami wejściowymi (wszystko w tym samym kolorze od nich) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 21.04.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ja właśnie wróciłam z Gniezna z OKNOPLASTU od Pani Agnieszki (P. Michalina jest na macierzyńskim). Jest nowy kolor, na który notabene ja się zdecyduję (jeżeli wycena oczywiście będzie OK). Ten nowy kolor nazywa się winchester (chyba dobrze napisałam ) i takiego koloru właśnie szukałam Tak więc czekam na wycenę - dam znać jak wyszło (z roletami, bramą garażową i drzwiami wejściowymi (wszystko w tym samym kolorze od nich) Pozdrawiam I jak zadowolona z obsługi? Ciekawa jestem jaką dostaniesz wycenę.... Masz zdjęcie drzwi, które wybrałaś ? i dlaczego nie masz dzienniczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 21.04.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Jakie polecacie salony(sprzedawców) okien z których jesteście zadowoleni z obsługi jak i montażu gdyz to drugie to bardzo ważna sprawa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 21.04.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Jakie polecacie salony(sprzedawców) okien z których jesteście zadowoleni z obsługi jak i montażu gdyz to drugie to bardzo ważna sprawa. Pozdrawiam Tuatj były polecane okna z Krakowa Oknoplast - i salon z Gniezna... ale proponuję poczytać jeszcze na białej liście wielkopolski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha73 21.04.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ja właśnie wróciłam z Gniezna z OKNOPLASTU od Pani Agnieszki (P. Michalina jest na macierzyńskim). Jest nowy kolor, na który notabene ja się zdecyduję (jeżeli wycena oczywiście będzie OK). Ten nowy kolor nazywa się winchester (chyba dobrze napisałam ) i takiego koloru właśnie szukałam Tak więc czekam na wycenę - dam znać jak wyszło (z roletami, bramą garażową i drzwiami wejściowymi (wszystko w tym samym kolorze od nich) Pozdrawiam I jak zadowolona z obsługi? Ciekawa jestem jaką dostaniesz wycenę.... Masz zdjęcie drzwi, które wybrałaś ? i dlaczego nie masz dzienniczka Obsługa - pierwsza klasa - rzeczowo i konkretnie a zarazem bez zadęcia i b. sympatycznie Zdjęcia drzwi nie mam bo będzie to projekt wykonany na indywidualne zamówienie. Nie ukrywam, że Twoje drzwi były dla mnie natchnieniem ... A co do dzienniczka - chętnie bym założyła, pisać lubię, zdjęcia z "placu boju" robione niemal codziennie ale ... nie wiem jak się te zdjęcia wkleja, dziennik zakłada itd. Słowem - jestem leszcz komputerowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 21.04.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ja właśnie wróciłam z Gniezna z OKNOPLASTU od Pani Agnieszki (P. Michalina jest na macierzyńskim). Jest nowy kolor, na który notabene ja się zdecyduję (jeżeli wycena oczywiście będzie OK). Ten nowy kolor nazywa się winchester (chyba dobrze napisałam ) i takiego koloru właśnie szukałam Tak więc czekam na wycenę - dam znać jak wyszło (z roletami, bramą garażową i drzwiami wejściowymi (wszystko w tym samym kolorze od nich) Pozdrawiam I jak zadowolona z obsługi? Ciekawa jestem jaką dostaniesz wycenę.... Masz zdjęcie drzwi, które wybrałaś ? i dlaczego nie masz dzienniczka Obsługa - pierwsza klasa - rzeczowo i konkretnie a zarazem bez zadęcia i b. sympatycznie Zdjęcia drzwi nie mam bo będzie to projekt wykonany na indywidualne zamówienie. Nie ukrywam, że Twoje drzwi były dla mnie natchnieniem ... A co do dzienniczka - chętnie bym założyła, pisać lubię, zdjęcia z "placu boju" robione niemal codziennie ale ... nie wiem jak się te zdjęcia wkleja, dziennik zakłada itd. Słowem - jestem leszcz komputerowy Pozdrawiam Tu jest instrukcja jakby co: http://forum.muratordom.pl/jak-wkleic-zdjecia,t138412.htm Warto żeby poczytali te instrukcję Wszyscy co nie mają jeszcze dzienników, żeby to nie było dla nich wymówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts