Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powiem tak bawiłem sie tym programem do projektowania kuchnia i to nie jest to co osoba która ma wizualizacje przestrzenną.Ja do tych ludzi nie należę i dlatego nie potrafię zaprojektować sobie kuchni.Jak to próbowałem robić to mi za bardzo nie wychodziło.

A do tego mam kuchnię nietypowa tzn 4m na 4 m w kształcie litery L

Na jednej ścianie jest okno o szerokości 1,5m w odległości od narożnika 1,5m.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej budowiczowie,

długi weekend prawie minął, więc mam takie oto pytanie do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek.

W konkursie piękności który urządziłem ekipom odnośnie SSOBD pojawiły się różnice, które utrudniają trochę ich porównanie. Jednym z takich czynników jest, to, że niektóre ekipy zapewniają na budowie własne deskowania i stemple a inne zaś nie.

Oczywistym jest, że jeżeli firma ma własne szalunki i stemple, to dla mnie lepiej, bo i trochę mniej będzie do załatwiania, no i trochę pieniędzy się też zaoszczędzi. Powstaje tylko pytanie ile się zaoszczędzi. Bo wiadomo, że drewno wcale nie jest tanie, a stempli i dech trochę będzie potrzeba... Nie mam tylko pojęcia ile ta oszczędność będzie wynosić. Czy będzie to kwota rzędu 500 czy 2000 zł...

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję i wszystkich mających coś do napisania w tym temacie proszę o skrobnięcie paru zdań.

dżej.

Hej budowiczowie,

długi weekend prawie minął, więc mam takie oto pytanie do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek.

W konkursie piękności który urządziłem ekipom odnośnie SSOBD pojawiły się różnice, które utrudniają trochę ich porównanie. Jednym z takich czynników jest, to, że niektóre ekipy zapewniają na budowie własne deskowania i stemple a inne zaś nie.

Oczywistym jest, że jeżeli firma ma własne szalunki i stemple, to dla mnie lepiej, bo i trochę mniej będzie do załatwiania, no i trochę pieniędzy się też zaoszczędzi. Powstaje tylko pytanie ile się zaoszczędzi. Bo wiadomo, że drewno wcale nie jest tanie, a stempli i dech trochę będzie potrzeba... Nie mam tylko pojęcia ile ta oszczędność będzie wynosić. Czy będzie to kwota rzędu 500 czy 2000 zł...

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję i wszystkich mających coś do napisania w tym temacie proszę o skrobnięcie paru zdań.

dżej.

Ja sama musiałam załatwiać stemple (u mnie koszt ok. 1400 zł + transport; cena jednej sztuki od 3,5 zł do 8,00 w zależności gdzie się kupuje ...) i deski szalunkowe (jak na razie ok. 1900 zł; kubik ok. 550,00 zł) - jak więc widać nie są to małe koszty :roll: .

Stemple można potem odsprzedać (na przykład na Forum :wink: ) ale mimo wszystko ... trochę bije po kieszeni. I na pewno NIE będzie to kwota rzędu 500 zł

Pozdrawiam

musisz sie zapytac ekip ile potrzebuja stepli i desek na szalunek i bedziesz wiedzial ile za to musisz zaplacic a ekipy majace wlasne steple i szalunki raczej dolicza jakas kwote za uzywanie wlasnego sprzetu

deski szalunkowe mozna kupic podobno od 450 zl netto steple gdzies pewnie w okolicach 4-6 zl nowe uzywane znacznei taniej

Szukam kominów SCHIEDEL rondo plus średnicy 20 dl 8,5 mb

i Rondo plus 16 dł 8,50 mb

czy ktoś zna miejsca gdzie można je kupić w Poznaniu?

Spróbuj w składach budowlanych VOX, w Gnieźnie mają, , składy PSB (w Gnieźnie teź mają). Vox dał mi najlepszą cenę na rynku, ale mimo to i tak kupuję Plewę, wyszło prawie 1 tys zł taniej.

Wyślę CI PW nr do przedstawiciela Schiedla, napewno kogoś poleci.

Możesz też rozpatrzyć alternatywę dla Schiedla. Mój sąsiad, który już się wybudował, zastosował system kominowy Twister i jest zadowolony.

Dodam, że to tańsza alternatywa :D .

Możesz też rozpatrzyć alternatywę dla Schiedla. Mój sąsiad, który już się wybudował, zastosował system kominowy Twister i jest zadowolony.

Dodam, że to tańsza alternatywa :D .

Też słyszałam o tym systemie, właściwie to też o nim myślałam, ale jakoś przekonano mnie do Plewy.

Witam,

Ja tez mam komin Schiedla w domku konstrukcji szkieletowej, ale niestety jeszcze nie wypróbowany.Stawiała mi go firma Erimco z W rześni(http://www.erimco.eu), która stosuje ten komin we wszystkich domach, które buduje.

Rozmawiałam wcześniej z osobami które mieszkają w tych domach i maja właśnie ten komin i wszystkie były zadowolone.

Więc mam nadzieje, że u mnie tez będzie wszystko ok :)

Teraz szukam dobrego i niedrogiego wykonawce kominka w stylu nowoczesnym.

Może ktoś mi kogoś poleci?

Cześć.

Robota tak wre, że nie ma czasu śledzić na bieżąco tematów.

Czy przerabiał ktoś z was temat drenów okalających ławy fundamentowe? Muszę u siebie zakopać rury i studzienki bo po każdym opadzie woda się zsącza z górki. Trzeba ją odprowadzić niżej.

Jakie technologie wybraliście (jeżeli jest w czym wybierać) i gdzie materiały?

Z góry dzięki za informacje.

Zaczynamy! Projekt Willa Wiktoria z Archonu. Czas startu - teraz. Zatem jezeli mozecie polecić sprawdzone firmy i fachowców na początek to chetnie skorzystamy. Budowa to Potasze koło Owińsk a na początek potrzebujemy Kierownika budowy, ogrodzenie tymczasowe (233 mb z bramką) i namiary na firmę budowlaną od fundamentów. Kazda oferta i pomoc mile widziana. Pozdrawiamy Aga i Robert

zupełnie z innej beczki...

Widzę ze w oknach na forum głównie Oknoplast króluje. Ja tez ich chciałem ale trafiłem na dość banalny problem - nie ma ich takim kolorze okleiny jaki sobie wyobrażam. Szukam czegoś co jest między złotym dębem a orzechem i z lekkim zabarwieniem czerwonawym tzn w sumie coś w rodzaju złotego dębu ale znacznie bardziej intensywne (zloty dąb jest mi za blady - tzn z Onoplastu)

chodzi oczywiście w okleinie imityjącej drewno :D

Czy orientujecie się czy np u Jezierskiego są takie kolory? jakie jeszce inne markowe firmy moga wchodzić w grę jeżeli chodzi o stolarkę PCV?

czy Oknoplast jest tańszy od Jezierskiego? dlaczego jest na naszym terenie popularniejszy?

Z góry dzięki za wszelki informacje :D

Wydaje mi się, że Oknoplast wprowadził nowe kolory na ten sezon zadzwoń i się dowiedz co i jak.

Ja też mam Oknoplast orzech, ale z Góreckiej i patrząc na montaż to jestem nie do końca zadowolony - były 2 poprawki.

Cenowo podobnie wychodziło.

A ja mam Oknoplast z Gniezna i mialem juz 3 poprawki i czekam na 4 wiec jesli mialbym wybierac ponownie to bym wybrał ekipe z Poznania bo blizej do dojazdu w razie czego i nie trzeba czekac az beda jechac w kierunku Poznania (tak jak ekipa z Gniezna) ceny za okna takie same... :wink:

Okna są ogólnie zadowalające , mam profil Platinum (a tak na prawde to bedzie mozna sie obiektywnie wypowiedziec o oknach za pare lat... :roll: )

zupełnie z innej beczki...

Widzę ze w oknach na forum głównie Oknoplast króluje. Ja tez ich chciałem ale trafiłem na dość banalny problem - nie ma ich takim kolorze okleiny jaki sobie wyobrażam. Szukam czegoś co jest między złotym dębem a orzechem i z lekkim zabarwieniem czerwonawym tzn w sumie coś w rodzaju złotego dębu ale znacznie bardziej intensywne (zloty dąb jest mi za blady - tzn z Onoplastu)

chodzi oczywiście w okleinie imityjącej drewno :D

Czy orientujecie się czy np u Jezierskiego są takie kolory? jakie jeszce inne markowe firmy moga wchodzić w grę jeżeli chodzi o stolarkę PCV?

czy Oknoplast jest tańszy od Jezierskiego? dlaczego jest na naszym terenie popularniejszy?

Z góry dzięki za wszelki informacje :D

Wydaje mi się, że Oknoplast wprowadził nowe kolory na ten sezon zadzwoń i się dowiedz co i jak.

Ja też mam Oknoplast orzech, ale z Góreckiej i patrząc na montaż to jestem nie do końca zadowolony - były 2 poprawki.

Cenowo podobnie wychodziło.

A ja mam Oknoplast z Gniezna i mialem juz 3 poprawki i czekam na 4 wiec jesli mialbym wybierac ponownie to bym wybrał ekipe z Poznania bo blizej do dojazdu w razie czego i nie trzeba czekac az beda jechac w kierunku Poznania (tak jak ekipa z Gniezna) ceny za okna takie same... :wink:

Okna są ogólnie zadowalające , mam profil Platinum (a tak na prawde to bedzie mozna sie obiektywnie wypowiedziec o oknach za pare lat... :roll: )

No właśnie w moim przypadku nie takie same... jak i koszta montażu inne. Na całości różnica wynosiła 3,5 tyś.... jak dla mnie sporo!

Ja mam montaż z Gniezna we wtorek...mam nadzieję, że u nas będzie ok...bo juz dosyc jestem zdruzgotana tą budową i tą pogodą.

Hmm ... to mnie zmartwiliście :( Ja też jestem zdecydowana na Oknoplast z Gniezna (profil Platinum) i do tej pory czytałam tylko pozytywne komentarze na temat ich montażu a dziś - proszę ... jak się okazuje nigdzie nie ma ideałów.

nigdzie nie ma ideałów...a jednak Gniezno najczęściej pojawia się na białej liście :)

A co źle zrobili ?

U mnie okna zamontowali prawidłowo - KB zakwestionował montaż bramy Krispola , ale już mamy porozumienie jak tą fuszere wyeliminować...

pozdrawiam

Pawlok

Gość Gosc_gość

Od Oknoplastu bardzo dobre ekipy montażowe ma firma Magnat z Jeżyckiej

http://www.oknoplast-poznan.eu

usłyszałem to od gościa co dobrze jest oblatany w światku montażowym,

był u mnie na kontroli technicznej montażu bramy Normstahla.

W każdym razie ja mam okna Oknoplast z Góreckiej, dali lepsze rolety niż Gniezno w tych samych pieniążkach, ale były już 2 poprawki i okna wszystkie sa do regulacji bo przyciężko chodzą.

Do tej regulacji okien mam zamiar uderzyć do Magnata. :roll: